VAŽNO! U toku pregovori sa Microsoftom!

Članak je trenutno ovdje. Pošto ovaj link nije trajan, radim copy&paste uz pridržavanje prava sajta biznis.co.ba:

PREDSTAVNICI MICROSOFTA POČELI PREGOVORE SA VIJEĆEM MINISTARA BIH O LICENCIRANJU SOFTVERA U INSTITUCIJAMA DRŽAVNE UPRAVE

Sarajevo (23.02. bh biznis) - Predstavnici američkog Microsofta za Adriatic regiju počeli su u ponedjeljak prvu rundu pregovora sa Vijećem ministara o legalizaciji i licenciranju softvera u Bosni i Hercegovini. Davor Majetić, generalni menadžer Microsofta za Hrvatsku i BiH, ocjenjuje početak pregovora dobrim jer smatra da u Vijeću ministara BiH i entitetskim vladama postoji spremnost da se sav softver legalizuje.

• Bh. Vlada je prepoznala problem legalizacije softvera i spremna ga je riješiti. Nadamo se da ćemo u roku od narednih šest do deset mjeseci doći do načina kako da riješimo pitanje licenciranja softvera koji se koristi u državnoj upravi, odnosno kako stvoriti situaciju da se provodi zakon o zaštiti intelektualne svojine koji već postoji u BiH - rekao je Majetić za portal Bh biznis.

Odgovarajući na pitanje koliko bi se trebala platiti licenca za licenciranje softvera u državnoj upravi, on je rekao da se cijena u principu formira na osnovu broja računara, te da je jako teško trenutno odgovoriti na to pitanje obzirom da niko u BiH pouzdano ne zna koliko ima računara na državnom, entitetskim i kantonalnim nivoima.

• Ako država BiH pokaže odlučnost da implementira odredbe zakona koje se tiču softverskog tržišta, onda je i Microsoft spreman investirati u BiH u smislu otvaranja ureda, lokalizacije proizvoda Windowsa i Officea, te investiranja u obrazovanje i edukaciju. U tom slučaju Microsoft bi ponudio besplatne licence obrazovnim ustanovama u BiH, tako da učenici od osnovne do srednje škole, te studenti na fakultetima imaju gotovo besplatan pristup našoj tehnologiji - kaže Majetić.

Eh … ovi nasi izgleda ne vide Open Source kao opciju :slight_smile:

Microsoft-ova politika… Već je ovo viđeno. Dignu malo buke pa se malo ušute i na kraju odjednom objave pojedinosti ugovora. Isti scenario se desio u cijeloj regiji.

smjesno fakat…

xp pored suse.a … presmjesno… nazalost… tako je to, microshit politika…

smjesno ili ne - ali ako nase guzonje nemaju dovoljno u glavi - dzaba ti Linux ! - jer ipak oni odlucuju a ne mi! … ;(

Ma imaju oni u glavi … samo sto su sebicni …
Mada … vjerovatno ima i onih koji nemaju nista korisno u glavi :slight_smile:

hmmmm… bezze mi je pisat na ovu temu po ko zna koji put… ko je navikao na microsoft nek se sluzi njime

Bilo bi to tako da se ne trose pare poreznih obveznika. Dakle boli mene briga sta ce politicari kod kuce koristiti, ali ne zelim da moje pare idu za licence (havu) microsoftu. Jednostavno.

Treba jos jednom dati do znanja da postoje i druga rjesenja osim MS-a, ako i nije prekasno. Nisam siguran da ce to biti dovoljno. Bilo bi dobro da ima neki “insider” koji bi dao ideje i informacije ljudima koji su zaokupljeni “nacionalnim interesima” u smislu price troskovi/bh-kao-kolonija/razvoj domaceg softvera…

Procitao sam danas clanak u avazu sto je izasao … saopstenje ULK-a u kojem se skrece jos jednom paznja na Open Source. Iskreno, ne vjerujem da ce ista to promijeniti. Osim sto je dosta politicara korumpirano, vjerujem da se vrsi i pritisak s vana da vlada potpise to. Nama bi idealno bilo da se u tom ugovoru ostavi makar malo lufta za open source …

ma idealno bi bilo da ova drzava propadne, da ovi kvazi ministri (cast izuzecima) nemaju od cega zivit (nemaju sta ukrast). Pa kad je bal, nek je maskembal…

Eto , ne studiram ovdje , ali me jos uvjek interesuju stvari po BiH i kako cuh veceras, imas pravo 2 puta obnovit godinu, a treci put si vandredan student (placat ~750KM/semestar), a predmeta gomila (tj. nemoguce il je moguce ako ucis 10 sati dnevno)…

Jah

svaki politicar/guzonja ce rado potpisati taj neki ugovor sa MS-om da bi se poslije hvalio kako je “privukao” stranog ulagaca u nasu zemlju a u stvari su uvalili citavu zemlju u troskove/dugove !! ;(

Ma dobro nije toliko naivno. Ne vjerujem da ce se moci hvaliti time. Jedino cime ce se moci hvaliti je to da su legalizovali softver i time su korak blize razvijenom svijetu :))) Bljak.

Stvar je u tome da oni na to ne gledaju kako mi gledamo.
Mi pokusavamo “ubaciti” u glavu tim politicarima da ce, koristenjem Open Source Software-a, ustedjeti mnogo resursa (novca) koji bi se mogli preusmjeriti na nes drugo :slight_smile: No oni misle upravo na onaj nacin koji su opisali Nihad i testni_hamo2 u prethodnim porukama.
To je na onaj fazon: Mi se krecemo prema zapadu, usvajamo njihove standarde i zakone, no, jos uvijek nismo ekonomski razvijeni kao oni, ali nema veze “Narod ce to pozlatiti”, odnosno sve preko nase grbace :slight_smile:

Pozdravi

Ma sve je to uredu, al neidemo mi bas K zapadu time sto ce guzonje potpisat ugovor sa M$

Nase guzonje, neznaju ni sta je email a kamoli OS. A da bude jos gore ljudi koji rade u administraciji znaju za samo za win enviroment. Dosad su koristili 98, dok se nisu usemili sa dellom koji pravi svoje kompove za xp.

Izmedju ostalog dobro je poznata cinjenica da je francuska, puno razmisljala o prelazenju na nix sisteme. Neznam jesul izrsili migraciju, al znam da su rekli americi da to nema nikakve veze sa politikom, vec samo o onome sto pravi smisla. Ne gotivim francuze nikako, al eto ljudi su ispostovali furku.

Onda te gluposti o licenciranju software, pa de recite mi koja ce budala da kupi legalnu win kopiju?

Nema od tog nista , nemoze meni neko zabranit nesto da kopiram ako ni ne zna da ja to imam , to jest da ja to umnozavam :slight_smile: … ne mozes ti protiv ljudi , kad su se ljudi vec uhodali … razradili sistem :)) i sad da budemo legalni ? sto ? :)) e pa necemo :))

Ma naravno da nema nista od toga, problem je taj sto, ce nasa vlada da pljune gadan kes za licence. To je problem, so kesa ionako nema a oni ce da pljunu kes na licencirani software. Uz to koji je veoma los, treba malo svijest kod ljudi podignut.

Treba se ljudi dic na noge, kako bar doc na tv pa odrzat one debate. Samo da svijet vidi da ima “alternativa”

Ona budala koja nece moci kupiti novi kompjuter bez instaliranog softvera, u onim radnjama koje nece moci prodavati kompjutere sa nelicenciranim softverom. U ameriKi su se ljudi borili protiv ovoga …

Malo ste previse uzeli siljiti oko tog siguran/nesiguran OS. MS Win ipak nije nesto sto je nesigurno.

Ta bi konstatacija imala smisla da sada linux nema rupa, ali kako je i on produkt ljudskog mozga, tako je i manje/vise supalj.

Odmah da napomenem - ne zelim da sa vama siljim raspravu o tome koji od ova dva OS-a je vise supalj. Takodjer, pobornik sam linux-a i koristim ga u svakodnevnom radu, kao i windows (licenciran).

Eh sada da predjem na samu temu…

Ono sto svi zanemaruju jeste konfiguracija i odrzavanje. Morate se sloziti samnom da je linux (pogotovo u serverskoj konstalaciji) daleko komplikovaniji za podesiti i odrzavati od windowsa. Samim tim i cijena konfiguracija i odrzavanja linux OS-a je skuplja.

Sada cete pomenuti YaST isl. konfiguracijske alate. Ja licno kod SuSE 9.1 nisam mogao da nadjem mogucnost konfigurisanja i koristenja B kanala ISDN-a, vec sam se morao zaroviti u konfiguraciju pppd-a, dok je to kod Win-a stavljanje jedne kvacice.

Ruku na srce, komplikovanija konfiguracija u najvecem dijelu doprinosi “elasticnosti” i bas je to jedna od stvari koja mi je draga.

Drzim se misljenja da ULK ima pogresnu strategiju promocije i prezentacije linux-a.

Naime, cijena nije jedina beneficija, a na koju se ULK jedino i oslanja. Takodjer, ULK cilja na omasovljenje linux-a u rangu prosjecnih korisnika, sto je jako osjetljivo trziste i zasigurno jos nije spremno na linux (*), isto kao sto ni linux nije spreman za to trziste (citaj: nije dovoljno lagan).

• citaj: covjek uzme misa, stavi na uho i pita: “a jel radi ovo?” - da, zvuci nevjerovatno, ali je ovako jedan moj kupac racunara nastupio - i kako njega nauciti banalnu stvar, da se “pisanje” na linux OS-u ne zove “Vord”? Ovakvih je najmanje 30% u vladi!

Kad sam vec pomenuo strategiju i serversku konstalaciju, mislim da nema nista boljeg za prezentaciju serverkih mogucnosti do mail sistema (cyrus+postfix+amavis+spamassassin+clamav).

Ciljajte ljudi na serverske i polu-serverske instalacije!

Kao zakljucak zelim da kazem: vladi je s pogresnog aspekta prezentiran linux, tj. njegove beneficije ne samo u odnosu na Windows OS, vec i na druge OS-eve, kako u clientskoj, tako i u serverskoj konstalaciji.

Srdacan pozdrav,
Ahmed Vila

bla bla … zar nije pametnije dati pare NASIM LJUDIMA da nauce covjeka koji ne zna kako se pokrece na Linuxu Open Office, nego dati pare BILL GATESU, za havu (licence), da on ugradi jos koju igrackicu u svoju kompjuteriziranu kucu ili tako nesto. U prvom slucaju pare ce ostati kod nas, i potrosice se pa ce drzava opet uzeti jedan dio kroz poreze. U drugom slucaju nista. Smijesno … Konfiguracija je teza ? Korisnik ne bi trebao raditi konfiguraciju. To je posao administratora. A administrator kojem treba da sve ide na klik je bezveze. Uostalom kad jednom namjestis ISDN B kanal na linuxu, to stoji ne moras vise cackati. Kad jednom namjestis file sharing na windowsu, dosta puta ce on prestati raditi iz nekog razloga koji nije dokuciv ni iskusnijim windows administratorima koje znam - oni to rjesavaju (kao i ja) resetovanjem kompjutera.
Da ne pricam kad smo spojili 2 windows XP kompjutera bezicnom mrezom i prekinuli signal pa se obojica ustopala. Naravno opet reset … itd.

Administratora ces i 'vako i 'nako placati. Zasto ga ne bi obucio za linux, pa nek on obucava korisnike ako zatreba ? To je i jeftinije a i pare ostaju u drzavi.

Eh da … i npr. KDE je moguce podesiti da izgleda potpuno isto kao windows XP. Korisnici kao ti sto si naveo ne bi primijetili razliku.

http://vljubovic.members.epn.ba/windows.png

Tako da uz dobre administratore, glupi politicari nece imati pojma da koriste nesto drugo.