rp-pppoe = malkice forkani pppoe, u smislu da umjesto adsl-start/stop imaš pon i poff :), dakle ista stvar, nema kompajliranja!
pppoeconfig = skripte za podešavanje pppoe
[quote=Irfan]pa za pocetak ima li kakav programcic za pristup internetu, tipa kinternet na susetu.
jer sad mi je na internetu ubuntu cim upalim kompjuter.
volio bih ono da mogu jednim klikom prekidati konekciju i birati freezonu, jer su druge postavke.[/quote]
Ima, ovo su instrukcije za Debian GNU/Linux i KDE, vjerovatno rade i na K/Ubuntu.
Nisam probao, ali je moguće da KNemo radi i pod GNOME i da se ugniježđuje u GNOME panel.
Pokreni “pppoeconfig” i unesi postavke za Free Zonu (dakle sa username@bihnet i navedi da ne zelis da se konekcija uspostavlja prilikom pokretanja sistema.
Onda kao root dodaj sebe u grupu dialout komandom “adduser username dialout”.
Idi u direktorij “cd /etc/ppp/peers” i pomjeri datoteku “mv dsl-provider dsl-provider-free”.
Ponovo pokreni “pppoeconfig” i unesi postavke za BiHnet ADSL 3G, opet reci ne na ponudu za uspostavljanje konekcije pri pokretanju sistema.
Instaliraj program KNemo i u njegovim postavkama definiši:
(naziv) BiHnet ADSL 3G - (naredba) pon dsl-provider
Disconnect - poff
Free Zona - pon dsl-provider-free
Kada pokreneš program KNemo, on ti se nalazi u KDE system trayu i s njim možeš desnim kliknom da se prebacuješ iz jedne zone u drugu, redoslijedom: jedna zona, disconnect, druga zona.
P.S. Reci barem hvala! I još nešto, nemoj čačkati s tim lousy i outdated VIA driverima, najnovije već imaš u Xorg-u.
pusti sta ti oni pricaju, nemaju veze hehe, nego reko sam ti sto se ne mogu “često” javljati…
i reko sam ti da je lakše na ubuntu-u nastimati “repositories” nego na suse-u (stojim iza toga)
jesi i vidio ovo?
start.linux.org.ba/Ubuntu
ovako imaš dva nacina (prvo se konektuj na internet da bi mogao skinuti jedno 3-4MB liste paketa
“Linuxovski”
sudo vi /etc/apt/sources.list
ali ti nemoj ovaj “vi” već uzmi gedit! (osim ako ga znas koristiti, po mom mišljenju najbolji konzolni editor, ever)
[quote=aldin]ps:
moj Irfane da ti znas člana sa foruma, medu, koji je on napredak napravio… sjecam se kad je tek poceo, evo ga sad “rastura”, mojne ba crnjačiti…[/quote]
Iskreno da ti kazem koristim i jedan i drugi OS, bez windowsa ne mogu kada mi driveri u Linux-u nisu podrzani. Glupo mi je sada npr. traziti torboprint key po nekakvim ruskim stranicama da bi printer proradio , ako znam iz kojeg sam razloga sam instalirao Linux, znaci za sada su nerazdvojni na Ubuntu se ucim iako root prava nisu ista kao kod drugih distribucija al je za mene OK. Za nekakvu novu Hastalavistu ne zelim izdvajati vise niti banke dovoljno mi je od 1995 taj OS i znam u biti sta je i zasto zelim mijenjati sve skupa. Do tada imam dovoljno vremena. Ne shvatajte me pogresno ali vremenski zelim neko vrijeme od dvije godine da sve saberem i oduzmem. Inace ja sam desktop user znaci ne interesuje me nikakav server programiranje ili druge stvari, ako znam ovdje gdje zivim da mi je lopata prepisana kao diploma do kraja zivota
ali evo primjer:
Win XP- 130 Eura platio s jednom rukom
MICROSOFT Office 2003 Edition Standard - Mise à Jour - ravnih 299 eura
SYMANTEC Norton Internet Security 2006 oem Meilleur vente de la catégorie - 39 eura godina ( prije godinu dana bila 59 eura, a prije godine i po 79 eura) racunaj sa jednim Win zivotna dob 6 godina znaci blizu 250 Eura
E to je samo Osnova gdje su jos firewalli hoces li konvertore za muziku obrada Video itd…
To je za postena covjeka u Bosni i Hercegovini sa takvim standardom nije uopste moguce odrzavati. Ovdje gdje ja zivim takodjer mi je pre skupo , ako uzmem sve skupa mogu svoj PC drzati uvijek u standardu sa materijalom koji je izasao.
Govorim za postenjaka, a ako hoces biti posten onda instaliraj Linux i bog te veselio, a ako cu sada Openoffice, ClamWin, ili sve opensource programe Instalirati na windows-u sto i radim onda bolja solucija je Linux u svakom slucaju.
Sve sam mu objasnio na prvoj stranici, jer i ja upotrebljavam synaptic plus umjesto /etc/apt/sources.list
imas bas na toj slici s desna +Add ista stvar kao "sudo gedit /etc/apt/sources.list"
npr. za najnoviji Wine Ubuntu
Desno na slici +Add unesi “deb http://wine.budgetdedicated.com/apt dapper main” i unio si novi repositorie u source list za wine samo primjer i onako se zove topic “Ubuntu obdaniste” lol
NOTE: ako koristiš/te xine engine (totem-xine, kaffeine amarok) treba skinuti paket libxine-extracodecs cca 1.5MB… oni su takođe na ubuntu serveru i ne treba neki externi link i sl., ne govorim ti/vam da ovo radite, već samo kako se radi… zbog autorskih prava “empetri javi fleševa” itd… vi sami sa sobom odlučite…
evo ti “nikad lakši i brži repositoriji”:
u terminalu se kucaju/prekopiraju ove komande jedna za drugom:
Svaka cast aldine ovu komandu nisam znao moram priznati, prekopirat cu je za slijedeci put, ustedices mi pet minuta zivota, svaka cast.
A za xine se slazem bez extracodecs kao da je i nemas plus gstreamer plugins ugly i bad i one multiverse, kod mene je defaut svi sa 10-kom
Mozda je i lakse u konzoli
Instalirati sam bez tudje pomoci znam samo preko Synaptica, taj sam programčić instalirao, ali sta sad?
nemam ga odakle pokrenuti, nije mi se javio u aplikacijama, tako da ga ne mogu konfigurisati.
Mozda zbog toga sto ti reče da se u KDE trayu javlja a ja koristim gnome.
Uostalom, da li mogu prebaciti na KDE ili moram instalirati na Kubuntu (Gnome jeste ljepsi, ali sam procitao i da neke KDE aplikacije ne rade bas najbolje u Gnome okruzenju ?!)
A sta je Xorg?
Malo mi je za grafiku cudno sto jedva vrti screensavere - idu ko puz, a recimo na Windowsu sasvim dobro ide Call of Duty, mada je integra grafa 64mb, via Unichrome pro, nije ni ati ni nvidia ni intel, mozda je to problem?!
Instalirati sam bez tudje pomoci znam samo preko Synaptica, taj sam programčić instalirao, ali sta sad?
nemam ga odakle pokrenuti, nije mi se javio u aplikacijama, tako da ga ne mogu konfigurisati.
Mozda zbog toga sto ti reče da se u KDE trayu javlja a ja koristim gnome.
Uostalom, da li mogu prebaciti na KDE ili moram instalirati na Kubuntu (Gnome jeste ljepsi, ali sam procitao i da neke KDE aplikacije ne rade bas najbolje u Gnome okruzenju ?!)
A sta je Xorg?
Malo mi je za grafiku cudno sto jedva vrti screensavere - idu ko puz, a recimo na Windowsu sasvim dobro ide Call of Duty, mada je integra grafa 64mb, via Unichrome pro, nije ni ati ni nvidia ni intel, mozda je to problem?![/quote]
za multimediju:
sudo apt-get install ime_programa (jal mplayer, jal vlc, yal kaffeine, jal amarok)
Alt+F2 ukucaš ime programa ili u terminalu kucaš ime progrma (ovo ako ti slučajno program nebi bio u meniju za aplikacije)
huh za grafiku pa zar ti nisi imao nekog ati-ja? za viu nemam blage… kod mene je via integra i nema 3D zato… google: via + linux + 3D ili ubunut via 3D itd…
btw gnome jest možda ljepši ali samo kod ubuntu-a jer koriste human ikone i human +clearlooks style
[quote=vedran]knemo je kded servis, što znači da neće raditi pod gnometom. Mada ima sličnih gnome programa koliko hoće
P.S. Ja koliko znam da Via 3D kartice nisu podržane pod Linuxom ni free ni proprietary drajverom, pa treba bježati od njih k’o od kuge.[/quote]
izvini sto pitam, ali ako nisu podrzane, zasto su stavili linux drivere na via stranicu
još samo da dodam, ako hoćeš da snimiš KDE, kucaš:
sudo apt-get install kdebase
pri kraju poruke vidjećeš koliko MB treba da se skine, pa ako imaš “kredita”, cca 50-100+MB kucaš "yes"
poslije ovoga na login manageru (GDM) dobićeš KDE liniju, prilikom logovanja na sesiji odabereš KDE, eh sada ako si snimio onaj program što ti je govorio Safir (knemo), pokreneš ga sa Alt+F2 ili u konzoli…
btw. kod mene na lapasu ati karta bez 3D drivera nemre da vrti screensavere koji imalo idu na 3D, ali kada skinem drivere onda “leti” i XGL, i quake3demo a kamoli screensaveri…
de reci nam dokle si dogurao i kakava je sad situacija jel išta bolja, šta do sada radi a šta ne? (od početnih zahtjeva)
ps:
eto ti sad njih pa ih peglaj, ja sam “ispuco”, al nemoj praviti belaja hehe
pps:
koliko ja znam da za mmediju ne treba 3D? kod mene je via 8MB share na desktopu i mogu da “puštam” sve
pa dogurao sam daleko
imam multimediju, zahvaljujuci pomoci EMXa, to nije program to je forumaš
mada nisam nesto zadovoljan kvalitetom, sve fura odlicno u prozorcicu, ali kad se stavi fullscreen nekako je kockasta (resterizovana) slika (to je najvjerovatnije do grafe)
na tom linku ima i source code
ps…
@aldin
de loguj se na gmail (i prihvati invitaciju), moram te nesto privatno pitati
[quote=Irfan]pa dogurao sam daleko
imam multimediju, zahvaljujuci pomoci EMXa, to nije program to je forumaš
mada nisam nesto zadovoljan kvalitetom, sve fura odlicno u prozorcicu, ali kad se stavi fullscreen nekako je kockasta (resterizovana) slika (to je najvjerovatnije do grafe)
na tom linku ima i source code
ps…
@aldin
de loguj se na gmail (i prihvati invitaciju), moram te nesto privatno pitati[/quote]
ma ne mogu ba reko sam ti sta je u pitanju… možda ti naletim na posao danas ok?
ma okani se gstreamera, možda radi njega štekucka, probaj, pa javi…
sudo apt-get install totem-xine, on će deletati totem-gstreamer…
[quote=Irfan]izvini sto pitam, ali ako nisu podrzane, zasto su stavili linux drivere na via stranicu
http://www.viaarena.com/default.aspx?PageID=2[/quote]
Source code koji objavljuje Via je vrlo nekvalitetan. Više detalja imaš na ovom linku: http://unichrome.sourceforge.net/ . Izgleda da je tvoja grafika podržana, ali na drugim forumima sam čuo da je 3D podrška prilično loša i generalno sporija nego na Windows.
Open System->Administration->Software Properties .
Select Add
To enable the Universe repository, check the Community Maintained (Universe) button.
[Note]
Adding this repository will mean that the majority of the Free Software universe will be available to install on your system. This software is supported by a carefully selected group of volunteers within the Ubuntu Community, but is not supported by the core Ubuntu development team and may not include security updates.
To enable the Multiverse repository, check the Non-free (Multiverse) button.
[Warning]
Adding this repository will mean that software which has been classified as non-free will be available to install on your system. This software may not be permitted in some jurisdictions. When installing each package from this repository, you should verify that the laws of your country permit you to use it. Again, this software may not include security updates.
5.