Pozdrav svima. E ovako, imam jedan mali problemcic. Skinuo sam Ubuntu 10.04 sa sluzbenih stranica, i zaprzio na 2-3 razlicita CD-a. Problem je pri boot-anju, tacnije kada hocu pokrenuti Live ili pokrenuti instalaciju, pojavi se onaj ljubicasti ekran(minut do dva) i onda prosto zamrzne(crtice na bijelom ekranu). Probao sam provjeriti disk za ostecenja, ali nema nikakvih problema. Da li je do ISO fajla ili do przaca(sto je moguce). Hvala unaprijed na odgovoru
pokreni taj CD/iso na virtuelnoj mašini, možeš koristiti VirtualBox, ili na nekom drugom PC-u…
ps:
jesi li odradio md5sum downloadovanog .iso fajla
Odradio sam md5sum. Mislim, nisam neki expert ali sam uspio instalirati Ubuntu 10.04, tako da sam pri boot-anju Live CD-a, poslije odabira jezika pritisnuo F6 “Other options” i oznacim sve opcije, i isao direktno na Instalaciju i tada se hoce instalirati. Instalacija je prosla u redu, ali mi se nakon GRUBA-a , pri pokretanju opet zaledi screen na isti nacin. Evo upravo Googlam jer mi je izgleda problem u grafickoj kartici(i nisam izgleda jedini). Ovo mi je prvi Ubuntu sa ovakvim problemom. Javim ako uspijem rijesiti.
Nisi jedini! Doduse meni ubuntu radi, ali kubuntu ne!
preleti forum, tags nomodeset vga=normal
BLOGER4, ako imaš volje i vremena i ako si u prilici da isprobaš Debian ili Mandrivu ili neku drugu ozbiljnu distribuciju, preporučujem ti da to uradiš. Ubuntu je u Linux svijetu, nažalost, poput Windows-a: najpopularnija distro zahvaljujući propagandi i marketingu, dok je, istovremeno, prva po broju problema koje korisnici imaju s njom. Ja ga koristim od 2007 svakodnevno, i vazda neke zavrzlame, svaka nova verzija donese nove probleme ili pokvari nešto što je u prethodnoj radilo besprijekorno.
LTS ediciju od 6.06, 8.04.4 pa sad i 10.04 milioni zadovoljnih korisnika smatraju za dobar i vrijedan proizvod a kako tek praši SERVER EDITION na IBM ili HP -u. Sve moje pohvale …
Naravno, pa i Windows desetine miliona smatraju dobrim i vrijednim proizvodom Kad razmislim o protekle tri godine uspona i padova, smatram da Ubuntu ipak nikad nije prešao granicu “relativno” ili “prilično” dobrog proizvoda (što sam zaključio tek nakon što sam ozbiljnije testirao Debian i Mandrivu i vidio da je u poređenju s njima Ubuntu još uvijek mala maca). LTS su, što je i za očekivati, bolji od non-LTS izdanja, ali to i dalje ne dovodi Ubuntu do ocjene “odličan”. Ono što je posebno interesantno jeste činjenica da, iako je Ubuntu baziran na Debian-u, ne dijeli i njegov kvalitet. Nije mali broj korisnika Ubuntu-a, koji su nakon beskrajnih frustracija sa uštimavanjem i pokušajem rješavanja nekih “da-ti-mozak-stane” bugova, prešli na Debian, koji je na istoj konfiguraciji radio perfektno (na našem forumu, sjećam se niza problema koje je sa Ubuntu imala mladapartizanka81, a koji su nakon instalacije Debian-a nestali).
P.S. Ovo što sam rekao odnosi se samo na Desktop Edition.
Naravno, pa i Windows desetine miliona smatraju dobrim i vrijednim proizvodom Kad razmislim o protekle tri godine uspona i padova, smatram da Ubuntu ipak nikad nije prešao granicu “relativno” ili “prilično” dobrog proizvoda (što sam zaključio tek nakon što sam ozbiljnije testirao Debian i Mandrivu i vidio da je u poređenju s njima Ubuntu još uvijek mala maca). LTS su, što je i za očekivati, bolji od non-LTS izdanja, ali to i dalje ne dovodi Ubuntu do ocjene “odličan”. Ono što je posebno interesantno jeste činjenica da, iako je Ubuntu baziran na Debian-u, ne dijeli i njegov kvalitet. Nije mali broj korisnika Ubuntu-a, koji su nakon beskrajnih frustracija sa uštimavanjem i pokušajem rješavanja nekih “da-ti-mozak-stane” bugova, prešli na Debian, koji je na istoj konfiguraciji radio perfektno (na našem forumu, sjećam se niza problema koje je sa Ubuntu imala mladapartizanka81, a koji su nakon instalacije Debian-a nestali).
P.S. Ovo što sam rekao odnosi se samo na Desktop Edition.[/quote]
Znam samo da koristim Ubuntu godinama i da ima problema, ali zavisi verzija od verzije, inace uvijek je sa svjezim paketima pa naravno da ima i bugova, a mi smo takvi cim izadje nesto novo odmah staro brisemo a novo stavljamo. Drugo malo izobilje software-a mozes naci na https://launchpad.net/ubuntu/+ppas sto ni jedna druga distribucija nema u ovom obimu. Naravno da Ubuntu ne pridonosi zajednici, kao Redhat, Suse ili Debian, ali to je vec nesto drugo, sistem koji je jednostavan i mozda najjednostavniji za instalirati to je Ubuntu na izgled, a ako dodje do problema citaj Wiki nekada mozes reci da bolje poznajes sistem Linuxa, nego neka osoba koja koristi Yast
Da imam uvijek instaliranu OpenSuse sa strane, malo prostora sam mu dao, ali tu je za svaki slucaj,
Ma svjestan sam ja toga svega, imao sam i ja problema sa Ubuntuom i prije, ali nikad ovako. Malo mi se ohladila zelja za njim vise. Uspio sam rjesiti problem za zaledjavanjem splash screena(poslije instalacije) preko slijedecih linkova
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1467074
http://ubuntuforums.org/showpost.php?p=9211609&postcount=35
i konacno instalirao nvidia drivere i sada izgleda sve lijepo. Jedino sto je sada usporeno podizanje sistema za oko 15s nakon logiranja(tek nakon 10-15s se pojave ikone i meniji). Valjda se to vremenom putem update-a popravi.
Ma svjestan sam ja toga svega, imao sam i ja problema sa Ubuntuom i prije, ali nikad ovako. Malo mi se ohladila zelja za njim vise. Uspio sam rjesiti problem za zaledjavanjem splash screena(poslije instalacije) preko slijedecih linkova
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1467074
http://ubuntuforums.org/showpost.php?p=9211609&postcount=35
i konacno instalirao nvidia drivere i sada izgleda sve lijepo. Jedino sto je sada usporeno podizanje sistema za oko 15s nakon logiranja(tek nakon 10-15s se pojave ikone i meniji). Valjda se to vremenom putem update-a popravi.[/quote]
Hehe, to je još i dobro. Kod mene od login screen-a do pojave panela prođe ~40 sec.
uhh, sad kad spominjete odo i ja stopat boot
rezultati;
30 sec od entera u grubu do logina
25 sec od logina do usable desktopa
ne znam gdje je panika
E vidim da cesto neko preporuci Debian, pa evo i ja zelim sad da probam posto nisam nikad. Vidim da je datum izlaska zadnjeg Debiana februrar 2009. godine pa me zanima ako uzmem netinst hoce li pri instalaciji skinuti najnovije pakete ??
I da li radi bihnetov mirror ??
Da se i ja upisem. Apsolutno tacno za ubuntu da nakon svakog izlaska nesto ne valja ili pokvare nesto sto je radilo prije. Ali u mom slucaju, ubuntu je JEDINA distro na kojoj sve radi nakon instalacije. Zapravo na svakoj drugoj sve radi osim drivera za wireless, sto mi je najbitnije nakon instalacije jer koristim wireless internet.
Ali ipak koristim kde i to je druga prica. Kubuntu od izlaska pa do danas nije napravio fix, za problem koji imam takodje sa boot-anjem, a pokusao sam sve i svasta.
Zasto kubuntu? Moja zelja je jednostavna. Zelim deb pakete i KDE? Koji mi distro predlazete? Eh da ali da bude KDE 4.4. Debian squeeze koristi kde 4.3 i openSUSE koji sada koristim takodje koristi kde 4.3. Mislim 4.4 nije vise u beti tako da je razumno htjeti bas to, a i radi najbolje do sad (bar kod mene). Testirao na kubuntu-u koji nece da se boot-a.
[quote=Wizz]uhh, sad kad spominjete odo i ja stopat boot
rezultati;
30 sec od entera u grubu do logina
25 sec od logina do usable desktopa
ne znam gdje je panika[/quote]
Uh, pa dobro nije bas panika ali ono mislio sam, posto je ovo ipak LTS da ce nesto napraviti kako treba(jos od alpha 3 ver. se javlja ovaj problem kod mene), al izgleda da je Ubuntu sa svakom novom ver. sve losiji(a ja budala jos narucio CD, nije jos stigao a boje da i ne stigne ako se ovako nastavi). Mislim da cu isprobati Mandrivu ili pak Fedoru. Ima li neko sa ovim distrama iskustva i koja je bolja?
[quote=boby]Da se i ja upisem. Apsolutno tacno za ubuntu da nakon svakog izlaska nesto ne valja ili pokvare nesto sto je radilo prije. Ali u mom slucaju, ubuntu je JEDINA distro na kojoj sve radi nakon instalacije. Zapravo na svakoj drugoj sve radi osim drivera za wireless, sto mi je najbitnije nakon instalacije jer koristim wireless internet.
Ali ipak koristim kde i to je druga prica. Kubuntu od izlaska pa do danas nije napravio fix, za problem koji imam takodje sa boot-anjem, a pokusao sam sve i svasta.
Zasto kubuntu? Moja zelja je jednostavna. Zelim deb pakete i KDE? Koji mi distro predlazete? Eh da ali da bude KDE 4.4. Debian squeeze koristi kde 4.3 i openSUSE koji sada koristim takodje koristi kde 4.3. Mislim 4.4 nije vise u beti tako da je razumno htjeti bas to, a i radi najbolje do sad (bar kod mene). Testirao na kubuntu-u koji nece da se boot-a. :)[/quote]
A zašto insistiraš na .deb paketima?
[quote=boby]Da se i ja upisem. Apsolutno tacno za ubuntu da nakon svakog izlaska nesto ne valja ili pokvare nesto sto je radilo prije. Ali u mom slucaju, ubuntu je JEDINA distro na kojoj sve radi nakon instalacije. Zapravo na svakoj drugoj sve radi osim drivera za wireless, sto mi je najbitnije nakon instalacije jer koristim wireless internet.
Zasto kubuntu? Moja zelja je jednostavna. Zelim deb pakete i KDE? Koji mi distro predlazete? Eh da ali da bude KDE 4.4. Debian squeeze koristi kde 4.3 i openSUSE koji sada koristim takodje koristi kde 4.3. Mislim 4.4 nije vise u beti tako da je razumno htjeti bas to, a i radi najbolje do sad (bar kod mene). Testirao na kubuntu-u koji nece da se boot-a. :)[/quote]
gdje ti se zuri sa paketima. ako je verzija podrzana i ako radi sve onda odlicno, ne diraj. imas jos jednu opciju. instalirati squeeze i uraditi upgrade na sid, ali vjeruj mi, to su bugovi sa kojima ne zelis imati posla.
Pa do sad (madriva i openSUSE) pokazuje se da je rpm dosta spor(zapravo mandriva contol center i yast2). I sta ja znam, nekako sam navikao na deb, jednostavno bih htio deb based distro. Eto ponovo pitanje, koja distro da je deb i kde 4.4 osim kubuntu-a. Nadjite mi samo jos jednu. Ali naravano bez upgrade 4.3 > 4.4 - pokazalo se katastrofalno bar na openSUSE.
P.S BTW sto se tice kubuntu-a u /var/log/kdm.log izmedju ostalog:
(==) Using config file: “/etc/X11/xorg.conf”
(==) Using config directory: “/usr/lib/X11/xorg.conf.d”
(WW) fglrx: No matching Device section for instance (BusID PCI:0@0:17:0) found
(WW) fglrx: No matching Device section for instance (BusID PCI:0@0:18:0) found
(WW) fglrx: No matching Device section for instance (BusID PCI:0@0:18:1) found
(WW) fglrx: No matching Device section for instance (BusID PCI:0@0:18:2) found
(WW) fglrx: No matching Device section for instance (BusID PCI:0@0:19:0) found
(WW) fglrx: No matching Device section for instance (BusID PCI:0@0:19:1) found
(WW) fglrx: No matching Device section for instance (BusID PCI:0@0:19:2) found
(WW) fglrx: No matching Device section for instance (BusID PCI:0@0:20:0) found
(WW) fglrx: No matching Device section for instance (BusID PCI:0@0:20:2) found
(WW) fglrx: No matching Device section for instance (BusID PCI:0@0:20:3) found
(WW) fglrx: No matching Device section for instance (BusID PCI:0@0:20:4) found
(WW) fglrx: No matching Device section for instance (BusID PCI:0@0:20:5) found
Sta reci?
Gdje ga iskopa, ekstra! Pogotovo:
…and while they wait for each other I guess the users end up switching to a distribution that work for them