Ubrzavanje Linux-a

Evo ja imam na racunalu instaliran SuSE 9.1.
Racunalo je P3 450MHz , 160MB RAM, 6GB HDD.
Moj Linux neradi lose ali imam osjecaj da bi mogao raditi dosta brze pa cak i od win.Usput koristim KDE sucelje.

Sto se tice samog boot-anja ono traje malo duze i bog zna sta se sve tu dize.Mene zanima kako ubrzati Linux.
Evo nasao sam nekoliko savjeta u vezi ubrzavanja rada:

1. compilirati kernel
  2. napraviti swap particiju
  3. izbaciti automatsko dizanje driver modula (koji nisu potrebni)
  4. provjeriti konfiguraciju X-Servera (ako je to po cemu se ocituje sporost)

Ovo pod 2 imam.
Pod 1,trebalo bi kompajlirati kernel.Ali ja neznam koje opcije i kako ih postaviti.gdje se to moze naci.
Pod 3 i 4 kako to uraditi.

Dakle bilo kakva pomoc ili savjet su dobro dosli.

Pa kao prvo koristi --> Pretrazivanje u forumu
A kao drugo --> start.linux.org.ba

To sto ti zelis nece biti moguce dok god se “pravo” ne upoznas sa linux-om
kako radi i za sta je sta.

Za brži boot instaliraj Slackware (šala mala)

Problem sporog boot-a na SuSE Linux-u je ogroman broj instaliranih servisa. Ima i tako stupidnih stvari kada vam npr. boot skripta za firewall kaže “Checking firewall… Disabled” i slično (mnogo više vremena protekne na samo učitavanje neke bash skripte nego na pokretanje nekog pravog programa). Situacija se može popraviti ako ručno izbrišete sve nepotrebne skripte iz /etc/init.d/rc.X direktorija.

Subject: Re: Ubrzanje :slight_smile:
From: Mladen Gogala gogala@sbcglobal.net

Dali je ikako moguće ubrzat Linux OS?Pri tome mislim na brže pokretanje
aplikacija,te eventualno brže bootanje OS-a.

Brze pokretanje aplikacija? Pri pokretanju aplikacija, headeri
segmenata virtualne memorije se ucitavaju u racunalo. To su
obicno code (cesto oznacen kao “text”), stack i BSS segment,
cesto se naidjemo i SHM segmente (IPC), a kod nekih se programera
moze naici i na BS segment. koji onda obuhvaca cijeli program.
Svaki od tih programskih segmenata ima svoju page tabelu koja
mora biti mapirana u memoriju, prije nego program pocne s radom.
Stranice u page tabeli u pocetku imaju tzv. “resident” bit postavljen
na nulu, sto znaci da preostali dio 32-bitne rijeci pokazuje lokaciju
na disku na kojoj VM sistem moze naci trazenu stranicu. Kada entry point
bude ucitan u PC (program counter), program se pokrece. Kako na red dolaze
instrukcije iz code (text) segmenta, tako se njihove odgovarajuce stranice
ucitavaju u memoriju, a ucitavaju se i podatkovne stranice koje te
instrukcije referenciraju. VM sistem izbacuje (page stealing) stranice
koje nisu upotrijebljene duze od par sekundi. Kada dodjes do relativno
stalnog skupa stranica, koje program neprestano koristi, tvoj
program je aktiviran i u stabilnom nacinu rada (tzv. working set). Gdje
se tu gubi vrijeme, i kako je moguce taj postupak ubrzati?

1. Vrijeme se gubi na ucitavanje svih tih pustih struktura u memoriju.
    To mozes ubrzati na reazlicite nacine: povecati prefetch samog
    diska(vidi hdparm) i procitaj ono sto ti pise u
    /usr/src/linux/Documentation/sysctl/vm.txt Tamo ces naletjeti na
    datoteku koja se zove /proc/sys/vm/page-cluster (ovo se odnosi na
    kernel 2.4). Default je 3, maksimum je 5. Procitaj sto ta varijabla
    radi, i ako mislis da treba, povecaj. Tuning Linux VM-a je varijanta
    crne magije, s kojom se moze zaraditi ponesto love. Kako ne radim
    besplatno, to se necu upustati u detaljna objasnjenja. Procitaj
    knjigu od Mike Loukidesa: Tuning Unix (O’Reilly) i Kevin Dowd: High
    Performance Computing (O’Reilly, a sto bi drugo bilo).
  2. Vrijeme se gubi na komunikaciji procesora i RAM-a. Da bi dohvatio
    lokaciju u memoriji, procesor mora prvo dohvatiti page table, pronaci
    stranicu, pa onda dohvatiti i nju. To znaci da bi, bez cachea,
    procesor po svaku stranicu trebao ici 2 puta. Pouka: kupi MB s
    puno cache memorije i kupi brzi RAM.
  3. Kupi brzu vanjsku periferiju. Kupi si kakav dobar SSD (Solid State Disk)
    i potrpaj aplikacije na njega. Da ne bi gubio previse vremena, spoji ga
    fiber channelom s maticnom plocom. Ako, pak ne zelis SSD, kupi EMC
    Symmetrix, s par GB cachea, uz obavezni FC/AL (fiber channel). Ne
    zaboravi si povecati sobu na jedno 350 kvadrata, ne racunajuci prostor
    za krevet.

Literatura:

http://www.linuxjournal.com/article.php?sid=5840
http://www.linuxjournal.com/article.php?sid=5841
http://www.csn.ul.ie/~mel/projects/vm/
http://www.cs.wisc.edu/multifacet/papers/vldb99_dbms_eval.pdf
http://www-106.ibm.com/developerworks/linux/library/l-kperf/
http://www-106.ibm.com/developerworks/edu/l-dw-linuxredhat-i.html
http://kerneltrap.org/node/view/3815

Od knjiga imas i jednu koja se zove “Tuning Linux for Performance”, od
Jamesa Finka.

absBrain dosta ti toga nabroja a ja mislio problem rijesiti kompajliranjem kernela.
Vecinu toga sto si ti nabroja u vezi stanicenja te zastarivanja te prebacivanja stranica na HD i sl mi je poznato.Ali kako sam nov u Linux-u u praksi je malo zeznuta stvar jer neznas koju datoteku izmjeniti koje opcije i te stvari.Ali pogledacu knjigu Tuning Unix.

Nego evo ja misli da je problem memorija inace je od 160MB RAM-a slobodno oko 1-2MB,i to kad podignem sistem.Nadgledao sam procesor preko ps-a i top-a i tu nisam nista primijetio da steka procesor fino radi,prosjecno vrijeme je ok.
Jedino bi jos trebao provjeriti preko wmstat-a izmenu konteksta i io operacije preko iostat-a.

Izmedju ostaloga izgleda da mi je memorija problem mozda sto zbog drajvera koji se ucitavaju mozda i zbog servisa koji se pokrecu.
Mislim nije mi jasno kako da uzme oko 157 MB memorije,dok mi je WinXP uzima od 64-96MB.

Pokusao sam da idem kompajlirati kernel.Ja bi kompajlirao vec postojeci kernel.
Da li to moze.

A kad smo vec kod toga dobio sam sljedece greske:

linux:/usr/src/linux # make xconfig
*

• Unable to find the QT installation. Please make sure that the
  • QT development package is correctly installed and the QTDIR
  • environment variable is set to the correct location.

make[1]: *** [scripts/kconfig/.tmp_qtcheck] Error 1
make: *** [xconfig] Error 2
linux:/usr/src/linux #

Sta bi ovjde trebalo tacno instalirati?

Usput recite mi koliko je ovaj vodic dobar,po njemu radim:

http://linux.box.sk/blog.php?newsid=1825

Nije moja pamet, ali covjek je dao poprilicno opsezan odgovor o ubrzanju linuxa, ali bi ti trebao jos dosta procitati osnovnih dokumenta o linuxu pa tek onda da pocnes sa ovim.
E sad. Nekad davno se kompajliranjem kernela dobivalo primjetno na ubrzanju, pogototvo kad je KDE u pitanju. Sad ja ne primijetim razliku, ali bi ti mozda i mogao.
Fale ti QT biblioteke, instaliraj ih. Ili kucaj make menuconfig.

Na tu stavku sa zauzetom memorijom, zaboravi, ili vidi koliko od toga je cache, jer linux skoro uvijek popuni citavu memoriju, jer cachira sve zivo, za razliku od XP-a. Kad malo razmislis, ako ti XP koristi samo 60MB, onda ovih 100 MB extra mozs izvaditi i baciti jer ti ne trebaju, a kompjuter ce isto brzo raditi. E linux je malo pametniji, pa pokusava koristiti svu raspolozivu memoriju da bi ubrzao rad, pa cacheira jako mnogo stvari. Ali isto kao na XP-u, treba pogasiti nepotrebne servise jer zauzimaju memoriju nepotrebno. Uhvati se Yasta.

Prije svega, Suse 9.1 je IMHO poprilično optimizovan za najnoviji i najbrži hardver tako da si možda malo pogriješio sa distribucijom (kažu da će Suse 9.2 imati izuzetno brz boot jer će koristiti skriptu za paralelno startovanje servisa koju je nedavno objavio IBM) ali može se dosta učiniti:

Korak 1: Servisi
U Yastu otiđi na System / Runlevel editor i pogasi sve što ti ne treba. Primjer (servisi koji su pokrenuti na ovom Susetu):
cups - ugasi ako nemaš štampač niti štampaš preko mreže
hotplug i coldplug - ugasi ako nemaš USB uređaja (vrlo vjerovatno ako je u pitanju stariji računar)
isdn - ugasi :slight_smile:
nfsboot - ugasi ako ne koristiš NFS (Network File System, alternativa za Sambu)
nscd - (Name Server Caching Daemon) ugasi jer su njegovi efekti minorni, posebno ako imaš DNS server u lokalnoj mreži
portmap - možeš ugasiti ako je ugašen jedan broj drugih servisa, ali nisam siguran kojih (provjeri!)
postfix - ugasi ako nemaš mail server :slight_smile:
running-kernel - ugasi ako nisi kompajlirao svoj kernel
smbfs - ugasi ako nisi u mreži Windows računara
sshd - ugasi ako ne pristupaš računaru preko mreže koristeći SSH

Korak 2: KDE tray
Pogasi programe iz KDE systraya: Suse update demon i Suse hardware tool prije svega :slight_smile: kmixer možeš ostaviti, klipper (clipboard, ikona sa tablom i slovom K) ti isto tako treba. KOrganizer i KAlarm možeš ugasiti ako ih ne koristiš.

Korak 3: X konfiguracija
Provjeri koji X server se koristi odnosno da li se koristi akcelerirani server za tvoju karticu ili “vesa” X server. Smanji rezoluciju na 1024x768 sa 16-bit boja.

Korak 4: Eye candy
Suse po defaultu koristi Keramik temu za KDE koja je krajnje opteretna. Idi u Control Centru na Appearance & Themes / Style pa stavi jedan od “KDE Classic”, “HighColor”, “Light style v3” pošto su to tzv. builtin stylovi od Qta. Window Decorations isto promijeni, isključi sve moguće efekte, zumiranja i slično. Isključi specijalne mouse kursore (ne mogu da nađem gdje se to radi).

Korak 5: Isključi antialiasing
Biće ti pravo ružan desktop onda :frowning: ali se može popraviti situacija korištenjem pojedinih fontova, npr. Adobe Helvetica je dobar bitmapni font koji izgleda lijepo bez antialiasinga a brz je rad s njim, te podržava naša slova.

Korak 6: Aplikacije
Suse po defaultu koristi najteže moguće aplikacije, tako da to možeš ispraviti. Npr. kao editor umjesto Kate stavi KEdit (dio paketa kdeutils), umjesto OpenOffice.org stavi Abiword ili KOffice, umjesto Evolution stavi Kontact ili Sylpheed-claws, umjesto Mozille stavi Konqueror ili Operu. U Control centru pod KDE Components / Performance možeš podesiti da ti se Konqueror preloada sa startom sistema. Postoji aplikacija koja se zove oooqs koja isto radi za OpenOffice.org.

Korak 7: Prelink
Ja mislim da postoji paket prelink za Suse koji samo treba instalirati i dodati u runlevels :slight_smile: To će ubrzati startup svih programa, predlažem da potražiš još informacija na Googlu da ne bi šta zeznuo sa sistemom.

Još savjeta se može naći ovdje:
http://wiki.kde.org/tiki-index.php?page=Performance%20Tips

Vedrane ovo mi lici na nesto sto bi se moglo dodati na start.linux.org.ba ako vec nije tamo :wink:

Ali prije svega napravi boot disketu i beckup sistema :smt045

No need baby…there is always Gentoo live CD to save the day … :lol: :wink:

Kao i obicno hvala na trudu i pomoci stvarno ste prva liga.

Nego evo sta sam napravio sinoc,kompjalirao sam kernel i iskljucio dosta opcija i driver-a.Rezultat je bio da je memorija opet puna sto je objasnio asBrain, a jos sam zeznuo nesto sa opcijama pa sam iskljucio USB misa.Ali danas sam ponovo prekompajlirao kernel i sve radi kao i prije.
Rezultat u biti je dobar jer sam naucio kako se to radi.

No da i tu pitam ja sam morao raditi bzImage umjesto zImage,sto usporava kernel.
Da li je originalna instalacija kompajlirana kao bzImage ili je kao zImage.
Dakle da li mi je bilo bolje ponovo instalirati Linux ponovo ili je ovo OK kako sam uradio.

Ovo sto je Vedran dao pokusacu ako gdje zapne javim ti se.

Pozdrav.

Prijasnja installacija je najvjerovatnije bila bzImage , i nevjerujem da bi ga mogao iskomapjlirat kao zImage posto bi kernel bio prevelik kako znam :slight_smile:

Jah

Mislim da se na toj količini RAM-a, taj KDE ne osjeća pretjerano komotno… gasio ti 2-3 servisa ili ne :slight_smile: :slight_smile: ono što ćeš dobiti je subjektivan osjećaj brzineeeeeeeeeeeeeeeeee :slight_smile: zato probaj WM

P.S. sorry, morao sam barem malo :stuck_out_tongue:

[quote=“Anel”]Mislim da se na toj količini RAM-a, taj KDE ne osjeća pretjerano komotno… gasio ti 2-3 servisa ili ne :slight_smile: :slight_smile: ono što ćeš dobiti je subjektivan osjećaj brzineeeeeeeeeeeeeeeeee :slight_smile: zato probaj WM

Upravu si ti,pogasio sam servise i opet ista stvar.

P.S. sorry, morao sam barem malo :P[/quote]
Sta si morao?

Hajd probaj one ostale stvari koje sam sugerisao, mislim da bi najviše efekata mogao postići sa prelinkingom.

Najviše efekta bi ti postigao kad bi nakalemio na tu mašinu do 512 MB RAM-a , uključio preload komponenti KDE-a i uživao :slight_smile: ali eto… šta god ti radio ili neradio KDE će ti požderati memoriju… Otiđi na www.kde.org pogledaj min. specs. i dodaj na to još 50% :slight_smile: i izračunaj jel imaš toliko RAM-a. :rolleyes: Ono što ti je neko spominjao o keširanju memorije na Linuxu… kad imaš dovoljno RAM-a sve potrebno će ti biti u njemu i sve će (poslije inicijalnog pokretanja) reagovati vrlo brzo… za sve ostalo plaćaš vremenske penale kretanja po memorijskoj hijerarhiji… Mislim da živci nisu vrijedni 100KM :slight_smile:

Vedrane idem na put pa kad se vratim probacu i javi cu ti.
Anele nije mi to napeto.Zelim ovako na vec postojecoj masini izvuci maksimum prije svega radi sebe da naucim nesto i da radim ugodnije.

A sto se tice sporosti rada mog racunala ono i nije toliko u nekim segmentima.
Recimo boot-anje traje malo duze,pokretanje nekih programa je duze,kao Mozzila,Konqueror je sasvim Ok,Control Center isto moze proci.YaST je katastrofa.

Dakle nije sad da se gube zivci moze se raditi ali bolje bi bilo kad bi bilo brze.

Pozdrav.

[quote]YaST je katastrofa.
[/quote]

YaST je u neka doba prestao biti monolitni program i postao samo jedan veliki skup koji se sastoji od wrappera i mali milion YaST modula koji čačkaju po malom milionu text fajlova i pokreću mali milion programčića (sve one silne ikonice unutar njega)…
Da li on po potrebi učitava module ili inicijalno ih proleti sve, neznam. U slučaju da ih inicijalno učitava gubi se jedan od razloga modularizacije a to je “učitaj po potrebi i ne učitavaj ono što ti ne treba u tom trenutku”, tako da čisto sumnjam da radi na taj način.
Nema razloga da bude tako spor, vjerovatno problem leži negdje drugo.

Apsolutno se ne slažem. Uspješno sam koristio KDE na računaru sa 64 MB RAM tako da odgovorno tvrdim da je to dovoljno, mada je 128 MB ipak preporučeno za normalan rad. Preporučujem korištenje panel appleta “System status” koji daje adekvatan i adekvatno obojen pregled zauzete memorije. Na mom 256 MB računaru nikad nisam vidio još da se swap počeo koristiti osim kada kompajliram nešto ili koristim neku bugovitu aplikaciju koja leakuje memoriju.

Ni ovo nije tačno. Sporost pokretanja aplikacija nema nikakve veze sa količinom memorije, preporučujem da još jednom pažljivo pročitaš post by absBrain. Puno RAMa bi ti eventualno pomoglo tako da preloadaš sve programe u memoriju (openoffice, mozillu itd.) ali onda bi se sistem sporo startao.

[quote][quote]YaST je katastrofa.
[/quote]

YaST je u neka doba prestao biti monolitni program i postao samo jedan veliki skup koji se sastoji od wrappera i mali milion YaST modula koji čačkaju po malom milionu text fajlova i pokreću mali milion programčića (sve one silne ikonice unutar njega)…
Da li on po potrebi učitava module ili inicijalno ih proleti sve, neznam. U slučaju da ih inicijalno učitava gubi se jedan od razloga modularizacije a to je “učitaj po potrebi i ne učitavaj ono što ti ne treba u tom trenutku”, tako da čisto sumnjam da radi na taj način.
Nema razloga da bude tako spor, vjerovatno problem leži negdje drugo.[/quote]
Default instalacija Suse 9.1 na AthlonXP 2500+ sa 512 MB RAM, Yast se pokreće duže nego Openoffice! (po pola minute - minut). Ko zna šta je razlog za to, možda to što koriste neki vlastiti sistem definisanja interfejsa XMLom koji se u run-time renderira? Možda nešto nije u redu s konfiguracijom (default install!?) U svakom slučaju, nedopustivo sporo.