[quote]Sporazum o dugoročnoj suradnji između Sveučilišta u Mostaru i tvrtke Microsoft iz Zagreba danas su potpisali rektor Sveučilišta Frano Ljubić i voditelj programa “Partners in Learning” Darko Jureković.
Radi se o prvom potpisivanju Sporazuma o suradnji na svjetskom programu “Partners in Learning” s jednom visokoškolskom ustanovom u BiH. Za Microsoft ovaj sporazum predstavlja pomoć studentima i obrazovnim djelatnicima da u potpunosti realiziraju svoje potencijale te pružiti prvoklasno obrazovanje o najmodernijim tehnologijama Microsofta.
Prije samoga potpisivanja Darko Jurković je zahvalio rektoru Ljubiću i ostalim kolegama na iskazanoj spremnosti i volji za suradnjom, uz nadu kako će kroz ovu suradnji osigurati Sveučilištu, nastavnom osoblju i studentima mnogo korisnih resursa, koji su u okviru ovog programa raspoloživi.
On je istaknuo kako je tvrtka Microsoft spremna pružiti pristup znanju, vještinama i informacijama i drugim sveučilištima u BiH, koji su raspoloženi za suradnju.
Rektor Ljubić izrazio je veliko zadovoljstvo činjenicom da je Mostarsko sveučilište prvo u BiH koje je potpisalo ovakav sporazum.
Ovaj fakultet je osnovan prošle ili pretprošle godine. To je sve što znam. Takođe znam da FIT Mostar ima neku vrstu sporazuma sa Microsoftom ali ne znam tačno kakav, očito ne ovako sveobuhvatan. Više o tome može reći gomez.
P.S. Ali im je ipak www.fsr.ba na PHPu pssss nemojte reći čika Billu
Evo i ja se pravo iznenadih kada sam ovo pročitao. Računarstvo je prema onome što ja znam nedavno osnovan fakultet, poznajem nekoliko ljudi sa tog fakulteta i porazgovarat ću sa njima o ovome. Vidjet ću da se organizuje (ako mogne) nekakva debata na temu ugovora sa Microsoftom. Prema onome što znam o ovome fakultetu rade sa nekim zastarjelim planom i programom. Svakako ću se malo više raspitati.
Što se tiće Fakulteta Informacijskih Tehnologija, čiji sam student, oni su potpisnici MSDN AA http://msdn.microsoft.com/academic/. Medjutim, veliki broj profesorskog kadra su zapravo uber Linux korisnici. U fazi osnivanja je i Linux klub koji će djelovati pri fakultetu.
Ne traba nagliti sa zaključcima. Ko zna šta u ugovoru stoji. Možda Sveučilište u Mostaru nema nekakvih obavezujućih stavki kao kupovina WinOS-a sljedećih n-godina i sl.
[quote]Ja ne poznajem ni jednu firmu koja nudi full usluge u Linux oblasti… Razlog tome je haman sto nece da skoluju svoje ljude …
Jah[/quote]
sta ti zapravo smatras pod full uslugama?
Fakultet ili “sveuciliste” bi po mom misljenju trebalo da svim studentima ponudi sirok spektar sto se tice operativnih sistema. Na studentima je da se odluce kojem operativnom sistemu se zele posvetiti… jednom ili vise - njihova odluka, ali fakultet bi trebao da prezentira zadnje tehnologije koje se primjenjuju… ajd nek mi neko nabroji koliko fakulteta uopste spomene FreeBSD ili neki drugi operativni sistem?
Uvijek sam se pitao…
Koliko se ulazi u dubinu tih istih operativnih sistema i dali se upravo te teme obradjuju detaljno ili je to prepusteno studentima? Ko u ministarstvu odlucuje hoce li neki profesor posvetiti sat dva novom scheduling sistemu u 2.6 kernelu, ili mozda izgledu NTFS particije ?
Postoji mnogo firmi koje nude neku vrstu usluga npr: Team - zastupnik SuSE Linuxa Printex - zastupnik RedHat Linuxa DNC - firma sa istraživačkim centrom u oblasti Linuxa Sigma-Com - podrška za OpenOffice.org ULK, CCED - obuka iz oblasti Linuxa i UNIXa EPN, Genelec … - hosting i održavanje Linux i BSD servera
itd. itd.
Sad na koju vrstu usluga konkretno misliš, to ne znam. U toku su aktivnosti da se ove i druge firme uvežu u jedan front firmi spremnih da zajedno učestvuju u većim projektima iz oblasti Linuxa i free softwarea.
[quote]
Na studentima je da se odluce kojem operativnom sistemu se zele posvetiti… jednom ili vise - njihova odluka, ali fakultet bi trebao da prezentira zadnje tehnologije koje se primjenjuju…[/quote]
Ispravka… firme traže i Linux i Windows stručnjake, a posebno (iz mog iskustva) one prve. Fakultet treba da pripremi studente za sve vrste poslova koje će obavljati, a naravno i da im da solidan temelj za kasnije obrazovanje, npr. kako se može predmet Operativni sistemi izučavati na Windowsu??? Ovaj OS je totalno zatvoren, osim toga je po svemu nestandardan. To bi bilo kao kad bi se vožnja automobila učila na motoru.
Na ETFu ima OpenBSD server ali dok se OSovi koliko toliko spominju, na žalost free softver se generalno vrlo malo izučava.
2 IceBreaker: Pod Full usluga podrazumijevam: installaciju i odrzavanje Linux sistema, Help desk , “servis” (ono sto danas rade sve firme koje prodaju hardware, reparacija sistema, ciscenje od virusa kojekakvih sranja), backupi Linux sistema itd … Sve sto se primjenju u danasnjem servisu za racunare…
Znam da su ovdje u BiH neki ljudi donosili u mnoge servise svoj racunar ili kupovali racunal i zahtijevali da im se installira Linux na njega i podesi sve. (Modem , mrezna, zvucna, graficka, IDE RAID, itd …)
[quote]Znam da su ovdje u BiH neki ljudi donosili u mnoge servise svoj racunar ili kupovali racunal i zahtijevali da im se installira Linux na njega i podesi sve. (Modem , mrezna, zvucna, graficka, IDE RAID, itd …)
Jah[/quote]
Pa ja prvi bih bio zainteresovan da pružam ovu vrstu usluga na komercijalnoj osnovi. Ako si i ti zainteresovan, onda možemo osnovati firmu
hvala na odgovoru Maher… iskreno - ja imam firmu koja ce se u buducnosti baviti tim stvarima ali prvenstveno ciljajuci na business korisnike koji bi koristili linux na serverima…trenutno se samo bavimo managed hostingom na linux bazi kao i sigurnosnim pitanjima… takodjer ce biti “recikliranje” starih masina jako interesantno za nase firme jer svi znate da linux na nekoj starijoj masini cini cuda… i sto ne osigurati firmu sa firewallom i dati zaposlenicima VPN pristup i slicne stvari a bez da moraju nabaviti novu i skupu opremu.
ja mislim da bi takodjer bilo isplativo nuditi linux privatnim korisnicima ali tek nakon nekoliko seminara po gradovima gdje bi ljudi bili upoznati sa Linuxom i mogucnostima primjene.
sto se tice fakulteta - ETF je vjerovatno jedan jedini koji eto ima neki xBSD server. o nekim sunovim masinama da ne govorim.
a ako je neko zainteresiran za poslove - slobodno se javite
Eh tako počinje organizacija. I samo organizovanost može promijeniti momentalnu situaciju sa Microsoftom. Imam osjećaj da bi naše ustanove rado koristile OS ali nam fali firma koja ima dobru marketing-ofanzivu za Linux. Uvijek se sjetim Einsteina koji je rekao : Samo organizovana moć pobjeđuje organizovanu moć.
Ovo naravno nije tačno. Mašinski fakultet u Zenici koristi dva SUN servera i to Sparc Station 4 i Netra na kojima sam instalirao Debian Woody 3.0r2 i koji zaista fenomenalno radi. Dalje, svi serveri u Zenici vezani za školstvo su na Linux-u, počev od Univerziteta Zenica (unze.ba), Mašinski Fakultet Zenica (mf.unze.ba), Pedagoškog Fakulteta i svih ostalih članica ovog univerziteta.
Što se tiće BSD servera Fakultet Informacijskih Tehnologija koristi nekoliko servera sa BSD-em. Mislim da je čak i community server baš na BSD-u.
hm… mala greska u izjavi koju niko ne oprasta kad sam mislio na operativne sisteme tipa xBSD - nisam mislio da ih ne koriste, nego da recimo nemaju neke laboratorije gdje bi se studenti upoznali i sa njima… nadam se da nije bas tako i da je totalno obrnuto. ali prema izjavama poznanika bojim su osim linuxa ovi operativni sistemi doista slabo zastupljeni… jasno je da se isti koriste na serverima, ali to je opet server na kojem student nema pristup da bi se mogao sa istim upoznati…
Računarski centar Fakulteta Informacijskih Tehnologija (LAB2) u kojem ima oko 35 računara raspolaže na svakoj mašini sa FreeBSD-om. 8) Ma nije nikakv frka Ice konatm šta si želio reći.