Nemas na ovom linku nista tj ima Antamedia koja neide na linux kao i ovaj CyberPro djeluje fin al platforma nista a Mkahawa nemogu je skontati
Tvoje rjesenje koje ce ti parcijalno rijesiti problem je PlayOnLinux. Moze se instalirati na ubuntu vrlo jednostavno i taj program automatski ucitava najbolju WINE konfiguraciju.
Lista igara koje podrzava je ovdje:
http://www.playonlinux.com/repository/?cat=1
Izmedju ostalog rade savrseno CS, San Andreas, Call of Duty 2. Dakle, sa PlayOnLinux rade savrseno uz minimalnu konfiguraciju. Za ove ostale ne znam, ali mislim da oko njih ima vise posla. Mada, za League of Legends ima tutorijal na njihovom forumu.
Drugo pitanje je da li ti imas licence i za ove igre. Mozda ce BSA i ovo provjeravati. U svakom slucaju pogledaj i neke open-source i free igre koje su jako dobre (America’s Army, TF, Alien Arena itd.)
Kako lijepo na ovom linku ovo radi a ja nemogu da startam klijenta uvijek mi je ovaj pc prekrizen sa X :(
Sa youtube evo link uspjednem da povezem ovako sve i super radi ali kad reset klijenta opet mi dodje otkljucan klijent kako snimiti ovo tj spasiti
http://www.youtube.com/watch?v=5q0aeDJMdH8&feature=related
ova skipta mozel pojasnjenje kako uraditi u terminalu ili to me buni
the solution is to let ubuntu load first all his necessary components, apps and etc. and mkahawa-client be the last… make a script that delays the launching of mkahawa-client to 30sec or more…
heres an example:
#!/bin/bash
sleep 30 && mkahawa-client -nossl -name whatever -host server_ip;
and save as .blahblah.sh then chmod a+x blahblah.sh and add in STARTUP APPLICATIONS pointing the command to your saved startup script…
Kucas prvo u terminalu:
gedit blabla.sh
u geditu (text editor) kucas ovo:
“#!/bin/bash
sleep 30 && mkahawa-client -nossl -name whatever -host server_ip;”
Naravno, promijeni ime i host server ip. Snimi i zatvori. Zatim kucaj:
chmod a+x blabla.sh
i udari enter. I onda ovu skript dodaj u startup applications.
skripta je napravljena stavim komande koje sam prije probao u terminalu i ok klijent radi i radi kontrola sa servera, ali kad dodam u start up nestarta klijent sa ovim softwareom nego ostane otkljucan sto znaci opet sam pogrijesio, jel skripta mora biti kopirana u neki folder jer u mene stoji u dokumentima a ovo mi neradi nikako > chmod a+x blabla.sh
koji distro? Mozda da dodas u rc.local pa da se izvrsava kao daemon? Opet kazem, ovisi koji je distro, npr.na archu je to rc.conf, ovo sto sam napisao za rc.local provjeri u /etc/rc.d/
Zorin OS Ubuntu
@Reznor: to treba biti pokrenuto kad se starta GUI a ne system … tako da mu rc.local nece pit vode.
@nrg: chmod a+x ime_filea_koji_si_kreiro
ono gore sto stoji blabla.sh ← “blabla” je ime file-a
Hvala Maher_ ovo radi ok je sad sve 6 pc-a sam stavio u opticaj. Danas radim normalno poslije 10 dana ostale cu u hodu da rjesavam, radi mi start stop tj samo mjeri vrijeme members nece al bitno nek bilo sta radi kako treba
Bilo bi super kada bi mogao nakon mjesec dana rada napisati neku pricu da mozemo staviti na front page tako da se mozemo reklamirati Ja mislim da bi se @vedran i @adioe3 mogli sloziti
A bit ce nesto dok se ufati vremena i detaljno cu probati neka uspustva iz prve ruke prenijeti neke cake sto su se u hodu rijesile a kojih na xp npr nije bilo prilikom podesavanja opcija. Dosta nedostataka ima dok se sad jos malo adaptiram napisat cu, tj. postaviti pitanja ako ko bude strucan nek odgovori
Rezime danasnjeg dana, klijenti kluba su zadovoljni nije im toliko tesko da se priviknu samo amsn i google chrome je aktivan, malo je bilo price sa moje strane kako ce im biti brze otvaranje stranica ( nemam jos bandwidtha dobijaju puni 12 mbs po racunaru brzina surfanja ) imam mjesecni limit 80 gb tako da cu morati to da install nije toliko prioritet al da se ima u vidu, neobicno je mladjima sto nema igrica. Ja sam probao free igre, pa mi se javio skoro na svakom pc-u ( razlicite centralne ) problem grafike i drivera desi se da je instalirana grafika ali nije u upotrebi to moram da rijesim i moram da skontam wine upotrebu nema mi podrske za cs i gta san andreas te su mi dvije igrice prioritetne. U wine imam podrsku za cs source a kad instal cs 1.6 bude greska u startanju. Mkahawa radi bez problema krenuli su i members acc da rade. Hvala
Instaliraj playonlinux, mislim da nema podrsku za CS 1.6, ali ima za Source. “obicni” wine mozes install kao regularni paket, samo moras ubaciti Tahoma fontove u wine dir, kako bi radio CS 1.6
http://www.playonlinux.com/repository/?cat=1
Imaju forum na stranici, a ako naidjes na neki problem, bujrum pa opleti i odje
Pošalji konfiguracije i zašto misliš da nije u upotrebi grafika.
Koliko vidim na forumima Zorin po defaultu instalira Nouveau driver za nVidia kartica, a može se poštimati kao i na ubuntu koristeći Additional drivers:
https://help.ubuntu.com/community/BinaryDriverHowto/Nvidia
Slična je situacija za ATI chipsete.
vidim da ste do sada nakupili iskustva. Konkretno imam prijatelja koji ima net klub i koristio bi normalno linux e sad jel neko ima vremena oko nekog opsirnijeg tutorijala i da podijeli iskustva u sirem smislu
Linux mint - gnome-classic no effects
wine (za igrice) sa svim potrebnim dodacima (winetricks+mono runtime+directx)
mkahawa caffe server
To je to ukratko. Ako te zanimaju detalji izvedbe bujrum.
Takodje je moguca opcija po sistemu “kljuc u ruke”
Pozdrav ljudi,
I ja pokusavam da uradim nesto slicno kao sto ste pisali u temi, samo me zanima par stvari. Instalirao sam Ubuntu 12.04 i planiram da ubacim mkahawa cyber cafe software, samo me muci druga stvar. Kada napravim standard account, klijenti mogu da skidaju i pakuju sve i svasta na desktop, mogu da menjaju permisije tih fajlova kroz properties (desni klik) i mogu da menjaju system settings. Ja bih to nekako da iskljucim ako postoji mogucnost i da postavim nesto slicno kao 555 permisijama, samo da mogu da vide ikonice na desktopu i da pokrenu igru ili internet browser, ali da ne mogu nista da menjaju i podesavaju izvan onih podesavanja kako sam im ja namestio. Znam da postoji pessulus program, samo sto on na ubuntu 12.04 ne radi, a nista drugo ne mogu da nadjem. Moze li mala pomoc oko toga? Pokusavao sam i preko guest sessiona, ali je on previse ogranicen na tmp pa sam to batalio.
sudo -s
chattr +i /home/USERNAME/Desktop
Have fun
Bolje rješenje bi bio Tomoyo ili AppArmor, mada ne znam koliko bi muke trebalo da se napišu pravila
(Tomoyo ima “permissive mod”, koji bilježi sve operacije, od čega bi se mogla napraviti solidna whitelista
za početak)