Teme prosle sedmice: SuSe prodan Novellu

zadnjih dana se vrti Linux po svim vijestima … novell ga je za 120$ miliona u cashu kupio.

i sada sta mislite o analizi:

1. SuSe je prodan Novellu.
  2. A Novell americka firma
  3. SuSe koristio do sada KDE
  4. Gnome je apsolutno nadmocan nad KDE-om u USA
  5. Ximian je isto u igri … Ximian je Gnome

6. Novell zamjenjuje KDE sa Gnomeom …

a to moze veoma ugroziti KDE jer njega ne bi bilo nigdje, odnosno ne bi se ni blizu ovoliko razvio da ga SuSe nije ubacio kao standard kod sebe.

to nije nemoguce … ja mislim da je cak i vrlo vjerovatno. a Ximian ce to naravno podrzati …

iako stara vijest, iznenadila je mnoge … a ovo je bilo vec davno najavljeno:
Uskore i oficijelno RedHat za desktope prakticno bnece postojati. Okrecu se serverima, a Fedora bi trebala da nastavi karijeru … jeste to lijepo zamisljeno, samo sta sa serverima … Fedora to ne moze zamjeniti sada, sto vlasnike servera vodi samo jednom rjesenju … promjena distribucije …
a sta su alternative … SuSe? ko zna, nakon sto su ih prodali Novell-u. Debian? Gentoo?

nekako su ove vijesti preskocile ovaj forum … a mislim da ne bi trebale jer to nije mala stvar.

M.

Nije nas zaobišla data vijest, pogledaj malo bolje na podforumu SuSE :wink:

hehe … puno pricam malo citam …

a vec sam se bio zabrinuo :slight_smile:

tenx

M.

There is allways Debian 8)

Linux je Linux. Distribucija je nebitna :slight_smile:

bicu malo nekulturan, ali samo malo… MA KO IM **BE MATER… napravicemo mi svoju distribuciju i uzeti GUI koje nama odgovara, ako takav ne postoji, e onda cemo i to napraviti… sve, samo ne zelim da mi glupi amer neki “svoj” proizvod nametne…

Pozdrav

ICE

crnjak pravi ocam’ mog…treba im jebat mater malo.

Lijep topic za raspravljati; samo je zalosno sto se priblizio kraju postom koji stvarno ne zasluzuje mjesto ovdje. Ubuduce ‘floppy’, te “izreke” i slicno ostavi za komsiluk i ulicu (nadajuci se da pri tome neces popiti koju batinu zbog isfuravanja ljudi kojima samo isfuravanje znaci licnu uvredu, koja rezultira onom tecnoscu za koju se nadam da je neces piti :)).

Na kupovinu i treba gledati tako lose, ko zna, mozda se nesto dobro izrodi iz toga. Svi smo svjesni cinjenice da SuSE, ma koliko nama velik izgledao, on je ipak sicusan naspram giganata kao Micro$oft, Adobe i sl. (ovdje se odnosi na velike softv. firme). Novellu treba jaka pozadina u obiliku desktop rjesenja, kako bi mogao parirati Micro$oftu. Kao sto svi znamo, nesto se Novellu i ne vraca u svijet podzemlja, a ponovo razvijanje operativnog sistema, desktop cudesa ili neceg drugog je preskupo i nesigurno. Postoji alternativa: kupiti popularne male firme i od te smjese napraviti nesto veliko. Samo, pokazalo se da ta smjesa zna i ne biti tako profitabilna, kako se na prvi pogleda cini, ali ostavimo to buducnosti na pokaz.

SuSE jeste koristio KDE kao defaultno okruzenje, ali je i tako isporucivao GNOME kao alternativu, a osim toga, KDE je dovoljno popularan, tako da ne vjerujem da ce ga ovako nesto u svome cilju omesti. Dalje, KDE, gledajuci sa zajednice koja ga razvija, predstavlja skoro savrsen model, kojeg prate rijetki na open-source sceni, medju koje se ubrajaju i “kernel-ljudi”.

Iskreno, GNOME je strasno nestabilan, i koliko znam, NIKADA i nije bio stabilan. Sastoji se od strasno kompleksnih programa koje odrzavaju po par ljudi (primjer Nautilus, koji ima, zadnji put kada sam gledao, 2-4 aktivna developera). Da li ce Novell natjerati ljude i Ximiana da ovu zbrcku usavrse, opet ostaje ono, vidjecemo. Jedno je sigurno, ti ljudi nece morati traziti sponore i plate ce im biti puno vece :D.

Nakon ovoga, ja se vracam (a ko kaze da sam bio otisao) lijepom dobrom IceWM-u kojemu ne treba stotine megabajta samo da otvori obican terminal.

[quote]
Nakon ovoga, ja se vracam (a ko kaze da sam bio otisao) lijepom dobrom IceWM-u kojemu ne treba stotine megabajta samo da otvori obican terminal.[/quote]

Mozda se Novellu ne vraca u podzemlje, ali Boga mi, ni meni se ne vraca… ali nazalost je Sanel u pravu… ima WMova koji nisu graficki napucani, ali veoma dobro sluze… kome to nije dobra alternativa, onda udri po konzoli :wink:

Pozdrav

ICE

pa pazi, ako si shell user onda treba ignorisati bilo koje graf. okruženje, jer mislim da je to gubljenje vremena, pazi to je moje mišljenje, ali ako ideš na soluciju desktop GUI, mislim da se treba pozabaviti lakšim distr. ali shell je TITO, tako da mi GUI baš ne leži nikako zbog loših iskustava.

hm… mora da si ti ocigledno administrator i to neki hardcore tip koji se drzi shella i nicega drugog… iskreno receno i sam sam administrator, ali nekad i GUI zna biti korisno… recimo bolje mozes vidjeti LDAP stablo, a ne samo redove koda i sl… :wink: hm… sta je jos interesantno za administratora… ah da… toliko alatki za brzu konfiguraciju servisa i servera, nekad ti se jednostavno ne da tipkati, i uzmes da klikas sa misem… na kraju imas isti rezultat…

Pozdrav

ICE

Stara diskusija shell vs. GUI :slight_smile:

Naravno neki ljudi su se navikli na nešto tako da im više leži… recimo ko nije imao prilike raditi sa UNIXom početkom 90ih, Windows je bio veliko unaprijeđenje po lakoći rada u odnosu na DOS i ti ljudi su se sada navikli na GUI način rada.

Evo pitanje za ljubitelje shella:
Ima jedna operacija koju ja radim u prosjeku svaki dan, a koja je nemoguće spora kada se radi iz shella. Šta ako imam direktorij pun fajlova od kojih recimo 10% želim da obrišem ili prebacim u drugi direktorij. Koji su to fajlovi - to apsolutno ne znam dok ne vidim. Ništa posebno u imenu nema što bi ih odlikovalo.
Npr. želim da sve fajlove vezane za fakultet premjestim u direktorij “fakultet” - a nemaju u imenu riječ “fakultet”? Čak za neke nisam siguran imaju li veze sa fakultetom ili ne dok ih ne pogledam
Iz shella to bi bilo:

ls mv file26 fakultet mv file38 fakultet ls view file49 mv file49 fakultet ls mv file50 fakultet view file52 mv file52 fakultet ls
… u prosjeku 5 sekundi po fajlu.
Iz GUIja to je:

u prosjeku pola sekunde po fajlu. Jednom kliknem na fajl - izabran. Drugi put kliknem - nije izabran. Ako je izabran vidim preview u ćošku. Kada sam izabrao sve što sam htio - DRAG i bacim ih u direktorij fakultet. Dok si rek’o keks. :smiley:

Eh kad to shell bude mogao, razmisliću o njegovom (ponovnom) korištenju :baeh:

Hm, koristiti ili ne GUI ? Ne znam za ostale, ali ja NE mogu bez GUI-ja. Sta ja tu mogu, stare dobre windoze naucile da postoji ljepsa alternativa za crnu pozadinu i bijela slova preko cijelog ekrana. Ok, ko bas voli ovakvu kombinaciju (a i meni se svidja), BlackBox, EvilWM, IceWM, pa cak i razvikani KDE :slight_smile: se mogu lijepo konfigurisati za to; pored toga, lynx kao neka “alternativa” Mozilli i slicnim mixevima i nije bas vesela opcija. Ako mislite da cu ignorisati ljepotu (uvjetno receno) od XFree-ja i gomile stvari koje se nalaze u njemu; hm varate se. Dalje, Quake i ekipa puno ljepse izgledaju kada ih pogone DRI cudesa, za razliku od raznik “ciglastih” VGA, SVGA i inih nakupina koda :). Savjet svim shell-ljubavnicima: konzola - zakon, ali SAMO pod divnim, sarenim, svijetlecim GUI-jima sa desktop-wallpaper podjonenom pozadinom.

[quote]
Evo pitanje za ljubitelje shella:

u prosjeku pola sekunde po fajlu. Jednom kliknem na fajl - izabran. Drugi put kliknem - nije izabran. Ako je izabran vidim preview u ćošku. Kada sam izabrao sve što sam htio - DRAG i bacim ih u direktorij fakultet. Dok si rek’o keks. :smiley:

Eh kad to shell bude mogao, razmisliću o njegovom (ponovnom) korištenju [/quote]

Napravis program … ili skriptu …
otprilike (pseudokod):

dok (korisnik_ne_izadje_ili_ne_nestane_fajlova)
{
   pitaj("u koji direktorij hocete da smjestite fajlove?");
   /* tu upises u ovom slucaju ./fakultet */
   za (svaki_fajl_u_tren_dir) 
   {
        provjeri_ekstenziju_i_prikazi_preview(ime_fajla); 
        /* za slike mozes staviti da prikaze sliku nekoliko sec. i ukine je 
           koliko sec. je podesivo u datoteci ~/.XYZrc  :)*/
        pitaj("Smjesititi fajl u dir. ?(y/n)");
        ako da "mv ...." 
        sljedeci
    }
   pitaj("do you wish to play again (y/n)?");
   ako ne prekini
}

Kompajliras ako je program … i onda …

cd direktorij (ent)
 ime_programa (ent)
 /put/do/dir (ent)
 y
 n
 y
 n
 CTRL+C (ili cekaj dok ne bude pitao za kraj)

Eventualno se moze dodati opcija da izdvojis … mozda pomocu regexp-a dio fajlova koje zelis pregledati iz direktorija kod pozivanja programa … recimo da je to v0.2 :slight_smile:
Naravno … bez programiranja mozes koristiti neki commander … npr. midnight commander … i onda je to puno lakse. :slight_smile:

Ma midnight comander to rješava uspješno…

jest vala bash. I ja koristim mcza takve stvari. Opet diskusija “sa kakvim čekićem da zakucaš ekser”. Gui je i izmisljen da ljudima olakša neke stvari, tu nema govora. Shell se moze koristiti za automatizaciju tj. ako permanentno kopiras te datoteke onda se isplati malo pozabaviti sa UNIX-ovim programcicima i napisati skript koji to rjesava za tebe.
Ali pošto ti to nikad nećeš uraditi ne bih da gubimo vrijeme sa time.

iako se ovo pretvorilo u GUI vs SHELL, moram reci da je Babysitter u pravu… shell de dusu dao sto se tice automatizacije ( naravno covjek zna sta radi )… za normalne korisnike, tj. za one koji koriste racunar za neke normalne radnje ( citanje mailova, pisanje tekstova itd ) je ipak GUI nesto sto im cini rad ljepsim… budimo iskreni - ko od vas koristi PINE za citanje mailova ili neki drugi “shell” program? :slight_smile:

Pozdrav

ICE

Ja bih sigurno napisao skriptu da automatizuje taj dio posla kad bi to bilo moguće, napisao sam ih već tonu :slight_smile: ali ništa ne može automatizovati moju odluku šta ide u koji direktorij :wink:
A lakše je koristiti postojeće programe nego pisati novi, zašto izmišljati točak? mc nije loš ali nije teško shvatiti da Konqueror, Nautilus, Kommander… nisu ništa drugo nego poljepšani i poboljšani mc, naravno ima mazohista koji imaju neke čudne estetske kriterije

Ne bih da bilo koga uvrijedim sljedećim komentarom, ali: imam osjećaj da su glavni pobornici shella i nebuloznih window managera ljudi koji ne koriste Linux kao desktop radnu stanicu, nego za igru, programiranje, testiranje, učenje. A kada se zaposle u nekoj firmi čija primarna djelatnost nije informatika ili kada treba otkucati neki tekst, obraditi neke podatke, naći nešto na internetu… vrate se “starom dobrom windowsu”. Ti isti ljudi će kasnije anonimno napisati da “Linux nije spreman za desktop”. Zaključke izvucite sami.

Ma ne mozes tako generalizirati. Ne osjecam se prozvanim ovdje u ovom tvom komentaru ali bih da kazem nesto o tome. Ja se sav ospem kad vidim moderne GUI-e. Oni su toliko nasminkani da vise ne vrse svoju funkciju. Pogledaj samo onaj WinXP. Iako sam ja dao “rjesenje” za ono tvoje pitanje … nisam “religiozan” u pogledu koristenja shella ili guia … jednostavno imam izbor i stvari koje mi je “ugodnije” (ne mora znaciti lakse) raditi u shellu radim u shellu, a stvari koje su mi laske u GUI-u radim u guiu. Npr. kad petljam po nekim conf. datotekama volim koristiti shell i vi. Obavezno kopiram, brisem, micem datoteke u shellu (ne volim ganjati ikonice misem … to je zbog toga sto mi se jednostavno ne daje puno para za mis … a mis koji kosta malo para i nije bas najugodniji za rad). Za pregledanje maila, gubljenje vremena po raznim mesindzerima, gledanje web stranica, office radnje koristim Gnome. Za programiranje koristim Fluxbox i to izaberem oni “minimal” temu ili kako se vec zove :slight_smile: , a kao IDE koristim SciTE …

Posto sam se valjao po onim nakvim takmicenjima u srednjoj … ostao mi je neki “kompleks male potrosnje resursa” :slight_smile: Zato kad znam npr. da se boja nekog dugmeta moze npr. predstaviti sa 3 bajta (24bitna boja recimo) zasto onda stavljati neku sliku da predstavlja dugme. To je onda samo nepotrebna sminka (trosenje resursa). Od toga mi se dize kosa na glavi :slight_smile:

I mislim jos da na osnovu jednog covjeka ne mozes donositi zakljucak o “najvecim pobornicima shella i nebuloznih WM-ova” :slight_smile:

Eto … vidimo se! :slight_smile:

Slažem se za moderne GUIje, mislim da je idealan GUI nešto između Windowsa 2000 i Mac OS 9, imam otprilike ideju i šta bi to “nešto” moglo biti ali to bi otvorilo još jedan niz diskusija :slight_smile: a to nam ne treba sada.

Nisam generalizovao na osnovu jedne osobe, nego čisto zato što je to jedino objašnjenje za ljude koji se vatreno zalažu za neka rješenja koja su najblaže rečeno retro-computing, a ta teorija se savršeno poklapa sa opservacijama. Eto i ti si potvrdio to svojim opisom za šta koristiš koju okolinu. Editovanje conf fajlova nije korištenje računara, to je podešavanje računara. Čovjek koji obavlja posao računarom nema potrebe da ga podešava više od jednom. Ja kada programiram raširim KWrite preko čitavog ekrana tako da mi je totalno svejedno koji wm je ispod i da li je uopšte wm, siguran sam da bi se i vim mogao koristiti na isti način. Mada sam ja stvorio neke čudne navike prilikom programiranja, npr. kada uočim grešku selektujem mišem taj dio koda i počnem da kucam novi kod. To baš ne ide u text modu, čak je bilo i nekih problema sa klasičnim X copy&paste bufferom.

To za 3-bajta - poznato mi je to razmišljanje :slight_smile: ali u tom slučaju šta će ti uopšte boje!? Tekst na dugmetu se dobro čita i u crno-bijeloj varijanti. I smanjuj tih 640x480 piksela. Ja sam na svom ZX Spectrumu imao 320x200 i bio sretan s tim! :wink: Činjenica je da Mooreov zakon brzo čini sve rasprave o trošenju resursa besmislenim. Što se mene tiče, apsolutno me nije briga koliko programer troši resursa dok god taj program radi zadovoljavajuće dobro na mom sadašnjem računaru.
jednom našem zajedničkom prijatelju je najgroznija stvar u vezi KDEa bila što svako dugme ima svoj mali gradijent :smiley: lol Mislim jeste malo kičasto, ali čovjek se brzo navikne i onda skontaš da je to ustvari prilično lijepo i pregledno, mada je lako promijeniti ako želiš.

Edit: naravno mislio sam na Mooreov zakon a ne na Murphyjev :slight_smile: