Dosao vakat da se vrsi upgrade Ubuntu-a (trenutno sam na 8.04). Nisam vrsio upgrade ranije jer “ne popravljaj ono sto nije pokvareno”, a mene je ova vezija sluzila dobro. medjutim, sad vidim da je dos’o vakat…
na svom desktopu sam prije par mjeseci instalirao 8.04, pa onda instalirao sve programe koje koristim na laptopu i jos sto sta pride i onda napravio upgrade na 8.10 koristeci Update Manager. bez problema. a onda sam napravi upgrade na 9.04 isto koristeci Update Manager - proslo bez problema. ovo sadesktopom sam tessirao upgrade jer nikad do sada nisam radio upgrade, uvijek instalirao frisku verziju, sa CD/DVD-ja.
prije nego st onapravim isto na svom laptopu volio bih napraviti backup stvari jer ovo je laptop koji koristim za posao.
Ja sam sa 8.04 skocio na 9.04. Prvo sam prebacio sve podatke na eksterni disk. A onda sam sa friskom kopijom CD-a instalirao 9.04 preko 8.04. I onda sam skontao da mi je bolje da stalno koristim eksterni disk umjesto da podatke ponovo kopiram na laptop, jer mi je externi disk 250G. Tako da je pravo zgodna varijanta. Na poslu koristim Windows, ali ponesem eksterni disk, i ako trebam nesto pokupit s posla prekopiram. Opet dodjem kuci ustekam u Ubuntu i koristim te podatke.
prebacio sam sav home direktorij na external i onda napravio upgrade na 8.10. bez problema. sta vise, lakse nego da sam ispocetka instaliao.
nisam odman nastavio sa instaliranjem na 9.04 jer nije bilo dovoljno vremena (upgrade sam radi na poslu a treba se i ici kuci :))
no, primjetio sam da mi je nekako sve “brze”? brze se otvaraju aplikacije, brze se izvrsavaju komande…
[quote=afan]Dosao vakat da se vrsi upgrade Ubuntu-a (trenutno sam na 8.04). Nisam vrsio upgrade ranije jer “ne popravljaj ono sto nije pokvareno”, a mene je ova vezija sluzila dobro. medjutim, sad vidim da je dos’o vakat…
na svom desktopu sam prije par mjeseci instalirao 8.04, pa onda instalirao sve programe koje koristim na laptopu i jos sto sta pride i onda napravio upgrade na 8.10 koristeci Update Manager. bez problema. a onda sam napravi upgrade na 9.04 isto koristeci Update Manager - proslo bez problema. ovo sadesktopom sam tessirao upgrade jer nikad do sada nisam radio upgrade, uvijek instalirao frisku verziju, sa CD/DVD-ja.
prije nego st onapravim isto na svom laptopu volio bih napraviti backup stvari jer ovo je laptop koji koristim za posao.
/media/disk treba da je /ext3/ formatiran[/quote]
ja obicno koristim
rsync -avurnt /from /to
da provjerim koji fajlovice biti poslani
a onda izbacim parametar “n”
alicu sada “ukombinovati” i parametar h i exclude dio
Uprgrade sa 8.04 na 9.04 je prosao poprilicno dobro. Mozda mi se cini, ali k’o da mi je laptop malo brzi, brze otvara aplikacije,…
Spasio me je i belaja oko upgrade-a OpenOffice-a - i to je automatski sredjeno.
Jedino sto mi se za sada javlja kao problem sto mi je poremetio printanje? Nece da printa, ne moze naci network printere i sl.
[quote=afan]Uprgrade sa 8.04 na 9.04 je prosao poprilicno dobro. Mozda mi se cini, ali k’o da mi je laptop malo brzi, brze otvara aplikacije,…
Spasio me je i belaja oko upgrade-a OpenOffice-a - i to je automatski sredjeno.
Jedino sto mi se za sada javlja kao problem sto mi je poremetio printanje? Nece da printa, ne moze naci network printere i sl. :([/quote]
samo sto ga pohvali…
imao sam prije mogucnost da “printa” u pdf - sto mi je velika pomoc. sad te opcije vise nemam?!?
pretpostavljam da nesto treba da ukljucim/instaliram (opet)/prebacim/preklopim/nabacim/… ?
Ok. Izgleda da ipak ima tu staru funkciju da printa u PDF samo treba izabrati “Print to file” i onda odabrati PDF kao vrstu fajla. I odabrati gdje da bude pohranjen. Super - osim sto ne pravi PDF?!?!?
“Save” sam ga na nekoliko mjesta i ne mogu naci niti jedan kreirani PDF?!?!?
Bug?
"… There is a package in Synaptic Package Manager named cups-pdf that works well, once you know the trick to using it. You need to make a directory in your ~/ directory named PDF - the capitalization is required. The program seems to require it, but it does not create the directory itself… "
Čini mi se da ti je upgrade zeznuo cups tako da je isti ili deinstaliran ili iz nekog razloga ne radi.
Probaj otvoriti web browser i u njemu kucati http://localhost:631 pa javi rezultat. Inače taj web interface je sam po sebi dovoljno intuitivan da ćeš njime možda moći ponovo dodati štampače.
NAME
rsync — a fast, versatile, remote (and local) file-copying tool[/quote]
Obrazloženje zašto jeste:
Kad bi se svi pridržavali toga da odgovore na postove samo sa konstruktivnim rješenjem, broj postova bi bio u pola manji. Ima ljudi ovdje koji zaista pomažu a ima i onih koji često idu “off topic”. Nek’ se samo priča. Evo primjer:
.
.
.
Ja pitam: Zna li neko to uraditi? (na nekoj od tema).
Neko odgovara: Zna!
.
.
.
E pa hvala na odgovorima.
P.S. Toliko ima neodgovorenih tema, uložite svoje napore tamo. I poštedi me onog “prvo smiri bubice itd.”
Dodatak:
Na temi za modifikovanje biosa, dobio sam par dobrih odgovora a jedina dva od wizza su bila tipa “ja to ne bih dirao”. Zaista je pogrešno predpostaviti koliko je neko upućen u nešto a nikad dotičnog niste ni vidjeli. Ne tvrdim da sam stručnjak, nego tražim samo odgovor na ono što pitam.
[quote=boby].
.
.
.
.
.[/quote]
Pa šta bi ti, pitao si zna li neko, “neko” odgovorio da zna To je potpun odgovor na postavljeno pitanje. Da si upitao: “Može li mi neko objasniti kako to i to uraditi”, vjerovatno bi dobio odgovarajući odgovor (ustvari, u nastavku si ipak dobio detaljan odgovor). To sve ukazuje da za valjan odgovor treba postaviti valjano pitanje. Dalje, onaj koji pita treba uložiti makar minimalan trud da sam nađe odgovor, što često, nažalost, nije slučaj. Mislim da bi na forumu polahko trebalo vraćati staro dobro RTFM, makar za neke osnovne stvari. Naravno, ovo ne važi za totalne početnike kojima treba pomoći i oko trivijalnih stvari.
Konkretno, pitaš za rsync, onda prvo pročitaj man i info (ili neku drugu validnu dokumentaciju), pa ako ti nešto nije jasno, to pitaš. U ovom slučaju, potpun odgovor na dio tvoga pitanja je upravo bio onaj koji ti je Wizz dao, ma kako ti sarkastično izgledalo.
[quote=meho_r][quote=boby].
.
.
.
.
.[/quote]
Pa šta bi ti, pitao si zna li neko, “neko” odgovorio da zna To je potpun odgovor na postavljeno pitanje. Da si upitao: “Može li mi neko objasniti kako to i to uraditi”, vjerovatno bi dobio odgovarajući odgovor (ustvari, u nastavku si ipak dobio detaljan odgovor). To sve ukazuje da za valjan odgovor treba postaviti valjano pitanje. Dalje, onaj koji pita treba uložiti makar minimalan trud da sam nađe odgovor, što često, nažalost, nije slučaj. Mislim da bi na forumu polahko trebalo vraćati staro dobro RTFM, makar za neke osnovne stvari. Naravno, ovo ne važi za totalne početnike kojima treba pomoći i oko trivijalnih stvari.
Konkretno, pitaš za rsync, onda prvo pročitaj man i info (ili neku drugu validnu dokumentaciju), pa ako ti nešto nije jasno, to pitaš. U ovom slučaju, potpun odgovor na dio tvoga pitanja je upravo bio onaj koji ti je Wizz dao, ma kako ti sarkastično izgledalo.[/quote]
Neko se osjeća prozvanim. Ajmo sad o tome da li odgovor validan ili ne i šta sam to tačno pitao, kako sam postavio i pitanje i sl. Upravo o tome i pričam. To je nevažno. kaži mi da li si ti razumio moje pitanje kad sam rekao da li neko tio zna da uradi? E to je važno. Hoćemo li još uveasti i pravopis?
Pročitao sam man prije nego sam postavio pitanje.
ne razumijem. koliko ja znam u manualu stoji za sta sluzi rsync, ima konkretan primjer i objasnjen svaki moguci switch. mislim da je to dovoljno. malo isprobas par puta da vidis kako funkcionira i koristis ono sto ti odgovara. malo je i ljudima dozlogrdilo ponavljati stalno jedno te isto. jesi li iskusao komandu, ako jesi, mozes li reci sta zelis da ti radi, a zapravo ne radi. poprilicno je dobro pokriven dokumentacijom -> http://samba.anu.edu.au/rsync/documentation.html . gentoo useri su navikli koristiti rsync za syncanje portage-a ili ugrubo mirror-a za gentoo pakete. http://www.gentoo.org/doc/en/rsync.xml
[quote=boby]Neko se osjeća prozvanim. Ajmo sad o tome da li odgovor validan ili ne i šta sam to tačno pitao, kako sam postavio i pitanje i sl. Upravo o tome i pričam. To je nevažno. kaži mi da li si ti razumio moje pitanje kad sam rekao da li neko tio zna da uradi? E to je važno. Hoćemo li još uveasti i pravopis?
Pročitao sam man prije nego sam postavio pitanje.[/quote]
Hehe, ma jok Naravno da sam razumio, zato sam i pojasnio u narednom postu proceduru oko GRUB2. Ali nisam mogao odoljeti da se ne našalim malo.
P.S. Naravno da bismo trebali uvesti pravopis, mada postavljanje potpunog pitanja nije predmet pravopisa, nego je više predmet sintakse