Mora se i na Win i na OS X isto dosta toga znati, samo što Win zna namjestiti dosta rođaka koji su budale pa dođu preko vikenda i čitav dan potroše u defragmentiranju/deinstaliranju/čišćenju od virusa, etc. Pa se onda čini kako je Win lako “koristiti”, jer će čiko iz servisa uvijek popraviti, a kad garancija prođe, onda će doći rođak džabe napraviti.
A uvijek su mi bili fascinantni oni korisnici kojima nije nikakav bed satima instalirati drajvere na Windowsu, a kad trebaju u X.org staviti 3 riječi, eto ih na sve strane pišu kako Linux suxors!!! itd. Doduše, slažem se da je teže oko recimo hardvera, mada to nije krivica Linux zajednice koliko nedostatka podrške od proizvođača.
Jes’ provjerio md5 checksum? Ja sam batalio CD-ove skroz i prešao na USB. Svaki put napravim sa UNetbootin bootabilni USB i rahat. Jeftinije Imam dedicated 1GB USB stick za distroe.
[quote=boby]…
Pitanje: Kaze ti dobar kolega da bi presao sa windowsa na linux ali bi najradije uzeo ubuntu za pocetak dok ne savlada neke stvari. Ti ces mu reci da ostane na windowsu?[/quote]
Donedavno ja bih mu rekao da počne sa Ubuntu, ali više ne bih. Ubuntu u zadnje vrijeme redovno obiluje bug-ovima koji pogađaju direktno u čelenku upravo ljude početnike što znači da bih ja, ako bih preporučio Ubuntu, imao vazda posla štimajući stvari. Stoga, ili bih uštimao neku drugu distro ili bih rekao da ostane ne Windowsu. Iako mi je Ubuntu drag, ipak što dalje od mene, za sada.
Kao prvo, nisam primijetio da neko pljuje po Ubuntu, ljudi samo iznose svoja iskustva, a kao drugo, onog momenta kada linux zaživi kao glavni desktop OS vjerovatno će biti vrijeme za prelazak na nešto drugo, možda Hurd koji bi do tada trebao biti gotov (a možda dođe u paketu sa Duke Nukem Forever).
mislim da si totalno na pogresnom putu. nivo poznavanja kompjutera, pa cak i tehnologije generalno,Win korisnika i Linux korisnika je poprilicno razlicita. naravno u korist linuxa. ali to nije rezultat toga sto su linuasi pametniji nego sto za linux IPAK moras imati NEKO predznanje banalnih stvari kao sto su kompjuter, internet, procesor, RAM… sa mislite koliko linuxasa ne zna sta je RAM a koliko Win korisnika? ja znam par 5 ljudi iz blize okoline koji su ne tako davno skontali da AOL nijeinternet ida ima i “druga strana”. jedan moj klijent i dalje ide na svoju vlastitu stranicu tako sto je ukuca domenu u msn serach field i, posto se pojavi kao prva, klikne na nju i to je to.
ja ne govorim o kvaliteti OS-a nego o njegovom pristupu ljudima. ne zaboravite da do prije 4-5 godina linux kao desktip za “obicne” korisnike takoreci nije ni postojao. i ubjedjen sam da je upravo ubuntu bio taj koji je najvise novajlija “preveo” na linux. ako nije najvise onda je jedan od najzasluznijih. zasto? zbog jednostavnosti za OBICNOG korisnika. vecina ovdje zaboravlja na obicnog korisnika. ako se i sjecate sta je to obicni korisnik. to je onaj sto hoce da upali kompjuter i da odradi sto je naumio. BEZ kojekakvog stimanja, zatezanja, pojacavanja i sl. a windows mu to upravo i radi. Ford ima kompjuterizovane uredjaje u svojim autima, kamere, playere, voice komande i sta ja znam sta sve jos. divota za vozati. ali ja ipak sam presretan sa svojo tojotom koja je juce presla 100 hiljada milja, 5 godina i BEZ JEDNOG KVARA! ali se ljudi i dalje pale za ford i sl.
uostalom, poslije jaaaako loseg iskustva sa opensuse-om kada se znalo desiti da dan-dva nisam mogao nista raditi na poslu jer sam pokusavao osposobiti laptop da radi. i prije nego sto sam dig’o ruke i “vratio” se na Win, bas ovdje me je neko posavjetovao da probam ubuntu i - TO JE BILO TO. jednostavan, radi out of box…
ja ne tvrdim da je on najbolji ali je po mom (nestrucnom) misljenju najjednostavniji za obicnog korisnika.
pa da, nije linux kriv nego “oni drugi”. a vjerujem da bi 90% posjetilaca ovog foruma, da pokrenu software kompaniju da bi se bazirali na windows-e i da bi brzo zaboravili linux (osim u kasnim satima, kada su sami kod kuce kad aih niko ne vidi) jer od njih nemaju nikakvog profita.
jos nesto, mislim da upravo ubuntov ogroman uspjeh je rezultat ogromnih para sto je gospon mark ulozio. bez para nema ni prosperiteta. zamislite da neki hobi koji obozavate (programiranje, fotografija, slikanje, kritkovanje filmova, pametologija…) da radite od 8 ujutro do 4 poslije podne i da ste za to placeni? zamislite da ste placeni da popularisete linux u bih. kroz skole, vladu i sl. mislim da bi linux bio sigurno nekolik oputa popularniji nego sto je sada kada se popularise u jako uskim krugovima.
Vidis to je upravo moj problem. Ja sam siguran da bi se sa malo citanja, i mozda malo boot podesavanja ubuntu 10.10 mogao bez problema instalirati na moj laptop.
Ali.
Jedini razlog sto sam ikada koristio Ubuntu je sto nisam morao nista podesavati. Jednostavno ubacim CD, pritisnem dugme i ono radi. Eventualno pritisnem jos jedno dugme da instaliram proprietary drivers.
U mom slucaju, Ubuntu nije bio razlog prelaska sa Windowsa na open source, nego je bila distribucija koju mogu instalirati za 15 minuta.
Onoga trenutka kada budem morao nesto vise podesavati da bih napravio bazicnu instalaciju Ubuntua.a, ta distribucija, bar u mom slucaju, ide u kantu za smece. Jer ruku na srce, postoje dosta bolje i stabilnije distribucije oko kojih moram cackati da bi radile, ali na kraju bar znam da imam stabilan sistem.
I provjerio sam checksum, skinuo i 32-bitnu i 64-bitnu verziju, sprzio je na po dva CD-a na 16x i opet nece. Dakle, vec sam izgubio bar sat vremena na distro koji bi trebao da funkcionise za 15 minuta.
Kako iskustvo, kada ti ljudi i ne koriste ubuntu nego samo pricaju o njemu na osnovu tudjih iskustava?
A zasto ima 1000 tema za stimanje konekcije za ubuntu a ne za neku drugu distro? Jednostavno, ubuntu koristi 1000 puta vise ljudi
A to sto im se ne da citati stare postove nego postavljati nove to je do njih a ne do ubuntu-a.
a) Ubuntu koristi dosta Linux početnika
b) Svako novo izdanje Ubuntua ima nove bugove
c) Svako novo izdanje Ubuntua ima novi način postavljanja mrežnih konekcija (ovo ne bih znao)
d) Ljudi ne znaju da čitaju (engleski/bosanski) ili ne žele da čitaju
e) Ubuntu nije _________ (unesite vasu omiljenu distribuciju, vidi potpis
Ja očekujem da jednoga dana imamo operativni sistem naziva UNL (Ubuntu is Not Linux), hehehe
P.S.
Odgovori su poluozbiljni, osim odgovora pod e) koji je 100% ozbiljan, kao i ovaj čitav post.
Najtuznija stvar u cijeloj prici je cinjenica da iza Ubuntua stoji multimilionska kompanija. Manje bug-ova imaju distribucije koje se zasnivaju na cistom volontarizmu sto je apsurd.
na osnovu cega ovo tvrdis? mozes li konkretizovati svoju tvrdnju?
da li si uracunao i to kako cesto koja distribucija izbacuje nove verzije i sta je novo u tim novim verzijama? ili je nova verzija samo popravljena stara verzija? da li je svaka nova ubuntu verzija uvijek sa bug-ovima ili se na ovoj zalomilo?
p.s. da budemo jasni: je ne “branim” ubuntu niti napadam neki drugi distro. komentarisem samo “tvrdnju”.
U pravu si da je u Linuksaša to znanje odmaklo dalje jer je do sad bilo potrebno, a i zajednica je nekako finim primjerom malo i tjerala ljude da RTFM i malo sami istražuju. Također ne kažem da se korisnicima koji ne žele koristiti konzolu, kompilirati softver, editirati xorg.conf itd ne treba olakšati. I slažem se da je Ubuntu definitivno tu popravio standard (kao i prije nj drugi tipa SUSE, Red Hat i Mandriva/drake) i preusmjerio fokus na korisnika koji komp gleda kao “appliance”, dakle kao frižider ili TV. Doduše, vjeruj mi da ima i na Ubuntu korisnika koje samo zanima software centre i tako dalje, ne žele više naučiti. I to je u suštini OK, zato i imamo slobodu da forkamo i svi pravimo svoj distro po svom ukusu. Ali mene nervira kad neko očekuje da se ama baš sve na Ubuntu odvija onako kao što je navikao na Win, dok kad Win i veliki mainstream proizvođači izbace novu verziju, rado će ispočetka učiti i Office i Windows i svašta nešto. Imam dosta takvih primjera gdje ljudi kažu: “Uf, to je na Linuxu glupo. Meni je teško ukucati u search field grafika i s 2 3 klika instalirat Gimp, Inkscape i Scribus. Ja više volim otići na warez stranicu, registrirati se tamo, čekati na reply, potvrditi registraciju, skidati s Rapidsharea, mergeati sa split programom dijelove, unrarovati, instalirati, krekirati. To mi je lakše”. A to samo rade da ne bi bili crne ovce, ali isto i zbog toga što uvijek ima neko u mahali ko će mudat komp kad crkne. U Americi doduše ljudi tebe poštuju kao tog koji će namudati sve da radi, a u Bosni imam osjećaj da se na to još uvijek i ne gleda kao pravi posao. Ispravite me ako griješim…
Doduše, treba i pohvaliti određene distro koji baš taj koncept supporta super obavljaju, kao recimo Mandriva.
Mislim da je to kod Ubuntu zato što su do sad uvijek žurili da izdaju verziju svakih 6 mjeseci bez obzira na stabilnost. Moje iskustvo je da se to od 10.04 dosta poboljšalo i da Canonical sad to malo ozbiljnije shvata. A teško je za Canonical, koji puca na mainstream, posebno onaj na zapadu gdje neko kupi nov laptop i očekuje da radi. Ja sam taj problem imao sa svojim laptopom. Pokrenuo Debian Lenny i pola stvari neće jer ne mogu uopće na net - niti radi wifi, niti lan. Od desktop korisnika ne treba očekivati da će instalirati Debian Testing da dođe do onog što mu treba. Out of the box je glavno. To se baš ne može dobiti starijim kernelima. Ubuntu recimo tek sad počinje podržavati razne multitouch stvari automatski, a to je uveliko zbog .35 kernela.
Ja ne vidim poentu ove diskusije ovdje. Izaso novi Ubuntu , dobro ko i ocekivano. Prije nego ga skinete , provjeri dali ima vec poznatih gresaka npr. ovdje https://wiki.ubuntu.com/MaverickMeerkat/ReleaseNotes#Known%20Issues zatim ako nema nesto sto bi moglo biti problematicno , skini i probaj. Ako ne radi javi se na support , prijavi gresku dobit ces upute sta dalje da radis. Ako ces ovdje doci i plakat , onda ugasi komp i idi jedi.
Svaki software ima bug-ove na ovaj ili onaj nacin. Budite zadovoljni da ima i ovo sto postoji . Ja licno ne koristim Ubuntu , ali sam misljenja da vecina vas hoce da installira nesto i ocekuje da radi sta ste zamislili -> nije moguce. Tesko je napraviti nesto sto ce raditi na bas svakom intel/amd laptop-u , desktop-u , server-u i podrzavat hardware koji pozelite… I prije svega bitno je procitat dokumentaciju od distribucije prije installacije , npr. zahtjeve , sta je podrzano a sta ne , poznate greske … Osim ostalog sta znaci “nova verzija?” , jeli to imate neki kompleks oko verzijskih brojeva pa se zapalite kad vidite sto vecu cifru na komadu software-a ?
Valja ili ne valja hehehe
Kod mene radi, a kome ne radi nova verzija, neka vrati na staru, nemora se svakih sest mjeseci na novo instalirati ako ima i LTS verzija (m$ xp ljudi koriste 8 godina). A koje su greske distribucije to je jedan Control Center ili Yast koji bi bio stabilan i bez naglih izmjena iz verzije u verziju. Pitam se ipak da na Yastu trebam pola sata da pronadjem gdje se ubaciva WEP kljuc, a na Ubuntu taj posao odradim za minutu
Moja odudarnost od drugih distribucija je ta da Ubuntu koristi deb pakete, Synaptic odradi taj posao najbolje, bilo kakvo kompajliranje programa ili greske sistema ili bilo kakvo ne znanje, najlakse ces naci nekakavo upustvo za Ubuntu da otklonis problem.
Ja iskreno nebih nikada instalirao noviju verziju Ubuntu-a da kojim slucajem mozes osvjeziti programe, ono hocu novi konqueror, kopete ili nautilus filemanager, odes u software manager i instaliras ga