SuSe 9.3 & startx

Nedavno sam ga instalirao i sve je bilo u najboljem redu dok nisam prebacio u Yastu da mi ne podize desktop vec samo da ucita tekst konzolu.(shell) kad ukucam startx prikaze mi se sivi ekran i x u sredini i tu zaledi i neide dalje.
Nemogu nikako opet da namjestim da mi radi Desktop. Kad ukucam startx izbaci mi slijedece greske:

Could not init font path element /usr/X11R6/lib/X11/fonts/local, removing from list!
Could not init font path element /usr/X11R6/lib/X11/fonts/CID, removing from list!

Ovo sam pronasao u Xorg.0.log file-u:

i The directory “/usr/X11R6/lib/X11/fonts/100dpi” does not exist.
Entry deleted from font path.
(WW) The directory “/usr/X11R6/lib/X11/fonts/Speedo” does not exist.
(WW) The directory “/usr/X11R6/lib/X11/fonts/PEX” does not exist.
(WW) The directory “/usr/X11R6/lib/X11/fonts/cyrillic” does not exist.
(WW) The directory “/usr/X11R6/lib/X11/fonts/latin2/misc” does not exist.
(WW) The directory “/usr/X11R6/lib/X11/fonts/latin2/75dpi” does not exist.
(WW) The directory “/usr/X11R6/lib/X11/fonts/latin2/100dpi” does not exist.
(WW) The directory “/usr/X11R6/lib/X11/fonts/latin2/Type1” does not exist.
(WW) The directory “/usr/X11R6/lib/X11/fonts/latin7/75dpi” does not exist.
(WW) The directory “/usr/X11R6/lib/X11/fonts/baekmuk” does not exist.
(WW) The directory “/usr/X11R6/lib/X11/fonts/japanese” does not exist.
(WW) The directory “/usr/X11R6/lib/X11/fonts/kwintv” does not exist.
(WW) The directory “/usr/X11R6/lib/X11/fonts/ucs/misc” does not exist.
(WW) The directory “/usr/X11R6/lib/X11/fonts/ucs/75dpi” does not exist.
(WW) The directory “/usr/X11R6/lib/X11/fonts/ucs/100dpi” does not exist.
(WW) The directory “/usr/X11R6/lib/X11/fonts/hellas/misc” does not exist.
(WW) The directory “/usr/X11R6/lib/X11/fonts/hellas/75dpi” does not exist.
(WW) The directory “/usr/X11R6/lib/X11/fonts/hellas/100dpi” does not exist.
(WW) The directory “/usr/X11R6/lib/X11/fonts/hellas/Type1” does not exist.
(WW) The directory “/usr/X11R6/lib/X11/fonts/misc/sgi” does not exist.
(WW) The directory “/usr/X11R6/lib/X11/fonts/xtest” does not exist.[/i]

i jos neke greske, nije definisan input keyboard ni za jednog korisnika.

Pokusavao sam sa xorgconfig i sa sax2 da namjestim ali nista.Probao sam i sa Yast-om da vratim opet da mi se podize Desktop al opet isto.

probaj sa komandom :~#init 5

Izgleda kao da si izbrisao (ili pomaknuo) direktorij sa fontovima na drugo mjesto. Pogledaj gdje se na sistemu nalazi taj direktorij pa ga kopiraj u /usr/X11R6/lib/X11/fonts/. Možeš koristiti find:

find /usr/ -type d -name 'fonts' -print Bez fontova ne možeš pokrenuti x-server. Ali, pazi, ne možeš uzeti jednostavno direktorij sa fontovima koji koristi npr. OpenOffice ili gimp.
Puno uspjeha.

Ja mislim da nije problem u fontovima jer se onda X-i uopste ne bi startali. X-i se ocito startaju ali ne i desktop, iz ko zna kojeg razloga. Ako neko ima S9.3 neka pogleda gdje se nalazi konfiguracija trenutno aktivnog desktopa (kde, gnome, blah).

Jedan zanimljiv fajl za pogledati je ~/.xsession-errors

sad cu da isprobam

Ako si sa Yastom namjestio računar da se podiže u konzoli, onda je moguće da si sve window-menađžere deinstalirao Yastom. Možda pokušavaš da pokreneš win-menađž. a nije više instaliran.
Komanda startx pokreće program xinit koji učita svoje datoteke (npr. xinitrc) u kojima je naveden window-menađžer. Prekontroliši u konzoli dali je win-men. uopće instaliran( locate, rpm ili sl.).

Bolje je ostaviti Window-menađžer instaliran i ručno unijeti u /etc/inittab runlevel sa kojim želiš da startuješ (man /etc/inittab).

pokusavao sam svasta al neide. nisam se jos dovoljno usavrsio da bi rijesio ovakav problem a i nemam puno vremena pa sam ga reinstalirao. Mislim da problem nastaje kad se u Yastu prebaci sa GUI Desktop-a na tekstualni nacin rada, tad se valjda uninstaliraju neki paketi potrebni za rad startx skripte.

Zdravo,

ako mislis na prebacivanje runlevela u yastu - on po pravilu nebi trebao da brise pakete ako ga ti promjenis ! neko ti je vec rekao da probas sa naredbom INIT 5 sto bi te odvelo u runlevel 5 u kojem su podesene skripte za GUI…

Pozdrav,

Ice

probao sam sa init 5, i opet sve isto :frowning:

[quote]Zdravo,

ako mislis na prebacivanje runlevela u yastu - on po pravilu nebi trebao da brise pakete ako ga ti promjenis ![/quote]

U YaSTu postoji mogućnost da izabereš između tri vrste instalacije:

1. Grafičko sučelje sa Officeom
  2. Grafičko bez …
  3. Samo tekstualni modus

Znam za Runlevel editor ali sam pomislio na ove stvari gore. Ako izabereš text. moguće je da deinstalira KDE.

Hm… ovo postaje jedna malo cudna dilemica :smiley:

Joma - objasni nam molim te da li si prilikom instalacije u Yastu odabrao nesto “samo textualni interface” ili jesi li nakon instaliranog SuSEta u nekom od grafickih korisnickih interface.a pokrenuo yast i tamo odabrao da ti se pokrene u nekom textualnom runlevelu?

1. ako si instalirao samo textualni interface - onda je jasno da startx nece imati sta da pokrene. Rjesenje -> instaliraj sebi dodatno neki GUI

2. ako si u grafickom interface.u nakon instalacije odabrao da ti se racunar pokrece u textualnom modu ( recimo runlevel 3 ) onda se ocigledno radi o nekoj opasnijoj gresci. Rjesenje -> jos ni sam ne znam :smiley:

Pozdrav

Ice

… ili si instalirao GUI pa si pri podešavanju Grafičke i Monitora umjesto neke rezolucije izabrao “Tekstualni modus”. :slight_smile:

aaa… zar je to moguce ? cool :slight_smile: nego - postoji li jos u SuSe 9.3 nesto sto se zove SAX? ili sax2? on ti sluzi za podesavanje rezolucije i radne frekvencije monitora… Sax pozivas iz shella sa komandom koja je ista kao i ime programa ( SAX ) :wink:

Pozdrav

Ice

1. :smiley:

probao bam i sa Sax2 (sax neradi) i sa xorgconfig da podesim na sve moguće načine al neradi. Kad sam pokrenuo startx i kad se zamrzne ekran onda kliknem sa desnim tasterom miša i upalim xterm. odatle učitam yast i vratim sa tekstualnog moda na graficki,sejvujem promjene, restartujem racunar i opet isto. Moguće je da je neki bug. Evo prije neki dan sam ga reinstalirao (oko 5Gb) :shocked2: i nepokushava mi se opet da provjerim da li je to bug, nemam sad bas vremena za testiranje :cry: al naći će se. :stuck_out_tongue:

pa da otprilike , to sam uradio (u Yast-u izabrao opciju teksualni mod da mi se izbaci kad se digne sistem i da mi nedize grafički al onda su nastali problemi)

OK Joma, to sam i predpostavio. Ova funkcija je ubačena u YaSt negdje od verzije 9.0 ili 8.2 (nisam siguran) i čudno je formulirana ili je na nepovoljnom mjestu. Da nebi izkomplikovali ovaj problem:
Instaliraj grafičko sučelje ponovo ili ga uključi u Yastu ili sax-u (u tekstualnom modusu) ako može.
Sljedeći puta pronađi tkz. Runlevel editor u Yastu i tu podesi runlevel 5 za grafičko ili runlevel 3 za tekstualno sučelje.
Puno uspjeha

ok :D.

evo opet ista scena :? , nisam nista podešavao u Yastu.Iz čista mira mi opet zamrzne ko prošli put. Sam. Nisam ništa dirkao ovaj put tako da nije do mene i postoji velika mogućnost da je do njega hehehehe. Nećete mi vjerovati al evo javljam se sa Linux-a, nekako sam uspjeo da se konektujem preko xterm-a i sve mi radi. Kde nije pokrenut i nema menija i drugih stvari. Ovo sam sve preko konzole, nemogu vjerovati da radi. :smiley:
Nema šanse da ga opet reinstaliram. Ovaj put idem do kraja :2ar15

I ćorava koka neko zrno pronađe pa tako i ja. Uspjeo sam da namjestim.
Sve što sam uradio je da sam u Yast-u zamjenio KDE window menager sa GNOME-ovim i sad radi, radi 8) .Kad ukucam startx nepokreće više Kde već Gnome okruženje, al štaje tu je. Ionako sam oduvijek htjeo da vidim kakav je Gnome. Eto i meni nekad da krene :slight_smile:

bas… ajd super :slight_smile: iako je bas cool kako se sa nekom “bezveznom” postavkom citav sistem moze zeznuti… ( mislim na GUI )…

Pozdrav

Ice