Ubuntu 12.04

[quote=die7]jeste da je stariji post ipak moj feedback na Ubuntu 12.04
Posto pratim Ubuntu od samog postanka ali mi je od 10.10 uzasno blesav u kvm imam test system koji koristim kao test&use&drop i mogu reci da ovo nista ne valja elem

Performance nikakav, startup time i pored podesavanja inih parametara 40 sec, sve iznad 25 ne dolazi u obzir
Od update do update nestaju paketi upravo sam se oprostio od skype i temaviewera jer ia32-libs i drugih 190 paketa su novim update povuceni i markirani kao broken.
svakodnevni problemi bez smisla i mozga kerneloops svakih pola sata se javlja
Firefox verzija 13 pod Ubuntom mi vise ne nudi management favorita
standby ne funkcionise vise nakon update
KVM (nasted) ne funkcionise
alsa pravi probleme , ubuntu starta sa mute
Desktop Env. mrzne :slight_smile:

Toliko o tehnici a sad licno misljenje
Unity smatram absolutno bezveze i bespotrebno cak mi i oduzima vremena da bi startao programe i imao pregled
Novi software centar je po meni obsolete
Globalna lajstna za aplikacije pri vrhu desktopa je smor zivi i posve neefikasan imam dva monitora i sad treba pola metra da sakacem do opcija

ovo je definitvno kap koja je presudila, od sada nema vise testiranja i ja i Bubuntu definitvno smo neprijatelji, pa ovo je gore iz vremena 2003 i Susetovih gadosti

@nidla, bez uvrede ;)[/quote]

bez uvrede meni ovo sve radi i to bez problema na tri mašine dva laptopa (HP nx6125 1G, ati, toshiba satelite 3G, ati, ne znam sad tačno oznaku, i AMD x2 3800, asrock, 4G, nvidia tra lala)

na poslu dupli monitori radi, kod kuće preko vga izbacim na TV može se napraviti dual monitor, mirror itd, lajsna se FYI može postaviti na oba monitora ili na jedan - kako ti paše (hint launcher placement u displayima)

s tim da na svima (od 12.04 verzije sam tako krenuo jer mi se ne da više 64bit, nisam uopšte osjetio neku razliku u perf, a imam manje glavobolja) koristim 32bit + PAE i ne koristim desktop pod kvm-om - koristim virtualbox i normalno da je sporije nego na barebone. Naravno server ide na 64bit.

šta ovo govori, znači da jednostavno može ti se potrefiti, ako te potrefi da ti ubuntu radi onda si hadžija.

naravno, ja bi takođe isto mogao pisati razne situacije koje sam doživljavao sa ostalim distro, to bi baš bio golem spisak, ali nije fol da panjkam neki distro, ja ga kompariram sa ubuntuom pod premisom da su oba bez “defekata”, a ne na jednoj mašini mi vga driver radi super na drugoj FPS katastrofa i onda kažem ne valaj ubuntu - iako na drugoj radi perfektno.

“šta ovo govori, znači da jednostavno može ti se potrefiti, ako te potrefi da ti ubuntu radi onda si hadžija.”

zanimljivo misljenje ili spoznaja mislim da tako razmisljaju i Blubuntu developeri zasto ne i korisnici :slight_smile:

U IT nema “ako se potrefi” nidla svaka komponenta ima svoj smisao koja simbiozira i ovisi jedna od druge.

a jutros je otislo fino u >/dev/null, ako jedna tako naufurana Distro a po meni zadnji shit nije ustanju odrzati (odrzati je jaka rijec tacnije postici) kvalitet i to bez obzira na HW (ako si procita moj post nidje ne spomenuh HW) onda je treba ukinuti , toliko o early realease, ja eto “malo” cackam oko linuxa od 1998 pa pa kontam da bi taj propagirani balon od uvale borova trebao out of box da radi a ako cu vec investirati vrijeme na customizing onda na linux from scratch ili korsitii beton koji korisitim (debian) vec godinama i nikad nisam morao da se zamaram nevezano za hardware i nisam kontao da ce nakon update sve otici u helac

naravno mozes ti sad opet odgovoriti :slight_smile: ali to nece promjeniti niti moje misljenje niti cinjenicu da je Bubuntu truba

Zove se Ubuntu i od nekog ko profesionalno koristi Linux nije lijepo vidjeti poredenja tipa “zadnj shit”, “truba”, nismao mala djeca. Treba postovati developere, cak mrzim vidjeti i rijeci “windouze”, “M$” i sl.
Dalje ako jedna distra ne radi na mom hardweru (implaying it’s Ubuntu error) to je ne cini losom ili necim od iznad navedenog i vice versa.
Na mojoj masini Ubuntu radi skoro perfektno, bar je to bio slucaj sa 8.04 verzijom cak i kada nabacim buggy software kao Compiz. Nije da branim Ubuntu i ja mislim da je Debian superiornija distrubucija, ali nije niti tolika razlika.

[quote=die7]“šta ovo govori, znači da jednostavno može ti se potrefiti, ako te potrefi da ti ubuntu radi onda si hadžija.”

zanimljivo misljenje ili spoznaja mislim da tako razmisljaju i Blubuntu developeri zasto ne i korisnici :slight_smile:

U IT nema “ako se potrefi” nidla svaka komponenta ima svoj smisao koja simbiozira i ovisi jedna od druge.

a jutros je otislo fino u >/dev/null, ako jedna tako naufurana Distro a po meni zadnji shit nije ustanju odrzati (odrzati je jaka rijec tacnije postici) kvalitet i to bez obzira na HW (ako si procita moj post nidje ne spomenuh HW) onda je treba ukinuti , toliko o early realease, ja eto “malo” cackam oko linuxa od 1998 pa pa kontam da bi taj propagirani balon od uvale borova trebao out of box da radi a ako cu vec investirati vrijeme na customizing onda na linux from scratch ili korsitii beton koji korisitim (debian) vec godinama i nikad nisam morao da se zamaram nevezano za hardware i nisam kontao da ce nakon update sve otici u helac

naravno mozes ti sad opet odgovoriti :slight_smile: ali to nece promjeniti niti moje misljenje niti cinjenicu da je Bubuntu truba[/quote]

meni ubuntu radi out of the box ko zmaj, i svaki dan u svakom pogledu napreduje, a truba ste izgleda vi, jer da ste hakeri uhakali bi to đe zapne :wink:

[quote=nidla][quote=die7]“šta ovo govori, znači da jednostavno može ti se potrefiti, ako te potrefi da ti ubuntu radi onda si hadžija.”

naravno mozes ti sad opet odgovoriti :slight_smile: ali to nece promjeniti niti moje misljenje niti cinjenicu da je Bubuntu truba[/quote]

meni ubuntu radi out of the box ko zmaj, i svaki dan u svakom pogledu napreduje, a truba ste izgleda vi, jer da ste hakeri uhakali bi to đe zapne ;)[/quote]

haha upravo tako nidla :wink: truba nad trubama
znam ja da ubuntu napreduje jos malo mu fali da dogura stadij najlosije distri poslije suse, da je kojom nesrecom windows zeznuo bi i windows me :slight_smile: al aj necemo vise danas sam malo emotivan :slight_smile:

de mi samo reci u povjerenju kolko te Markan placa za propagandu hahaha

nidla, hvala na komplimentu …

[quote=die7]
de mi samo reci u povjerenju kolko te Markan placa za propagandu hahaha[/quote]

prvo ako ti meni kažeš koliko vas plaćaju za antipropagandu :smiley:

vice versa :slight_smile:

[quote=die7]“šta ovo govori, znači da jednostavno može ti se potrefiti, ako te potrefi da ti ubuntu radi onda si hadžija.”

U IT nema “ako se potrefi” nidla svaka komponenta ima svoj smisao koja simbiozira i ovisi jedna od druge.[/quote]

ti si kao relevantan da nam kažeš

evo ti dva primjera:

skoro sam imao situaciju, ljudi migrirali na linux (legalizacija u BiH), snimili sebi ZorinOS, čovjek imao laptop HP ProBook 4415s, kačenje na wireless mu randomly radi, ona lampica od wifi-ja non stop blinka narandžasto/plavo. Bez obzira pritiskao wireless puljku on/off i dalje ona lampica blinka non stop a wifi se ne može deaktivirati. Stavili Fedoru 16 sada lampica ne blinka, ali kad jednom pritisneš puljku više ne možeš aktivirati wifi. Stavili Ubuntu 12.04 lampica ne blinka, a pritiskom na puljku se aktivira/deaktivira korektno.

zaključak, na nekim distro se može desiti da nešto ne fercera po defaultu, to može biti bug, može biti starija verzija nekog software-a itd itd.

drugi slučaj (konkretno kod mene na jednoj od ranijih verzija), isti distro različit hardware, jednostavno driver za wifi, vga, eth jednostavno krši cijeli sistem, rebootanje, zaleđavanje itd.

znači ovo je situacija kada kažem ako ti ubuntu proradi out of the box onda si hadžija, ako ti ovo ne kontaš ili ako ovo smatraš da “svaka komponenta ima…”

Meni svaki distro radi out of the box, tako da mi je svejedno sta vozim ali nekako su mi draze Debian ili arch based distribucije

[quote=nidla][quote=die7]“šta ovo govori, znači da jednostavno može ti se potrefiti, ako te potrefi da ti ubuntu radi onda si hadžija.”

U IT nema “ako se potrefi” nidla svaka komponenta ima svoj smisao koja simbiozira i ovisi jedna od druge.[/quote]

evo ti dva primjera:

skoro sam imao situaciju, ljudi migrirali na linux (legalizacija u BiH), snimili sebi ZorinOS, čovjek imao laptop HP ProBook 4415s, kačenje na wireless mu randomly radi, ona lampica od wifi-ja non stop blinka narandžasto/plavo. Bez obzira pritiskao wireless puljku on/off i dalje ona lampica blinka non stop a wifi se ne može deaktivirati. Stavili Fedoru 16 sada lampica ne blinka, ali kad jednom pritisneš puljku više ne možeš aktivirati wifi. Stavili Ubuntu 12.04 lampica ne blinka, a pritiskom na puljku se aktivira/deaktivira korektno.

zaključak, na nekim distro se može desiti da nešto ne fercera po defaultu, to može biti bug, može biti starija verzija nekog software-a itd itd.

drugi slučaj (konkretno kod mene na jednoj od ranijih verzija), isti distro različit hardware, jednostavno driver za wifi, vga, eth jednostavno krši cijeli sistem, rebootanje, zaleđavanje itd.

znači ovo je situacija kada kažem ako ti ubuntu proradi out of the box onda si hadžija, ako ti ovo ne kontaš ili ako ovo smatraš da “svaka komponenta ima…”[/quote]

nidla. ti bi trebo promjeniti nick, “ladni” ti ne stoji vise vatreni :slight_smile: , od se je igrati klikera, mislio sam sad da ti objasnim nesto o krenelu, o modulima, o acpi o ledlightu i fn tastama kao i mehanickim prekidacima o pojedinim distribucijama ali to cu radije ostaviti za svoj blog nego da se ovdje sa tobom prepirem, sem toga Hamo mi je sve klikere odnjeo juce a i mislim da je ljudima zaista dosta die7 vs. nidla,

ostaloj raji se izvinjavam i obecavam da se vise necu upustati u ovakve shege necemo reprizu od prije 7 god :), eto toliko, predajem se :slight_smile:

Ja nekad nesto podjem i napisati al vidim da nema smisla.

[quote=die7][quote=nidla][quote=die7]“šta ovo govori, znači da jednostavno može ti se potrefiti, ako te potrefi da ti ubuntu radi onda si hadžija.”

evo ti dva primjera:

znači ovo je situacija kada kažem ako ti ubuntu proradi out of the box onda si hadžija, ako ti ovo ne kontaš ili ako ovo smatraš da “svaka komponenta ima…”[/quote]

nidla. ti bi trebo promjeniti nick, “ladni” ti ne stoji vise vatreni :slight_smile: , od se je igrati klikera, mislio sam sad da ti objasnim nesto o krenelu, o modulima, o acpi o ledlightu i fn tastama kao i mehanickim prekidacima o pojedinim distribucijama ali to cu radije ostaviti za svoj blog nego da se ovdje sa tobom prepirem, sem toga Hamo mi je sve klikere odnjeo juce a i mislim da je ljudima zaista dosta die7 vs. nidla,

ostaloj raji se izvinjavam i obecavam da se vise necu upustati u ovakve shege necemo reprizu od prije 7 god :), eto toliko, predajem se :)[/quote]

mislio sam i ja tebi malo o administraciji al kontam ti već znaš, trebo sam možda…

:lol: Ja sam upravo skontao da vi nemate pojma! :lol:

eh, a ja sam to odavno skontao za tebe :slight_smile:

Zamolio bih nekog od modova da makne visak sa teme a ostale da se suzdrze od vrijedjanja lika i djela Marka Shuttleworth-a i njegovih sledbenika

također “stop majorizaciji” slljedbenicima ostalih distro i ostalih BDFL-ova

[quote=nidla]
također “stop majorizaciji” slljedbenicima ostalih distro i ostalih BDFL-ova[/quote]
Da! Jedino je “generalizacija” prihvatljiva, sve niže od toga odbacuje se!

OT: A jeste se razvaljanili ovih dana… :slight_smile:

mali demo: ubuntu + gnome-shell + cairo
http://www.youtube.com/watch?v=5Q8LAaNDjeA

http://forum.ubuntu-rs.org/Thread-gnome-shell-extenzije-i-teme-preporuka?page=3

Ajoj ja upravo upropastih moj 9.10 ubuntu sa ovim 12.04 verzijom, neki mi se sejtan sa ikonama pojavio s lijeve strane nikako da ga uklonim…