Ubuntu 10.10 is Released

@medo: Amen

Hajmo sad rename ovu temu u Uptime i postavljajte svoje uptimes :smiley:

kad odes u kafanu ili na sijelo ili jednostavno izadjes napolje sa rajom - uvijek se vrte manje vise iste teme. politika, sport, cijene… iz supljeg u prazno. isto juce, isto sutra. aliopet ides u kafanu, sijelo, napolje…
a ako bas hoces nesto da naucis onda ne ides na sijelo nego u skolu :slight_smile:

a, i ova “supljaprica” je na kraju ipak “razmjena misljenja”. nije svadja niti prepucavanje. ne padaju teske rijeci. a, uvijek se od 1000 koje-kakvih “informacija” nadje bar jedna koju nisam cuo prije ili me bar natjera da razmislim o svom dotadasnjem stajalistu.
ja licno ne vidim nista lose u ovome - dok god ne pocne svadja i uvrede.

:smiley:

ja napravio upgrade stomaka sa 0.9 na 1.1 (u metrima) ali zena nikako da se prilagodi upgrade-u. kaze da je “stara verzija” bila puno bolja.

Meni je mnogo velik’

Meni je mnogo velik’[/quote]
Ovo ono “neb da se 'falim, al” :smiley:

[quote=meho_r][quote=nidla]šta je ba ovo, koliko se sjećam Debian, Slack itd su furali ljudi koji imaju živce sa instalacijom, konfiguracijom itd, a Ubuntu, Mandrivu, SUSE koji neće, tako da mi je ovaj komentar konfuzan :smiley:

“Slackware is to hard for me”, ostajem na ubuntu :D, razumite šta hoću da kažem, ispade sad da je debian ubuntu :D[/quote]
Kad si zadnji put zavrtio Debian, nidla? :slight_smile: Ja ustvari ne vidim gotovo nikakve razlike što se tiče jednostavnosti instalacije i postinstalacijskih karafeka osim prilično “plain” i ne pretjerano ušminkanog installer-a i debelo ušminkanog installer-a, te jako stabilnog sistema i ne baš tako stabilnog sistema :wink: A reći da je Debian Ubuntu je… blasfemija :P[/quote]
vjeruj pratim ja sve bitnije distro :smiley:

što se tiče debiana, live + instalera CD nema AFAIK, a onaj cd koji je instalacioni, njegov defaultni (mada ima i GUI kad se odabere) instaler mu je urađen sa ncurses, ne može se AFAIK uraditi resize particije prilikom instalacije

Verzija je super, kod mene sve prošlo bez ijednog jedinog problema, evo upravo pišem sa fresh instalacije (dokaz). Probaj “alternate” CD, provjeri MD5. kernel parametri ovo ono…

šta je ba ovo, koliko se sjećam Debian, Slack itd su furali ljudi koji imaju živce sa instalacijom, konfiguracijom itd, a Ubuntu, Mandrivu, SUSE koji neće, tako da mi je ovaj komentar konfuzan :smiley:

“Slackware is to hard for me”, ostajem na ubuntu :D, razumite šta hoću da kažem, ispade sad da je debian ubuntu :D[/quote]
Provjerio sam install cd, cak sam napravio jos dvije kopije. Siguran sam da bi se sa malo cackanja moglo bez problema instalirati. Poenta je sto ja ne zelim da trosim vrijeme na cackanje Ubuntu.a. Ubuntu se reklamira kao distro koji ubacis u cd drive, pritisnes dugme i za 15 minuta imas funkcionalan sistem. Moram priznati da je do sada to uglavnom funkcionisalo. 10.10 ne fercera na mom laptpopu (Dell Studio 1515), tako da cu ovu verziju preskociti. Ako cu vec nesto cackati, onda cu to radije raditi uz Gentoo ili Debian.[/quote]
trebo si kupiti neki oficijelni dell & ubuntu laptop :wink:

http://www.google.ba/search?sourceid=chrome&ie=UTF-8&q=how+to+set+network+connection+on+win+xp

About 66,800,000 results (0.18 sekundi)

možda nemaju dovoljno volontera, onih koji bi eventualno prijavili te bugove :wink:

[quote=maher_]Ja ne vidim poentu ove diskusije ovdje. Izaso novi Ubuntu , dobro ko i ocekivano. Prije nego ga skinete , provjeri dali ima vec poznatih gresaka npr. ovdje https://wiki.ubuntu.com/MaverickMeerkat/ReleaseNotes#Known%20Issues zatim ako nema nesto sto bi moglo biti problematicno , skini i probaj. Ako ne radi javi se na support , prijavi gresku dobit ces upute sta dalje da radis. Ako ces ovdje doci i plakat , onda ugasi komp i idi jedi.
Svaki software ima bug-ove na ovaj ili onaj nacin. Budite zadovoljni da ima i ovo sto postoji . Ja licno ne koristim Ubuntu , ali sam misljenja da vecina vas hoce da installira nesto i ocekuje da radi sta ste zamislili -> nije moguce. Tesko je napraviti nesto sto ce raditi na bas svakom intel/amd laptop-u , desktop-u , server-u i podrzavat hardware koji pozelite… I prije svega bitno je procitat dokumentaciju od distribucije prije installacije , npr. zahtjeve , sta je podrzano a sta ne , poznate greske … Osim ostalog sta znaci “nova verzija?” , jeli to imate neki kompleks oko verzijskih brojeva pa se zapalite kad vidite sto vecu cifru na komadu software-a ?[/quote]
nemam više šta reći :kul:

ha ja, meščini da ću prije naletiti na rješenje ako kucam “ubuntu nešto” nego “linux nešto” :smiley:

http://www.google.ba/search?sourceid=chrome&ie=UTF-8&q=how+to+set+network+connection+on+win+xp

About 66,800,000 results (0.18 sekundi)[/quote]
And the 2nd place goes to: Uuuuuuuubbbbbuuuuuuuunnnnnnnnttttttuuuuuuuuuuuu :smiley:

http://www.google.ba/search?hl=bs&q=how+to+set+network+connection+on+ubuntu&btnG=Traži

About 4,600,000 results (0.27 sekundi)

Ovo made me LOL:
http://www.google.ba/search?hl=bs&q=how+to+set+network+connection+on+linux&btnG=Traži
About 46,500,000 results (0.09 sekundi)

Aman je lakse nastimat mrezu na Linuxu XD

[quote=maher_]Ja ne vidim poentu ove diskusije ovdje. Izaso novi Ubuntu , dobro ko i ocekivano. Prije nego ga skinete , provjeri dali ima vec poznatih gresaka npr. ovdje https://wiki.ubuntu.com/MaverickMeerkat/ReleaseNotes#Known%20Issues zatim ako nema nesto sto bi moglo biti problematicno , skini i probaj. Ako ne radi javi se na support , prijavi gresku dobit ces upute sta dalje da radis. Ako ces ovdje doci i plakat , onda ugasi komp i idi jedi.
Svaki software ima bug-ove na ovaj ili onaj nacin. Budite zadovoljni da ima i ovo sto postoji . Ja licno ne koristim Ubuntu , ali sam misljenja da vecina vas hoce da installira nesto i ocekuje da radi sta ste zamislili -> nije moguce. Tesko je napraviti nesto sto ce raditi na bas svakom intel/amd laptop-u , desktop-u , server-u i podrzavat hardware koji pozelite… I prije svega bitno je procitat dokumentaciju od distribucije prije installacije , npr. zahtjeve , sta je podrzano a sta ne , poznate greske … Osim ostalog sta znaci “nova verzija?” , jeli to imate neki kompleks oko verzijskih brojeva pa se zapalite kad vidite sto vecu cifru na komadu software-a ?[/quote]
Ako ti neko džaba da govno, smiješ li reći da ti se gadi ili moraš biti zahvalan jer je bilo džaba?

To što je “bug poznat” meni ne znači ništa ako je “poznat” već godinama, ako je zbog njega neupotrebljiv moj i kompjuteri miliona ljudi širom svijeta - ali očito ne i developera, ako je u pitanju regresija koja je uvedena bez ikakvog razloga osim što je developer odlučio da sve piše iznova iz estetskih razloga, i ako neće prihvatiti patch iz istih tih estetskih razloga?

Sad će neko reći “popravi ga sam”. E pa za vrijeme koje mi je potrebno da uđem u nečiji kod, shvatim zašto dolazi do greške, popravim je, shvatim zašto moja popravka radi, a zatim pripremim patch koji će iskompleksirani developer prihvatiti, vjerovatno sam mogao napraviti isti takav softver od nule - naravno da za sve to nemam vremena. Draži su mi programi koji nemaju previše opcija ali su bugovi dobro prihvaćeni i brzo popravljeni, nego neko čudo od softvera koje je napisao mali genijalac iz rusije koji je zatim odlučio da postane pilot, a ti se Linux zajednico zaj… sa njegovim nečitljivim i nedokumentovanim smećem.

Slažem se sa vedranom i mislim da je njegov avatar relevantan za post :stuck_out_tongue:

[quote=vedran]Ako ti neko džaba da govno, smiješ li reći da ti se gadi ili moraš biti zahvalan jer je bilo džaba?

To što je “bug poznat” meni ne znači ništa ako je “poznat” već godinama, ako je zbog njega neupotrebljiv moj i kompjuteri miliona ljudi širom svijeta - ali očito ne i developera, ako je u pitanju regresija koja je uvedena bez ikakvog razloga osim što je developer odlučio da sve piše iznova iz estetskih razloga, i ako neće prihvatiti patch iz istih tih estetskih razloga?

Sad će neko reći “popravi ga sam”. E pa za vrijeme koje mi je potrebno da uđem u nečiji kod, shvatim zašto dolazi do greške, popravim je, shvatim zašto moja popravka radi, a zatim pripremim patch koji će iskompleksirani developer prihvatiti, vjerovatno sam mogao napraviti isti takav softver od nule - naravno da za sve to nemam vremena. Draži su mi programi koji nemaju previše opcija ali su bugovi dobro prihvaćeni i brzo popravljeni, nego neko čudo od softvera koje je napisao mali genijalac iz rusije koji je zatim odlučio da postane pilot, a ti se Linux zajednico zaj… sa njegovim nečitljivim i nedokumentovanim smećem.[/quote]
This was well put

ha ja, meščini da ću prije naletiti na rješenje ako kucam “ubuntu nešto” nego “linux nešto” :D[/quote]
Da prije ces naci Ubuntu nesto nego Suse ili Linux nesto.
Sada dali je toliko bugovit ili ga vise korisnika koristi otom potom, znam samo da cu brze kompjlirati nekakav program sa Ubuntu-om, nego sa drugom distribucijom, naleti se uvijek na nekakav How to+Ubuntu.

[quote=vedran][quote=maher_]Ja ne vidim poentu ove diskusije ovdje. Izaso novi Ubuntu , dobro ko i ocekivano. Prije nego ga skinete , provjeri dali ima vec poznatih gresaka npr. ovdje https://wiki.ubuntu.com/MaverickMeerkat/ReleaseNotes#Known%20Issues zatim ako nema nesto sto bi moglo biti problematicno , skini i probaj. Ako ne radi javi se na support , prijavi gresku dobit ces upute sta dalje da radis. Ako ces ovdje doci i plakat , onda ugasi komp i idi jedi.
Ako ti neko džaba da govno, smiješ li reći da ti se gadi ili moraš biti zahvalan jer je bilo džaba?

Sad će neko reći “popravi ga sam”. E pa za vrijeme koje mi je potrebno da uđem u nečiji kod, shvatim zašto dolazi do greške, popravim je, shvatim zašto moja popravka radi, a zatim pripremim patch koji će iskompleksirani developer prihvatiti, vjerovatno sam mogao napraviti isti takav softver od nule - naravno da za sve to nemam vremena. Draži su mi programi koji nemaju previše opcija ali su bugovi dobro prihvaćeni i brzo popravljeni, nego neko čudo od softvera koje je napisao mali genijalac iz rusije koji je zatim odlučio da postane pilot, a ti se Linux zajednico zaj… sa njegovim nečitljivim i nedokumentovanim smećem.[/quote]
vedrane u pravu si ti nemam nista protiv toga sto si reko. naravno da ne bih prihvatio govno kad bi mi ga neko dao za lovu il za dzabe. ja sam ciljao na to da ako im ubuntu ne radi da ne placu svakih 6 mjeseci iznova vec pored trilion drugih distribucija izaberu neku trecu. i mislim da malo citanja sa vremena na vrijeme dokumentacije od distribucije koju koriste nebi skodilo.

e dosta je bilo šuplje, izašao je novi ubuntu, perfect 10, uživajte, kome ne radi nek se slika, nek proba drugu distro, ili nek napravi novu temu - i love/hate ubuntu :smiley:

Ja nemam razvijen emocionalni stav o "an african word meaning ‘Slackware is too hard for me’ " :smiley:

Ali gledam ga sa pozitivne strane, dobar je za one koji tek dolaze u linux world i navikli su da posle instaliranja drivera za graficku reboot-aju comp… tada ga vole jer im je sve fensi, shmensi, cak i ti neki bug-ovi su neznatni u odnosu na stvari zbog kojih su se odlucili da malo uteknu sa win-a.

Neko ko vidi spektar mogucnosti i odluci zaci dublje, isprobace neki drugi distro (Gentoo :smiley: ) i onda se javit’ na ovoj temi kako je ubuntu njes** :smiley:

Yeah, right :roll: