Nedavno sam ga instalirao i sve je bilo u najboljem redu dok nisam prebacio u Yastu da mi ne podize desktop vec samo da ucita tekst konzolu.(shell) kad ukucam startx prikaze mi se sivi ekran i x u sredini i tu zaledi i neide dalje.
Nemogu nikako opet da namjestim da mi radi Desktop. Kad ukucam startx izbaci mi slijedece greske:
Could not init font path element /usr/X11R6/lib/X11/fonts/local, removing from list!
Could not init font path element /usr/X11R6/lib/X11/fonts/CID, removing from list!
Ovo sam pronasao u Xorg.0.log file-u:
i The directory “/usr/X11R6/lib/X11/fonts/100dpi” does not exist.
Entry deleted from font path.
(WW) The directory “/usr/X11R6/lib/X11/fonts/Speedo” does not exist.
(WW) The directory “/usr/X11R6/lib/X11/fonts/PEX” does not exist.
(WW) The directory “/usr/X11R6/lib/X11/fonts/cyrillic” does not exist.
(WW) The directory “/usr/X11R6/lib/X11/fonts/latin2/misc” does not exist.
(WW) The directory “/usr/X11R6/lib/X11/fonts/latin2/75dpi” does not exist.
(WW) The directory “/usr/X11R6/lib/X11/fonts/latin2/100dpi” does not exist.
(WW) The directory “/usr/X11R6/lib/X11/fonts/latin2/Type1” does not exist.
(WW) The directory “/usr/X11R6/lib/X11/fonts/latin7/75dpi” does not exist.
(WW) The directory “/usr/X11R6/lib/X11/fonts/baekmuk” does not exist.
(WW) The directory “/usr/X11R6/lib/X11/fonts/japanese” does not exist.
(WW) The directory “/usr/X11R6/lib/X11/fonts/kwintv” does not exist.
(WW) The directory “/usr/X11R6/lib/X11/fonts/ucs/misc” does not exist.
(WW) The directory “/usr/X11R6/lib/X11/fonts/ucs/75dpi” does not exist.
(WW) The directory “/usr/X11R6/lib/X11/fonts/ucs/100dpi” does not exist.
(WW) The directory “/usr/X11R6/lib/X11/fonts/hellas/misc” does not exist.
(WW) The directory “/usr/X11R6/lib/X11/fonts/hellas/75dpi” does not exist.
(WW) The directory “/usr/X11R6/lib/X11/fonts/hellas/100dpi” does not exist.
(WW) The directory “/usr/X11R6/lib/X11/fonts/hellas/Type1” does not exist.
(WW) The directory “/usr/X11R6/lib/X11/fonts/misc/sgi” does not exist.
(WW) The directory “/usr/X11R6/lib/X11/fonts/xtest” does not exist.[/i]
i jos neke greske, nije definisan input keyboard ni za jednog korisnika.
Pokusavao sam sa xorgconfig i sa sax2 da namjestim ali nista.Probao sam i sa Yast-om da vratim opet da mi se podize Desktop al opet isto.
Izgleda kao da si izbrisao (ili pomaknuo) direktorij sa fontovima na drugo mjesto. Pogledaj gdje se na sistemu nalazi taj direktorij pa ga kopiraj u /usr/X11R6/lib/X11/fonts/. Možeš koristiti find:
find /usr/ -type d -name 'fonts' -print Bez fontova ne možeš pokrenuti x-server. Ali, pazi, ne možeš uzeti jednostavno direktorij sa fontovima koji koristi npr. OpenOffice ili gimp.
Puno uspjeha.
Ja mislim da nije problem u fontovima jer se onda X-i uopste ne bi startali. X-i se ocito startaju ali ne i desktop, iz ko zna kojeg razloga. Ako neko ima S9.3 neka pogleda gdje se nalazi konfiguracija trenutno aktivnog desktopa (kde, gnome, blah).
Jedan zanimljiv fajl za pogledati je ~/.xsession-errors
Ako si sa Yastom namjestio računar da se podiže u konzoli, onda je moguće da si sve window-menađžere deinstalirao Yastom. Možda pokušavaš da pokreneš win-menađž. a nije više instaliran.
Komanda startx pokreće program xinit koji učita svoje datoteke (npr. xinitrc) u kojima je naveden window-menađžer. Prekontroliši u konzoli dali je win-men. uopće instaliran( locate, rpm ili sl.).
Bolje je ostaviti Window-menađžer instaliran i ručno unijeti u /etc/inittab runlevel sa kojim želiš da startuješ (man /etc/inittab).
pokusavao sam svasta al neide. nisam se jos dovoljno usavrsio da bi rijesio ovakav problem a i nemam puno vremena pa sam ga reinstalirao. Mislim da problem nastaje kad se u Yastu prebaci sa GUI Desktop-a na tekstualni nacin rada, tad se valjda uninstaliraju neki paketi potrebni za rad startx skripte.
ako mislis na prebacivanje runlevela u yastu - on po pravilu nebi trebao da brise pakete ako ga ti promjenis ! neko ti je vec rekao da probas sa naredbom INIT 5 sto bi te odvelo u runlevel 5 u kojem su podesene skripte za GUI…
Joma - objasni nam molim te da li si prilikom instalacije u Yastu odabrao nesto “samo textualni interface” ili jesi li nakon instaliranog SuSEta u nekom od grafickih korisnickih interface.a pokrenuo yast i tamo odabrao da ti se pokrene u nekom textualnom runlevelu?
ako si instalirao samo textualni interface - onda je jasno da startx nece imati sta da pokrene. Rjesenje -> instaliraj sebi dodatno neki GUI
ako si u grafickom interface.u nakon instalacije odabrao da ti se racunar pokrece u textualnom modu ( recimo runlevel 3 ) onda se ocigledno radi o nekoj opasnijoj gresci. Rjesenje -> jos ni sam ne znam
aaa… zar je to moguce ? cool nego - postoji li jos u SuSe 9.3 nesto sto se zove SAX? ili sax2? on ti sluzi za podesavanje rezolucije i radne frekvencije monitora… Sax pozivas iz shella sa komandom koja je ista kao i ime programa ( SAX )
probao bam i sa Sax2 (sax neradi) i sa xorgconfig da podesim na sve moguće načine al neradi. Kad sam pokrenuo startx i kad se zamrzne ekran onda kliknem sa desnim tasterom miša i upalim xterm. odatle učitam yast i vratim sa tekstualnog moda na graficki,sejvujem promjene, restartujem racunar i opet isto. Moguće je da je neki bug. Evo prije neki dan sam ga reinstalirao (oko 5Gb) :shocked2: i nepokushava mi se opet da provjerim da li je to bug, nemam sad bas vremena za testiranje al naći će se.
pa da otprilike , to sam uradio (u Yast-u izabrao opciju teksualni mod da mi se izbaci kad se digne sistem i da mi nedize grafički al onda su nastali problemi)
OK Joma, to sam i predpostavio. Ova funkcija je ubačena u YaSt negdje od verzije 9.0 ili 8.2 (nisam siguran) i čudno je formulirana ili je na nepovoljnom mjestu. Da nebi izkomplikovali ovaj problem:
Instaliraj grafičko sučelje ponovo ili ga uključi u Yastu ili sax-u (u tekstualnom modusu) ako može.
Sljedeći puta pronađi tkz. Runlevel editor u Yastu i tu podesi runlevel 5 za grafičko ili runlevel 3 za tekstualno sučelje.
Puno uspjeha
evo opet ista scena :? , nisam nista podešavao u Yastu.Iz čista mira mi opet zamrzne ko prošli put. Sam. Nisam ništa dirkao ovaj put tako da nije do mene i postoji velika mogućnost da je do njega hehehehe. Nećete mi vjerovati al evo javljam se sa Linux-a, nekako sam uspjeo da se konektujem preko xterm-a i sve mi radi. Kde nije pokrenut i nema menija i drugih stvari. Ovo sam sve preko konzole, nemogu vjerovati da radi.
Nema šanse da ga opet reinstaliram. Ovaj put idem do kraja :2ar15
I ćorava koka neko zrno pronađe pa tako i ja. Uspjeo sam da namjestim.
Sve što sam uradio je da sam u Yast-u zamjenio KDE window menager sa GNOME-ovim i sad radi, radi 8) .Kad ukucam startx nepokreće više Kde već Gnome okruženje, al štaje tu je. Ionako sam oduvijek htjeo da vidim kakav je Gnome. Eto i meni nekad da krene