Pa, firma u kojoj radim zakupila dedicated server (Mandarake 10.0 ili 10.1 Cooker) a u planu je da se web server prebaci “u kucu” gdje bih ga ja trebao odrzavati (?!?!? ne pitajte kako :)).
Ja sam se nekako “zakacio” na SuSE i mislim da je dobra solucija. Sef je radije za RedHat jer je “cuo” za je najbolji a i najvise se koristi. , pravo da ti kazem, i ja sam dosao do podatka da se RHES3 najcesce koristi jer je najbolji (najbrzi) sto se tice patcheva i da im je tech support najbolji.
Poslji mi molim te link da skinem SLES 9.
E, bas takva meni treba. Za “prave pocetnike, dummies i Afana”
[quote]Posto SuSE redovno izdaje nove verzije - stvarno covjek nema potrebe da prelazi recimo sa 9.2 na 9.3 osim ako u zadnjoj bas nije integriran neki driver za neku hardwaresku igrackicu…
ovo vec prelazi u moju domenu ako bas zelis moj savjet - SuSE je laksi za pocetnika i ima malo drugaciju strukturu direktorija od RHa.
Patchevi - bas nisam upucen u brzinu izlazenja, ali ako si vec zaduzen za server i za njegovu sigurnost, onda se NEMOJ osloniti na automatske patcheve. Recimo kod SuSe ti je “aktuelna” verzija apache.a 1.3.29 ?? :shock: itd… o kernelu da ne pricam… uhvati se literature, prati sajtove koji se bave sigurnosnom tematikom ( pogotovo ako je server prisutan na internetu ) ! sam se brini da imas uvijek predzadnje verzije software.a… zasto predzadnje? po mom iskustvu - nekad je lakse kad znas koje sigurnosne propuste tvoj sistem ima, nego kad imas novi software cije sigurnosne nedostatke znaju samo black hateri…
posto si priznao da si pocetnik ( to svako prizna kad tad - barem dok mu neko ne hackne server prvi put ) - Suse je pravo rjesenje za tebe… nemoj se osloniti na graficki interfejs ( kad tad ces naletiti na problem da ne mozes nesto preko njega konfigurirati sto ti treba ), jer nekad ces morati administrirati server putem secure shella npr.
Kako da presaltas shefa za SuSe - PRIZNAJ MU da imas bolja iskustva u radu sa njim i da ces neke poslove brze zavrsiti ( iako bas ne traje dugo da se ti presaltas ). Ovo ovisi o tome jel ti sef neki Linux freak ili ne
Najjeftinije ces proci sa obicnom verzijom suse pro. zeze na AMD64
Ako ti trebaju savjeti, slobodno ih pisi ovdje. URL za SLES9 ti saljem PP ( preporucena posta )…
Ja dok instaliram 9.3 pro sve ide po planu dok ne zatrazi 2gi CD od 2gog do 5og, paketi koji se instaliraju samo greske prijavljuju[abort, retry, ignore] i nemogu nista, to mi se 2x desavalo, morat cu jos koji put to probati. Ali me zanima je li kome poznat problem, do cega je, zbog cega.