Upravo sam pročitao opširan test koji su uradili radnici časopisa easy-linux testirajući tri "velike distribucije: Mandrake 10, Fedora 2 i SuSE 9.1
Moglo bi se našaliti da Nijemci forsiraju svoju disribuciju, ali ako pogledamo činjenice, SuSE ostaje najkvalitetnija distribucija.
Samo neke prednosti iz Testa da nabrojim ( Za test su se koristili šest modernih laptopova kao i normalni računari) :
SuSE se dao, kao jedina disribucija na svim laptopovima bez problema instalirati. Mandrake je strajkovao kod nekih potpuno.(Najvjerovatnije zbog novog kernela)
Fedora i Mand. gube informacije ukoliko se za vrijeme inst. navigira unazad.
Fedora nemoze da smanji NTFS particije.
Glavni meni je kod fedore lose rasporedjen , Kod Mand. djelimicno na engleskom.
Uz SuSE dolazi preko 1200 stranica dokumentacije i pruza najduzi suport (90 dana).
ACPI funkcionise samo sa SuSE (ali ne za sve modele)
Kod fedore fale: Firewall, Opera, Xine, AcrobatReader, Audacity, Java, Scribus…xmms bez mp3 ??
Kod fedora fale database sa printerima. Mandrake i fedora imaju los database sa provajderima.
SuSE jedini prepoznaje USB Stick te ga automatski mounta, kod fedore se mora manuelno.
Ima jos par sitnica kao npr. bolje mogućnosti za particioniranje, zahtijeva manje resursa itd… ali eto samo neke činjenice. I Mandrake ima svoje prednosti: Kao jedina dist. isporučuje 3d drivere za nvidia g.kartice. Zahtijeva samo 32 Mb za instalaciju u text modusu.
Eh, predpostavljam da će biti flejma ali vjerujte napisao sam samo sto držim pred sobom. +stasemoze+