Ubuntu 10.04 iskustva?

pogresan pristup. nije stvar u “mrsko procitati” man stranice nego je jednostavnije (bar ne moras citati nista :-)) drag’n’drop misem koristeci GUI.

ftp fajlova za kompjutera na server je svakako brze koristeci komandnu liniju, ali je GUI jednostavniji i laksi. ti ces to uraditi kuckajuci za 1.5 sec. a ja cu jednim potezom misa za 3.8 sec. jel’ stvarno mislis da si u dobitku? jos pogotovo sto je “hackersko” da se kuca sto brze, izgleda cool, pa su onda greske u pisanju tako reci obavezne. sto znaci da i tih 1.5 sec se zna na kraju zavrsiti kao 5.3 sec. :slight_smile:

skoro sam imao “raspravu” sa jednim tipom koji mi je govorio kako nema sanse da ide autom iz mog mjesta do cikaga (cca 4.5 sata) nego k’o gospodin sa avionom za 45 minuta. onda mu ja kazem da mu racunica nije bas najtacnija jer ja stignem za 4.5 sata od svoje kuce, sa prtljagom u autu, do destinacije A u cikagu za 4.5 sata. a on mora naci kako se prebaciti do aerodroma (taxi, prijatelj ili svojim autom pa ga ostaviti na parkingu) i tegliti kofere; moras doci sat vremena ranije, cekas na aerodromu; kad stignes mmoras naci prevoz do odredista A - koje takodje moze biti sat vremena udaljen od aerodroma, opet teglis kofere…

avion je brzi, nema dvojbe. komandna linija je brza, nema dvojbe. ali ja bih radije proveo 4.5 sata u svom autu, od vrata do vrata nego 3 sata tegleci kofere.
ja cu radije ftp fajlove koristeci filezilla-u i misao ili keyboard shortcuts nego pomocu komandne linije ukucavajuci password svaki put i eventualno zaboravljajuci slovo u path-u i sl.
:wink:

Ja se slazem sa afanom. Ovo je klasicni primjer “zasto jednostavno kad moze komplikovano.” De da vidim tog junaka koji ce rekurzivno nesto pomaknuti ftpom u terminalu? Lijepo je znat ftp koristit iz terminala (pogotovu kad treba kakvu skriptu spisat) al da ga svakodnevno koristim, ne ne ne. FileZilla zakon :slight_smile:

Najvise sto u terminalu radim ovih dana je da restartam apache/mysql i editujem /etc/hosts kad se igram lokalnih virtualnih hostova.

Sto se tice mojih iskustva s novim Ubuntuom, nerviralo me uzasno sto su ona dugmad na lijevoj strani pa sam ih prebacio desno, iskljucio sve efekte (oni su for show ionako) i stavio svjetliju (valjda Radiance) temu, ona darkerska mi ruzna. Nas lokalni mirror od telekoma nije imo sve updatese pa sam prestimo na globalni canonicalov i broj paketa se za divno cudo poprilicno povecao (i.e. pojavio mi se u synapticu NetBeans 6.8 i latest Google Chrome koji nevjerovatno brzo radi).

Posto mene zanima web development treba mi artiljerija browsera i ubuntu mi ih je sretno dao (Arora, Konqueror, Chrome, Firefox; Operu sam morao doinstalirat a kontam Safari dignut jal preko winea ili ako greskom postoji Linux verzija, mada je Safari manje bitan jer koristi webkit ko i Chrome …). Od nekih vecih aplikacija trebo mi je NetBeans koji se fino naso u repozitoriju.

Jos sam za fax doinstaliro Mathematicu 7 i Maple 13 (MATLAB se skida :D).

Ugodno iznenadjenje je da mi ventilator vise nema zvuk turbine u hidroelektrani (bar dok ne podignem neku od ovih pisanih u Javi aplikacija), ponekad cak ne zuji nikako (tad se vazda trzam jer kontam da je smrzo ali on i dalje radi cudom). To je neki voodoo koji mi pase :slight_smile:

Ovaj “social from start” fazon je fin, empathy radi fino a i mail sam u par klikova podesio da koristi IMAP (i Evolution cak radi dobro sto mi je kinder surprise).

Bootup je fakat ubrzan, stvarno se upali za nekoliko sekundi (ako izuzmemo 10 sec cekanja GRUBa, mada to se moze promijenit u /boot/grub/menu.lst il kako vec bi).

Sabrano sve, vrlo ugodno sam iznenadjen jer sve radi krasno (zasad). Jos ljepse iznenadjenje je da nisam morao terminal palit maltene nijednom (da, ovo je ugodno iznenadjenje jer to znaci da ga mogu preporucit svojim neinformaticki orijentisanim prijateljima narodno zvanim noobovima). Jedina zamjerka sto nema opcija da se oni dugmici prebace desno al uz malo googlanja to se da promijenit u gconf-editoru il kakovec (malko podsjeca na windows registry sto je malko smijesno).

Eto, toplo preporucujem svakom novi Ubuntu. Ako zelite biti hardcore via OpenBSD 4.7 (poprilicno je svjez) pa budite hardcore :slight_smile:

Disclaimer: Da, moze umjesto OpenBSDa biti i Slackware al tuzna istina je da su i jedan i drugi turbo-sega-mega jednostavni za koristit ako znate (i hocete) da citate a to je precijenjeno ovih dana.

[quote=adioe3]…
Jedina zamjerka sto nema opcija da se oni dugmici prebace desno al uz malo googlanja to se da promijenit u gconf-editoru il kakovec (malko podsjeca na windows registry sto je malko smijesno)
…[/quote]
Možeš preporučiti prijateljima Ubuntu Tweak (mislim da se nalazi i u repozitorijima), pod “Window Manager Settings” nalazi se i opcija premještanja dugmadi, tako da nema potrebe za gconf-editor-om.

@afan

Ne kazem da ne treba koristiti GUI, sacuvaj Boze, vec jednostavno neke stvari je lakse uradit iz konzole nego kroz GUI, evo primjer, obican korisnik kad hoce da kopira nesto iz jednog foldera na disku tipa “/home/nedim/Downloads/Filmovi/HD/BDrip/” u folder ne nekome drugome disku npr. “/media/disk1/Backup/Filmovi/HD/BDrip/” vecinom ce misem da klikce po direktorijima, scrola ako ih ima vise, itd… pa onda na disku isto tako, dok ne nadje sva odredista i onda desni klik copy/paste, dok u konzoli dovoljno otvorit je i ukucat komandu ako znas gdje se sta nalazi, sto sigurno znas! Ne moram vama ovdje pricat kako je to, al kazem neke se stvari brze zavrse u konzoli nego u GUI evo gore primjer ovoga Mandriva Install & Remove Software GUI-ja dok se pokrene, i unesem password i mognem ukucat sta hocu da instaliram prodje ok 37 sekundi, a dok otvorim konzolu loginujem se kao root i ukucam sta hocu prodje oko 12-13 sekundi! :smiley: Samo sam o takvim stvarima govorio :wink:

Ali i ovdje se radi o onome sta neko voli i na sta je navikao pa mu je lakse, i ja koristim Filezilla za ftp, kwrite za edit tekstova brzo a ne vi ili nano u konzoli, itd… :smiley: Cisto je rijec o navikama, a iskreno nisam dugo korisnik linux-a, oko 3 godine, i nekako me je interesovalo sta koja komanda radi i kako radi itd… pa sam nekako zavolio konzolu!

bježi tamo :slight_smile:

joj presto si izgleda čitat forum, pa ja baš radi ovih što neće da koriste konzolu dao ovo uputstvo

http://forum.linux.org.ba/viewtopic.php?id=5827

http://gnome-look.org/content/show.php?action=content&content=122914

Zaboravljas da ja znam/hocu koristit konzolu :wink:

Hmm, ja specifično odbijam koristiti editor koji nije vi(m) compatible, bio on cmd line ili GUI. A vala je brže 17 od 20 datoteka iskopirat na drugu lokaciju koristeći GUI file manager, nego nakucavati komande (npr, CTRL-A, CTRL-CLICK 3x, CTRL-C, CTRL-V)

@nedim.bfo:
Kad se sve sabere i oduzme, u velikoj većini slučajeva ne znam napamet kako se šta zove i želim malo prosurfati, vidjeti šta ima, možda neki thumbnail preview itd. A za onih 1% situacija kada znam tačno šta i gdje hoću mrsko mi je otvarati konzolu :slight_smile: file manager mi svakako stalno stoji otvoren. Mada bi lijepo bilo da se nekako i ta mogućnost uklopi u file manager gui. Poseban slučaj su ljudi koji nikada ni ne koriste file manager jer svemu pristupaju kroz aplikacije.

[quote=nedim88]-
od logina do pojavljivanja gnome-a treba mu jako puno vremena…[/quote]
ja sad evo baš ne mogu da vjerujem ali izgleda da je neki update popravio ovo, sad (up-to-date paketi) se puno brže pojavi desktop

[quote=nidla][quote=nedim88]-
od logina do pojavljivanja gnome-a treba mu jako puno vremena…[/quote]
ja sad evo baš ne mogu da vjerujem ali izgleda da je neki update popravio ovo, sad (up-to-date paketi) se puno brže pojavi desktop[/quote]
E da još sad hoće ubrzati i sve ostalo… Jučer definitivno prešao sa Ubuntu na Debian (Squeeze) i, osim brzine login-a, gdje su tu negdje oba, ne mogu vjerovati koliko je u svemu Debian brži od Ubuntu-a.

[quote=nidla]-
da mi nekad izbuta ali mi je volume muted, reboot i proradi[/quote]
No sound at all

btw na 10.10 beta (vjerovatno rješenje važi isto i za 10.04) mi se isto dešava sa zvučnom karticom, nadam se da je ovo rješenje :slight_smile: odradio sam po uputstvu, nadam se da se neće ponoviti nakon ovoga :slight_smile:

https://help.ubuntu.com/community/HdaIntelSoundHowto