- google.com
- man
[quote=nidla]1. google.com
2. man[/quote]
Za jednu tako bazicnu stvar kao konfiguraciju mreze, ne bi se trebalo ici na google.com. Ne radi se ovdje o naprednim security postavkama za SSL u Postgresql bazi nego o najjednostavnijim mreznim postavkama u Debian baziranoj distribuciji.
Ako za sve bude trebao goolgle.com, onda linux ide u pogresnom pravcu.
Na KDE (Kubuntu) svakako koristiš KNetworkManager ili kako li se sada zove. Poenta je da se stvar MOŽE napraviti tako da se respektuje tradicionalni način konfigurisanja iz konzole (primjer: drakconf) i da Ubuntu kao integrator / isporučilac finalnog OSa mora preuzeti odgovornost za to što su isporučili. To šta jeste ili nije Linux way je nebitno, bez većeg razloga promijeniti način na koji se nešto radilo iz verzije u verziju i koji je bio koliko-toliko zajednički za mnoge distribucije a da se ništa time nije dobilo je POGREŠAN i Amar kao i svako drugi ima pravo da to kritikuje ako je kritika na mjestu (a jeste).
Koliko se sjecam, dok sam koristio Ubuntu NetworkManager je bio obrisan (rucno da se ko ne bi pito ) i konfiguriso sam wifi preko konzole (iwconfig+ifconfig) jer for the life of me nisam se mogo nacitat dovoljno policy i kakvihvec manuala da uriktam networkmanager. Sad sam na slackwareu i sretan ko cuko u kamari loptica.
[quote=Wizz]I ja sam imao problema na slackwareu sa njegovim network managerom pa sam morao iz konzole konfiguraciju raditi.
Prvi put sam se i ja susreo sa tim gnome nm-om na ubuntu i uspio sam rijesiti problem, nekoliko ljudi se ovdje zalilo na to kako se na tek instaliranom ubuntuu ne moze konfigurirati mreza, pa korisnik mora prckat po nm config datotekama. Nisam siguran ali mislim da je bilo rijec o ubuntu 8.10. Takodjer sam primjetio, nakon sto je ta verzija nm-a ukljucena na debianu isti mi se problem pojavio.[/quote]
slackware ima network manager ?
Ma ne, adioe samo malo trolla.
Vjerujem da najmanje Wicd može upravljati mrežnim konekcijama na Slackware-u:
http://wicd.sourceforge.net
Jel to dovoljno da se kvalificira kao “networ manager” ne znam, meni je ručno editovanje /etc/rc.d/rc.inet1.conf sasvim OK.
Ne trollam, nisam nidje spomen’o da slack ima NM? Slackeri preporucuju wicd (koji je also smeche).
[quote=Amar][quote=nidla]1. google.com
2. man[/quote]
Za jednu tako bazicnu stvar kao konfiguraciju mreze, ne bi se trebalo ici na google.com. Ne radi se ovdje o naprednim security postavkama za SSL u Postgresql bazi nego o najjednostavnijim mreznim postavkama u Debian baziranoj distribuciji.
Ako za sve bude trebao goolgle.com, onda linux ide u pogresnom pravcu.[/quote]
poenta je da kad ti “nešto neće” odeš na google, i vidiš što neće
google (last month) ubuntu network configure from terminal
ma bjaži ti si se natakario na ubuntu…
http://www.botskool.com/geeks/how-configure-network-ipv4-dns-or-dhcp-using-terminal-ubuntu-server
gledaj nidla,
ja potpuno podrzavam koncept RTFM i slazem se da bi ljudi trebali prvo citati pa onda pristupiti konfiguraciji. Isto to i sam radim, kad mi nesto nece, odem na google i pogledam. I obicno nadjem rjesenje. Ali ovdje ne pricamo o nekoj naprednoj konfiguraciji bilo cega nego totalno bazicnim stvarima kao sto je konfiguracija mreze. Eh kad mi to ne radi, ne zelim da idem na google i gledam zasto mi ne radi jer bi mi to moralo raditi. Bar ja mislim da bi to trebalo biti uniformno, ako ne za sve linux distribucije (sto i nije) onda bar za derivate, znaci debian based distro /etc/network/interfaces ili Red hat based /etc/sysconfig/sta-li-vec. Ako svaki fork pocne svoju politiku voditi o tome gdje su config datoteke i startup skripte za bazicne stvari, onda ces za par godina imati totalno razlicite konfiguracije za svaki moguci distro. Sto dovodi u pitanje i linux admin certifikaciju. Jer 300+ aktivnih distribucija ce znaciti 300+ razlicitih nacina konfiguracije istih stvari.
I da, zaboravih, tema se komotno moze prebaciti na podforum Desktop i window menadzeri jer problem nije u Ubuntuu (za promjenu) nego u Gnomeu.
Upravo ovaj nacin konfiguracije ne fercera sve dok je NM aktiviran. Jer mrezu ne podize /etc/init.d/networking nego nesto sasvim drugo. I zbog toga sam i pokrenuo ovu temu.
[quote=Bo][quote=Wizz]I ja sam imao problema na slackwareu sa njegovim network managerom pa sam morao iz konzole konfiguraciju raditi.
Prvi put sam se i ja susreo sa tim gnome nm-om na ubuntu i uspio sam rijesiti problem, nekoliko ljudi se ovdje zalilo na to kako se na tek instaliranom ubuntuu ne moze konfigurirati mreza, pa korisnik mora prckat po nm config datotekama. Nisam siguran ali mislim da je bilo rijec o ubuntu 8.10. Takodjer sam primjetio, nakon sto je ta verzija nm-a ukljucena na debianu isti mi se problem pojavio.[/quote]
slackware ima network manager ? :D[/quote]
Pa dobio sam nekakav. Nije htio raditi :S
Da ti to nisi zabasao u KDE centar ? … nisam tamo odavno zalazio, a na KDE 4.x je daleko od intuitivnog
Moze biti. Sad se vise i ne sjecam.
Jedno pomalo glupo pitanje: kako otići na google ako nemaš konekcije jer je NM nešto zeznuo?
[quote=Amar]gledaj nidla,
ja potpuno podrzavam koncept RTFM i slazem se da bi ljudi trebali prvo citati pa onda pristupiti konfiguraciji. Isto to i sam radim, kad mi nesto nece, odem na google i pogledam. I obicno nadjem rjesenje. Ali ovdje ne pricamo o nekoj naprednoj konfiguraciji bilo cega nego totalno bazicnim stvarima kao sto je konfiguracija mreze. Eh kad mi to ne radi, ne zelim da idem na google i gledam zasto mi ne radi jer bi mi to moralo raditi. Bar ja mislim da bi to trebalo biti uniformno, ako ne za sve linux distribucije (sto i nije) onda bar za derivate, znaci debian based distro /etc/network/interfaces ili Red hat based /etc/sysconfig/sta-li-vec. Ako svaki fork pocne svoju politiku voditi o tome gdje su config datoteke i startup skripte za bazicne stvari, onda ces za par godina imati totalno razlicite konfiguracije za svaki moguci distro. Sto dovodi u pitanje i linux admin certifikaciju. Jer 300+ aktivnih distribucija ce znaciti 300+ razlicitih nacina konfiguracije istih stvari.[/quote]
Ti bi hljeba pored pogače… govoriš o jednostavnosti, ljudi ti naprave “bullet proof nm”, a ti hoćeš da se mangupišeš sa konzolom
gledaj, ovo nije “Ubuntu problem” nego “Amar problem”… a po meni “problem je” što ti izgleda jedva čekaš da se natakariš na ubuntu, što se tiče onog link, radi po njemu, evo:
evo šta bude nakon reboota, ukine se nm ikonica, ručno editovan fajl ima prednost
kad ti dojadi editovanje fajlova, onda fino “očistiš” /etc/network/interfaces i uradiš sudo /etc/init.d/network-manager restart
ostaviš samo
auto lo
iface lo inet loopback
Jedno pomalo glupo pitanje: kako otići na google ako nemaš konekcije jer je NM nešto zeznuo?[/quote]
odgovor: snalaziš se kao i prije 5-6 godina u doba dialup-a
Upravo ovaj nacin konfiguracije ne fercera sve dok je NM aktiviran. Jer mrezu ne podize /etc/init.d/networking nego nesto sasvim drugo. I zbog toga sam i pokrenuo ovu temu.[/quote]
radi, pogledaj moj prethodni post, ne bi mi možda vjerovao pa sam slikao
Eto sad mi je zao sto nisam napravio screen shot, jer meni, nakon reboota, config koji sam rucno napravio nije imao prednost u odnosu na NM. Prilikom reseta, sistem se bez problema digao, sa NM-om i njegovim postavkama. Datoteka /etc/network/interfaces je jos uvijek bila tu, sa mojim postavkama ali te postavke nisu ucitane. Tek kada sam odradio slijedece:
sudo update-rc.d -f network-manager remove
i
sudo update-rc.d networking defaults
rucno konfigurisane postavke su imale prednost.
Plus, nakon sto sam vratio network-manager u rc default, dobio sam poruku da ista ne zadovoljava LSB standarde, toliko o bullet proof rjesenju.
Da jos napomenem da nisam ni debil a ni pocetnik u linuxu. Isti koristim preko 7 godina, zadnje tri godine svakodnevno radim sa dosta komplikovanom linux administracijom a od nedavno predajem Linux administraciju u jednoj privatnoj skoli.
Vec sam jednom rekao da ovo nije Ubuntu problem nego Gnome problem i da sam se ja sa istim prvi put susreo na Ubuntuu, cak sam predlozio adminima da prebace temu na podsekciju Window menadzeri.
Ne postoji “Amar problem”. Postoji pretjerano preseravanje sa parolom Just works, a kada se prijave problemi (koji postoje na svim distribucijama), onda se ili ignorise, ili omalovazava onaj koji probleme spomene. Ja se sa slicnim problemima susrecem i na Debianu, i na Gentoo-u ali te dvije distribucije necu kritikovati jer se ne prodaju kao “bullet proof” rjesenja koja “just work”.
Ova recenica, posebno kada dolazi od linux korisnika je zalosna. U prevodu, nahrani kerove i nista ne diraj. Samo klikni yes i budi zadovoljan sa onim sto vidis, nemoj ni slucajno pokusati da saznas kako nesto funkcionise, kako se moze promjeniti. Nase rjesenje je JEDINO i k tomu NAJBOLJE, ti kao korisnik ne treba da znas kako ono funkcionise.