Pa DE je 99% dojma krajnjeg korisnika… Meni isti taj Ubuntu leti k’o zmaj jer je na njemu Xfce
lubuntu (LXDE) još brži
Pa ne znam do cega je ali je osjetna razlika (Quad Core 2.3 GHz 8GB Ram) isto laptop.
Bice da nije nesto kako treba konfigurisano…
A kada pricamo o poredjenjima onda se valjda mogu porediti jabuke sa jabukama a kruske sa kruskama.
Dakle, Ubuntu sa Gnome3 i Fedora sa Gnome3.
Ili Gentoo sa KDE4 i openSuSe sa KDE4.
Relativno se moze porediti i Gnome3 sa KDE4 jer tu negdje uzimaju resursa.
Drugacija poredjenja, tipa XFCE i KDE4, su besmislena i smijesna jer se vrlo dobro zna da XFCE, LXDE i slicni vuku puno manje resursa.
Sve je to OK ali se slazemo da je Gnome3 spor, da je KDE spor itd… Dakle ne treba traziti krivca u distribuciji (kernelu, whatever…) nego u DE. I umjesto da svake hefte mjenjamo distro predjimo na ono sto Linus koristi… Long live Xfce
Ili jos bolje:
https://wiki.archlinux.org/index.php/Comparison_of_Tiling_Window_Managers
Bice da nije nesto kako treba konfigurisano…
A kada pricamo o poredjenjima onda se valjda mogu porediti jabuke sa jabukama a kruske sa kruskama.
Dakle, Ubuntu sa Gnome3 i Fedora sa Gnome3.
Ili Gentoo sa KDE4 i openSuSe sa KDE4.
Relativno se moze porediti i Gnome3 sa KDE4 jer tu negdje uzimaju resursa.
Drugacija poredjenja, tipa XFCE i KDE4, su besmislena i smijesna jer se vrlo dobro zna da XFCE, LXDE i slicni vuku puno manje resursa.[/quote]
Da naravno, nisam mislio razliciti DE. Nego kubuntu i opensuse 12.1 sa KDE.
To sto su vam DE-i kao sto su Unity, Gnome Shell ili KDE4-plasma spori zahvalite losim grafickim driverima. Svi se danas okrecu maksimalnom koristenju GPU-a za rendanje efekata u DE-ima. Sta mislite sto se ova tri spomenuta DE-a spominju kao 3D DE-i?
Ako hocete brz DE, pripazite na kakvom hardveru se taj DE moze vrtiti. Recimo, Unity 2D meni jako brzo radi. Ali probajte izmijeniti neke efekte u neke zahtjevnije (zahtjeva poznavanje QML-a i C+±a) i probajte takav DE zavrtiti na Intel GMA500 pa da vidite muka. Ali zato OpenBox savrseno radi.
Besmislica.
Koga stvarno interesuje zašto je recimo Unity ili KDE4 spor, a XFCE ili LXDE brz, neka pogleda spisak procesa kada je svaki od ovih DEova startan, čemu koji od tih procesa služi, koliko resursa zauzima, možda malo prošnjuha po sourcecodu ili koristi strace - i sve će mu biti jasno!
To vam je kao da na Golfa dodate još jedan motor čija je isključiva svrha da obasjava instrument tablu pod tačno određenim uglom uz komentar “benzin je danas jeftin”.
mislim da se danas sigurno ne iskoristavaju 100% resursi na bilo kom os-u.
IMHO, sve je pitanje koliko je sta “zgodno”: veliki “masni” DEovi imaju dosta zgodnih stvari tipa Gnome ima GIO pomocu kojeg u jednom prozoru mogu kopirat stvari sa lokalne masine na ftp ili ssh/sftp u jednom mjestu ili otvarati stvari sa remote servera u text editoru with ease. Slicno kao KDEov fish:// protokol i te zezancije. Pored toga imaju panele by default, jednostavnu podrsku za multiple layout tastatura + ikonu koja pokazuje trenutni layout, te stotinu nekih sitnih dzidza koje olaksavaju standardne funkcionalnosti. Naravno da je sporiji jer onda mora imat daemon u pozadini za pola tih dzidza te da ne spominjem ubogi indexing koji doslovno ubije resurse pa kakvi god da su.
Ako cikici ne treba nista od tih dzidza-midza onda mu je i cwm dovoljan i jedino sto mu vuce resurse su actual aplikacije koje koristi (tipa Eclipse).
Evo ja s 2 GB RAM na KDE imam ukljucen swap inace mi zna lediti sistem kad otvorim previse tabova ako ne alociram swap. Na 4 GB vjerujem da nema slicnih problema.
ljudi, kupite sebi jači kompjuter i ne bi vas pola bilo na ovoj temi
jah ono kad dođe neko sa pitanjem: “imam CPU od 1GHz, 256RAM-a koji linux mi preporučujete?”
ma daaaaj, bježi tamo
@nidla
To je razmisljanje koje ocekujemo od Windows korisnika. CPU sa 1GHz i 256Mb RAM-a su i vise nego sto nam treba samo trebamo eficijentno koristiti.
Gotovo sve stvari koje radim cu brze i lakse uraditi na WM-u od 40kb nego na bilo kojem DE-u, iako GNOME i KDE idu glatko na hardveru koji trenutno koristim.
Dosta ih misli “sta ako je sada neki software duplo ‘tezi’ i hardware je duplo brzi, imati cemo isto brz desktop”. Well wrong, nije linearno.
Poenta moje analogije je da je nebitno da li je benzin jeftin ili nije, nije to stvar samo benzina (memorije, procesora, diska…) to jednostavno ne valja tako i tačka loš dizajn ukratko ono što dobiješ kad pustiš djeci da se igraju umjesto da se pravi nešto što je stabilno i upotrebljivo.
@adioe3 100% niti za jednu od stvari koje spominješ ne treba nikakav demon, za remote fs postoji podrška u kernelu, panele imaš na mnogim DEs, keyboard switcher applet ja pisao u 100njak linija koda, itd. kažem pogledaj fino šta je to tačno šta ti na sistemu zauzima resurse a ne pričaj napamet, otvoriće ti se oči po tom pitanju.
@vedran: iz mog iskustva u mene vecinski oderu alati s kojima radim, naime to su: java (Eclipse), serveri s kojima radim (apache/mysql/postgresql/nginx), db alati (pgadmin3) itd. znam da ako igdje ima upaljen nekakav file indexing da mi zgazi performanse i nerijetko se desi da mi graficki efekti potrose racunara (pogotovo ako nije neka nvidia/ati graficka, sto na laptopu nije) te su stoga kulturno pogaseni
[quote=Asm1r]@nidla
To je razmisljanje koje ocekujemo od Windows korisnika. CPU sa 1GHz i 256Mb RAM-a su i vise nego sto nam treba samo trebamo eficijentno koristiti.
Gotovo sve stvari koje radim cu brze i lakse uraditi na WM-u od 40kb nego na bilo kojem DE-u, iako GNOME i KDE idu glatko na hardveru koji trenutno koristim.
Dosta ih misli “sta ako je sada neki software duplo ‘tezi’ i hardware je duplo brzi, imati cemo isto brz desktop”. Well wrong, nije linearno. :)[/quote]
hardware je sada pravo jeftin, u odnosu na prije 5-10-15 godina
brzina?
vazda ti možeš koristiti floppy umjesto npr. USB-a, 15" CRT umjesto 19" LCD, ali ćeš zato dok snimiš nešto na 10floppy-a izgubiti dosta vremena, dok se snađeš na manjem ekranu itd… haj nam ti iskompajliraj kernel na 256MB i na recimo 4GB pa nam javi rezultate, za neke stvari je fakat više-bolje (linearno)
izgled?
većini ljudi nije interesantno nešto što izgleda kao da je iz '95, nije samo da ćeš nešta brže kliknuti, nekome je ćejf npr. da ima image preview u filemanageru, da ima desni klik pa zip/unzip itd.
p.s.
normalno je da sada ima dosta neoptimizovanog koda, ali to se puno ne osjeti na običnim aplikacijama (osjete raja sa dinosaurskim kompjuterima), pa ne prave aplikaciju za NASA-u
p.p.s
naravno da ima i hardwareski lobi koji hoće da prodaju stvari, ali takođe to je i potreba, u svakom slučaju pretjerivanje (trčanje za hardware-om ili korištenje fosila) i jedno i drugo nije dobro
Nego da malo zakuhamo po pitanju performansi:
Dakle pored LXDE i Openbox, koji i nisu bas “korisni”, XFCE rula
sve je to tu negdje…