Ubuntu 10.10 is Released

Da ne bude sve crno. Dvije djevojke koje rade u prodaji u mojoj firmi od proslog petka koriste linux na svojim laptopima. Do sada koristile Windows. Kako su cesto navracale kod nas u kancelariju i uvijek vidjele nesto cudno na desktopu sto izgleda kao windows samo je ljepse (njihov opis), nakon razgovora i na moj nagovor same instalirale ubuntu 10.10 na svoje laptope. Eto da ne bude ja se natakario na ubuntu. :slight_smile:

:kul:

[quote=vedran][quote=maher_]Ja ne vidim poentu ove diskusije ovdje. Izaso novi Ubuntu , dobro ko i ocekivano. Prije nego ga skinete , provjeri dali ima vec poznatih gresaka npr. ovdje https://wiki.ubuntu.com/MaverickMeerkat/ReleaseNotes#Known%20Issues zatim ako nema nesto sto bi moglo biti problematicno , skini i probaj. Ako ne radi javi se na support , prijavi gresku dobit ces upute sta dalje da radis. Ako ces ovdje doci i plakat , onda ugasi komp i idi jedi.
Svaki software ima bug-ove na ovaj ili onaj nacin. Budite zadovoljni da ima i ovo sto postoji . Ja licno ne koristim Ubuntu , ali sam misljenja da vecina vas hoce da installira nesto i ocekuje da radi sta ste zamislili -> nije moguce. Tesko je napraviti nesto sto ce raditi na bas svakom intel/amd laptop-u , desktop-u , server-u i podrzavat hardware koji pozelite… I prije svega bitno je procitat dokumentaciju od distribucije prije installacije , npr. zahtjeve , sta je podrzano a sta ne , poznate greske … Osim ostalog sta znaci “nova verzija?” , jeli to imate neki kompleks oko verzijskih brojeva pa se zapalite kad vidite sto vecu cifru na komadu software-a ?[/quote]
Ako ti neko džaba da govno, smiješ li reći da ti se gadi ili moraš biti zahvalan jer je bilo džaba?

To što je “bug poznat” meni ne znači ništa ako je “poznat” već godinama, ako je zbog njega neupotrebljiv moj i kompjuteri miliona ljudi širom svijeta - ali očito ne i developera, ako je u pitanju regresija koja je uvedena bez ikakvog razloga osim što je developer odlučio da sve piše iznova iz estetskih razloga, i ako neće prihvatiti patch iz istih tih estetskih razloga?

Sad će neko reći “popravi ga sam”. E pa za vrijeme koje mi je potrebno da uđem u nečiji kod, shvatim zašto dolazi do greške, popravim je, shvatim zašto moja popravka radi, a zatim pripremim patch koji će iskompleksirani developer prihvatiti, vjerovatno sam mogao napraviti isti takav softver od nule - naravno da za sve to nemam vremena. Draži su mi programi koji nemaju previše opcija ali su bugovi dobro prihvaćeni i brzo popravljeni, nego neko čudo od softvera koje je napisao mali genijalac iz rusije koji je zatim odlučio da postane pilot, a ti se Linux zajednico zaj… sa njegovim nečitljivim i nedokumentovanim smećem.[/quote]

1. ne moraš uzimati sve što ti neko nudi
  2. nekome je možda go.no to što neko drugi koristi ili mu nudi, relativno je
  3. jednostavno prirodna selekcija - neka go.na dobro kotiraju a neka ne.
  1. diskusija nije bila uzeti ili ne nego smije li se kritikovati ili ne
  2. sve je relativno, ali su neke stvari ipak relativnije
  3. govno koje najbolje kotira je Windows - nuff said
  4. izgleda da ti je pokvarena tipka V :wink:

[quote=vedran]1. diskusija nije bila uzeti ili ne nego smije li se kritikovati ili ne
2. sve je relativno, ali su neke stvari ipak relativnije
3. govno koje najbolje kotira je Windows - nuff said
4. izgleda da ti je pokvarena tipka V ;)[/quote]
bujrum, ali džaba vam :smiley: :wink:

upravo skidam 10,10
dali je to pametno ili bi trebao skinuti 10,04
odg hitno

[quote=Senid]upravo skidam 10,10
dali je to pametno ili bi trebao skinuti 10,04
odg hitno[/quote]
Iz mog iskustva 10.04 je stabilniji. Ja sam imao nekih jako cudnih problema sa 10.10.

sad se dvoumim
mogu li nadograditi sa 10,04 na 10,10 bez downloada komplet iso fajla mislim preko updatea

[quote=Senid]sad se dvoumim
mogu li nadograditi sa 10,04 na 10,10 bez downloada komplet iso fajla mislim preko updatea[/quote]
Mozes, trebas promijeniti sadrzaj datoteke /etc/apt/sources.list i gdje god pise lucid zamijeniti sa maverick. Nakon toga trebas odraditi

sudo apt-get update i

sudo apt-get dist-upgrade

S tim da se ova procedura ne preporucuje. A ni download nece biti nesto posebno manji.

U svakom slucaju, probaj 10.10, ako ti sve radi onda ok. Ja sam imao problema, ne znaci da ces ih imati i ti.

Ubuntu od prije nekoliko verzija unazad ima neki svoj updater koji javi kad je izasla nova verzija i sve sto treba je kliknuti da odradi upgrade. Iz mog iskustva ovo obicno prodje glatko ali tesko je garantovati ista danas :slight_smile:

probacu sutra 10,10 a ako ne bude ok onda cu skinuti 10,04