Ne znam kako je kod vas ali mi se cini da je ova distribucija pravo nestabilna?!Razmisljam da se vratim na 8.04,pa pitam sta vi predlazete?Dosta programa mi se rusi iz cista mira,sto mi se nije prije desavalo,nekad imam problema pri update-u kernela,te nakon restarta ne mogu da podignem GUI.Problem rijesim fix-om xserver-a pa reinstalacijom grafickih drivera.Konekciju nekada izgubim,pa ne mogu da se konektujem sve dok ne restartujem itd itd…
Uglavnom,dosta,dosta problema u odnosu na prethodnu verziju.
Hvala na prijedlozima,komentarima ili pak eventualnim solucijama.Inace konfa je sljedeca:
ne cini ti se, jeste nestabilna. programi se zamrzaju, a X mi pada svako malo cak i ako ne diram nista. konekcija mi se isto stalno gubi nije mi jasan razlog. prvo sam mislio da izboj iz napojne jedinice izaziva inteferenciju al ev vidim nije. takodjer se puno pomucim dok opet osposobim konekciju. ili mi se cini ili je mreza preko network managera postala teze kofigurabilna :/. trenutno sam na visti ne pitajte kako xD
Kod mene radi bez nekih ozbiljnijih problema. Zna se desiti da poneka aplikacija padne (npr. OpenOffice, kad je pokrenut a instaliram novi font, ili Pidgin iz čista mira), međutim to vjerovatno nema ništa sa Ubuntu-om. Znalo se također desiti da neka od aplikacija “pukne” prilikom instalacije (post-install script error) ali sistem radi sasvim OK (ako zanemarimo užasno spor login).
Kako si instalirala driver-e za grafičku: standardno kroz System > Administration > Hardware Drivers ili manuelno? Koliko se sjećam, manuelna instalacija zahtijeva novu instalaciju prilikom svakog update-a kernela.
Ma drivere normala inst preko hardware managera.A ono sto sam primjetila je da dosta problema sada ima sa panelima.Cesto mi se ikone same premijestaju,gube.Programi ako se ne sruse onda postanu zombiji na koji minut.
Ma uzas jedan,a sa 8.04 nisam imala nikakvih problema tako da njega vracam garant.
A dosta problema ima i sa compizom,efekti mi se sami gase od sebe pa isto tako opet i sami upale.
Nikakvih problema, mali problemcici u beti, ali su to fixovali sa nadogradnjom kernel-a.
Ostalo sve radi vrlo lijepo i uredno, ne vidim nikakvih problema, Compiz ne koristim, pokrenem ga ponekad sa fusion-icon
Da jedini problem kojeg imam, jeste Firefox desni klik da nekada otvori samim klikom flasgot, ili evolution mail, ja mislio do misa, kupio drugi, a ono ista stvar :mrgreen:
a) Da li je bila “čista” instalacija Ubuntu 8.10 ili upgrade sa neke starije verzije?
b) Da li koristiš NVIDIA ili ATI drajvere?
Rješenje za a) je reinstalacija
Rješenje za b) je korištenje opensource drajvera. Opensource NVIDIA drajveri (nv i nouveau) nisu nešto posebno, ali su drajveri za ATI (radeon i radeonhd) poprilično kvalitetni.
[quote=medo]Nikakvih problema, mali problemcici u beti, ali su to fixovali sa nadogradnjom kernel-a.
Ostalo sve radi vrlo lijepo i uredno, ne vidim nikakvih problema, Compiz ne koristim, pokrenem ga ponekad sa fusion-icon
Da jedini problem kojeg imam, jeste Firefox desni klik da nekada otvori samim klikom flasgot, ili evolution mail, ja mislio do misa, kupio drugi, a ono ista stvar :mrgreen:[/quote]
Ista stvar, i užasno me nervira! Jednostavno izabere neku random opciju iz right-click menija, jedini način je da prvo klikneš na neki drugi link onda opet na isti.
Ako ikad skontaš rješenje, pošalji ovdje (vjerovatno će to neki update riješiti…)
Interesantno da se na svakom kompjuteru izgleda ponaša drugačije Nikakvih problema sa FF (doduše imam instaliranu gomilu addon-ova pa možda neki sprečava taj problem sa desnim click-om).
[quote=adis]a) Da li je bila “čista” instalacija Ubuntu 8.10 ili upgrade sa neke starije verzije?
b) Da li koristiš NVIDIA ili ATI drajvere?
Rješenje za a) je reinstalacija
Rješenje za b) je korištenje opensource drajvera. Opensource NVIDIA drajveri (nv i nouveau) nisu nešto posebno, ali su drajveri za ATI (radeon i radeonhd) poprilično kvalitetni.
http://www.x.org/wiki/radeon http://www.x.org/wiki/radeonhd[/quote]
Pa mislim da sam napisala koje drivere koristim,ako imam 9600gso,nvidia naravno,dakle instalirala ih preko hardware manager-a,a bila je cista instalacija a ne upgrade.
[quote=vedran][quote=medo]Nikakvih problema, mali problemcici u beti, ali su to fixovali sa nadogradnjom kernel-a.
Da jedini problem kojeg imam, jeste Firefox desni klik da nekada otvori samim klikom flasgot, ili evolution mail, ja mislio do misa, kupio drugi, a ono ista stvar :mrgreen:[/quote]
Ista stvar, i užasno me nervira! Jednostavno izabere neku random opciju iz right-click menija, jedini način je da prvo klikneš na neki drugi link onda opet na isti.
Ako ikad skontaš rješenje, pošalji ovdje (vjerovatno će to neki update riješiti…)[/quote]
Plugin radi.
cista instalacija 8.10
amd turion 64X2 TL50
ati xpress 1100
1GBDDR2
sve radi bez problema koristim non stop compiz fuzion nikakvih problema sa pid gin do sada
I ja razmisljam da se vratim na 8.04.
Sad mi racunar nekad hoce nekad nece da se ugasi.Ista stvar se desava i sa resetovanjem.
Na 8.04 je to normalno radilo.Takodjer mi se desavalo da mi titlebar u firefoxu nestane kad
ukljucim compiz efekte.I nekoliko puta mi se desavalo da poneki program zamrzne
Ja evo stavila 8.04 nazad.Update radim,i to je to.Nadam se da frke nece biti,posto mi je prije 8.04 bio sa integriranom grafom a sad mi je ova,ali mislim da svi oni problemi sto su se javljali ne bi trebali da budu do grafike?!
Da se i ja nadovezem. Ja sam uvijek mislio kako neko rece u postu iznad “to je sigurno do mene”, ali izgleda da nije. Ja koristim kubuntu 8.10 i mogu reci katastrofa. Iste stvari kao i kod vas. Gubi se network manager, ikone se razbacale same, nekad nece da se ugasi i da najnovije i najsmesnije je to kad se zadnji put dizao sistem bio je logo kubuntu i ispod njega dvije linije one sto se popunjavaju pri startu. Ja sam mislio da mi se prividja.