Ubrzavanje Linux-a

Apsolutno se ne slažem. Uspješno sam koristio KDE na računaru sa 64 MB RAM tako da odgovorno tvrdim da je to dovoljno, mada je 128 MB ipak preporučeno za normalan rad. Preporučujem korištenje panel appleta “System status” koji daje adekvatan i adekvatno obojen pregled zauzete memorije. Na mom 256 MB računaru nikad nisam vidio još da se swap počeo koristiti osim kada kompajliram nešto ili koristim neku bugovitu aplikaciju koja leakuje memoriju.

Ni ovo nije tačno. Sporost pokretanja aplikacija nema nikakve veze sa količinom memorije, preporučujem da još jednom pažljivo pročitaš post by absBrain. Puno RAMa bi ti eventualno pomoglo tako da preloadaš sve programe u memoriju (openoffice, mozillu itd.) ali onda bi se sistem sporo startao.[/quote]

1. Koristimo isti KDE :):slight_smile: tako da priča o tome kako je 128 MB dovoljno za KDE serije 3… i NORMALAN rad je bla bla priča… Šta znači uspješno? Klik i pokretanje aplikacija na 12MB RAM-a poslije 18 minuta je isto tako uspješno kao i pokretanje za 4 sekunde na 512MB RAM-a… Ili ćeš reći da je svejedno? O čemu govorimo?

2. Pročitaj ti moj post još jednom i još jednom i još jednom :slight_smile: mrsko mi objašnjavat šta sam napisao… a ono što sam napisao stoji… Na dovoljno RAM-a pokreni app1, pa ugasi pa pokreni app2, pa app3 pa app4 pa app5, pa pokreni ponovo app1… e onda to uradi sa KDE3 na 64MB ili 128MB pa ćeš vidjeti ono o čemu ti govorim… mali hint (vidi zagradicu onu i ono INICIJALNO pokretanje)

3. Čovjek je pitao kako na NORMALAN korisnički način nešto ubrzati a ne o bitima bajtima segmentima i čemu već… Da mu taj odgovor u životu nešto znači ne bi pitao takvo pitanje…

[quote][quote][quote]YaST je katastrofa.
[/quote]

YaST je u neka doba prestao biti monolitni program i postao samo jedan veliki skup koji se sastoji od wrappera i mali milion YaST modula koji čačkaju po malom milionu text fajlova i pokreću mali milion programčića (sve one silne ikonice unutar njega)…
Da li on po potrebi učitava module ili inicijalno ih proleti sve, neznam. U slučaju da ih inicijalno učitava gubi se jedan od razloga modularizacije a to je “učitaj po potrebi i ne učitavaj ono što ti ne treba u tom trenutku”, tako da čisto sumnjam da radi na taj način.
Nema razloga da bude tako spor, vjerovatno problem leži negdje drugo.[/quote]
Default instalacija Suse 9.1 na AthlonXP 2500+ sa 512 MB RAM, Yast se pokreće duže nego Openoffice! (po pola minute - minut). Ko zna šta je razlog za to, možda to što koriste neki vlastiti sistem definisanja interfejsa XMLom koji se u run-time renderira? Možda nešto nije u redu s konfiguracijom (default install!?) U svakom slučaju, nedopustivo sporo.[/quote]

E j*** ga , kod mene je 1700+ i 512 pa se pokreće za nekoliko (max 10-15) sekundi … nikad nije prešao pola minute… :slight_smile: :slight_smile: jesu li to one mašine na faxu?

P.S. eo sad probo… K->run->yast->password->up and running in 6 sec.
sljedeće pokretanje yast password->up and running 3 sec… stvarno nemam pojma o kakvim minutama vi govorite :slight_smile:

Pa ja se definitivno pitam da li koristimo isti KDE jer sam upgrade na 256 MB radio prije manje od godinu dana, a jedan period sam držao svega 64 MB (čisto da vidim kako bi išlo) tako da vrlo dobro znam o čemu govorim. Zašto ne bismo napravili test? Možemo koristiti mašine na faxu.

A koliko korisnika ima potrebu da koristi računar na opisani način? Zašto ne probaš koristiti onaj applet i ne vidiš da se za normalnog korištenja takve stvari ne dešavaju.

Pa eto, pokušao sam mu dati normalan odgovor i mislim da upgrade memorije bi mu najmanje pomogao od svega obzirom na CPU.

Jesu, možemo probati. 10-15 sekundi!? ooo se na toj mašini starta za 7-8 sekundi. Mislim sve i da je 6 sekundi kao što kažeš, to je previše ipak kakav je to program koji se na sasvim modernoj mašini tako dugo starta, pa brže će se druge slične aplikacije iskompajlirati :slight_smile:

6 sekundi za unos riječi Yast u “Run” dijalog, i unos “YaST” passworda i pokretanje YaST-a Vedrane… ukupno sve skupa 6 sekundi… poslije inicijalnog pokretanja traje još manje… znači drugi put kad uradiš isto…

Koristim ja taj aplet dugo, isto tako ja ne znam kako si ti radio na 64 MB kad je zauzeće memorije sa svim ugašenim nepotrebnim stvarima sa KDE-om malo više preko 64MB…

Čovjek je govorio o radu, a ja radom ne smatram “upali Linux i gledaj u njega” niti “rad sa jednom aplikacijom”… nego pokreći, zatvaraj, pokreći, zatvaraj, pokreći, pokreći i pokreći i pokreći aplikacije(i iste i druge) u malo dužem vremenskom periodu… i tu će malo više RAM-a definitivno pomoći…

P.S. meni je to normalno korištenje računara… simultano par malo “težih” aplikacija, i vrlo frekventno i kratkotrajno korištenje drugih… u slučaju da se radi o korištenju “ja “stopam” koliko mi treba za program X da se pokrene i to samo prvi put” to onda nije korištenje niti rad nego “stopanje” performansi…

Whatever… divergencija po definiciji :slight_smile:

Što se tiče onih računara fakat nemam ideje… jer YaST mi je “zaglavljivao” samo kad sam ja majmunisao sa nasilnim instaliranjem ili deinstaliranjem nekih stvari…

Pa odu neke stvari u swap. Ako su jedine aplikacije koje koristiš Konqueror i KWord (a velika većina korisnika nikad u životu neće otvoriti ništa osim browsera i word procesora), sa 64 MB radiš jednako brzo kao i sa 512 MB.

Evo radim čitav dan najrazličitije stvari, trenutno zauzeće memorije je oko 130 MB sa nekih 5-10 MB cache.

U njegovom slučaju (400 MHz, 160 MB RAM) gotovo nikako, bez obzira šta radi sa Linuxom (osim nekih vrlo specifičnih stvari npr. obrada slika, kompajliranje itd).

Evo još informacija o ubrzavanju Linuxa by Debian:
http://wiki.debian.net/index.cgi?LinuxSpeedup

Napraviću stranicu na startu kada prikupim još informacija i nađem malo vremena.

Pozdrav.

Evo sadrzaja mog /opt/kde3/share/autostart/ direktorijuma.
Pitanje je sta izbaciti,recimo ja znam da nesmijem izbaciti panel.desktop i jos neke,a neke neznam kao sto je irkick.desktop.

Dakle evo spiska a ono sto treba da se ostavi stavite “+” a ono sto treba izbaciti stavite “-”.Ja sam za neke stavio a vi me nadopunite ili izmijenite ono sto sam pogrijesio.

irkick.desktop
kab2kabc.desktop
kalarmd.autostart.desktop (-)
kamix.desktop
kbluetoothd.autostart.desktop (-)
kdesktop.desktop
kgpg.desktop
khotkeys.desktop (-)
kinternet.desktop (-)
klipper.desktop (-)
konqy_preload.desktop
korgac.desktop
kpowersave.desktop (-)
ktip.desktop
kwrited.desktop
oooqs.desktop
panel.desktop (+)
SuSEgreeter.desktop (-)
suseplugger.desktop (-)
susewatcher.desktop

Hvala.

irkick - podrška za infrared interface
kab2kabc - auto konverzija za KDE Addressbook (kab)
kamix - štimanje glasnoće zvuka
kdesktop - ne diraj
kgpg - podrška za GPG enkripciju za KDE programe
khotkeys - kratice tastature, miša… isključi ako ne koristiš
klipper - cut&paste buffer (ja ne bih isključio…)
konqy_preload - Konqueror je već u memoriji tako da se brže starta
korgac - KOrganizer
ktip - savjeti
kwrited - sluša write daemon i prikazuje poruke u prozoru
oooqs - OpenOffice.org quick starter
susewatcher - alat za automatski update preko mreže

Konacno poboljsanje !
YaST se starta za 6 sekundi.
Evo sta sam radio:

1.sklonio KDE splash screen

2.Sadrzaj autostart direktorijuma:
kdesktop.desktop
panel.desktop
klipper.desktop
kgpg.desktop
konqy_preload.desktop

Ovdje imam pitenje za Vedrana.Iako si mi rekao sta je sta mozes li mi reci sto se tice kgpg.Ti si meni rekao da je to podrska za enkripciju.Meni to bas neznaci nista.Mozes li mi reci sta gubim ako ga uklonim?
Sto se tice konqy_preload da li mi se isplati skloniti posto planiram koristiti mozzilu kao browser?

3.U KDE Control Center-u u Service Manager-u sam pogasio sva 4 Startup servisa(Alarm Demon,KDED Driver Watcher,KDE Internet Demon,Kwrite Demon)
Ovdje me zanima ovaj KDE Internet Demon.Nekad dobijem ovu poruku:
(jedan dio poruke)
pppd[0]: --> Modem initialized.
pppd[0]: --> Sending: ATDT076767676
pppd[0]: --> Waiting for carrier.
pppd[0]: ATDT076767676
pppd[0]: CONNECT 115200
pppd[0]: --> Carrier detected. Waiting for prompt.
pppd[0]: --> Don’t know what to do! Starting pppd and hoping for the best.
pppd[0]: Serial connection established.
pppd[0]: Using interface ppp0
Status is: connecting
pppd[0]: Connect: ppp0 <–> /dev/ttyS5

U ovom slucaju dodje do zastoja,dakle nepspojim se na internet pa obicno pokusam ponovo.Nekad upali iz prve nekad iz druge a nekad tek iz trece i cetvre.
Da li to ima veze sa KDE Internet Demon?

[quote]pppd[0]: --> Modem initialized.
pppd[0]: --> Sending: ATDT076767676
pppd[0]: --> Waiting for carrier.
pppd[0]: ATDT076767676
pppd[0]: CONNECT 115200
pppd[0]: --> Carrier detected. Waiting for prompt.
pppd[0]: --> Don’t know what to do! Starting pppd and hoping for the best.
pppd[0]: Serial connection established.
pppd[0]: Using interface ppp0
Status is: connecting
pppd[0]: Connect: ppp0 <–> /dev/ttyS5 [/quote]

I meni se slicno desava, ali se ja uvijek uspijem spojiti.

Zavisno od provajdera, skripte koje pokreću pppd mogu imati problema.

Da ne žvačem staru priču, pogledajte ‘wvdial stupid mode’, na forumu i na google.com

Znaci do providera je.Inace uspijem se i ja vise manje spojiti,kad prekinem konekciju.

Inace da usput pozdravim gomeza,i da pitam jesi li mozda u Mostaru.
Ja se nadam da cu do Nove Godine diplomirati pa ako krenem raditi najvjerovatnije da cu biti u Mostaru.
Pozdrav.

Gnu Privacy Guard (GPG) je sistem za potpisivanje mailova ključevima i kriptovanje, sličan kao PGP
http://www.gnupg.org/
kgpg je plugin koji povezuje gpg sa aplikacijama koje bi ga htjele koristiti npr. KMail.

Ovo se odnosi na Konqueror kao file manager a ne kao browser.

Kako je sa generalno performansama sistema?

Opcenito bolje.
Znaci da sklonim kgpg.
Popravio sam i konekciju na internet,jednostavno tako sto sam ukljucio stupid mode.Sad vise ne zapinje.Iskljucio sam i neku podrsku za sound,vodeci se prema onom tutoru koji si mi ti dao(wiki),ali trebam tu jos stvari odraditi do kraja.
Instalirao sam prelink i ukljucio ga.Po tom pitanju nevidm neko povecanje performansi.
Nego kako sam sklonio splash screen od KDE-a(komentirao u skripti startkde) i odradio ovo sve imam osjecaj da to sad malo duze traje.
Postoji mogucnost da je to subjektivno jer sada gledam u plavi monitor sa backgroundom,pa je monotonije pa mi se mozda cini da duze traje. A i dizanje sistema se obavlja tako da se automatski logira user bez upisivanja passworda.Pa mi se mozda samo cini da je duze.Kad se nisam sjetio testirati vrijeme.

Da,zaboravih,sad imam slobodnog RAM-a od 20-30MB,a prije je bilo oko 2-3MB.

Sljedeci korak je podesavanje YaST Runlevel-a.Evo mojig servisa:

SuSEfirewall2_final No
SuSEfirewall2_init No
SuSEfirewall2_setup No
alsasound Yes
atd No
autofs No
couldplug Yes
cron Yes
esound No
fbset Yes
gpm No
hotplug Yes
hwscan Yes
isdn Yes
joystick No (ja iskljucio)
kbd Yes
ksysguardd No
lirc No
mdadmd No
microcode No
network Yes
nfs No
nfsboot Yes
nfslock No
nfsserver No
nscd Yes
openct No
pscd No
portmap Yes
postfix No (ja iskljucio)
powersaved Yes
ptal No
random Yes
raw No
resmgr Yes
rpasswdd No
rpmconfigcheck No
sane No
saslauthd No
slpd No
smbfs Yes
smpppd Yes
snmpd No
splash Yes
splash_early Yes
splash_late Yes
sshd Yes (ako ga iskljucim da li ga mogu naknadno startati)
syslog Yes
xdm Yes
xfs No
xinetd No
xntpd No
ypbind No

E ovako ovo ti je moje stanje u YaST-u.Za sve ono za sto ti mislis da bi trebao ostaviti stavi “+” pored ,a ono sto bi trebao mijenjati stavi “-”.
Recimo ako treba da xfs bude ukljucen a on je iskljucen ti stavi “-” i obrnuto.

Dalje sto se tice mojih zahtijeva ja koristim misa koji je USB,zatim koristim ISA modem,i kompjuter treba da se ponasa kao Desktop racunalo a ne kao server.

Hvala.

Kooooooooooliko priče i patnje a u mene još uvijek brži hihihihihihih :stuck_out_tongue: :lol: :stuck_out_tongue: i to po defaultu…

Naravno…

ako nemaš nekih usb stikova i sličnih uređaja (kamere) hotplug ti bas i ne treba…

ako ne mijenjaš hw konfiguraciju frekventno ni hwscan ti ne treba…

isdn? sumnjam da ti treba :slight_smile:

i powersaved (uslovno) i smbfs (uslovno)… i vjerovatno će još neko nešto naći…

Ono gore je u Simple Modu.

Evo u Expert Modu:

Kao prvo ovdje ima vise stavki i neke imaju razlicite postavke.
Prema cemu se orijentirati.

SuSEfirewall2_final Yes
SuSEfirewall2_init Yes
SuSEfirewall2_setup No
alsasound Yes
atd No
autofs No
boot.clock No
boot.crypto Yes
boot.device-mapper No
boot.evms No
boot.idedma No
boot.ipcconfig No
boot.isapnp No
boot.ldconfig No
boot.loadmodules No
boot.localfs No
boot.localnet No
boot.md No
boot.proc No
boot.restore_permssision No
boot.rootfsck No
boot.sched No
boot.scpm No
boot.scsidev No
boot.shm No
boot.swap No
boot.sysctl No
boot.udev No
couldplug Yes
cron Yes
cups No (ja iskljucio)
esound No
fbset Yes
gpm No
hotplug Yes
hwscan Yes
isdn No
joystick Yes
kbd Yes
ksysguardd No
lirc No
mdadmd No
microcode Yes
network Yes
nfs No
nfsboot No
nfslock No
nfsserver No
nscd Yes
openct Yes
pscd No
portmap Yes
postfix No
powersaved Yes
ptal Yes
random Yes
raw Yes
resmgr Yes
rpasswdd No
rpmconfigcheck Yes
sane Yes
saslauthd No
setserial Yes
slpd No
smbfs No
smpppd Yes
snmpd Yes
splash Yes
splash_early Yes
splash_late Yes
sshd No
syslog Yes
xdm Yes
xfs No
xinetd No
xntpd No
ypbind No

Pozdrav.

Prema runlevelu za koji štimaš postavke… ako se dobro sjećam…
3 ili 5 ili za šta već gledaš… imaš checkboxove…

[quote=“Anel”][quote=“linux”]
YaST se starta za 6 sekundi.
[/quote]

Kooooooooooliko priče i patnje a u mene još uvijek brži hihihihihihih :stuck_out_tongue: :lol: :stuck_out_tongue: i to po defaultu…[/quote]
hihihihi a koja ti je konfiguracija?