zdravo svima.
devlogic.eu trazi nekoliko php developera (lamp/wamp).
ukoliko ste zainteresovani, ili imate dodatnih pitanja, javite se putem ovog linka http://url.ba/k5z7 ili direktno ovdje na forum
zdravo svima.
devlogic.eu trazi nekoliko php developera (lamp/wamp).
ukoliko ste zainteresovani, ili imate dodatnih pitanja, javite se putem ovog linka http://url.ba/k5z7 ili direktno ovdje na forum
Ne želim biti grub/negativan, ali nadam se da ste riješili probleme sa privatnošću aplikacija za posao i intervjua, jer je ljudima koji već imaju posao obično važno da njihovi trenutni poslodavci ne budu obaviješteni da je dotični na intervju-u za novi posao.
adise, nisam upoznat sa problemom privatnosti koji si spomenuo, ali sigurno mogu skrenuti paznju na tvoj komentar.
Zezas, da to rade … ? Reci da zezas … nevjerovatno,
Zezas, da to rade … ? Reci da zezas … nevjerovatno,[/quote]
sto nebi radili ?
Zezas, da to rade … ? Reci da zezas … nevjerovatno,[/quote]
sto nebi radili ?[/quote]
Pa malo je cudno, kada se neko prijavi da oni onda to “jave” u firmu u kojoj radis, mogu traziti reference, ali od kandidata , koje manje vise svaki ozbiljan kandidat za neki ozbiljan posao i ponudi sam.
Poz
Zato što će im se onda na konkurs prijavljivati samo ljudi koji nisu bili u stanju da nađu nikakav drugi posao.
Programiranje nije kao građevinarstvo, u programerskom poslu ima strašno puno netalentiranih ljudi, jedini realan način da dođeš do dobrih ljudi je da ih otmeš nekom drugom tako što ćeš im ponuditi bolje uslove. Što fakat nije neki problem.
Zato što će im se onda na konkurs prijavljivati samo ljudi koji nisu bili u stanju da nađu nikakav drugi posao.
Programiranje nije kao građevinarstvo, u programerskom poslu ima strašno puno netalentiranih ljudi, jedini realan način da dođeš do dobrih ljudi je da ih otmeš nekom drugom tako što ćeš im ponuditi bolje uslove. Što fakat nije neki problem.[/quote]
ne , ja sam shvatio adisov odgovor malo drugacije (vjerujem). naime trenutni poslodavac bi mogao vidjeti neku od aplikacija od nekog od ljudi sa foruma (mislim da je adis na ovo mislio) . sad je problem privatnosti tih aplikacija tj. neko ne zeli da trenutni poslodavac vidi da on aplicira za bolji/vise_placen posao. ja se sad pitam zasto trenutni poslodavac ako su mu informacije dostupne nebi radio takvu stvar ?
ako si mislio na ovo sto je bzip shvatio tj. da firma u kojoj apliciras za posao kontaktira trenutnu firmu i pita za tvoje reference , mislim da je tu nesto zakonski ograniceno (privatnost i ostale malverzacije - ili se to kod nas ne postuje ni 1% ?)
btw. vedrane jasno mi je sta znaci dobro programirat i umijet tj. naucit i jasno mi je da postoje raznorazne vrste ljudi , ali oni koji ne znaju programirat nece dugo ostat na trenutnoj poziciji (osim ako ne rade za vladu - kao npr. kad odem podici pasos cekam vec 8 sati i na kraju mi zena na salteru kaze “pao nam sistem” )
Nisam mislio na privatnost u smislu foruma, već na to da tvoj trenutni poslodavac sazna da trebaš na intervju u firmu X. Znači nisi prošao ni prvu fazu, nisi ni u uži krug kandidata za posao, a već na (potencijalno) starom poslu znaju da planiraš odlazak. Kad bi se tako nešto desilo meni lično u nekoj firmi, tužba bi bila ozbiljna opcija.
Neise, da ne ispada sad da blatim nekoga, dosta mojih prijatelja rade u DevLogic, i poprilično im je fino.
Za “intervju” incident sam saznao neovisno od toga, iz prve ruke, i mislim da je čisto propust u disciplini unutar devlogic-a, ali je svejedno bilo poprilično neugodno za kandidata. Sarajevo je mala čaršija, sve se brzo sazna
Dakle, ako ste vrijedni, znate PHP, navalite, moja digresija je bila samo da malo opomenemo i poslodavca i kandidate
Maher, mislio sam konkretno na to da se DevLogic-u isplati da zaštiti privatnost svojih kandidata, jer ako steknu lošu reputaciju neće im se prijavljivati ljudi u potrazi za boljim poslom a to je jedna jako poželjna kategorija.
Što se tiče talenta, tvoje iskustvo očito ne odgovara mom. Vidio sam PHP kod koji su pisali neki bh. programeri i za to bili plaćeni. Valjda se slažemo ovdje da nije PHP toliko loš jezik koliko su loši ljudi koji se njime tipično bave. Inače moje informacije su da je kod nas strahovita potražnja za dobrim (a ne priučenim) programerima kojima su poznate i npr. neke elementarne stvari o sigurnosti web aplikacija. Znam poslodavce koji upošljavaju ljude koji znaju “programirati” ali bi bolje bilo da ne znaju, toliko su loši, i poslodavac kaže da je to najbolje do čega su mogli doći. Posla za programere sigurno ima, sad plate su drugo i tu važi ona “koliko para, toliko muzike”, pa je po meni normalno da se dešava nešto što je inače neetično a to je da se neprekidno traži novi i bolji posao.
Poslodavac bi na osnovu takvih informacija recimo mogao vršiti mobing na radnika zbog toga što se raspitivao za eventualno bolji posao kod konkurencije.
Ne vidim sta je neeticno u trazenju boljeg posla.
To je stvar ponude i potraznje. Programeri (da napomenem: “koji znaju programirati” - jer iz mog iskustva to je 1% ljudi koji se prijave na konkurse) su u vrlo dobro poziciji - potraznja je velika, i raste, a ponuda mala i zbog brain draina i mozda nekih trendova (da se razumijemo - programirati je tesko … puno je lakse biti malo placen pravnik u drzavnoj sluzbi nego puno placen programer u privatnoj firmi te mladi ljudi to sve vise shvataju) se smanjuje tako da, posto informaticari nemaju ni sindikata ni drugih institucija koje bi ih zastitile od izrabljivanja od strane poslodavaca, moras imati nesto za pregovarackim stolom.
TO nesto je taj “job security” kroz razliku izmedju ponude i potraznje te ako ne znas kakva ti je “trzisna vrijednost” rizikujes da budes malo placen, izrabljivan a dobar programer. Ja bih ovaj surovi kapitalizam nazvao neeticnim (gdje programeri rade i mjesecima prekovremeno, a negdje i bez dodatne naknade za to) prije nego trazenje posla (mislim nikome nije lijepo stalno mijenjati posao - ali ako ne ide, zabaci negdje drugo pa mozda nesto i uhvatis …)
Odnos prema licnim informacijama kandidata na konkursima je po meni VEOMA bitan detalj. Firma u kojoj radim je za dosta kandidata organizovala posebno testiranje, intervju itd. da ga slucajno nebi vidio neko iz firme u kojoj je trenutno radio. Ljudi su lijepo zamolili za dodatni oprez i to se ispostovalo.
Iskreno se nadam da je to sa Devlogic-om izdvojen “incident” jer daje prilicno ruznu sliku. Slazem se sa Vedranom da ce mnogi kvalitetni programeri preskociti tu firmu upravo zbog takvog odnosa.
Izolovan je slucaj, doslo je do greske koja je popravljena i slicno se nece ponoviti. Molimo PHP programere da se jave na oglas kako bi se organizovao intervju/test i popricalo o generalnim uslovima.
U potpunosti razumijem o čemu govoriš kolega. Ne bih se u potpunosti složio da je to bio izolovan slučaj ali je jedini “eskalirao”. Možda ovo može izgledati kao “pljuvanje” po nekome, ali mislim da je pošteno upozoriti kolege. Problem se javlja i poslije otkaza jer od strane poslodavca se upućuju prijetnje o tome “kako se nikada više nečeš zaposliti u Sarajevu” i sl. Možda su i ovo samo izolovani slučajevi ali su vrijedni tspomena.
Možda ovo zvuči “otrcano” ali nije uvijek vrijetno prijeći u drugu firmu za “par maraka”. Možda na početku izgleda primamljivo, možda su obečanja velika… Prije prihvatanja posla raspitajte se malo o firmi…
Iskreno vam želim sve najbolje i ne dozvolite da vas neko izrabljuje i maltretira za vaše znanje. Veliki pozdrav
Pozdrav,
novi sam ovdje ali stvarno to što rade nije poželjno ni za jednog developera, bez obzira na ponudu i potražnju. Direktori firmi ukoliko su zadovoljni bi da zadrže radnika ali ne bi da njemu naprave nego samo da ga zadrže i tako ukoliko saznaju da se on raspituje za drugi posao naprave od njega primjer šta će biti sa ostalima ukoliko budu gledali druge poslovne prilike. Ja lično poznajem jednu djevojku koja je išla u dotičnu kompaniju na razgovor i doslovno je neko iz te kompanije javio drugoj kompaniji da ona traži posao pa je djevojka dobila otkaz na trenutnom poslu i još nije bila primljena na novi, a svašta sam čuo o devlogicu pa me ne iznenađuje to. Još znam par momaka koji su sigurno dobri developeri a ne žele da se prijave jer mogu izgubiti trenutni posao, vrlo je bitno da devlogic to promjeni inače bit će na još lošijem glasu.
Ja nisam php devloper ali mogu naučiti i prijavit ću se ako me nećete odati!
ma samo naprijed, ko neće da se oda nek dodje na intervju pod maskom