moze li mi neko objaniti kako se konektovati na adsl preko ubuntua 606, za pocetak
na susetu je bio kinternet preko kojeg sam se konektovao, a ovdje sam prekopao sve uzduz i poprijeko,nisam uspio naci, tako da se sad javljam sa xp-a,
kad ovo zavrsimo, volio bih znati kako omoguciti i multimedialne funkcije
ukucaj sve potrebno što bude zatraženo (korisničko ime, šifru, tip firewalla stavi 1, DNSovi su 195.222.32.10 i 195.222.32.20, i na kraju pritisni y ili yes da bi se te postavke primijenile.
Komandom pon dsl-provider startaš konekciju, a prekidaš sa poff dsl-provider. Korisna komanda je plog kojom vidiš trenutno stanje konekcije.
I drugo, što se tile multimedije, valjda misliš na podršku za mp3 i wma formate. Ukratko:
sudo apt-get install gstreamer0.10-ffmpeg gstreamer0.10-pitfdll gstreamer0.10-plugins-bad gstreamer0.10-plugins-bad-multiverse gstreamer0.10-plugins-ugly gstreamer0.10-plugins-ugly-multiverse čime ćeš dobiti podršku za te formate (Ubuntu dolazi sa totem multimedia playerom u kojem možeš reprodukovati multimediju, ali preporučujem ti mplayer movie player, iako može poslužiti i kao audio player).
pa i ne uzivam bas.
uspio sam se konektovati, pisem sa ubuntua, ali mi je multimedija malo problem.
ovu sudo komandu nece da izvrsi jer fale fajlovi, tako barem pise
de ba ima li kakav nacin da se preuzmu softveri preko add programs, da se ukuca neki server ili slicno, da ne moram kao pocetnik da provodim sate za forumima i da kontam sta i kako treba kompajlirati.
update:
znam da ljudima ide na zivce da stalno ponavljaju stvari i bore se sa n00bovima, ali sto neko ne napravi HAVTU za ubuntu i zalijepi ga na vrhu.
tipa: ako ste tek instalirali ubuntu 6.0.6 i nemate blage veze sta radite, ali vam se svidja ubuntu i ideja linuxa, da biste omogucili internet, mp3, divx, dvd trebate da uradite sljedece…
imas savrseno jasan howto na linux.info/wiki/ubuntu_dapper…ako sam skontao dobro nisi promijenio apt-get source listu…idi na link koji sam ti dao, neces imat vise pitanja…
Ako očekuješ da ti Linux čita misli, na pogrešnom si putu. Ako nisi spreman na drastične promjene razmišljanja, puno čitanja, rada i pisanja, onda poštedi sebe i druge.
Meni ne treba linux da bih mijenjao razmišljanje i filozofiju zivota, nego da bude ono što i jeste - “softver”, da upalim kompjuter, odem na internet, slusam muziku i gledam filmove, pisem tekstove, sve na jednostavan način ( a to je izvodljivo)
Da su ljudi koji razvijaju linux razmišljali ko ti, još bi linux bio u tekstualnom modu.
uostalom niko mi nije rekao za easyubuntu - cime sam dobio sve sto sam trazio na vrlo jednostavan nacin.
P.S. Dinko, promjeni potpis, tj. dio “Zivio fasizam…”. Ako se tvoje mišljenje bazira isključivo na knjigama ili ne daj bože muzici, mogu ti objasniti nešto šire značenje/posljedice. Btw, tek sam ga sad primjetila. :roll:
Ne govorim o filozofiji života, nego gledanja na softver. Zato i pitam zašto ti treba Linux, jer po tome i biraš distribucije. Ne znam otkud ta očekivanja da čim nešto poželiš koristiti treba proraditi čim na to pomisliš. Nemoj biti kivan na Linux jer trebaš sjesti i nešto pročitati da bi proradilo. Take it or leave it.
Pa ima ga i u tekstualnom modu, za svakoga ponešto. Bilo kako bilo, razvoj se ne može zaustaviti, to je najbitnije. :mrgreen:
Eto Bono umjesto da se samnom raspravljaš, napiši kratko uputstvo na početnike što se tiče multimedije i interneta na ubuntu 606 i zalijepi ga na vrhu foruma, da se delegati ko ja ne bi zalijetali i pitali kako ovo, kako ono.
primjer:
[quote]Easy Ubuntu is a small straight-forward utility that allows novice users to easily install a wide variety of content for Ubuntu such as media codecs, fonts, Macromedia Flash and Sun Java.
Ne shvatam pogrešno nego mi je malo cudno to sto iskusni linux korisnici, nama pocetnicima ne dadnu jednostavne opcije da imamo sa cime startovati, nego odmah ti moras citati, pisati, filozofirati… WTF
npr, za mene je normalno da u nekoliko jednostavnih koraka obezbijedim osnove za rad racunara muzika, filmovi, internet,
e kasnije, ako me interesuju drugi programi i podešavanja, kompajliranje, ići ću po forumima i čitati i dumati, a ako me odmah u startu ubije u pojam podešavanje, šta očekivati kasnije
Znaš kako kažu: dobar početak, pola završenog kraja. Ako dobro počneš, nećeš imati kasnije komplikacija. Što se tiče pisanja, vjeruj mi pisala sam i previše, sad je na vama početnicima da dokumentirate svoja rješenja. => http://start.linux.org.ba
Trenutno vam mogu pomoći ako raditi na implementaciji grida.
@ Irfan izvini sto pitam ali nista ne razumijem, obezbjedio si adsl konekciju i zelis jos uraditi multimediju flash player itd…
To ostaje a ne zelis konzolu ili terminal i tapkanje u njoj da bi to sve instalirao???
Samo pitam, jer nisam ni ja nekakav sa tipkanjem zato je razvijen GUI i na Ubuntu kao i na ostalim Linux distribucijama (vecinom).
Ako je jos problem samo napisi ima da ti pomognem koliko je moguce, iako ovdje ima par osoba koji iskreno pomazu na forumu ostali kao sto je ova bona koja ima takodjer pravo kaze “citaj” u jednu ruku ima pravo kao i ostali, ali takav stav nekako nije uredu , jer oni koji su tek u pocetcima treba im dati malo savjeta, a kasnije postupiti ovako kao bonica, jer neko ko pravi migraciju sa windowsa na linux vecinom misli da je to slicno ili isto, ali na samom pocetku nastaju problemi koji su za iskusnije korisnike normalno i rijeseno za pola sata.
U jednu ruku da si postavio problem oko servera ili neki veci problem imao bi profesionalne odgovore, al ovako izgleda da ovaj forum il neka napravi u svakoj distribuciji jedan dio za pocetnicka pitanja gdje ce mu biti odgovoreno na onaj nacin na koji je lakse to odraditi ili jednostavno neka na pocetku ili na vrhu foruma bude “SAMO ZA NAPREDNE KORISNIKE”
pa za pocetak ima li kakav programcic za pristup internetu, tipa kinternet na susetu.
jer sad mi je na internetu ubuntu cim upalim kompjuter.
volio bih ono da mogu jednim klikom prekidati konekciju i birati freezonu, jer su druge postavke.