[quote=nidla][quote=meho_r]- (valjda)
Provjeravanje diska (250GB, ext4) traje i po 4-5 minuta (i to od 70% do 100%). Ubuntu 9.10 odrađivao posao ispod minute.[/quote]
napravi drugačiji raspored particija
/ (30%)
/home (70%)[/quote]
Pa otprilike i jeste taj omjer
[quote=nedim88]-
od logina do pojavljivanja gnome-a treba mu jako puno vremena.Prema najavama ocekivao sam da cu imati za 10 5 sekundi funkcionalan desktop.Kad ono ispade da su mi starije verzije imali brži boot proces.
nervira me minimize,maximize,close na lijevoj strani
programi često lede.
od defaultne teme me oči zabole.Više volim svjetlije boje.
ubuntu programski centar aka software centre mi pocne instalaciju i zastane.Vec mi se desilo sa nekoliko programa.Srećom tu je Synaptic.Ne kontam zasto su izmisljali toplu vodu.
aplikacije se nekako sporo startuju.
jedino sto sam primjetio je da mi za internet konekciju ne trebaju dodatni paketi već su sad na CD-u.Valjda zbog GIMP-a su ih ubacili.
Zakljucak:
Nista novo nista revolucionarno.[/quote]
što jes jes 9.10 je bio najbrži boot ikad
[quote=meho_r][quote=nidla][quote=meho_r]- (valjda)
Provjeravanje diska (250GB, ext4) traje i po 4-5 minuta (i to od 70% do 100%). Ubuntu 9.10 odrađivao posao ispod minute.[/quote]
napravi drugačiji raspored particija
/ (30%)
/home (70%)[/quote]
Pa otprilike i jeste taj omjer :)[/quote]
hahaha, e ništa, stavi onda root na oko max 20-30G
/ (30%)
/home (70%)[/quote]
Pa otprilike i jeste taj omjer :)[/quote]
hahaha, e ništa, stavi onda root na oko max 20-30G :)[/quote]
Jelde, pa da mi onda dođe check do 30% brzinski, a onda laganice preostalih 70%?
BTW, sviđaju mi se ova dugmad na lijevoj strani, puno efikasnije, čini mi se.
Za sad nikakvih problema. Doduse, nisam imao nikakvih od verzije 8.04 na svim konfiguracijama koje koristim. Sto se tice ovog vraga sa sporim filesystem checkom, ja sam jednom morao raditi rucno fsck i od tada je brzina sasvim ok - za minutu sve gotovo. Boot proces traje krace na ovoj verziji (ili mi se mozda samo cini, ali svakako rijetko restartujem i gasim laptop, za desktop mi je svejedno koliko ce se bootat).
Sve u svemu, ja sam zadovoljan. Jedino sto me nervira je i dalje postojanje dva panela, ali to se ukine odmah, prenatrpani system meni (da se srediti uz koristenje gnome-contor-centra). Empathy je jos uvijek u povojima, pravo malo funkcija za protokole koje koristim (sip, msn, google) je implementirano, za razliku od recimo pidgina. Al’ eto, ima super lijepe adium teme za chat Nervira me i nekonzistetnost po pitanju defaultnih aplikacija i application indicatora. Recimo, network-manager nema app-indicator, a bluetooth ili power-manager imaju.
[quote=meho_r][quote=mladapartizanka81]Meni kao i obicno ne voli moj hardware.Rusi mi se dosta programa samo od sebe.Ne znam sta da kazem.Sminka i nista vise.
Cekam novi Mint :-))[/quote]
Heh, s obzirom da je Mint ušminkani Ubuntu, sumnjam da ćeš dobiti išta više od šminka^2 :)[/quote]
Ne bih se složio.
Mint često uzima snapshot od point release-a, pa od njega pravi distro
Mint nikada ne apdejtuje neke kritične komponente koje često zeznu stabilan rilis Ubuntua. Tipa kernel, hal prije, sad udev, itd.
Postoji sistem ocjena gdje Mint tim testira apdejt tih komponenti i, ukoliko pokvare stvari, rangira ih tako da se ti apdejti ne instaliraju
automatski, već samo ako korisnik to hoće
[quote=Dinko Metalac]…
Sto se tice ovog vraga sa sporim filesystem checkom, ja sam jednom morao raditi rucno fsck i od tada je brzina sasvim ok - za minutu sve gotovo …[/quote]
Izgleda da je ipak bug u pitanju: https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/mountall/+bug/571707
EDIT: I, naravno, kako je Ubuntu poznat po banalnim i da-ti-mozak-stane bug-ovima, tako i po jako “interesantnim” (!) mogućim privremenim rješenjima:
[quote]POSSIBLE WORKAROUNDS
Removing “quiet” and “splash” from the kernel boot line
When the progress has stalled, switch away from the splash screen using the left arrowkey (presumably any arrowkey works).
Both these approaches speeds up the boot process to ~1 minute instead.[/quote]
pa pročitaj šta sam ja uradio pa ćeš imati (ispod ps:-a, iz prethodnog posta)[/quote]
ok, sad mi nije jasno. ja pricam o live cd startupu. ubuntu nisam instalirao[/quote]
čekaj malo, evo onda i za tu varijantu (screenshots ispod), prvo što se pojavi ubuntu logo bez menija, samo opališ recimo “enter”
tada se pojavi “normalni” meni
e sad ako hoćeš da “tuniraš” kernel parametre, pritisneš F6 i odabereš nešto, ili ESC pa ručno upišeš na liniju, i poslije toga Enter za boot
Iako generalno radi, Ubuntu se ipak približava tituli “Ubuntu Windows” (bez obzira što izgledom podsjeća na Mac) u određenim segmentima i ponašanju aplikacija, a što se tiče intuitivnosti, još uvijek (bezuspješno) pokušavam naći odgovarajući objekat za poređenje…
@Wizz, probaj sa Space tipkom Ubuntu developeri fakat prelaze granice normalnog u zadnjih par izdanja. Tipičan primjer je prva slika što je nidla post-ovao: šta tu ukazuje da bi trebalo pritisnuti “anykey”? Tastatura jednako je čova koji je raskrilio ruke?! Što je najgore, ako to ne uradiš, Ubuntu će nakon boot-a prikazati error vezano za instalaciju/installer, bla, bla. Mislim, stvarno, zar je toliki problem staviti par slova ili makar napisati “Press anykey if you’re not smart enough to read our brilliant minds and see there is a hidden menu we put there and some useful options too”?
Maloprije testirao Ubuntu One uslugu i zaključio da se ne mogu sjetiti jednog jedinog dana od kad su pokrenuli ovaj krš da je radio kako treba.
Aplikacije mrznu s vremena na vrijeme (često ako prebrzo pritisneš neko dugme, poput OK ili Cancel i sl.).
Zvuk ima povremene random-prekide prilikom gledanja video file-ova.
Zna se desiti da uspori rad na par sekundi s vremena na vrijeme iz nekog neobjašnjivog razloga.
I, naravno, epic fail za koji je dovoljna samo jedna riječ: plymouth.
@untitle ne @meho_r da, probao sam i space, probao sam i esc posto sam kontao da je poceo bootanje pa da uklonim,a ja ne volim one fancy splash screenove jer ako nesto krene naopako u medjuvremenu nista ne javlja samo blinka na ekranu ko debil. ja mislio ta oznaka u dnu za accessibility :S. sve mislim pokazat ce se ona screen tipkovnica ako nesto pritisnem jer ta me ikona previse podsjeca na onu accessibility ikonu sto mi je visila u trayu neko vrijeme i nervirala me.
a da da, ti random prekidi dok gledas video. i meni se to desava na squeeze. mislim da je to nevezano direktno za ubuntu. desava se nekih 20 min na pocetku i onda samo prestane.
Meni jedina stvar koja bode oci je sto nekad poslije logina u indicator area dobijem duple ikone…
nekad se pojave nekad ne…sve ostalo, bez greske…
leeetiiii, barem meni…
P.S.
Jel’ ikome jos gnome player sporo otvara video klipove…aplikacije se otvaraju nekom super brzinom ali gnome playeru godina treba dok pokrene neki video fajl…??
[quote=dado.p]Meni jedina stvar koja bode oci je sto nekad poslije logina u indicator area dobijem duple ikone…
nekad se pojave nekad ne…sve ostalo, bez greske…
leeetiiii, barem meni…
P.S.
Jel’ ikome jos gnome player sporo otvara video klipove…aplikacije se otvaraju nekom super brzinom ali gnome playeru godina treba dok pokrene neki video fajl…??[/quote]
Jel mislis na onaj Gnome-Mplayer ili na ovaj defaultni Totem? Totem meni radi super, ali me zeza Gnome-Mplayer. Iz nekog razloga pobudali kad otvorim video fajl (mada koristim VLC, samo sam htio probati)
woow, ne znam sta sam pritisnuo, enter ili space jer se desilo simultano al sam dospio do menija. ja sam zbrkan totalno. ok, firmware za wireless mi odbija instalirati pa rekoh da pokusam sa STA driverom i eo fercera. upravo vam pisem sa ubuntu-a preko live cd-a. boot mi je u redu. idem malo prosvrljat po sistemu. da naglasim jednu glupost, onaj notifikacijski kvadrat glupi opet iskace drasticno odmaknut od panela. a ne smeta mi toliko polozaj ovih dugmadi koliko njihov raspored. totalno uneredjeno.
Kažu da su ga pomjerili prvenstveno zbog toga što u ćošku smeta za Search u Firefox-u i nekim drugim aplikacijama. Ustvari, kad ga izduraš par dana, navikneš se, tako da ne izgleda tako loše kao na prvi pogled. Isto važi i za dugmad