https://lists.ubuntu.com/archives/ubuntu-announce/2010-October/000139.html
Eh,trk evo po njega i testiranje laganini.
ma milina sad kad se ima broadband kod kuće… u sat ili par sati se skine… eh kad se sjetim dialup vremena pa kod Adisa u nabavku
Eh, dobra stara vremena, iščekivanje nove verzije, instaliranje, testiranje… Ja kako nabacih Debian zaboravio kako izgleda sav onaj “hype”, sve ide… laganini
Skinuo, sprzio, probao par puta instalirati, smrzne svaki put nakon 2-3 minute. Izbacio CD i bacio u kantu. Toliko o novoj verziji Ubuntu-a.
E vidis, zato ja ostajem na 10.04 barem jos godinu. LTS je LTS. Ove nadolazece verzije su svakako neke prelazne verzije do 12.04. Tada cu ga mjenjati(osim ako me vrag nagovori usput) :lol:
Zato ja ostajem na Debian-u.
E vidis, zato ja ostajem na 10.04 barem jos godinu. LTS je LTS. Ove nadolazece verzije su svakako neke prelazne verzije do 12.04. Tada cu ga mjenjati(osim ako me vrag nagovori usput) :lol:[/quote]
pa kako ce popraviti i uznapredovati ako nema “testera” i ak oljudi ne javljaju “bugs”?
ja ga planiram natakariti na stari test kompjuter pa se malo igrati a i dalje koristim 9.10 za posao i kodiranje.
Kubuntu 10.10 i za sad radi super, a ako se sjecate problema koje sam postovao ovdje sa verzijom 10.04 - ne ponovilo se! Nisam mogao ni sistem pokrenuti a kamoli testirati. Cak i kad je izasao 10.04.1 isto je bilo.
Tako da ostajem na 10.10
Zato ja ostajem na slackware
Meni se javio bug tokom instalacije kada biram keyboard layout. Prijavio sam ga. Naime, ako izaberem bilo koji osim USA, instalacija zaglavi. Weird :S
ja prošo glat sa non USA, live Desktop 10.10
Ja evo mami stavila na stariju masinu i fino se vrti do sada.
Ono sto mi sada javlja je problem neki vezan za hdd tacnije IDE hdd koga sam nedavno ubacila i na njemu napravila backup sa Acronis true image alatom u slucaju havarije,nek se nadje.
E sad,prije samog desktopa izbaci mi error da ne moze da mounta taj disk te da pritisnem S da skip uradim ili M for manual recovery?Zna li ko kako ovo rijesiti?
Kad udjem mogu normala da mountam taj isti disk bez problema.Instaliran je NTFS-3G kojim su namjestene sve ntfs particije da se auto mountaju pri dizanju sistema(dual boot je sa win xp)
P.S.
Da napomenem da je sve ok radilo jucer i da se danas ovo pocelo javljati i to nakon sto mi jednostavno nije htio da boota na desktop,tj ugasi se ekran samo pa sam to ispravila tako sto sam u Grub.cfg izmijenila onu opciju vga=792 sa “vga=normal”.
Nakon reboota ovo za disk se pocelo javljati.
Verzija je super, kod mene sve prošlo bez ijednog jedinog problema, evo upravo pišem sa fresh instalacije (dokaz). Probaj “alternate” CD, provjeri MD5. kernel parametri ovo ono…
šta je ba ovo, koliko se sjećam Debian, Slack itd su furali ljudi koji imaju živce sa instalacijom, konfiguracijom itd, a Ubuntu, Mandrivu, SUSE koji neće, tako da mi je ovaj komentar konfuzan
“Slackware is to hard for me”, ostajem na ubuntu :D, razumite šta hoću da kažem, ispade sad da je debian ubuntu
[quote=nidla]šta je ba ovo, koliko se sjećam Debian, Slack itd su furali ljudi koji imaju živce sa instalacijom, konfiguracijom itd, a Ubuntu, Mandrivu, SUSE koji neće, tako da mi je ovaj komentar konfuzan
“Slackware is to hard for me”, ostajem na ubuntu :D, razumite šta hoću da kažem, ispade sad da je debian ubuntu :D[/quote]
Kad si zadnji put zavrtio Debian, nidla? Ja ustvari ne vidim gotovo nikakve razlike što se tiče jednostavnosti instalacije i postinstalacijskih karafeka osim prilično “plain” i ne pretjerano ušminkanog installer-a i debelo ušminkanog installer-a, te jako stabilnog sistema i ne baš tako stabilnog sistema A reći da je Debian Ubuntu je… blasfemija
Verzija je super, kod mene sve prošlo bez ijednog jedinog problema, evo upravo pišem sa fresh instalacije (dokaz). Probaj “alternate” CD, provjeri MD5. kernel parametri ovo ono…
šta je ba ovo, koliko se sjećam Debian, Slack itd su furali ljudi koji imaju živce sa instalacijom, konfiguracijom itd, a Ubuntu, Mandrivu, SUSE koji neće, tako da mi je ovaj komentar konfuzan
“Slackware is to hard for me”, ostajem na ubuntu :D, razumite šta hoću da kažem, ispade sad da je debian ubuntu :D[/quote]
Provjerio sam install cd, cak sam napravio jos dvije kopije. Siguran sam da bi se sa malo cackanja moglo bez problema instalirati. Poenta je sto ja ne zelim da trosim vrijeme na cackanje Ubuntu.a. Ubuntu se reklamira kao distro koji ubacis u cd drive, pritisnes dugme i za 15 minuta imas funkcionalan sistem. Moram priznati da je do sada to uglavnom funkcionisalo. 10.10 ne fercera na mom laptpopu (Dell Studio 1515), tako da cu ovu verziju preskociti. Ako cu vec nesto cackati, onda cu to radije raditi uz Gentoo ili Debian.
Sta je cilj ovog foruma?
Pitanje: Kaze ti dobar kolega da bi presao sa windowsa na linux ali bi najradije uzeo ubuntu za pocetak dok ne savlada neke stvari. Ti ces mu reci da ostane na windowsu?
Pa nek ljudi koriste sta god hoce dok god je to open source. Pa zar nije to jedan od ciljeva? Sirenje open source svjesti? No ajmo mi pljuvati sami po sebi kad nemamo po kome vise. Zato linux nece ni zazivjeti nikad kao glavni desktop OS.
Vedran bi mu preporucio Mandrivu
Ciljevi foruma su da tehnicki strucan kadar moze rijesiti probleme tako sto postavi pitanje, pomoci migraciju ljudi koji zele nesto bolje od onoga sto imaju sad, mjesto gdje se mogu upoznati drugi strucni ljudi i prijatelji, mjesto gdje se svako sa dobrim smislom za humor i zanimanjem za open source moze druziti sa ostalima.
No, nama nije niti cilj niti namjera da osvojimo svijet i da svi koriste Linux + forum je pomoc i ventil, ne promocija, tako da cemo uvjek raspravljati o svemu i reci otvoreno svoje misljenje: ako neko misli da je nesto lose to ce i rec. Zadnje sto mi zelimo je da imamo slican forum kao Ubuntu na kojem ima 1002 teme kako nastimati konekciju. Ubuntu se reklamira da je to jednostavno i da radi: zasto onda ima 1000 tema za to?
GNU/Linux od samog starta je poznat da moras prvo znati nesto pa da ga mozes koristit. Zasto bi sirio open source svijest medju ljudima kojima je mrsko procitati --help a kamoli neki man page? To je ista raja koja nece da koristi pretragu na forumu pa prave adisu posla.