Ubuntu 10.04 iskustva?

Ja jos uvijek ne mogu vjerovat da se takve stvari dogadjaju i da za mnoge ljude nema nekog egzaktnog rjesenja,a gornja me recenica sve vise podsjeca na nasu drzavu gdje bas svi cekaju jedni na druge. No mozda je i prerano da toliko krtikujem, ipak je ovo LTS izdanje. Ja zasad letim na krilima Linux Mint-a 9.

Twitter zakon. neg, jesi li probao ista od onih rjesenja u bug reportovima boby

Samo sam procitao. Odustao sam, vratio se na kubuntu 9.10. A na taj potez sam se odlucio nakon sinocnjeg razocarenja. Instalirao ubuntu 10.04 x64 skinuo cd sa ubuntu site-a. Savrseno. Instralira se nekih 6-7 minuta, Boot-a se za 15-ak sekundi. Ma super. Htjetoh da premjestim laptop i iscupam punjac i sistem se zaledi! Nista ne funkcionise sem 5 sec. power button. A ako ukljucim laptop bez punjaca, pojavi mi se ubuntu splash i kursor misa i tu se zaledi. Nevjerovatno! Nakon dist-upgrade grub se pokvario i u njemu stoji samo memtest opcija.

Nakon svega navedenog nisam ni pokusao da nadjem rijesenje. Odustao sam i sad koristim ono sto mi je provjereno radilo i prije. :smiley:

Samo sam procitao. Odustao sam, vratio se na kubuntu 9.10. A na taj potez sam se odlucio nakon sinocnjeg razocarenja. Instalirao ubuntu 10.04 x64 skinuo cd sa ubuntu site-a. Savrseno. Instralira se nekih 6-7 minuta, Boot-a se za 15-ak sekundi. Ma super. Htjetoh da premjestim laptop i iscupam punjac i sistem se zaledi! Nista ne funkcionise sem 5 sec. power button. A ako ukljucim laptop bez punjaca, pojavi mi se ubuntu splash i kursor misa i tu se zaledi. Nevjerovatno! Nakon dist-upgrade grub se pokvario i u njemu stoji samo memtest opcija.

Nakon svega navedenog nisam ni pokusao da nadjem rijesenje. Odustao sam i sad koristim ono sto mi je provjereno radilo i prije. :D[/quote]
sta bijase sa onim tvojim debian pokusajem?

Probaj koristiti konzolne alate (urpmi), mislim da bi riješili oba tvoja problema.

Sid je rock solid ako znaš šta radiš! Nema ni jedan bug s kojim ne želim imati posla…

Sid je rock solid ako znaš šta radiš! Nema ni jedan bug s kojim ne želim imati posla…[/quote]
Heh, pa ovisi koji si tip korisnika. On recimo ne zeli, ja manje vise. Zadovoljan sam sadasnjim sistemom. Neki se problem pojavi, nadjem workaround i haj dalje. Ne zelim se previse zamarati oko toga

Skinuo squeeze KDE sa debian site-a. Vrlo lijepo kde 4.3. Nema synaptica nego ima neki konzolni aptitude pa tu radis, reko aj’ dobro. Medjutim nema u repozitorijumima kernel header fileova koji su mi trebali da kompajliram driver za wireless karticu (a to je prioritet br. 1, jer, vec sam spominjao, da koristim wireless internet). Ima nesto ali nije uspjelo kompajliranje. Poslije sam jos nesto zeznuo i onda sam odustao. Trazio dvd squeeze da skinem, ali nema KDE pa sam odustao i sad sam opet na kubuntu 9.10

btw. Instalirao sam na slican laptop kubuntu 10.04 i radi vrlo dobro. Konf je takodje HP Compaq, AMD i ATI. Jbg. ja sam baksuz. :slight_smile:

Probaj koristiti konzolne alate (urpmi), mislim da bi riješili oba tvoja problema.[/quote]
Za urpmi sam citao na netu i saznao da je vrlo mocan kad se nauci s njim raditi. Vjerovatno najjaci od konzolnih alata. Ali mene su zezale jos neke stvari i odustao sam. Jednostavno ne volim rpm.

a meni je rpm najbolji , nekako najbolje sourcira :slight_smile:

Skinuo squeeze KDE sa debian site-a. Vrlo lijepo kde 4.3. Nema synaptica nego ima neki konzolni aptitude pa tu radis, reko aj’ dobro. Medjutim nema u repozitorijumima kernel header fileova koji su mi trebali da kompajliram driver za wireless karticu (a to je prioritet br. 1, jer, vec sam spominjao, da koristim wireless internet). Ima nesto ali nije uspjelo kompajliranje. Poslije sam jos nesto zeznuo i onda sam odustao. Trazio dvd squeeze da skinem, ali nema KDE pa sam odustao i sad sam opet na kubuntu 9.10

btw. Instalirao sam na slican laptop kubuntu 10.04 i radi vrlo dobro. Konf je takodje HP Compaq, AMD i ATI. Jbg. ja sam baksuz. :)[/quote]
kako ne dodje synaptic? evo ga u mene instaliranog. i moraju biti kernel headeri u repou. jesi li podesio sources.lst? paket se zove linux-headers-2.x.x-x-xxx. squeeze se instalira preko debian-installer-a nema dvd-a. kad squeeze izadje kao stable onda se pojavi dvd.

Jbg ne znam kako nema. Jednostavno ga nema nigdje. Za header fileove sam i instalirao to sto kazes ali opet kompajliranje nije proslo. A dvd squeeza ima ali nema kde DVD

http://cdimage.debian.org/cdimage/squeeze_di_alpha1/amd64/bt-dvd/

squeeze dvd? ovo valjda otkad je alpha izasla ili sam ja propustio nesto

Da, vrlo je komplicirana instalacija paketa! Kada se želi instalirati paket, moraš kucati urpmi paket. Ko bi rekao!?

Da, vrlo je komplicirana instalacija paketa! Kada se želi instalirati paket, moraš kucati urpmi paket. Ko bi rekao!?[/quote]
urpmi je pravo mocan alat, iskreno puno, puno bolji od Mandrivinog GUI rjesenja, u ostalom i dan danas u linux sistemima vecina komandi i operacija se bolje izvrsava i brze u konzoli nego preko gui izdanja istih. A strah od konzole je neopravdan, vec ljudima jednostavno mrsko procitat “man urpmi” ili neki drugi “man xxxx”

ne moras ni citat. intuitivno je dosad postalo

Da, vrlo je komplicirana instalacija paketa! Kada se želi instalirati paket, moraš kucati urpmi paket. Ko bi rekao!?[/quote]
Ne pricam o instalaciji paketa. Nego, da je urpmi vrlo mocan za uopste rad sa paketima, a to nije samo njihova instalacija. Uostalom to sam i rekao.

@Vedran RTFP (RTF Post) :smiley:

btw. Neovisno o distri i radim instalaciju kroz konzolu. Da ne kaze neko, mrsko mu.

Synaptic meni radi sve sto treba a gui je alat. Nisam ukuco apt-get ima 3 godine cini mi se …

Pozdrva društvo. Pošto vidim da niko ne post-a vec par dana, valjda ceneko ovo procitati. Instalirao sam Linux Mint 9(posto Ubuntu 10.04 pravi dosad nevidjene probleme), rjesio problem oko splash screena, “velikog vremena” od login-a do pojave ikona i svega, … Sada mi se javljaju dva problema(veca-manja):

1. Ponekad, kada se dize sistem, poslije samog Login screena(kada kliknem Login) se pojavi poruka nesto kao “Power Manager don’t respond …”. Poruka ima tri gubma, uglavnom ja nista ne diram a poruka se sama nakon 5s zatvori i sistem se podigne normalno. Šta bi moglo biti u pitanju i jel se može kako popraviti?
  2. Nakon odredjenog vremena(pola sata, 2-3 sata), se cijeli sistem zaledi(ekran, mis, tastatura) i moram ici na restart. Imam nVidia drivere 195.36.15 i malo sam se zacudio jer mi se temperatura na grafickoj dize do 60C, a prolikom toga pokrenem jedva nekoliko programa(nikakve igre i bilo sta zahtjevno). Evo slike . Odmah po staru je temp. ovakva . Efekti su postavljeni na normal. Da nije do drivera? Vidim da imaju noviji 195.36.24. Da stavim novije ili mozda starije(imam negdje vec neke 190.xx)

nisi smio ovo napisati. sad ce te “objesiti”. ako koristis GUI onda si heretik!
:smiley: