Ubuntu backup - koj je najboji nacin

Pa možda i bi, kad bih znao šta to žnači. Uradio sam i vratilo mi je ikone na Desktop. Može li objašnjene za * i za -pRv

Jel * znači sve?

p - preserve permissions
R - recursive
v - verbose

• sve :slight_smile:

ne bih da se ponavljam al opet to pise u man, tocnije man cp

Nazad na topic: :smiley:
DadoV, jedna je stvar kad je neko n00b pa ne konta, druga je kad ne uloži potrebni trud da bi postavio pitanje, a kamoli dobio odgovor. Vrlo je lako procijeniti da li je neko ta vrsta n00ba o kojem govoriš, uostalom više puta sam slao poruke gdje citiram komandu koju je neko drugi napisao i pojasnim da se to kuca u terminal koji se otvori tako i tako :smiley: Čovjeku koji je u prethodnim postovima koristio i terminal i man stranice valjda to ne treba objašnjavati, pa mene bi vrijeđalo da me neko tretira kao n00ba nakon tolikih postova.

Eto u tome je stvar, svakom se desi da pogriješi u procjeni, ali ako napišem RTFM razlog za to je isključivo što mislim da se sagovornik pravi gluplji nego što realno jeste na osnovu ranijih postova.

Pa ponavljaš se. I stvarno dosta više s tim piše u man. Čovjek mi je odgovorio ono što sam ga pitao. Ti si mi napisao “piše u man.” Slijedi: Nisi mi od koristi.

Od prvog mog posta na ovom forumu, držim se koliko mogu pravila da pogledam da li ima slična tema ili da zagoglam. Smijem li ja da pitam išta?!

Hvala!

rsync -aH --progress --delete src_dir dest_dir

sta je tu sad nejasno ?

[quote=Bo]zar ne bi bilo lakse da sii odradio

[/quote]
Nakon ovoga, desilo se što sam htjeo ali se i desilo što nisam. Kad se pokrene sistem dobijem nekakvu error poruku. Nešto tipa: “KDE sudo error. Kde sudo will now exit” Kliknem na ok i dalje radi normalno.

Evo sad posta za koji mislim da je primjeren :slight_smile:

Filesystem na Linuxu je malo složeniji nego na Windowsu (odnosno Windows sakriva tu složenost), fajl nije samo ime i datum, postoje određene vrste specijalnih fajlova (simbolički i hard linkovi, socketi, named pipes itd. - za svaku od ovih jako korisnih stvari možeš “proguglati” ako te interesuje šta su). Ideja backupa je da se sve sačuva tačno onako kako je bilo, jer u suprotnom neke stvari neće raditi. Npr. ako radiš obično cp -R (rekurzivno kopiranje direktorija) simbolički linkovi će biti zamijenjeni onim na šta pokazuju. Permisije su takođe vrlo važne.
Ako nakon backupa imaš nekih problema, najvažnije ti je procijeniti šta se isplati sačuvati a šta ne. Npr. ljudi hladnokrvno pobrišu .kde direktorij zato što im ne rade nekakvi efekti, iako se u njemu nalazi tona stvari koje bih ja npr. smatrao korisnim.

Inače ja već godinama backupujem home sa cp -a (svič koji uključuje sve ovo ostalo što su slali plus neke druge stvari) i nikad nisam imao problema ni sa gnome ni sa kde. A zlonamjeran čovjek bi rekao da desktop koji se tako lako da zbuniti ništa ne valja :slight_smile:

A man stranice su najkorisnija stvar koja postoji, samo moraš imati malo živaca dok ih čitaš, popiti čaj od kamilice ili nešto :slight_smile:

Oni imaj svoj vooooooooooooz :smiley:

sta li je pisac hteo da kaze…

* Do get a full-system backup, not just your data.
* Do verify your backups.
* Do encrypt your backup data.
* Do always test your full-system recovery process.
* Do understand your recovery down-time restrictions.
* Don’t assume your restore process will recover everything as it was.
* Don’t assume your backup will always be restored to the same hardware.

http://www.halfgaar.net/backing-up-unix

6.5. GNU cp

I always thought that cp -a would preserve everthing you need, but it appears it doesn’t copy access control list information, and probably extended attributes in general. I don’t use access control lists, so I can’t do any tests with them, so you want to test this yourself.

Zamolio bih mod-a da ova tema ide pod lock, otislo je vec predaleko, sa ili bez RTFM :slight_smile:

ACLovi svakako nisu implementirani ni na jednoj važnijoj Linux distribuciji. Pravila backupa se naravno razlikuju ovisno da li backupuješ production server ISPa ili svoj kućni računar sa hrpom sličica i word fajlova.

… totalno je izvan zavrsene price, ali morao sam :slight_smile:

na kraju ovako ispadne :stuck_out_tongue:

Prepoznao sam se u ovoj prici… :smiley:

ne znam sad koliko ovo vrijedi al naisao sam na jedan GTK programcic za backup. ne znam koliko je koristan, ne radim backup na svom racunalu posto nemam nista vrijedno za backupovati. prepustam vama da testirate: http://www.linuxzasve.com/clanak/backup_na_linuxu/88