UPOMOĆ! Internet club

Nakon što su mi saopštili radosnu vijest legalizacije softvera, shvatio sam da, ako se ne ubijem u međuvremenu, moram naći free rješenje za svoj internet centar. Obzirom da imam 27 računara licence za windows bi me koštale beskonačno mnogo.

Razmišljam da se preusmjerim na Lynux ali, obzirom da nemam nikakvog iskustva, treba mi svaka pomoć…

Koja distribucija je najbolja za Internet cafe
Koji manager softvare (program za kontrolu korištenja računara)
Zamjene za msn, skype, PDF reader itd
Mogućnost instaliranja igrica - Couter-Strike, Call of Duty, GTA San Andreas, FIFA itd

Postoji mogućnost i da angažujem nekoga da to sve odradi za honorar

UPOMOĆ!UPOMOĆ!UPOMOĆ!UPOMOĆ!UPOMOĆ!UPOMOĆ!UPOMOĆ!UPOMOĆ!UPOMOĆ!UPOMOĆ!UPOMOĆ!UPOMOĆ!

Ih jarane… polako :smiley:

Dakle situacija je hitna :slight_smile:

Nisam se odavno time bavio ali evo nekoliko savjeta.

Trenutno kod izbora Linux distribucije osnovni je problem što bi ti se korisnici pogubili na Unity-ju (ovo iz iskustva govorim) pa predlažem da probaš Linux Mint 12 i isprobaš, pa vidi koliko ti cijela stvar odgovara jer poprilično liči na Windows.

Kod internet cafea najveći problem sa Linuxom inače je podrška za Flash, razne Windows Media formate i sl. Na Mintu bi sve to trebalo da radi bez problema.

Za manager software je bilo nekih solucija raznih nivoa upotrebljivosti, ali odavno to nisam probavao pa neka neko drugi uskoči sa idejama.

Skype i Acrobat Reader imaju izdanja za Linux, na Mintu ona ili već dolaze preinstalirana ili ih je lako instalirati.

Za MSN najbolje je koristiti Pidgin, fin komadić softvera koji postoji i za Windows pa je poznat ljudima.

CS radi na Linuxu.
CoD 2 radi ali bilo je nekih problema: http://forum.linux.org.ba/viewtopic.php?id=5133
GTA svojevremeno nije radilo, ne znam ima li kakvih novih informacija: http://forum.linux.org.ba/viewtopic.php?id=4728
Ovi linkovi koje šaljem su iz 2008. znači ko zna kakva je situacija trenutno.

Druže, hvala najljepša

Plaćam pivu ako se ikad sretnemo (Internet club Energy, Ilidža)

Pozdrav, Edo

GTA San Andreas radi na wine-u sasvim “normalno”

Dok sam imao prijasnji laptop, sve sto je on mogao pokrenuti na win-u namjestio sam i na ubuntu-u. Inace wine (posmatraj kao emulator za win programe iako to nije), najbolje mi je radio na ubuntu-u, i to je bilo vrijeme prije unity-ja. Igrao sam bez problema need for speed carbon.

Meni da je namjestiti da world of tanks radi na linux-u, obrisao bih win zauvijek. :smiley: Tako da moras znati da neke stvari nece raditi. To je jednostavno tako.

Imas i komercijalnu aplikaciju Crossover Games.

Crossover nije nista drugo nego wine, samo nacickan i ima gui

znam da ce me ostali mrziti zbog mog posta al’ moram…
:slight_smile:

posmatram tvoj problem sa poslovnog stanovista i mislim da posmatras svoj problem sa pogresne strane.

  1. ko su tvoji gosti? ako su gosti oni koji znaju sta je linux i nekad su ga koristili onda i neces imati toliko problema. ali ako ti je klijentela 75% windows users onda se moze desiti da ti gosti pocnu sve rjedje dolaziti. Jer, nije problem u prebacivanju PC-jeva za Win-a na Linux nego ko koristi PC-jeve. generalno, ljudi ne vole promjene, pa makar i na bolje.

  2. ako si slab sa Linuxom i odrzavanjem kompjutera na kojima je Linux, onda prebacivanje na Linux to moze postati problem. jer kada nesto zapne neces znati popraviti nego ces morati cekati da neko dodje da to popravi ili ces cekati na odgovor sa foruma ili sl.

  3. uradi ono sto je moj bivsi gazda radio u takvim slucajevima: kupi polovan (legalan, naravno) XP/Win7/whatever i rijesio si se belaja. vjeruje mi da (bosanska) solucija “kako da prodjem sto jeftinije” nikad ne donese nista dobro. i ja sam htio da prodjem jeftinije pa sam postavio parket u kuci. medjutim, posto nisam znao kako da uradim detalje, stepenice, izbocene zidove… ostavio sam to za kasnije. dok ne skontam i naucim. na kraju sam, poslije godinu dana, zvao profesionalca da mi to zavrsi. sa malo vise para nego sto sam platio profija, mogao sam sve imati gotovo odmah, bez znojenja i patnje. i kvalitetno, naravno. a ne da se vidi razlika ko je sta radio. posto zivim na “zapadu” naucio sam neke stvari. izmedju ostalog i “business rules” - sto vise ulozis vise ces i dobiti.

preporuka: nadji prvo 2-3 PC-ja, nabaci na njih Linux (Ubuntu) i vidi kako ce raja reagovati. Ugasi Win kompjutere (k’o fol pokvareni) i natjeraj prisutnu klijentelu da koristi Linux i posmatraj reakciju. Ako bude kriticno uvijek mozs upaliti Win PC-jeve.

Afan lijep savjet…

Afan slazem se. Ovo zadnje ti je ok. Mislim da ti ne bi niko trebao zamjeriti. Ideja foruma jeste open source al ajd da pomognemo covjeku.

@energy Pokusaj dakle ovo sto je afan rekao sa dva tri racunara

I ja podržavam afanovu zadnju preporuku, no moja iskustva sa ljudima koji generalno ne poznaju rad sa računarima i prvi put se susreću sa Linuxom su totalno pozitivna, takvim apsolutno nije bitno koji je OS dok god ima (recimo) Firefox ikonu na vidnom mjestu.

Meni se stvarno ukupna cijena licenciranja OS-a, zaista ne čini pretjeranom ako je uporedim sa cijenom igirca (igara?), zato ne vidim zašto tolika frka…

Netacno. Licence su skuplje. Ili te nisam nesto najbolje razumio.

Netacno. Licence su skuplje. Ili te nisam nesto najbolje razumio.[/quote]
Mozda je htio da kaze, da licencu kupis jednom za OS i koristis dok ne promjenis OS za internet klub, dok ce za svaku igricu koju ima morati kupiti po jednu kopiju, pa nekako izadje vise!

10 razlicitih igara (novijih) po cca. 40EUR = 400EUR x 10 racunara = 4000EUR (i tako trosak sa svakom igricom novom)
10 licenci (Win 7 Pro 64-bit English) x 299,20 KM = cca. 3000KM

Opet mislim da nije tako. Single player igrice su oko 20-ak eura koliko i kostaju starije multiplayer (recimo GTA San Andreas). Novi WOW je oko 100 KM ali to je gornja cijena, tako da ukupno to dodje duplo manje tj oko 2000 KM. Druga stvar, igraonica ima konačan skup igara koje se igraju što znači da ne mora da ima više od 10 najpopularnijih igara. A 40 računara sa min cijenom os-a od 150 KM (ako dobije popust) iznosi 6000 KM. Jedino što je tačno da se licenca kupi jednom a igre stalno izlaze nove, ali opet os-ove kupujes sve odjednom a igre kad mozes. Ovo sve govorim jer kolega konta otvoriti igraonicu pa sam malo upucen s njim u pricu. Ali bilo kako bilo, ova nasa prica ne pomaze energy-u :smiley:

Pa ta inspekcija ako će gledati jeli OS licenciran, hoće li gledati i programe na njemu?
Predpostavljam da klijenti koriste Word i ostale programe, i te igre što bi instalirao trebale bi zar orginali biti.

[quote=kvaju]Pa ta inspekcija ako će gledati jeli OS licenciran, hoće li gledati i programe na njemu?
Predpostavljam da klijenti koriste Word i ostale programe, i te igre što bi instalirao trebale bi zar orginali biti.[/quote]
Pa po nekoj logici, sve treba da gledaju! Ali to sto u BiH nista ne ide po nekoj normalnoj logici, moze biti svasta! :smiley:

U ovoj državi ogroman broj ugostitelja ne izdaje račun za uslugu, al oni ipak ganjaju licenciran softver. Sve se može kad se hoće, i kad se malo podmaže.

Crossover nije nista drugo nego wine, samo nacickan i ima gui[/quote]

Ili besplatnu PlayOnLinux.