Vjerovatno bi htio uključiti IDE DMA, za hard diskove i za CD-RW
Mislim da prelink nije u funkciji dok ga ne iskonfigurišeš.
Moraš editovati fajl /etc/sysconfig/prelink tu imaš nešto kao “prelinking=no” stavi “prelinking=yes” i onda ručno izvrši /etc/cron.daily/prelink (to je izvršni fajl).
Možda ćeš morati napraviti još neke ispravke da bi KDE radio brže…
[quote]Nego kako sam sklonio splash screen od KDE-a(komentirao u skripti startkde) i odradio ovo sve imam osjecaj da to sad malo duze traje.
Postoji mogucnost da je to subjektivno jer sada gledam u plavi monitor sa backgroundom,pa je monotonije pa mi se mozda cini da duze traje.[/quote]
Ja mislim da je subjektivno barem na mene isključivanje splasha ima takav efekat, a nisam primijetio da sam splash nešto usporava pa ga možeš slobodno uključiti (ako ti smeta, samo klikni na njega i on nestane)
Ahaa… postoji još mogućnosti da se to ubrza, konkretno da prebaciš neke servise iza servisa “dm”.
Slažem se sa Anelovim sugestijama, nisam ništa drugo našao da treba mijenjati. Isključi smbfs (ovo je čisto za automontiranje samba share-ova, a kako ti nemaš lokalnu mrežu nećeš nikad doći u situaciju da ti to treba).
[quote]Evo u Expert Modu:
Kao prvo ovdje ima vise stavki i neke imaju razlicite postavke.
Prema cemu se orijentirati. [/quote]
Ja bih se orijentirao prema simple modu, jer u expert modu su samo neke od stavki iz simple moda razbijene i to uglavnom one koje ne treba isključivati. A razliku između runlevela 3 i 5 nemaš jer se i tako automatski dižeš u runlevelu 5 (i sumnjam da ćeš 3cu ikad koristiti jer je to desktop mašina).
Zar to nije po defaultu na SuSE-tu?
Imam osjećaj da će ovo biti dobar start… članak
Mislim da nije da ne bi bilo “side efekata” na “kvalitetnom” hardveru…
Ukljucen je DMA.
Probacu jos koji fazon pa se cujemo.
Vedran kaze:
Imam osjećaj da će ovo biti dobar start… članak
Cekaj jel ti mislis od ovoga stvarno napraviti neki clanak koji bi objasnio kako ubrzati racunar ili se zezas.Ako je to onda je to prva liga.
Ali jedan savjet ako mislis to praviti onda napravi(napisi) kvalitetno da i pocetnici razumiju,jer to u vecini slucajeva treba njima.
Npr,kao sto si ti meni rekao da treba ukljuciti prelink,to je Ok,ali ja sam se sam morao snaci kako ga ukljuciti.
Dakle bilo bi dobro da uz svaki opisani postupak koji se izvodi,da se objasni i kako ga konkretno izvesti.
Pozdrav.
Naravno. Napraviću posebnu stranicu sa listom uobičajenih servisa na Linuxu i objašnjenjima. Nadam se da ćeš mi pomoći u smislu sugestija npr. stvari koje ti ne bi bile jasne da prvi put čuješ za njih i slično
Svakako.
Ja kad sam pisao jednom nesto u vezi programiranja u C# odnio sam to covjeku koji i nije bas sa programiranjem.Tek kad je on to procitao svatio sam koliko stvari nisam objasnio jer su one za mene svakodnevnica pa i nemisli covjek o tome vec ih jednostavno koristi.
Iskljucivanjem ovih servisa ces ubrzati podizanje sistema ali KDE neces time ubrzati jer osnovni razlog za sporost kde-a je linker za biblioteke kao i premjestanje adresa u ramu koje zahtijeva vecinu vremena pri pokretanju kde aplikacija. Mislim da bi developeri ovdje morali promijeniti nesto iz korijena jer nije fer da GNOME koji je programiran u C-u sa GTK brze funkcionira nego KDE. :-k
Prelink to rješava Babysitteru (ne potpuno ali dobrim dijelom).
Lični stav: Ono što meni pruža KDE je sasvim vrijedno tih nekoliko (m)sec razlike u brzini ako ne i vrijednije od “brzine” GNOME-a…
P.S. bez svetih ratova…
Evo posto sam nesto zabrljao i morao sve ponovo instalirati.Ja sam se potrudio da usporedim rad racunara kad ga tek instaliram bez ikakvih podesavanja i kad ga podesim.
Vrijeme boot-anja je bilo 2minute i 30 sekundi . Sada je 2 minute.
A aplikacije mi takodjer rade.Po meni se isplatilo ovo sto sam radio.
Ovdje sad nanovo nisam do kraja uradio sva podesenja.
Izmedju ostaloga,
Mene zanima koliko mi trenutna instalacija “haba” moj kompjuter.Jer recimo vjerovatno je veci broj operacija sa diskom,procesor mozda mora da se duze vrti,stalna ucitanja i iscitavanja iz RAM-a itd…
Da li mi to moze nastetiti hardveru i u kojoj mjeri jer uzmimo samo na primjer disk,ako se mora izmjena konteksta raditi vise puta logicno je da ce se disk vise habati jer njegova mehanika vise radi nego u slucaju manjeg broja izmjene konteksta.
Samo pitanje u kojoj mjeri?
[quote]Mene zanima koliko mi trenutna instalacija “haba” moj kompjuter.Jer recimo vjerovatno je veci broj operacija sa diskom,procesor mozda mora da se duze vrti,stalna ucitanja i iscitavanja iz RAM-a itd…
Da li mi to moze nastetiti hardveru i u kojoj mjeri jer uzmimo samo na primjer disk,ako se mora izmjena konteksta raditi vise puta logicno je da ce se disk vise habati jer njegova mehanika vise radi nego u slucaju manjeg broja izmjene konteksta.
Samo pitanje u kojoj mjeri?[/quote]
:D:D:D
Heh dok nisi malo pročačkao, nisi nikad ni razmišljao o “habanju”, a sad kad si naučio malo kako to radi, onda razmišljaš o “habanju”. Kakvo habanje, kompjuer je napravljen da radi, nema mu to šta smetati… Najviše mu smeta stalno paljenje-gašenje, a i to je diskutabilno.
[quote]Evo posto sam nesto zabrljao i morao sve ponovo instalirati.Ja sam se potrudio da usporedim rad racunara kad ga tek instaliram bez ikakvih podesavanja i kad ga podesim.
Vrijeme boot-anja je bilo 2minute i 30 sekundi . Sada je 2 minute.
A aplikacije mi takodjer rade.Po meni se isplatilo ovo sto sam radio.
Ovdje sad nanovo nisam do kraja uradio sva podesenja.
Izmedju ostaloga,
Mene zanima koliko mi trenutna instalacija “haba” moj kompjuter.Jer recimo vjerovatno je veci broj operacija sa diskom,procesor mozda mora da se duze vrti,stalna ucitanja i iscitavanja iz RAM-a itd…
Samo pitanje u kojoj mjeri?[/quote]
Kao sto absBrain rece - gore je da ga non-stop palis i gasis komp nego sto recimo hd mora da spara neke podatke povremeno, ili ucitava stogod non-stop iz memorije…
Prcoesor se inace ne vrti (koliko se sjecam ) a ako si mislio na razlicite ventilatore - onda ti je to do kvalitete tvog hardvera - dakle tih ventilatora - (a u nekim kompovima ih imas svuda - graficka, ha,procesor itd…)
U nekim kompovima se cak moze i bez vecine tih malih ventilatora - mada se ne preporucuje - upravo da nebi sta crklo (ili brze dotrajalo)…
Usput, ne kontam sta si toliko zabrljao pa da si morao ponovo instalirati Linux - ali eto bar si naucio i tu nesto…
Nego nema veze,ovo sam cisto pitao radi radoznalosti.Mislim jednostavno logicki je bilo to za pretpostaviti da je tako.
Pozdrav.
[quote]
Heh dok nisi malo pročačkao, nisi nikad ni razmišljao o “habanju”, a sad kad si naučio malo kako to radi, onda razmišljaš o “habanju”. Kakvo habanje, kompjuer je napravljen da radi, nema mu to šta smetati… Najviše mu smeta stalno paljenje-gašenje, a i to je diskutabilno.[/quote]
Nisam prije razmisljao zato sto mi je bio windows instaliran i koji je radio brze od Linux-a.
Pa zar je još uvijek sporije? Jesi li uradio sve što treba?
[quote]Nego nema veze,ovo sam cisto pitao radi radoznalosti.Mislim jednostavno logicki je bilo to za pretpostaviti da je tako.
Pozdrav.[/quote]
Diskovi su kao rađeni da izdrže desetine hiljada sati rada… zavisno od modela… mislim da ćeš prije promjeniti disk nego što će on nazivno krepati od rada A sad ako si peh… možeš ukakiti i nov disk… od toga te ništa ne štiti
RAM? Je napravljen da radi i radi i radi… dok ga ne spržiš il ne kupiš novi…
Procesor? Vidi gore
Ništa se ti ne sekiraj… samo ne pipkaj okolo pristima i “šarafcigerima” kad ne treba…
Ok to je tacno i u praksi je tako.Ali ako gledamo teorijski recimo da je disk takav da ima recimo odredjen broj IO operacija koje moze da izdrzi(prije svega mislim na mehaniku diska),tj recimo da taj disk moze izdrzati recimo milion pisanja i citanja (samo pretpostavka da se uzme neki broj da nebi bilo kasnije ppolemike i oko ovoga).
Pa je logicno da ce on prije riknuti kad se vise radi s njime.
E od toga sam ja posao i postavio ovo pitanje.
[quote]
Ništa se ti ne sekiraj… samo ne pipkaj okolo pristima i “šarafcigerima” kad ne treba…[/quote]
Nesikiraj se nisam ja bas toliki pocetnik,rastavio sam ja kompjuter dosta puta i dosta sam ih puta servisirao.
Samo kako izgleda postavljam pitanja vezana za Linux vi ste dobili dojam da sam potpuni pocetnik.
Nego kod mene ti je sto ja sad bas nemam vremena puno da citam dokumentacije pa postavljam pitanja da sto prije rijesim probleme.Kuzis.
A zasto ih recimo ja nebi postavljao kad sam na drugim forumima dvao odgovore u vezi programirnja,pa kad sam ja drugima pomagao,pa mogu i ja malo da pitam,umjesto da lutam po dokumentaciji.
A s druge strane malo sam pogrijesio sto sam na ovome ili sam na drugome forumu (nesijecam se) postavljao pitanja i tusio ljude oko modema,a jucer sam uvatio malo vremena i procitao jedan tekst u vezi modema.Da sam ga procitao malo ranije nebi morao nikoga tusiti.Mogao sam problem sam rijesiti.
Pozdrav.