Ubuntu backup - koj je najboji nacin

“Moze”
:slight_smile:

verujem da ima i takvih da odmah pitaju bez googlanja, ali mislim da je veci broj oni koji prvo potraz sami odgovor i ako ne ide onda pitaju. dobro, neko trazi 5 minta neko 2 sata, ali mislim da je to nevazno. jer po tvojoj i “odomacenoj RTFM” ideji ucitelji/profesori/nsatavnici ne bi trebali nista da objasnjavaju nego samo kazu “sutra radimo tranzistora” i da djaci sami trebaju da nauce o svemu?!!?!?
forum je ista stvar. ja nesto ne znam, ili znam povrsno i pitam za savjet. ako je odgovor preobiman, odnosno pitanje “presiroko” onda uputis ovog sto je pit’o na neko od dobrih mjesta gdje moze naci odgovor.
zamisli scenu, odem u prodavnicu da kupim komjuter i pitam prodavaca o kompjuteru koji o prodaje a on kaze RTFM? :slight_smile:

druga stvar koja je se cesto desava a totalno je bezveze sto se cesto javljaju ljudi kojima je mrsko odgovorati ali se osjecaju “obaveznim” da kazu nesto “pametno” i onda izvali RTFM. da, jaaaaaaako pametan odgovor. ako je nekome mrsko odgovoarati ili smatra da je pitanje glupo (jednom jedan rece nema glupih pitanja nego samo glupih odgovora) onda jednostavno preskoci topic, ne obracaj paznju. sa ovakvim tipom odgovora se nece nista postici osim sto ce se osoba koja je pitala “odbiti” od foruma.

man stranice su namjenjene, po mom misljenju, kao mali dzepni prirucnik, podsjetnik, (uglavnom) bez primjera i detaljnih objasnjenja.
neko postavi dokumentaciju link - odlican link i pravi odgovor.

trece, jel’ nekom e palo na pamet da su man stranice i kao i veci dio objasnjanjea na engleskom i da neki nemaju bas dovoljno znanje engleskog da bi mogli nauciti o tome?

ili, da sumiram: spustite se malo na nizi nivo, nivo pocetnika, prije nego sto pocnete objasnjavati. pomaze puno.

p.s. ono sa “zna” je ispalo dobro. :slight_smile:

Ne, kažem pravopis kao JOŠ jednu kategoriju pored toga što treba paziti šta TAČNO pitaš.

afan je i više nego dobro objasnio ono što sam ja pokušao.

Niko tebi nije rekao RTFM boby, samo RTM :smiley:

“Moze”
:)[/quote]
lol, vidiš, dobro si to skont’o :smiley:

verujem da ima i takvih da odmah pitaju bez googlanja, ali mislim da je veci broj oni koji prvo potraz sami odgovor i ako ne ide onda pitaju. dobro, neko trazi 5 minta neko 2 sata, ali mislim da je to nevazno. jer po tvojoj i “odomacenoj RTFM” ideji ucitelji/profesori/nsatavnici ne bi trebali nista da objasnjavaju nego samo kazu “sutra radimo tranzistora” i da djaci sami trebaju da nauce o svemu?!!?!?
forum je ista stvar. ja nesto ne znam, ili znam povrsno i pitam za savjet. ako je odgovor preobiman, odnosno pitanje “presiroko” onda uputis ovog sto je pit’o na neko od dobrih mjesta gdje moze naci odgovor.
zamisli scenu, odem u prodavnicu da kupim komjuter i pitam prodavaca o kompjuteru koji o prodaje a on kaze RTFM? :)[/quote]
Brkaš lončiće ovdje Afane. Učitelji/nastavnici/profesori/prodavači-kompjutera su obavezni da odgovaraju na sva pitanja jer su za to plaćeni. Da su članovi ovoga foruma plaćeni od bilo koga da daju odgovore, onda bi ovo što kažeš bilo na mjestu. Međutim, to nije tako. Ljudi su ovdje dobrovoljno, odvajaju slobodno vrijeme da bi pomogli drugima, pa to treba imati na umu i poštovati, a poštovat će se tako što će se uložiti makar neki minimalan trud da se pronađe rješenje, pitanje formulisati tako da se može dati konkretan odgovor, a ne da se mora nagađati i pogađati šta je onaj koji pita htio, tj. postavljati konkretna i jasna pitanje, zatim ne postavljati “lekcijska” pitanja ili pitanja koja zahtijevaju esej kao odgovor (evo i malo literature koja tretira upravo ovu tematiku).

[quote]druga stvar koja je se cesto desava a totalno je bezveze sto se cesto javljaju ljudi kojima je mrsko odgovorati ali se osjecaju “obaveznim” da kazu nesto “pametno” i onda izvali RTFM. da, jaaaaaaako pametan odgovor. ako je nekome mrsko odgovoarati ili smatra da je pitanje glupo (jednom jedan rece nema glupih pitanja nego samo glupih odgovora) onda jednostavno preskoci topic, ne obracaj paznju. sa ovakvim tipom odgovora se nece nista postici osim sto ce se osoba koja je pitala “odbiti” od foruma.

man stranice su namjenjene, po mom misljenju, kao mali dzepni prirucnik, podsjetnik, (uglavnom) bez primjera i detaljnih objasnjenja.
neko postavi dokumentaciju link - odlican link i pravi odgovor.[/quote]
Naravno, ni u čem’ ne treba pretjerivati :slight_smile:

Da, i to je zaista veliki problem. Osoba koja ne zna engleski, a želi postati napredni korisnik bilo kojeg OS-a, imat će puno više problema u pronalaženju adekvatnih odgovora/literature.

Sreća da nisu svi ovdje “geeks” i “nerds”, nego ima i običnih što vole “nacrtati” za raju, ha? :smiley:

Mah, šala, nije bilo ni trunke zlonamjerno.

haj ti boby reci jesi li dobio sto si htio ili nisi jer ovo ode u off zesci :P.

“Moze”
:slight_smile:

zamisli scenu, odem u prodavnicu da kupim komjuter i pitam prodavaca o kompjuteru koji o prodaje a on kaze RTFM? :slight_smile:

druga stvar koja je se cesto desava a totalno je bezveze sto se cesto javljaju ljudi kojima je mrsko odgovorati ali se osjecaju “obaveznim” da kazu nesto “pametno” i onda izvali RTFM. da, jaaaaaaako pametan odgovor. ako je nekome mrsko odgovoarati ili smatra da je pitanje glupo (jednom jedan rece nema glupih pitanja nego samo glupih odgovora) onda jednostavno preskoci topic, ne obracaj paznju. sa ovakvim tipom odgovora se nece nista postici osim sto ce se osoba koja je pitala “odbiti” od foruma.

neko postavi dokumentaciju link - odlican link i pravi odgovor.

trece, jel’ nekom e palo na pamet da su man stranice i kao i veci dio objasnjanjea na engleskom i da neki nemaju bas dovoljno znanje engleskog da bi mogli nauciti o tome?

ili, da sumiram: spustite se malo na nizi nivo, nivo pocetnika, prije nego sto pocnete objasnjavati. pomaze puno.

p.s. ono sa “zna” je ispalo dobro. :)[/quote]
Slazem se skroz sa tobom afane. Ocigledno je da se radi o nekoj tipicnoj verziji balkanskog narcisizma gdje se neki izivljavaju na racun onih koji manje znaju. :frowning:

Valjda se tako osjecaju pamentiji ili tako nesta. Meni to jako smeta.

…i pusenje mi smeta, ali to je druga prica…

Ne mislim da se radi o tome, makar ne na ovome forumu. Znalo je biti prepirke i sl., ali iživljavanja na račun onih koji manje znaju, e toga se ne sjećam da je bilo. Bilo je slučajeva konstruktivnih, ali i manje konstruktivnih odgovora, al’ de, šta’š, insan je insan. Ali ipak, na noobie pitanja je uvijek odgovarano s pažnjom i maksimalno pojednostavljeno.

Hajmo proanalizirati boby-jev post da vidimo da li se neko iživljavao na njegov račun?

Prvi post:

1. hubackup je “GUI program za ovo”, na datom linku je objašnjeno kako se koristi.
  2. Kad se ukuca rsync u synaptic, izbaci 6 “GUI programa za ovo”. Sigurno ih ima i više, samo ne koriste riječ rsync u opisu, treba probati sa backup i slično.
  3. Drugi problem je što nijedan od njih ne valja, pa je najbolje jednostavno kopirati home što je i konstatacija čitavog threada!
  1. man rsync bi odgovorio na to pitanje.
  1. [quote=bzip]rsync -avh --exclude “.*” /home/afan /media/disk/home_backup

–exclude fajlove koji pocinju sa “.”

/media/disk treba da je /ext3/ formatiran[/quote]
6. [quote=afan]ja obicno koristim
rsync -avurnt /from /to
da provjerim koji fajlovice biti poslani
a onda izbacim parametar “n”

alicu sada “ukombinovati” i parametar h i exclude dio[/quote]
Zaključak:
Read The Fucking Manual. boby!

Dobio sam sve što sam htio. Od života ne tražim ništa drugo! :slight_smile:

Dodatak:

Ne ovdje Vedrane! Ima još tema. Nije iživljavanje, ali je podsmijeh.

[quote=boby]Dobio sam sve što sam htio. Od života ne tražim ništa drugo! :slight_smile:

Dodatak:

Ne ovdje Vedrane! Ima još tema. Nije iživljavanje, ali je podsmijeh.[/quote]
Ma nije. Može se desiti da se neko iznervira, pa bukne i rasprava, ali podsmijeh, mislim da to nije.

ma ovdje je raja zapravo u redu u odnosu na par ljudi na nekim ostalim forumima. toliko ti ga spusti da ti se vise ne da zivit. opet pitanja ovdje vezana za linux nisu uopce glupa. zamislite koliko sam ja blesavih pitanja procitao u vezi windowsa. pitanje je toliko glupo da bi covjeka koji ga je postavio, najradije posuo kantom kerozina i zapalio. odlucim naravno i ne odgovarat na takva pitanja. samo bi me ban sljedovao :stuck_out_tongue:

da, ovi su placeni. ali imas isto tako tonu onijh koji rade dzabe na linux, openoffice, drupal, joomla,… kodu, ili bolje receno na otvorenom kodu. i oni provode tonu slobodnog vremena za dzabe, jel’ tako? zasto? jel’ rade nesto sto vole. slicno je i ovdje. svi vi pomazete (i ti si meni pomo’go nekoliko puta i to totalno neupitno koliko je tvoja zasluga u ovom forumu) jer volite da pomognete i da se time prositi linux/open source komuna, a ne zato sto ocekujete pare. jesam li u pravu?
ali se vracam na ono, ako neko nesto upita i ako ti (primjer) se ne cini da trebas odovoriti ili da je pitanje presiroko ili jednostavno nisi raspolozen - nemoj odgovarati.

ne, to nema veze o balkanskoj narcisiodonsti. to ja dozivljavam (ne mislim na mojoj nego i prema drugima) redovno na svim forumima, email listama,… to, po mom misljenju, se radi o ljudima koji znaju dosta ali malo teze znaju prenijeti znanje (to ne vidim kao manu, ko sto neko nema talenta za pjevanje) i/ili se ne znaju “spustii na nivo” onog sto pita.

Ma jašta.

apsolutno se slazem!

OK sve Afane, ali na samoj Ubuntu stranici postoji jasna i precizna informacija kojim softverom i kako backupovat sistem:

https://help.ubuntu.com/community/BackupYourSystem/SimpleBackupSuite

Van toga ima milijardu drugih boljih/lošijih alata, sa ili bez grafičkog interfejsa. itd. itd.

Osnovni problem je što raja postavlja pitanje, a da se prije toga ne napravi osnovno istraživanje. Forum je za pomoć, ali ne može se pomoći onima koji nisu ni pokušali nešto uraditi da riješe svoj problem. Možda jedino da se umjesto njih sve odradi…

[quote=vedran]Zaključak:
Read The Fucking Manual. boby![/quote]
Uh! Ne sjecam se kad sam cuo Vedrana da vice i psuje. Kanda je popizdjeo? :smiley:

[quote=adis]OK sve Afane, ali na samoj Ubuntu stranici postoji jasna i precizna informacija kojim softverom i kako backupovat sistem:

https://help.ubuntu.com/community/BackupYourSystem/SimpleBackupSuite

Van toga ima milijardu drugih boljih/lošijih alata, sa ili bez grafičkog interfejsa. itd. itd.

Osnovni problem je što raja postavlja pitanje, a da se prije toga ne napravi osnovno istraživanje. Forum je za pomoć, ali ne može se pomoći onima koji nisu ni pokušali nešto uraditi da riješe svoj problem. Možda jedino da se umjesto njih sve odradi…[/quote]
ne slazem se da je forum samo za pomoc. on je i za diskusiju i razmjena misljenja.
ja sam nasao da, sto se tice backup-a je najbolje prebaciti (rsync) cijeli home direktorij. i ja sam odlucio da to i uradim. ali sam pitao, ako je neko radio nesto slicno - imal’ kakvih komentara. st ja znam, npr. da neko napise “da, to je dobro, ali ne zaboravi da koristis -xyz flags da bi bolje arhivirao…” ili tako nesto. ja cesto pitam o misljenju a ne kako nesto uraditi. ako imam 5 programa da uradim nesto onda mislim da je sasvim normalno pitati imal’ ko kakvog iskustva oko ovih programa. odgovor tipa “instaliraj svih 5 i probaj” ne smatram bas korisnim, pa ni pametnim :slight_smile:

ali, sad je ovo vec stvarno OT.

Pravilnik foruma, koji je prihvacen pri registraciji, stavka 8. :

Prije postavljanja pitanja ili traženja pomoći obavezno pogledajte http://start.linux.org.ba ili postojeće threadove za slučaj da je neko imao isti ili sličan problem.

[quote=afan][quote=vedran]Zaključak:
Read The Fucking Manual. boby![/quote]
Uh! Ne sjecam se kad sam cuo Vedrana da vice i psuje. Kanda je popizdjeo? :D[/quote]
lol :slight_smile: to se zove “dramatski naglasak”. Inače ne može se vikati kroz kompjuter bez barem skypa :slight_smile: a fuck nije psovka, ušlo je i u rječnik!

Ne bih se složio, nema mi ništa mrže nego kad postavim pitanje i niko mi ne odgovara, pa onda ne znam da li je loše postavljeno pitanje, ili je glupo, ili jednostavno niko ne zna odgovor. Više volim da mi neko ukaže na lošu postavku da znam da više ne pitam takve gluposti :slight_smile: A ko ne može podnijeti malo oštriju komunikaciju, bolje mu je da ne izlazi iz kuće nikako da se ne poreže.