@Amar: Očigledno da NM sux donkey scrotum za tvoje potrebe. Ako radi na klasični način, onda namjestiš i gotovo. Iz vl. iskustva ti mogu reći da će uvijek biti ljudi koji ti ne vjeruju da nešto ne radi, bez obzira koliko ti to objašnjavao. Ponekad je kritizirati nešto što drugima odgovara, a tebi ne, na Linuxu ravno svetogrđu. To je valjda nuspojava silnog izbora kojeg imamo. Bolje ti je to vrijeme trošiti na nešto drugo. Ja ne koristim SUSE jer me instaliranje paketa na nj nervira, etc. Zato volim Debian.
A tebi ću reći da Ubuntu nije nužno distro za ljude koji takve stvari žele imati pod kontrolom. Nedavno sam na Linux Mint (koji na sličan način pokušava ponuditi gotov proizvod za početnike) imao čast da “force remove” Firefox jer je bio neki circular dependency. Mint izgleda smatra da ti ne smiješ biti bez browsera (LOL). Još zanimljivije je bilo kad sam pokušao odstraniti Pulseaudio. No to nije bitno. Ubuntu će dati neku vrstu podrške dok je NM instaliran, i tad možda imaš osnov da se žališ što NM ne radi. Ali ako staviš recimo WICD, onda ne očekivaj da će Ubuntu developeri moći / htjeti? pomoći. Koncept te distro je jednostavno drugačiji.
Eto sad mi je zao sto nisam napravio screen shot, jer meni, nakon reboota, config koji sam rucno napravio nije imao prednost u odnosu na NM. Prilikom reseta, sistem se bez problema digao, sa NM-om i njegovim postavkama. Datoteka /etc/network/interfaces je jos uvijek bila tu, sa mojim postavkama ali te postavke nisu ucitane. Tek kada sam odradio slijedece:
sudo update-rc.d -f network-manager remove
i
sudo update-rc.d networking defaults
rucno konfigurisane postavke su imale prednost.
Plus, nakon sto sam vratio network-manager u rc default, dobio sam poruku da ista ne zadovoljava LSB standarde, toliko o bullet proof rjesenju.
Da jos napomenem da nisam ni debil a ni pocetnik u linuxu. Isti koristim preko 7 godina, zadnje tri godine svakodnevno radim sa dosta komplikovanom linux administracijom a od nedavno predajem Linux administraciju u jednoj privatnoj skoli.
Vec sam jednom rekao da ovo nije Ubuntu problem nego Gnome problem i da sam se ja sa istim prvi put susreo na Ubuntuu, cak sam predlozio adminima da prebace temu na podsekciju Window menadzeri.
Ne postoji “Amar problem”. Postoji pretjerano preseravanje sa parolom Just works, a kada se prijave problemi (koji postoje na svim distribucijama), onda se ili ignorise, ili omalovazava onaj koji probleme spomene. Ja se sa slicnim problemima susrecem i na Debianu, i na Gentoo-u ali te dvije distribucije necu kritikovati jer se ne prodaju kao “bullet proof” rjesenja koja “just work”.[/quote]
kad neko dođe na forum i kaže ne radi mi nm, pokuša mu se pomoći, niko ti nije govorio: “šuti, nemoj talasti, nemoj nikom pričati” iako si ti bio momački nastrojen na ubuntu… dobio si (korektan) odgovor
Ova recenica, posebno kada dolazi od linux korisnika je zalosna. U prevodu, nahrani kerove i nista ne diraj. Samo klikni yes i budi zadovoljan sa onim sto vidis, nemoj ni slucajno pokusati da saznas kako nesto funkcionise, kako se moze promjeniti. Nase rjesenje je JEDINO i k tomu NAJBOLJE, ti kao korisnik ne treba da znas kako ono funkcionise.[/quote]
da si “normalno” klikao po (konačno “all in one”) nm-u ne bi imao problema, ali ti si želio da ideš alternativno na “advanced”, šta si tražio to si i dobio, na kraju krajeva naučio si “kako nešto funkcioniše”, sa te strane si ispoštovan, želio si više - dobio si više
disclaimer:
“bullet proof”, ne znači bukvalno bullet prof, već je poenta da se sada iz nm-a može napraviti, DSL, PPTP, Wireless (WEP, WPAx), Static/DHCP konekcija bez nekog editovanja wpasuplicanta pppeconf-a i kojekakvih “čuda”
dobro je da se dotle doguralo, nije još idealno ali napreduje se
Idemo redom, bez flame-a jer mi to fakat nije cilj, a na kraju krajeva, jarani smo i nema potrebe za nekim svadjama i sl.
Problem nije bio ni u NM kao takvom ni u Ubuntuu. NM je super napravljen i drago mi je sto postoji jer uveliko olaksava konfiguraciju mreze. Gdje ja vidim problem je u cinjenici da konfiguracija NM-a ima prednost u odnosu na core konfiguraciju iz konzole. Po mom misljenju (a nisam jedini) core nacin konfiguracije mora biti Tito, sve sto dodje kasnije, bez obzira koliko dobro bilo, ne smije imati prednost u odnosu na konfiguraciju iz konzole. Kazes da kod tebe konfig iz konzole ima primat, moguce, vjerujem ti, i bez screen shot-a. Kod mene to nije funkcionisalo, ako hoces vjeruj. Moguce da je bug negdje ali djevojka je Ubuntu tek instalirala, nista posebno nije ceprkala po sistemu. Kad ovome dodamo i moje probleme sa instalacijom Ubuntua na Dell Studio 1555, nije mi tesko bilo zakljuciti da je problem ipak u Ubuntuu. Mozda je bug u .iso datoteci na njemackom mirroru (mada je md5sum nije prijavio nikakav error), ne znam. Znam da se dosta raje ovdje u Minhenu zalilo na probleme sa 10.10.
Ovo oko ignorisanja problema, naravno da nisam mislio na ovaj forum nego na bugtracking sistem samog Ubuntua. Jos nekada davno, cini mi se da je u pitanju bila verzija 6.10, postojao je bug u kernelu, cini mi se u driverima za monitor za Acer Aspire laptop koji sam ja tada koristio. Ukratko, nakon boota sve sto bih dobio je bio crni ekran. Uredno sam prijavio bug, moguce da jos postoji negdje, da bih bio potpuno izignorisan, bug je naravno ostao. 6.10 nisam mogao koristiti na svom laptopu (6.04 radila super). Tada sam i prestao koristiti Ubuntu.
Opet, mreza je radila iz Gnome-a, bez problema. Dakle, NM je normalno radio. Djevojka je samo htjela znati kako se mreza konfigurise iz konzole. Ja ne vidim nista lose u tome ako neko hoce da nauci jos ponesto osim da “normalno” klika po NM-u. Kada sam joj pokazao kako to moze uraditi, desilo se sto se desilo, nakon cega sam i otvorio ovu temu. Ne vidim da je konfiguracija mreze iz konzole “advanced” ali moguce da razlicito shvatamo pojam “advanced”.
Da! Dodje samo osnovi sistem bez grafickog sucelja. Sto me natjeralo da se zapitam, sta se to nalazi toliko u alternate iso koja je velika kao i desktop edition.
Nalazi se ja mislim skoro isti broj paketa. Ali nije u tome poenta, već da sam sebi instaliraš sistem kakav hoćeš.
U biti imaš kasličnu Debianovu instalaciju, samo sa Ubuntu paketima. Korisno ako želiš recimo sistem bez Pulseaudio,
NM-a, … Naravno, instalacija zato traje pola sata, a ne 5 min.
Idemo redom, bez flame-a jer mi to fakat nije cilj, a na kraju krajeva, jarani smo i nema potrebe za nekim svadjama i sl.
Problem nije bio ni u NM kao takvom ni u Ubuntuu. NM je super napravljen i drago mi je sto postoji jer uveliko olaksava konfiguraciju mreze. Gdje ja vidim problem je u cinjenici da konfiguracija NM-a ima prednost u odnosu na core konfiguraciju iz konzole. Po mom misljenju (a nisam jedini) core nacin konfiguracije mora biti Tito, sve sto dodje kasnije, bez obzira koliko dobro bilo, ne smije imati prednost u odnosu na konfiguraciju iz konzole. Kazes da kod tebe konfig iz konzole ima primat, moguce, vjerujem ti, i bez screen shot-a. Kod mene to nije funkcionisalo, ako hoces vjeruj. Moguce da je bug negdje ali djevojka je Ubuntu tek instalirala, nista posebno nije ceprkala po sistemu. Kad ovome dodamo i moje probleme sa instalacijom Ubuntua na Dell Studio 1555, nije mi tesko bilo zakljuciti da je problem ipak u Ubuntuu. Mozda je bug u .iso datoteci na njemackom mirroru (mada je md5sum nije prijavio nikakav error), ne znam. Znam da se dosta raje ovdje u Minhenu zalilo na probleme sa 10.10.
Ovo oko ignorisanja problema, naravno da nisam mislio na ovaj forum nego na bugtracking sistem samog Ubuntua. Jos nekada davno, cini mi se da je u pitanju bila verzija 6.10, postojao je bug u kernelu, cini mi se u driverima za monitor za Acer Aspire laptop koji sam ja tada koristio. Ukratko, nakon boota sve sto bih dobio je bio crni ekran. Uredno sam prijavio bug, moguce da jos postoji negdje, da bih bio potpuno izignorisan, bug je naravno ostao. 6.10 nisam mogao koristiti na svom laptopu (6.04 radila super). Tada sam i prestao koristiti Ubuntu.
Opet, mreza je radila iz Gnome-a, bez problema. Dakle, NM je normalno radio. Djevojka je samo htjela znati kako se mreza konfigurise iz konzole. Ja ne vidim nista lose u tome ako neko hoce da nauci jos ponesto osim da “normalno” klika po NM-u. Kada sam joj pokazao kako to moze uraditi, desilo se sto se desilo, nakon cega sam i otvorio ovu temu. Ne vidim da je konfiguracija mreze iz konzole “advanced” ali moguce da razlicito shvatamo pojam “advanced”.[/quote]
no flame
slažem se oko toga da bi bilo najbolje da se nm i config podudaraju, ali tako je kako je, što je tako nisam ulazio u detalje, koliko znam samo mandriva ima nm + config da radi, kod ovih ostalih mainstream je pogotovo u novijim verzijama razdvojeno
takođe vjerujem ti da nije radila mreža nakon onih marifetluka (mada sam ja repordukovo dva tri puta i vazda je radilo, ali ko da sam nekad prije imao tu situaciju koju si ti spomenuo, ali na 10.04 i 10.10 nisam)
i zadnje, oko bugova na ubuntu launchpadu, isto tako se slažem da su neki odavno otvoreni i tako stoje već nekoliko godina
ali ipak, ovo nije idealan svijet, niti idealna distro, kad se sve sabere i oduzme, moje mišljenje je da je ipak ubuntu što se tiče desktopa bez obzira na sve mahane trenutno br. 1.