Testirane razne distribucije, SuSE pobjednik!

Upravo sam pročitao opširan test koji su uradili radnici časopisa easy-linux testirajući tri "velike distribucije: Mandrake 10, Fedora 2 i SuSE 9.1
Moglo bi se našaliti da Nijemci forsiraju svoju disribuciju, ali ako pogledamo činjenice, SuSE ostaje najkvalitetnija distribucija.
Samo neke prednosti iz Testa da nabrojim ( Za test su se koristili šest modernih laptopova kao i normalni računari) :
SuSE se dao, kao jedina disribucija na svim laptopovima bez problema instalirati. Mandrake je strajkovao kod nekih potpuno.(Najvjerovatnije zbog novog kernela)
Fedora i Mand. gube informacije ukoliko se za vrijeme inst. navigira unazad.
Fedora nemoze da smanji NTFS particije.
Glavni meni je kod fedore lose rasporedjen , Kod Mand. djelimicno na engleskom.
Uz SuSE dolazi preko 1200 stranica dokumentacije i pruza najduzi suport (90 dana).
ACPI funkcionise samo sa SuSE (ali ne za sve modele)
Kod fedore fale: Firewall, Opera, Xine, AcrobatReader, Audacity, Java, Scribus…xmms bez mp3 ??
Kod fedora fale database sa printerima. Mandrake i fedora imaju los database sa provajderima.
SuSE jedini prepoznaje USB Stick te ga automatski mounta, kod fedore se mora manuelno.

Ima jos par sitnica kao npr. bolje mogućnosti za particioniranje, zahtijeva manje resursa itd… ali eto samo neke činjenice. I Mandrake ima svoje prednosti: Kao jedina dist. isporučuje 3d drivere za nvidia g.kartice. Zahtijeva samo 32 Mb za instalaciju u text modusu.
Eh, predpostavljam da će biti flejma ali vjerujte napisao sam samo sto držim pred sobom. +stasemoze+

:smiley: a gdje mi je slackware 10 ???

Pristrasni Nijemci :wink:

Naravno da su pristrasni Nijemci :lol:
Evo pošto ne razumijem njemački fokusiraću se na ovo što si ti napisao, a pošto nisam koristio Fedoru fokusiraću se na Mandrake vs. SuSE:

Mandrake nudi 2.6.x i 2.4.x kernel što se može izabrati prilikom instalacije, a SuSE pruža samo 2.6.x kernel - to je veliki problem. Mnogo drivera još uvijek nije portovano na 2.6.x, da spomenem samo Intelove linmodeme i nekoliko wireless chipseta. Čak nije moguće negdje downloadovati 2.4.x kernel za SuSE, nije ga moguće ni ručno kompajlirati (bez razvaljivanja čitavog sistema).

Kod Mdk nije uopšte moguće navigirati unazad u većini situacija upravo zbog toga. Ne kažem da je to nešto dobro, samo dopunjavam informaciju.

To je stvar lokalizacije. Npr. ako se izabere bosanski jezik meni će biti 100% na bosanskom 8) Što se tiče rasporeda, to je individualno.

Baš bih volio da vidim kako funkcioniše na Toshiba Satellite. Hint: ACPI podrška u cjelosti je daleko od savršene. Na mom desktopu Mdk je jedini koji zna ugasiti monitor nakon x minuta, ostali samo pokrenu blank screen saver i tako je već par godina.

Što se tiče naše zemlje, Mdk je jedini koji poznaje provajdere iz BiH 8) dakle opet je stvar do lokalizacije.

Suse-ov alat za particije nema mogućnosti “expand to all available space”. Npr. želim da napravim dvije particije na disku od kojih će druga (hda2) imati tačno 512 MB a prva će popuniti preostali prostor - kako to mogu napraviti na Susetu bez ručnog računanja broja sektora i cilindara?

Suseova minimalna instalacija zahtijeva kompletan Qt! Čak mod-php ima dependency na Qt. Gdje je tu malo resursa?
Volio bih vidjeti distribuciju (osim Mdk) koja se može instalirati na svega 50 MB diska ili nekih 250 MB sa kompletnom funkcionalnom grafičkom okolinom (IceWM) i GUI alatima za podešavanje.

Mislim da svaki usporedni test ove tri distribucije u kojem jedna pobjeđuje nema veze sa stvarnim svijetom. Razlike su minimalne i svaka ima prednosti i mana. Da bi se mogao napisati argumentovan test treba koristiti svaku distribuciju barem par godina. Npr. pravi nedostaci Mdk-a (u poređenju sa Susetom) su što ne poštuje FHS standard, onda činjenica da alati nisu integrisani u desktop okruženje, loša arhitektura installera, brojni sitni bugovi (npr. Mandrake do zadnje verzije uopšte nije podržavao rad sa više od jedne zvučne kartice zbog glupog tipfelera) itd.

P.S. Još jedan VEEEeeeeeliki problem Suse-ta: nema integrisan alat za automatsku rezoluciju dependencies! Zar je toliki problem uključiti apt4rpm u distribuciju? Svi drugi imaju nešto slično (urpmi, yum, apt-get…) pa čak i Slackware.

Da se malo pridružim flame war-u :wink:

Pa nećemo sad izmišljati, koliko je česta situacija da baš posljednja particija mora imati fiksnu veličinu (obično je obrnuto). Ionako se to može raditi samo u “expert” modu, gdje se pretpostavlja da znaš množiti hex brojeve, lol

Kakvi su ovo primjedbe? Kakvo crno “resolving dependencies” kad se zna da je SuSE politika da NEMA novih paketa za određenu verziju distro, samo zakrpe.
A Yast inače sasvim fino doda sve potrebne pakete kad instalirate nešto sa CD-ova.
Ako hoćete “third party” pakete, naštimajte nove “installation source” u Yast-u, i instalirajte tražene RPM-ove (Yast će povući potrebne pakete)
Ako je kome potrebno više od 5 CD-ova softvera podrazumjeva se da će znati ili sam instalirati šta mu treba, ili instalirati apt4rpm, ili …

Jedina stvarna primjedba za SuSE (u zadnjoj inkarnaciji 9.1) je nedostatak 2.4.x kernela (kompajliranje istog je moguće, ali je PITA)
Po mom mišljenju, MDK je još uvijek daleko od SuSE-a; samo zbog brzopletosti i “života na ivici”. Da malo manje ganjaju bleeding edge pakete, a malo više QA i standarde, daleko bi stigli …

btw, moj trenutni stav prema SuSE-u je blago “fuj” (duga priča)

Tako da mi preostaju Slackware i Debian :wink:

Da i ja koju dodam.
Ja nekako volim da imam na serveru rh ili fedora, dok na desktopu i na laptopu mi radi suse 9.1.
Na laptopu prilikom instalacije, morao sam da idem iz text modula da bih mogao da instaliram sve, dok kod zadnje verzije sve je bilo graficko (ver 9).
Na starom serveru mi fercera rh 9 i kontam da ga upgrade ili sve reinstaliram na novi server koji ce da bude ili fedora ili cu da probam nesto drugo ovaj put, ali mi se cini da cu ostati sa fedorom.
Nekako stvar navike.

Pozdravi od

Dine

Ma sto se mene tice mozes sve drzati u istoj particiji :smiley:
ali za nekog ko je navikao to je opcija koja toliko ubrzava rad (nije da ne znam mnoziti hex nego mi je mrsko) a tako je jednostavna za implementirati, da mi nije jasno zasto je Susovci nisu napravili nakon 4-5 godina sto Red Hat ima tu opciju.
Poslao bih im patch da imam kome :wink:
Ono sto sam htio reci je: alat za particionisanje definitivno nije jaca strana Suseta, ne samo zbog ovoga, npr. totalno je neintuitivan. Recimo Mdk daje graficki prikaz zauzeca poput Partition Magica, ima svaki disk u svojoj kartici (tabu) itd. A sto se “experta” tice, pa valjda ti znas da mnogi ljudi realno imaju potrebu da rucno prave particije iako nisu “experti”

[quote]Kakvi su ovo primjedbe? Kakvo crno “resolving dependencies” kad se zna da je SuSE politika da NEMA novih paketa za određenu verziju distro, samo zakrpe.
A Yast inače sasvim fino doda sve potrebne pakete kad instalirate nešto sa CD-ova.
Ako hoćete “third party” pakete, naštimajte nove “installation source” u Yast-u, i instalirajte tražene RPM-ove (Yast će povući potrebne pakete)
Ako je kome potrebno više od 5 CD-ova softvera podrazumjeva se da će znati ili sam instalirati šta mu treba, ili instalirati apt4rpm, ili …[/quote]
:slight_smile: naravno distribucija koja sve svoje pakete moze smjestiti na citavih 5 CDova nema nikakve potrebe za automatskom rezolucijom :lol: s druge strane, Mandrake sadrzi preko 8000 paketa u nekoliko repozitorija kao sto su plf, jpackage i drugi koji se mogu postimati putem easyurpmi ali mnogi ih ne bi htjeli koristiti pa zato nisu default.
Yast je fin ali kome se ide kroz menije kada se moze zadati textualna naredba tipa “apt-get install imepaketa” ili “urpmi imepaketa” pri cemu za “imepaketa” radi autocompletion tj. tipka Tab. Da li se Yastom moze kompletna distribucija ugradovati na iducu verziju? i kako ja recimo da na citavoj mrezi od nekih 100 radnih stanica automatski primijenim neki update ili patch? vjerovatno nekim alatom koji se skupo placa :slight_smile:

Poslano sa distribucije koja vam je donijela: Intel winmodem drajvere za 2.6.x kernel ;)))
Pa da su ga ikad isprobali, primijetili bi da ne radi :lol:
To se kod Mandrakesoft-a ne moze desiti, zato sto svaki paket ima maintainera koji ga redovno odrzava i koristi, kada izgubi maintainera paket se izbacuje iz distribucije bez obzira koliko vazan ili popularan bio.
Mdk ima vrlo striktna pravila za QA, svaki paket se obavezno testira na buildserveru, mora proci bez gresaka na rpmlint, striktno razvajanje na foo, foo-devel, libfoo i libfoo-devel itd. Kao sto rekoh, bugovi kod Mdk su u alatima za podesavanje a ne u paketima, paketi su vrhunske kvalitete.

FLAME (gotta love this)

I ja sam za to da laicima totalno olakšamo uništavanje podataka na računaru …

Potreban preduslov je da distro uopšte dolazi na 5 CD-ova (a ne na “pišljiva” 2-3)
Mislim da je 6k paketa sasvim dovoljno, čak i za geekove.

Jok, poslano sa Slack-a (radi ko bombona)
FYI, čak ni Intel nije izdao drajvere za 2.6 kernel, a lik iz SuSE-a je zakrpio posljednje drajvere, tako da se mogu kompajlirati na 2.6 kernelima (ali avaj, vjerovatno nije imao gdje kupiti to “smeće od modema” da proba; da mu pošaljem primjerak?)

Naravno, pravilo glasi: “Instaliraj posljednje verzije paketa, mušterije će prijaviti bugove”.

P.S
Sva ova priča ima smisla samo ukoliko tek počinjete sa Linux-om; u suprotnom → svi bugovi se mogu zaobići (i na SuSE-u i na MDK i na *)

P.P.S.
http://www.suse.de/~nashif/autoinstall/

Pozdrav,

Koristio sam sve navedene distribucije. Svaka od navedenih distribucija ima neke mane ali i neke prednosti tako da je svaka dalja rasprava na ove teme besmislena.
Instalirao sam SuSE 9.1 i smiješno je da imam probleme sa Sound Blaster zvučnom karticom… Definitivno negativan dojam. Ali da se ipsraviti i to i kada nakon sat vremena dotjerivanja završite sve dobijete jednu jako lijepu distribuciju sa dosta šminke.

Instaliram Mandrake i crkajem od straha da li će LG crknuti… Loš dojak, ali da se i to popraviti. Ukratko isto kao i SuSE…

Instaliram Fedora Core 2 i doživim prijatno iznenađenje - radi sve, nema mp3 podrške ali sve je lijepo da se i to popraviti. Oduševili me je to da je sve dosta dosta dobro istestirano. Ali nakon shutdown -r now poludi Philips monitor ali se i to da popraviti…

Preporuka:

Debian 3.0r2 (sa dosta rada sa xf86cfg)
Gentoo (sa instalacijom od pet sati na stage 2 tarbalu)
BHLD :smt024 :smt059 :smt056 (nove emocije su strava - jednostavno ne mogu da odolim)

Ako trebate nešto brzo a dosta dobro predlažem Progeny Debian

:lol: :lol: evo umirem od smijeha. Vjerovatno su istestirali i vec famous bug koji sprecava WinXP da se boota. Manje testiranu distribuciju nisam u zivtu vidio. Doduse cuo sam da u Mandrakeu 10 Communitiy edition ima jaku konkurenciju.

na hr.comp.os.linux ih zovu idealne distribucije za mrsavljenje :smiley:

[quote]

:lol: :lol: evo umirem od smijeha. Vjerovatno su istestirali i vec famous bug koji sprecava WinXP da se boota. Manje testiranu distribuciju nisam u zivtu vidio. Doduse cuo sam da u Mandrakeu 10 Communitiy edition ima jaku konkurenciju.

na hr.comp.os.linux ih zovu idealne distribucije za mrsavljenje :D[/quote]

Pozdrav,

Vidiš taj se meni problem ne dešava jer nemam Winshit. Žao mi je Vas kojima se to dešava… I to je greška? Pa bolan bolan to je blagodat što ti skrši tu prokletinju sa računara…
Ubuduće greške ovog tipa nemojte prijavljivati…

ovako…posto ja nisam bas strucan da previse kritikujem to sve gore navedeno onda necu…al samo bi htjeo da kazem da mi se suse i pojedine distribucije kao redhat ili debian nesvidjaju iz razloga sto imaju svoje pakete za instalaciju npr. rpm, .deb…i jos neke pakete koji se mogu koristiti samo na tim distribucijama kao npr. YAST…ili sto previse posla urade sami pa onda ja nemam u cemu uzivat :slight_smile: (fstab,XF86config/xorg.conf,itd…).eto tako (izvinjavam se ako sam nesto pogresno napiso ili nekoga uvrijedio).

Slackware rulez!!!

peace…

[quote]

Pozdrav,

Vidiš taj se meni problem ne dešava jer nemam Winshit. Žao mi je Vas kojima se to dešava… I to je greška? Pa bolan bolan to je blagodat što ti skrši tu prokletinju sa računara…
Ubuduće greške ovog tipa nemojte prijavljivati…[/quote]

NE DIRAJ MI ONU LIVADU OD XP-a
Ima negdje howto na netu al’ sam zaboravio gdje je - zove se De-gaying Windows XP.

Ne čudi me. Nijemci su poznati po temeljitosti, kvaliteti i sl.

Gomezu,
sto se tice pocetne konfiguracije X-a pod Debian GNU/Linuxom, puno bolje
rjesenje od xf86cfg ili xf86config alata jeste naredba:
dpkg-reconfigure xserver-xfree86

Sto se tice prostora na disku, Vedrane, hm…
Debian GNU/Linux se moze instalirati na veoma malom prostoru,
cini mi se na oko 50 MB (base system).

Toliko od mene :slight_smile:

babysitter:
hmmm, to mozhda je SuSE najbolji kod njih, ja znam da je meni najbolji Slackware…

[quote]babysitter:
hmmm, to mozhda je SuSE najbolji kod njih, ja znam da je meni najbolji Slackware…[/quote]

Ma ja … najbolji ti slackware a nemas najnoviju verziju … sram te bilo :wink:

Hajde pusti ga, vidis da hoce i on nesto da napise.

E jeste nekakvi…
Niste u stanju razviti kvalitetan flame cak ni na temu distribucija. Malo zivota :wink:

[quote]babysitter:
hmmm, to mozhda je SuSE najbolji kod njih, ja znam da je meni najbolji Slackware…[/quote]

Jao Jao. . Kad sam ja to probavao… Bio si jos mali. Sto li sve velike kompanije koriste REDHAT? Volio bih da znate. :twisted:

Zato što Redhate dionice najbolje stoje na berzi?