UPOMOĆ! Internet club

[quote=vedran]Mislim da bi se Udruženje Linux korisnika BiH trebalo obratiti zvaničnim protestnim dopisom Federalnoj upravi za inspekcijske poslove zbog dezinformacija koje njihovi uposlenici šire. Čak i stranica Federalne uprave Licenciranje.ba spominje “besplatne licence”:

http://www.licenciranje.ba/index.php?option=com_content&view=article&id=120&Itemid=69

što je takođe krajnje neprecizno jer se stiče dojam da je jedina alternativa payware vs. freeware (free-as-beer-ware). Kod slobodnog softvera licenca eksplicitno daje prava korisniku da koristi, umnožava i modifikuje softver bez naplate autorskih prava. Zainteresirane firme mogu nuditi komercijalne usluge zasnovane na slobodnom softveru kao što su: održavanje, tehnička podrška, download i update servisi, prodaja hardvera sa preinstaliranim prilagođenim slobodnim softverom itd.

BTW negdje sam pročitao da je licenciranje.ba stranica FUZIP međutim nigdje na samoj stranici nema nikakvog impresuma nego pod linkom “partneri” stoje: FUZIP, Inspektorat Brčko distrikta, BSA i jedan broj firmi (uključujući Microsoft).[/quote]

Ovo sam i ja primjetio, i mislim da bi trebalo poslati protestno pismo i FUZIP kao i vlasniku stranice (lunatbwa.ba) , Ako treba mogu i napisati kako i sta su slobodne licence i koja je razlika izmedju komercijalnih (koje se placaju) i ovih besplatnih, pa da imamo i to ljudima da prezentujemo!

PS. Preporuka da se otvori novi topic sa ovom temom i promocijom linuxa kao alternativi komercijalnom softweru…

znači za shareing konekcije ti i ne treba nikakav server, kupiš router, na njega prikopčaš switch, računare u switch i svi imaju internet

e sada ako hoćeš nešto malo elegantnije, uzmeš onda pfSense (www.pfsense.org) instaliraš na neku mašinu koja ima dvije mrežne kartice, na jednu karticu dovedeš internet a sa druge razvedeš do switcha, računare kopčaš u switch. Na pfSense-u imaš razne karafeke monitoringa i čuda.

[quote=vedran]Mislim da bi se Udruženje Linux korisnika BiH trebalo obratiti zvaničnim protestnim dopisom Federalnoj upravi za inspekcijske poslove zbog dezinformacija koje njihovi uposlenici šire. Čak i stranica Federalne uprave Licenciranje.ba spominje “besplatne licence”:

http://www.licenciranje.ba/index.php?option=com_content&view=article&id=120&Itemid=69

što je takođe krajnje neprecizno jer se stiče dojam da je jedina alternativa payware vs. freeware (free-as-beer-ware). Kod slobodnog softvera licenca eksplicitno daje prava korisniku da koristi, umnožava i modifikuje softver bez naplate autorskih prava. Zainteresirane firme mogu nuditi komercijalne usluge zasnovane na slobodnom softveru kao što su: održavanje, tehnička podrška, download i update servisi, prodaja hardvera sa preinstaliranim prilagođenim slobodnim softverom itd.

BTW negdje sam pročitao da je licenciranje.ba stranica FUZIP međutim nigdje na samoj stranici nema nikakvog impresuma nego pod linkom “partneri” stoje: FUZIP, Inspektorat Brčko distrikta, BSA i jedan broj firmi (uključujući Microsoft).[/quote]

Slažem se da bi trebalo bar nešta uraditi, da ovo ne prođe pored nas ko da ništa nije bilo…

Imaš ovdje dosta fin tutorijal oko internet connection sharinga na Ubuntu:
https://help.ubuntu.com/community/Internet/ConnectionSharing

@nidla nemoj odma’ pfsense :smiley:

@nidla Router opcija mi nepase radi monitoringa ova druga sa dvije lan karte pase i skidam ovaj pfSense-2.0.1-RELEASE-1g-amd64-nanobsd.img.gz imam 64 bitnu masinu koju cu za servera

@vedran taj tutorijal sam i koristio i iptables kao sto je tu objasnjeno je radio jedan dan znaci prosle srijede je to probano i vise nije proradio cak sam i novi os ponovo reinstalirao i nece da radi

[quote=nrg]@nidla Router opcija mi nepase radi monitoringa ova druga sa dvije lan karte pase i skidam ovaj pfSense-2.0.1-RELEASE-1g-amd64-nanobsd.img.gz imam 64 bitnu masinu koju cu za servera

@vedran taj tutorijal sam i koristio i iptables kao sto je tu objasnjeno je radio jedan dan znaci prosle srijede je to probano i vise nije proradio cak sam i novi os ponovo reinstalirao i nece da radi[/quote]

pf sense ima dobru dokumentaciju i community (da ne kažem dosta raje ga koristi pa je prilikom googlanja dosta lako da se čovjek snađe)

Evo mene opet.

Našao sam distribuciju za internet cafe koja se zove Zencafe (bazirana je na Zenwalk-u) http://www.zencafe.web.id/

U sebi ima integrisano sve što treba osim wine-a. To uključuje i management mkahawa te razne opcije namijenjene internet clubovima.

Jedini problem je što mi na računarima gdje imam noviju grafičku kartu, na kraju instalacije obori x-server (ne može da prepozna screen). Našao sam driver za Nvidia karte koje imam ali kada pokrenem instalaciju prijavi error tražeći da konfigurišem kernel sources.

Ako ko zna šta trebam da uradim, neka javi.

Posto je pomenuta distribucija bazirana na zenwalk-u vjerovatno vazi ista procedura za installaciju nVidia drivera:

Navedeno je da se uradi preko komandne linije, ako se ne snades javi.

@nidla skinuo 64 i ovaj 386 raspakujem i narezem .iso i nema ga na boot opciji nejavlja se

mora biti :), traži opciju burn image file → odabereš pfsense.iso

p.s.
ne ide klasično prženje, već kao image, tada ti CD bude bootabilan

[quote=nrg]Ovako sa linux opcenito sam se susreo tek u srijedu. Malo sam googlao da vidim sta i kako skinuo zadnji ubuntu i djelovao mi kao komplikovan, i poslije naletim na zorin os i on mi je ok bio dosta kao laksi valjda sto je look isti kao win dosta laksi mi prelaz bio.

Sto se tice konekcije znaci ovako imam wlan net koji dolazi na lan kartu koja je po mac adresi prijavljena kod provajdera pci slot i integrisana lan karta koju sam koristio tj odvodio na switch granao dalje vezu. Na win je to lako bilo static ip i pppoe sharing i to je to a na linuxu sam znaci imam eth0 i eth1 na eth0 dolazi net sa autmatic ipv4 i oznacio sam shared a konekcija je napravljena preko dsl i na serveru imam net a eth1 sam stavio znaci ip 10.10.10.1 255.255.255.0 i dns mask je 10.10.10.1 i to je to u postavkama karti a u terminalu sam sa tutorijala uradio iptables imaju 4 koraka i prvi put sam dobio net na racunaru jedinom koji ima xp ovi ostali na linuxu nije bilo nista poslije sam probao na msn da udjem detektuje problem dns-a i to je to vise ni google neide na tom pc-u glavni nikako ne pusta konekciju.

Ko moze i ko hoce nek pomogne ako ima volju najvise bi volio step by step

hvala svima koji pomazu[/quote]

Evo instalirao sam Zorin OS i oduševljen sam.

Ipak, ne mogu instalirati klijenta Mkahawa za zatvaranje računara…

@nrg - Šta ti koristiš za kontrolu vremena na računarima?

Ma to je prejednostavno za snimiti znam cim ima .img ide na boot probao i sa alcohol i sa nero ista stvar kad ubacim nekrene ili mozda ja grijesim u koraku iz ovog .img.gz izvadim ovo .img i to narezem jer to je boot mozda treba drugacije raspkovati? Ujutro od 7 sam ponovo u radnji pa cu drugu przilicu i jos koji program skinuti probati da vidim da li ce da ide.

@energy imas tamo na tutorijalu tri koraka pratis i instaliras jedan po jedan treci ce ti zapeti zna se desiti problem pa ga moras synaptic package manager remove pa ponovo na terminalu ces dati adrese klijenta ja ga jos nisam testirao ali sam uspio ga instal

Jesil i kako si uradio sharing konekcije?

nrg šta koristiš za kontrolu računara?

[quote=nrg]Ma to je prejednostavno za snimiti znam cim ima .img ide na boot probao i sa alcohol i sa nero ista stvar kad ubacim nekrene ili mozda ja grijesim u koraku iz ovog .img.gz izvadim ovo .img i to narezem jer to je boot mozda treba drugacije raspkovati? Ujutro od 7 sam ponovo u radnji pa cu drugu przilicu i jos koji program skinuti probati da vidim da li ce da ide.

@energy imas tamo na tutorijalu tri koraka pratis i instaliras jedan po jedan treci ce ti zapeti zna se desiti problem pa ga moras synaptic package manager remove pa ponovo na terminalu ces dati adrese klijenta ja ga jos nisam testirao ali sam uspio ga instal

Jesil i kako si uradio sharing konekcije?[/quote]

skini ovaj gz fajl, otpakuj i sprži iso

amd63
http://pfsense.ufms.br/downloads/pfSense-2.0.1-RELEASE-amd64.iso.gz

i386
http://pfsense.ufms.br/downloads/pfSense-2.0.1-RELEASE-i386.iso.gz

Jeste li ovo za licence premjestili na drugu temu? Stvarno, mislim da bi nesto trebali uraditi. Ako mogu iz bl kako pomoci - javite. Gdje se moze otici u administraciju za informacije o licencama, bas bih volio da cujem sta bi mi rekli? Koja inspekcija je nadlezna za to?

Evo kreirao sam stranicu za diskusiju o licenciranju: http://forum.linux.org.ba/viewtopic.php?id=6726
Molim vas da se ovdje sva diskusija fokusira na pomoć oko internet cluba.

Pozdrav drustvo,

evo mene digao sam pfsense sa ovih zadnji linkova i386 sam upotrijebio i dosao do koraka kad se instalira na hdd i upali se ponovo imaju opcije 1, 2 po tutorijalu ide opcija dva konfiguracija ip adresa za lan i tu unosim prvo ja podesajem na svoje ip koje sam navikao 10.10.10.1 i trazi subnet dadne tri prijedloga e.g. 255.255.255.0 = 24 i ostale ja sta god da unesem neprolazi dalje

[quote=nrg]Pozdrav drustvo,

evo mene digao sam pfsense sa ovih zadnji linkova i386 sam upotrijebio i dosao do koraka kad se instalira na hdd i upali se ponovo imaju opcije 1, 2 po tutorijalu ide opcija dva konfiguracija ip adresa za lan i tu unosim prvo ja podesajem na svoje ip koje sam navikao 10.10.10.1 i trazi subnet dadne tri prijedloga e.g. 255.255.255.0 = 24 i ostale ja sta god da unesem neprolazi dalje[/quote]

http://youtu.be/kEJZwUUNTKo

Rijeseno sad je komplet dignut ulazio sam preko klijent pc-a u ove postavke i ok je sta dalje?

moze i preko msn da ostavim posto sam online dosta vremena da se brze komunicira

[quote=nrg]Rijeseno sad je komplet dignut ulazio sam preko klijent pc-a u ove postavke i ok je sta dalje?

moze i preko msn da ostavim posto sam online dosta vremena da se brze komunicira[/quote]

nemam kad ja za chat, mogu li ti mašine na internet? ako ne onda vjerovatno treba podesiti firewall rules, konsultuj dokumentaciju, google i youtube