Ubuntu 10.04 iskustva?

• negativno (ocjena za ubuntu)
  • pozitivno
    -/+ (ovo znači da je minus po defaultu ali da ima rješenje :))

-/+
Apperarence -> Fonts: “best shapes” vs “subpixel smoothing”

pošto na monitorima sa manjim rezolucijama više volim “tanje” fontove, uglavnom checkiram best shapes

po defaultu na ubuntu već nekoliko zadnjih verzija je izgleda po defaultu naštiman SPS, e sad da li to radi neka autodetekcija ne znam :), evo kako to izgleda

a evo kako izgleda kada se postavi BS

problem je sljedeći (već nekoliko zadnjih ubuntu verzija) da se ovo što se checkira primjeni na sve gtk aplikacije, ali na Firefox neće? a Firefox je takođe gtk?, nejse evo kako to izgleda (primjeni se na menije, nautilus itd ali ff interface ostane i dalje SPSed)

da bi dobili ovo (tj. da je svugdje isto :))

uradite ovo

gedit $HOME/.fonts.conf

<?xml version="1.0"?><!DOCTYPE fontconfig SYSTEM "fonts.dtd"> <fontconfig> <match target="font"> <edit mode="assign" name="rgba"> <const>none</const> </edit> </match> <match target="font"> <edit mode="assign" name="hinting"> <bool>true</bool> </edit> </match> <match target="font"> <edit mode="assign" name="hintstyle"> <const>hintmedium</const> </edit> </match> <match target="font"> <edit mode="assign" name="antialias"> <bool>true</bool> </edit> </match> </fontconfig>
ovo sam otkrio tako što sam iz KDE-ovog control centra naštimao fontove za KDE, kada sam to uradio na FF mi je sve izgledalo super, i onda sam uradio diff svog home foldera sa clean instalacijum i vidio da imam ovaj fajl, sada kad na clean instalaciju napravim ovaj fajl dobijem isti rezultat, suma sumarum, ne treba mi više KDE systemsettings :slight_smile:

[quote=Dinko Metalac][quote=dado.p]Meni jedina stvar koja bode oci je sto nekad poslije logina u indicator area dobijem duple ikone…
nekad se pojave nekad ne…sve ostalo, bez greske…
leeetiiii, barem meni…:smiley:

P.S.
Jel’ ikome jos gnome player sporo otvara video klipove…aplikacije se otvaraju nekom super brzinom ali gnome playeru godina treba dok pokrene neki video fajl…??[/quote]
Jel mislis na onaj Gnome-Mplayer ili na ovaj defaultni Totem? Totem meni radi super, ali me zeza Gnome-Mplayer. Iz nekog razloga pobudali kad otvorim video fajl :smiley: (mada koristim VLC, samo sam htio probati)[/quote]
btw probajte to testirati poslije instalacije “ubuntu-restricted-extras” paketa, meni je sad zasad sve ok

sudo apt-get install ubuntu-restricted-extras

ps:
takođe ima i totem-xine verzija, pa se može i to testirati

pps:
sudo apt-get install mplayer-nogui je “zakon” :slight_smile:

pa, kontam da ga instaliram, jer se pokazalo da su im LTS izdanja poprilicno super. To sa fontovima sa primjetio i upravo mi taj config stoji na debianu. Za sistemski font koristim Dingbats. Mozda malo cudno ali taj mi odgovara. I uvijek drzim po defu subpixel smoothing. Def fontovi na ubuntu nisu losi. Primjetio sam da mi se nesto srusilo al nisam obracao paznju, nije nista fatalno. Slucajno sam uklonio notification area i kad sam ga vratio nista se ne nalazi na njemu? Vjerojatno radi nakon restarta. Sound mi radi nevjerovatno. to me iznenadilo. bas me zanima kakav je na duze staze. pokusat cemo :). primjetio sam da ova notifikacija i ne smeta toliko, ali meni odvraca pozornost svaka popup glupost po desku tako da radije preferiram da mi nista ne iskace ako nije od neke vece vaznosti (system crashes se pod tim podrazumijeva).

EDIT
ako volis text aplikacije @nidla probaj moc music player :). cak mi je funkcionalniji od grafickih

[quote=Dinko Metalac][quote=dado.p]Meni jedina stvar koja bode oci je sto nekad poslije logina u indicator area dobijem duple ikone…

P.S.
Jel’ ikome jos gnome player sporo otvara video klipove…aplikacije se otvaraju nekom super brzinom ali gnome playeru godina treba dok pokrene neki video fajl…??[/quote]
Jel mislis na onaj Gnome-Mplayer ili na ovaj defaultni Totem? Totem meni radi super, ali me zeza Gnome-Mplayer. Iz nekog razloga pobudali kad otvorim video fajl :smiley: (mada koristim VLC, samo sam htio probati)[/quote]
Ma ja, ovaj sto po defaultu dodje…glupira se nesta…

[quote=nidla][quote=Dinko Metalac][quote=dado.p]Meni jedina stvar koja bode oci je sto nekad poslije logina u indicator area dobijem duple ikone…

P.S.
btw probajte to testirati poslije instalacije “ubuntu-restricted-extras” paketa, meni je sad zasad sve ok

sudo apt-get install ubuntu-restricted-extras

ps:
takođe ima i totem-xine verzija, pa se može i to testirati

pps:
sudo apt-get install mplayer-nogui je “zakon” :)[/quote]
Jok, nije to. Imam instaliran ubuntu-restricted-extras. Medjutim, i dalje budali na gnome-mplayeru. A zanimljivo je da kad pokrecem iz konzole (mplayer ime_fajla itd.) tadi ok :D. Ocito je do gnome-mplayera

mozda problem sa linkanjem biblioteka? probaj iz konzole gmplayer. prije toga sudo ldconfig. mozda problem sa config fileovima u home direktoriju ako ti je na zasebnoj particiji. konkretno ~/.mplayer direktorij
EDIT
eo jedan fini link http://blog.thesilentnumber.me/2010/04/ubuntu-1004-post-install-guide-what-to.html
mozda ima nekome zanimljivih stvari.

[quote=Wizz]eo jedan fini link http://blog.thesilentnumber.me/2010/04/ubuntu-1004-post-install-guide-what-to.html
mozda ima nekome zanimljivih stvari.[/quote]
ouuuuu, haos

mozda problem sa linkanjem biblioteka? probaj iz konzole gmplayer. prije toga sudo ldconfig. mozda problem sa config fileovima u home direktoriju ako ti je na zasebnoj particiji. konkretno ~/.mplayer direktorij
EDIT
eo jedan fini link http://blog.thesilentnumber.me/2010/04/ubuntu-1004-post-install-guide-what-to.html
mozda ima nekome zanimljivih stvari.[/quote]
E stvarno super link.Hvala na ovome.

Nakon dist-upgrade sve radi kako treba osim firefoxa koji se nije htio palit dok je libmoon bio instaliran.

https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/moon/+bug/538796

Moonlight ima neki problem. U Linux Mint 9 (koji kao podlogu ima Ubuntu 10.04) neche biti instaliran po difoltu, jer je jako bugovit.

drugari, ja jest da sam pocetnik, ali prvi utisci o kbuntu 10.04 su uzasni, pun je bugova (moje misljenje) cak mi je i bt4 radio bolje od kbuntu.
mint mi je za sad najbolje utiske ostavio…
znam da ce vecina vas da me kritikuje, ali eto morao sam da iznesem svoje misljenje icon_smile
pozz svima.

[quote=untitle]drugari, ja jest da sam pocetnik, ali prvi utisci o kbuntu 10.04 su uzasni, pun je bugova (moje misljenje) cak mi je i bt4 radio bolje od kbuntu.
mint mi je za sad najbolje utiske ostavio…
znam da ce vecina vas da me kritikuje, ali eto morao sam da iznesem svoje misljenje icon_smile
pozz svima.[/quote]
Kubuntu se nikada nije proslavio i slovi za jednu od lošijih KDE-orijentisanih distribucija, tako da ne iznenađuju tvoji utisci.

@untitle: Ja neću da te kritikujem :slight_smile: Mint je meni isto dobra distro i sviđa mi se što ponude nešto što je Ubuntu sa patchevima i malo više
opreza u update-u. Dobro ako hoćeš samo desktop sistem na kojem nećeš puno prčkati, a mrsko ti čitati bug reporte i razne logove.

dusu dao za mene :smiley:
kako stoji sa laptopima?

ja uzimam prckajucu varijantu :slight_smile:

kubuntu…hehe…moj omiljeni…ali nakon ovog izdanja sam se razocarao. Ima tema o tome. Zanimljivo je sto onaj problem koji sam imao sa kubuntu-om nemam na ubuntu-u. Bice da je do KDE-a ili nesto slicno.

@untitle: koju graficku karticu imas?

Ili ako vas ima vise da ste probali kubuntu, javite koje kartice imate ako nije problem.

Pa zar nije dosta taj ubuntu sa gnome-om.

Onda si postavimo sta hocemo (hd-ovi su nam dovoljno “glomazni” :))

Meni gnome sve vise sjeda.
A i kubuntu je dobra stvar.
Ljudi, treba strpljenja za linux, nije to komocija i udobnost.
Koju svi dobro poznajemo.

Ja sad znam da je linux pravo gradiliste, i to mi se jebiga svidja,
nesto se desava, mijenja, sve je otvoreno, radi sta hoces…

Ovaj novi ubuntu je odlican. 10.10 ce bit jos bolji.

NIje sve do grafickih karti. Ima nekih monitora koji se samo ubace u sleep
modus, i nimukajt. Ako ima ko neke Gericom modele i ove probleme nek se ne cudi.

Sto se tice funkcionalnosti, 10.4 se moze nositi sa win7 i sa OS X-ima do daske.
I to ima jos plus da radi na masinama, na kojima ova druga dva nemogu ni pustiti vjetar.

http://blog.dustinkirkland.com/2010/01/39000-core-ubuntu-cluster-renders.html

bez komentara

Ja samo znam da su odrzali obecanje sto se tice open source drivera za ATI. Koristim radeon open source driver i mogu reci da je prilicno blizu onim proprietary driverima. Nije u koraku bas ali je driver iskoristiv. Dobivam 50% snage nego sto bih dobivao od proprietary drivera ali meni je to dovoljno.

gforce 8500, 512 rama

polako se snalazim, tako da se utisci mjenjaju… :slight_smile: stim sto i dalje stoji da je mint dosta prakticniji, drajvere sam pokupi i osnovne aplikacije.
bugove na kbuntu sam rijesio tako sto sam morao da instaliram aplikacije starijih verzija.
npr. tvtime koji sam instalirao iz sinaptika nije htjeo da se pokrene, vec je sam zatvarao prozor, pa sam skinuo instalaciju za koala verziju i radi odlicno.

jos uvjek experimentisem :slight_smile: