Sto se tice manager aplikacije pogledaj ovo: http://sourceforge.net/projects/mkahawa/
Nisam nikad probao, ali ne vidim razloga da ne radi dobro. Ima prilicno dobre karakteristike.
Postoji i ovo: http://cyborg.sourceforge.net/index.html.en%20
Sto se tice manager aplikacije pogledaj ovo: http://sourceforge.net/projects/mkahawa/
Nisam nikad probao, ali ne vidim razloga da ne radi dobro. Ima prilicno dobre karakteristike.
Postoji i ovo: http://cyborg.sourceforge.net/index.html.en%20
Hvala svima na odgovorima.
Takođe, nemam razloga da se ljutim i na koga jer sve što kažete ima smisla. Ipak, ima par činjenica koje treba uzeti u obzir
Sve u svemu, Linux dođe kao sasvim realna opcija, pogotovo sa stanovišta da će dosta posjetilaca smatrati da je to baš cool (radi se o mlađim posjetiocima) i čak se može desiti da počnu dolaziti u većem broju da vide “to čudo”. Ko će ga znati više…
Probaću sve sugerisane opcije pa ću se javiti sa rezultatima. Bilo bi mi drago da nekome sa sličnim problemom moja iskustva pomognu.
Hvala još jednom!
Cak bi uvodjenje linuxa u internet klubove moglo rezultirati da ga ti klijenti instaliraju kuci. Dobra promocija.
u principu na linuxu može sve da radi osim windowsovih igrica… njih možeš pokrenut iz winea ali ako nemaš dobru mašinu dosta su sporije…
zato bi ti predložio da instaliraš linux na bar 80% kompjutera, jer ovi koji dolaze zbog interneta neće imati razloga da se bune ako sve središ kako treba… imaš čak i neke zamjene za msn sa istom ikonicom (leptirom) da bi se raja bolje snašla… na linuxu mozilla bolje radi tako da eto imaš i neke prednosti… instaliraj ekstenziju flash-aid i nećeš imati problema sa flash sadržajima… skype radi normalno samo malo drugačije izgleda…
a ekipu koja dolazi zbog igrica ako provale da su na linuxu sporije uputiš na kompjutere sa windowsom…
Pozdrav, nisam imao kad da se predstavim u istim sam problemima dolazim iz Maglaja, imam isti problem kao i vlasnik ove teme, ja sam vec instal linux tacnije zorin os ima sucelje bas kao win dosta je lako i zanimljivo za korisnike ja sam se susreo sa jednim problemom to je sharing konekcije jos drzim na xp server koji dijeli net jer neznam podesiti ovaj na linux/u jedan dan je radio sutradan nista e sto sam cuo da ima jos problem kao da nedaju linux u komercijalne svrhe tako da nam kao ta ideja pada u vodu ako ko zna vise neka me ispravi
Ima li igdje tacku ova tvoja recenica? Ko to neda linux u komercijalne svrhe? Kakve su to svrhe tacno? Objasni malo.
sorry kuca se samo sa zarezom ovako komercijalne svrhe da mi je u radnji u internet klubu na klijentskom i serverskom racunaru da se moze otici na net i to je to facebook i msn nista vise
druže. linux je free software, što znači da ga je onaj što ga je napravio, dao na slobodno (besplatno) korišćenje. to što je nešto besplatno, ne mora da znači da nema svog vlasnika. a taj vlasnik polaže vlasnička prava na svoj proizvod, nevezano za to da li ga prodaje ili dijeli džabe.
prema tome, ne vidim način kako neko može nekome zabraniti da nekom trećem nešto ustupi na slobodno korišćenje. mislim, postoji šansa i da svjetske vlade zabrane free software, kako su krenuli ne bi me začudilo, ali za sad, sve je ok, možeš da koristiš kolko hoćeš…
što se servera tiče, znam da postoji ubuntu verzija samo za to, o tome ne znam puno ali tu su mnogo iskusnije kolege da pripomognu…
Teorije zavjere o tome kako linuxu nece da dopuste da se koristi kako ti kazes “u komercijalne svrhe” zaboravi. Vecina servera danas ide na linuxu bez problema. Drugi instaliraj neku poznatiju distribuciju, jer kako vidim taj Zorin je neki skinovani KDE, sto znaci mozes komotno KDE distro instalirat bez problema, Fedoru ili nesto slicno… A sto se tice djeljenja konekcije, daj malo detalja sta i kako pokusavas da uradis…
Prijatelju, fino skineš DVD verziju Linux Minta i gotova stvar. Sve što ne može fino instaliraš VirtualBox i u njemu Windows. U VirtualBoxu možeš instalirat Windows nelegalno jer se on pokreće kao program i niko ti ga ne može ukloniti jer ti nije glavni OS.
Ili instaliraj Ubuntu i prepravi ga malo da izgleda kao win 7.I onako raja neće ništa skontat njima je samo bitno da radi counter strike 1.6 i facebook.Evo pogledaj:
Ovako sa linux opcenito sam se susreo tek u srijedu. Malo sam googlao da vidim sta i kako skinuo zadnji ubuntu i djelovao mi kao komplikovan, i poslije naletim na zorin os i on mi je ok bio dosta kao laksi valjda sto je look isti kao win dosta laksi mi prelaz bio.
Sto se tice konekcije znaci ovako imam wlan net koji dolazi na lan kartu koja je po mac adresi prijavljena kod provajdera pci slot i integrisana lan karta koju sam koristio tj odvodio na switch granao dalje vezu. Na win je to lako bilo static ip i pppoe sharing i to je to a na linuxu sam znaci imam eth0 i eth1 na eth0 dolazi net sa autmatic ipv4 i oznacio sam shared a konekcija je napravljena preko dsl i na serveru imam net a eth1 sam stavio znaci ip 10.10.10.1 255.255.255.0 i dns mask je 10.10.10.1 i to je to u postavkama karti a u terminalu sam sa tutorijala uradio iptables imaju 4 koraka i prvi put sam dobio net na racunaru jedinom koji ima xp ovi ostali na linuxu nije bilo nista poslije sam probao na msn da udjem detektuje problem dns-a i to je to vise ni google neide na tom pc-u glavni nikako ne pusta konekciju.
Ko moze i ko hoce nek pomogne ako ima volju najvise bi volio step by step
hvala svima koji pomazu
Meni to djeluje kao firewall (iptables) da nije konfigurisan kako treba. Imas li net na ijednom racunaru, osim servera?
Nemam jucer imao na jednom koji je na xp danas nema ni na njemu samo glavni ima ostali mrtvi i xp i linux os, jos nesto gledam sad citam nesto kao mora se svaki put iptables podesiti kad se upali djabe ono sto sam snimio u terminalu?
… ili tako nesto
Distrowatch kaže da je Zorin OS baziran na Ubuntu i da je skinovani Gnome a ne KDE:
http://distrowatch.com/weekly.php?issue=20110117#feature
U svakom slučaju eksperimentisanje sa manje poznatim distribucijama je dobra zezancija ali ja ne bih ništa komercijalno držao na tome jer se može pokazati da ima neki kritičan bug ili da se prestane razvijati.
amar-ze je poslao odgovor, sve promjene na iptables-u su privremene ako se na neki način ne zapišu, a to je način.
za shareovanje konekcije na linuxu ti vjeruj nije velik problem, ako si zagrijan može ti se fino objasniti ili zagooglaj,
a možeš to riješiti i malo elegantnije sa raznim opcjama DHCP server, ograničavanje brzine, davanje prednosti npr html u odnosu na torrent i sl, praćenje bandwith grafova itd itd
evo ti jedan primjer, npr na neku mašinu snimiš pfSense ili
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_router_or_firewall_distributions
svim računarima u mreži podesiš da je ta mašina gateway
a to za komercijalu, možda ti se malo pomiješalo sa GPL licencom, možeš ti komotno koristiti opensource stvari u komercijalne svrhe, međutim ne možeš recimo uzeti nečiji open source kod pod GPL licencom i onda ga prodati a ne dati čovjeku source code… helem ako te baš zanima pročitaj malo detaljnije o licencama i ne sekiraj se
Ovo za komercijalu to sam cuo od gospode inspektora kao nesmije se to u BiH koristiti kao ilegalno je s tim da sam ja pitao kako je ilegalno ako je na djabe nesto njihovim jezikom jer kad sam spomenuo vrstu licence pitali su sta je to i trazio sam im zakon kojim oni mogu nas privatnike da terete za tu licencu i kako, ali nisu imali tako da im to pada u vodu.
E sad znaci ko mi je voljan pomoci da dignem znaci klub na linuxu i opensource neka se javi moze i preko pm da se nezatrpaje tema npr voljan sam nauciti. Dosta ce mi trebati pomoci ja mislim.
Evo znaci konkretno imam server znaci imam klasicni dell pc desktop on mi je bio kao server 2.8 ghz 1 gb ram i 40 gb hdd u njemu su dvije lan karte dovod neta i odvod na klijente. Klijenti su razni pc-ovi to nije toliko bitno 16 pc-a ce biti
I imam jos znaci org server dell poweredge 800 sa 2gb rama mada mislim da mi je jednostavnije na ovaj obicni desktop da to uradim
Moje potrebe sharing konekcije sa servera ne klijente bandwith oranicenje neko znaci brzine na 100 kb/s efektivno down-a up neogranicen
Member acc ili start stop nadzor vidio sam da mkhawe tako nekako imam podrsku za internet klubove
Programi znaci browser i msn naknadno mozda koja igrica gta i cs to je to
P.S. Bit ce jedan pc odvojen tj moj koji cu koristi do servera stoji imam KVM switch jedan monitor mis i tastatura na dvije centrale posto ja necu surfati sa servera i koristiti ga ovaj drugi pc ce biti moj radni znaci snimanje kucanje printanje sa njega 2 printera imaju i to je to
Mislim da bi se Udruženje Linux korisnika BiH trebalo obratiti zvaničnim protestnim dopisom Federalnoj upravi za inspekcijske poslove zbog dezinformacija koje njihovi uposlenici šire. Čak i stranica Federalne uprave Licenciranje.ba spominje “besplatne licence”:
http://www.licenciranje.ba/index.php?option=com_content&view=article&id=120&Itemid=69
što je takođe krajnje neprecizno jer se stiče dojam da je jedina alternativa payware vs. freeware (free-as-beer-ware). Kod slobodnog softvera licenca eksplicitno daje prava korisniku da koristi, umnožava i modifikuje softver bez naplate autorskih prava. Zainteresirane firme mogu nuditi komercijalne usluge zasnovane na slobodnom softveru kao što su: održavanje, tehnička podrška, download i update servisi, prodaja hardvera sa preinstaliranim prilagođenim slobodnim softverom itd.
BTW negdje sam pročitao da je licenciranje.ba stranica FUZIP međutim nigdje na samoj stranici nema nikakvog impresuma nego pod linkom “partneri” stoje: FUZIP, Inspektorat Brčko distrikta, BSA i jedan broj firmi (uključujući Microsoft).
Ako ko ima prve smjernice ( zamisao kako da konfigurisem preko cega ) sta da skidam nek pise.