Ubuntu obdaniste - konekcija na adsl, multimedija

Cuo si za SYNAPTIC ako jesi 75% tvojih problema tu ces rijesiti
To ti je pod SYSTEM>ADMINISTRATION>SYNAPTIC PACKAGE MANAGER
Za Pocetak sa tim problemima oko Interneta nemam pojma, jer ja sam prikopcan prema svijetu drugacije, ali evo primjer:
https://help.ubuntu.com/community/UserDocumentation
imas desno trazilicu postavi i nacices.
Dovoljno je da upises “mp3” u trazilicu i da ti izbaci sve za pocetak npr.:
https://help.ubuntu.com/community/RestrictedFormats?action=show&redirect=MP3
Dobro procitaj ono "Before You Start"
znaci slijedece
https://help.ubuntu.com/community/SynapticHowto
https://help.ubuntu.com/community/Repositories/Ubuntu

I Imaces multimediju flashplayer itd…
znaci ides SYSTEM>ADMINISTRATION>SYNAPTIC PACKAGE MANAGER
pod Settings >> Repositories stavi kvake na sve one u lijevom prozoru plus pod Ubuntu 6.06 LTS idi desno na EDIT i postavi kvake na njega. Poslije CLOSE i lijevo dugme na programu RELOAD kuckaj ono sta zelis citaj downloaduj samo w32codec moras manuelno imas na tom drugom linku sa mp3, sve objasnjeno.
Za taj tvoj Kinternet nemam pojma koja je problematika cuo si za ono dugme na tvom modemu gdje mozes iskljuciti i uplaliti,
znaci ako ne zelis da googlas i da nadjes rijesenje tvog problema da bi jednim klikom misa to odradio,
ostaje ona rucna ugasi modem po zelji :slight_smile:

Neces nikad zavoliti Linux.Nema veceg “meraka” kad se patis,patis i patis i na kraju rijesis problem.Usta ti od uha do uha a iz usiju cvjetaju lale :D.Mozda je Amila malo pogresno “startovala” ali ubuntuforums.org ti je prijatelj.Koristi opciju search i sve ces naci.A moja preporuka ti je da ne koruistis to “easyubuntu” ili sta vec nisu izmislili jer ko sto sam rekao na pocetku tako nikad neces zavoliti Linux :slight_smile:

Evo po milioniti put na forumu:

http://www.roaringpenguin.com/penguin/open_source_rp-pppoe.php

Uživaj u kompajliranju.

Što se tiče ostalih stvari, mogu filozofirati ali mi je mrsko. Uglavnom, razlog za početničko razočarenje je što zadovoljni korisnici Windowsa odluče isprobati Linux jer je eto cool, misleći da je Linux = Windows. Sam koncept operativnog sistema je veoma drugačiji, što opet zahtjeva dodatno učenje i kadtad ćete morati otvoriti konzolu u kojoj ćete nešto morati otkucati. Užasavajuće! Ovaj Linux je stvarno…

Nedavno smo u ULKu pričali o pristupu početnicima na forumu. I to sam se ja žalila kako je pristup početnicima loš, a sad me za isto vi prozivate. Ono što je mene sad malo iznerviralo je što i kad daš tačne korake i link na dokumentaciju, počnu žalopojke kako treba puno čitati, kompajlirati i sl. Što nema link na forumu koji će početnicima pomoći oko osnovnih stvari? Zato što nema niko ko to može/hoće/želi uraditi. Da svako od vas dokumentuje svoj problem + rješenje na start.linux.org.ba već bi imali veliku bazu korisnih podataka. Ali Bosanci… “nemoj, boga ti, da ja to”.

Ja sam odmah na početku dao link+objašnjenje za net+multimedija, a dobio sam samo “ovu sudo komandu nece da izvrsi jer fale fajlovi, tako barem pise”, pa daj reci šta je, nisam rekao za Automatix i Easyubuntu…
Ako želiš(želite) da prevedem cijeli ubuntuguide nije problem, krećem odmah!

Btw, medo, pazi kako mi se obraćaš.

Evo sta je problem.
Ja jesam instalirao ubuntu zato sto je cool, a ne zato sto sam linux entuzijasta i buduci linux developer, clan udruzenja itd, itd… nego jednostavno sam htio probati da li ubuntu zadovoljava moje potrebe za operativnim sistemom, sa kojim cu:

• editovati text
  • izaci na internet
  • slusati mp3
  • gledati dvd i divx
  • tj. da budem OBICNI KORISNIIIIIK
    i odustao bih od njega u prvih sat stimanja da nisam znao da se to moze jednostavno nastimati, sto sam i uspio (ne zbog toga sto je komplikovano, nego zato sto nisam nabasao na easyubuntu).

to bi bila neka pocetna osnova bez poznavanja kompajliranja, sude, fude i ostalog

e sada slijede stvari za koje moram imati predznanje i za sto trebam krenuti iz pocetka: stopa mi slika na videu (vjerovatno radi codeca - btw. moze li mi neko objasniti kako instalirati MPLAYER - sve ide po uputstvu dok ne ukucam “make” i tu je stop), trebam instalirati via graficke drajvere, instalirati webcam…

E JESAM DOSADAN HEHEHE :mrgreen:

Moraš napisati šta se dešava kada kucaš make da bi ti neko pomogao. Paste grešku, pa će biti konkretne pomoći. Sigurno nemaš devel alate instalirane, pa za početak trebaš instalirati gcc.
Pokušaj naći više informacija o apt-get alatu. Što brže naučiš da ga koristiš to će ti život biti lakši.

apt-get install mplayer

Dok ne ukucaš make? Trebaš imati kompajler (gcc) i automake, autoconf i još hrpu stvari…
Kažem ti, googlaj malo!

@ bono hocu da ti iscupam hiljaditi post na forumu (makar popusio ban) :mrgreen:

@ Irfan dao sam ti objasnjenje neznam gdje je kvaka dovoljno da pogledas link koji sam ti dao i da procitas, ako je i to tesko ne znam dali citas ovo sto mi pisemo, plus w32 codec prije instaliranja Mplayera, a Synaptic misli za tebe :wink:
Znaci:

[code]wget -c http://packages.freecontrib.org/ubuntu/plf/pool/dapper/i386/non-free/w32codecs/w32codecs_20060611-1plf1_i386.deb

sudo dpkg -i w32codecs_20060611-1plf1_i386.deb[/code]
plus odradi ono na Synaptic otvori Repositories i kuckaj mplayer on ti sam povuce ostalo.
I cudi me zasto kompajliras mplayer kada imas debian paket za Ubuntu?
Niti Mplayer ti nece raditi ako nemas codec-e.

pa nazvao sam ovaj topic obdaniste:

cilj: instaliranje vga drivera via p4m800,
koraci:
od drajvera mi nude:

Linux XFree86 (Not distribution-specific)
Mandriva 2006 Linux
Mandrake / Mandriva pre-2006 Linux
Fedora Core 5.0 Linux
Fedora Core 4.0 Linux
Fedora Core 3.0 Linux
Fedora Core 1.0 & 2.0 Linux
SuSE Linux
Source
Red Flag Linux
Red Hat Linux

sta da skinem za ubuntu 606, to prvo, pa cemo dalje razgovarati

Možda je najpametnije da skineš source pa da kompajliraš, ili paket za Debian (ali nema ga tu).

Ubuntu - kako geekovi zamišljaju “user-friendly linux” :smiley:

Vidjeti signaturu.

OK, skinuo sam source, otpakovao ga i šta sad, šta trebam instalirati za kompajliranje

dajte mi link ako vam je mrsko tipkati

Evo:
(mislim - siguran sam da nemaš make i sl pakete)

1. sudo apt-get install build-essential gcc automake autoconf make
    što će instalirati sve potrebno za kompajliranje.
    Zatim otiđi u direktorij gdje si otpakovao to:
    cd direktorij
    i onda
    ./configure priprema kompajliranje
    make kompajlira
    i sudo make install instalira program
    Javi :wink:

http://start.linux.org.ba/Instalacija_programa

sve sam uradio kako si rekao

[quote]~$ cd Linux-FBDev-kernel-src_2.6.00.02
~/Linux-FBDev-kernel-src_2.6.00.02$ ./configure
bash: ./configure: No such file or directory[/quote]
lol

ima li ko da ima googletalk i da bi se volio zrtvovati, dok ovo ne nastimamo :slight_smile:
pa me moze blokirati kad zavrsimo

Imam ja emxlug@gmail.com, ajd pa se vidimo :stuck_out_tongue:

Irfan kada otpakujes jedan paket vidi sta ima u njemu vecinom pise ono “INSTALL” ili “READ ME” ili sta ti ja znam samo procitaj to sta je unutra :wink:

Joj i tebe. Ne treba mu rp-pppoe kad ima pppoeconf…

:roll: Čovjek hoće GUI klijent. Daj pročitaj poruke, pa onda odgovori.

Još jedno upozorenje za sig. Brišem ga u toku dana ako ga sam ne izbrišeš. :roll: