VAŽNO! U toku pregovori sa Microsoftom!

Pozdrav g. Vila

Zahvaljujem na vrlo korisnom i informativnom komentaru. Vidi se da imate iskustva u primjeni i.t. u “stvarnom životu”. Ipak moram obrazložiti stav ULKa.

Smatram da Linux nije ništa teži za korištenje od Windowsa, čak je u nekim stvarima i lakši. Kao što je korisnik naučio da “Vord” služi za pisanje teksta, tako može naučiti i “Rajter” tj. “Writer”, a pogotovo može naučiti da za pisanje teksta služi “Pisanje teksta”, kao što je slučaj sa lokalizovanim Linuxom.

Linux možda jeste teži za administriranje jer su kod nas vrlo rijetki pravi administratori i profesionalna podrška. Najlakše je administrirati Windows kad se administracija svede na drsko odgovaranje korisniku da sam riješi svoj problem i povremenu reinstalaciju. Ipak, kada se profesionalno administriraju radne stanice opet smatram da je Linux lakši za administraciju jer nudi bolje alate za udaljeno administriranje.

Što se tiče serverske platforme, naše informacije su da je Linux u BiH već vrlo raširen na serverima osim tamo gdje postoje problemi političke prirode, npr. privatni odnosi direktora sa nekom firmom i slično.

Takođe problem zastupljenosti Linuxa najbolje se može riješiti edukacijom, što je bila i ostala jedna od glavnih aktivnosti našeg udruženja: http://kursevi.linux.org.ba

Nadam se da ćete se i ubuduće javljati na naš forum. Srdačan pozdrav

P.S. Više informacija o sigurnosti:
http://start.linux.org.ba/Za%C5%A1to_je_Linux_sigurniji_od_Windowsa
http://start.linux.org.ba/Virusi

Danas sam bio u knjižari i mogu vam reći da je količina literature za linux znatno porasla. Open Source, Unix i derivati kao i literatura o Linux certifikatima GNU licenci itd. sve je jače zastupljena. Mene je opet nerviralo da je sve tako jednostavno postalo da se polako bojim da od linuxa nepostane “one-click” sistem kao što je Win. i kada me neko postavi na takav računar da ga administriram osjećam se kao da mi je neko zavezao ruke za leđima i očekuje da jezikom naštimam isdn-konekciju. Ko jednim klikom naštima isdn-konekciju propušta mnoge mogućnosti koje mu tehnika danas nudi. Tačno je da se to može uraditi ali to su većinom ljudi koji me zovu da im “pogledam računar jer ponovo nešto neće”. Vrijeme će pokazati (i pokazuje) svoje. Linux se razvija istovremeno u dva pravca, za laike postaje sve jednostavniji, za iskusne sve raznovrsniji. Koliko je Linux logično građen, to možeš samo saznati kada se dublje počneš interesovati za taj sistem. Onda shvatiš da nije komplikovan, nego suprotno - vrlo jednostavan.

Ocigledno da gospodo niste upratili moj post u svjetlu kakvom sam ocekivao. Izgleda da ste se bas zakacili za moju konstataciju da “MS Win ipak nije nesiguran OS”, kao i za tezinu konfiguracije.

Ono sto sam htjeo da istaknem kao prednost windows-a na tom polju, jeste: “ja hoću da surfam 128kbps ISDN-om - klik, gotovo”.
Znaći ovdje ne spominjem neke advanced funkcije, poput npr. automatskog pisanja u MySQL tabelu broja sati provedenih na internetu, da li je u pitanju 64 ili 128kbps ili broja povucenih MB ukoliko je rijec o bandwidth-limited konekcijama.

Znači ja ovdje ne osporavam veliku konfigurabilnost, a samim tim i fleksibilnost linux OS-a, gdje uveliko prednjači nad Windows, a i drugim OS-evima. Ove banalne dodatne funkcionalnosti koje sam naveo se kod linuxa mogu uraditi za cca 1-2h kao jedna bash scripta za evidentiranje i jedna za pregledanje, dok za vecinu drugih OS-eva je potreban za to poseban program i iza njega tim strucnjaka.
Ali taj program se korisniku isporucuje kao next, next, finish, postavi odnos vrijeme-cijena, gotovo. Hvala bogu pa takvih programa ima i za linux i cijena im je daleko manja.

Primjetio sam da ste takodjer moj post shvatili kao jednu cjelinu - trebao sam ga napisati kao dva, “Ja pricam o dummy korisnicima” i “Ja pricam o advanced korisnicima”.

“Konfiguracija je teza ? Korisnik ne bi trebao raditi konfiguraciju. To je posao administratora.”

Korisniku kod kuce treba da razmjeni sa zenom par mp3-ca - on netreba da uci da npr. za samba share mora postaviti browseable=true (banalan primjer).
Opet s druge strane, drago mi je sto je samba toliko konfigurabilna da rodjenu mater mozes shareovati :slight_smile:

Sto se tice File servinga i clinetanja - tu ga je MS sa WXP i W2003 fakat usro…

“A administrator kojem treba da sve ide na klik je bezveze” - ovo je pravo nebulozna konstatacija… kao da si rekao: “knjigovodja koji koristi program da mu iscrta T-konte je bezze”…

KDE nema potrebe da glumata WinXP okruzenje, on je ionako odlican. Takvo glumatanje bi samo obicnog korisnika jos vise zavilo u zbunjozu.

“Linux se razvija istovremeno u dva pravca, za laike postaje sve jednostavniji, za iskusne sve raznovrsniji.” - sa ovim se u potpunosti slazem i drago mi je sto to ide u tom smijeru. Na kraju krajeva, cak ni jednom adminu stvarno ne treba da razmislja o advanced konfiguraciji pppd-a, kada ono sto mu treba moze zavrsiti jednom rukom i misem, 4 dummies.

g. Vedrane, mislim da pogresno uzimas nivo poznavanja linux OS-a kao primarnu varijablu. Ja bi prije za to uzeo kolicinu potrebnog vremena da se “stolica dobro ugrije”, te razliku potrebnog tog vremena izmedju windowsa i linuxa.

Da rezimiram i da se manimo ove prepiske:
Linux na polju jednostavnosti za (ponavljam) obicnog korisnika nije jos uvijek dosegao windows, ali sve vise i vise napreduje u tome.
Ono sto pridonosi tomu jeste da je lako napraviti frontend ukoliko imas jaku i fleksibilnu “podlogu”, dok je za fleksibilnu i “easy-to-use” podlogu nemoguće uraditi bilo šta da bi ona bila fleksibilnija. Tako se npr. nemože pod windowsima zadati da se neki program pokrene kada se uspostavi konekcija 128kbps ISDN.[/quote]

Ok, pogledao sam u YaST pod Add syncppp interface ippp0 kad tamo jedna jedina kvakica za spajanje kanala. U čemu je problem ??

Ok, diskusija je završena, svako je rekao ono što je htio, ali opet stvarno ne mogu prešutjeti pogrešne navode :slight_smile:

Razmjena mp3-ca sa ženom sastoji se od otvaranja Konquerora, klika desnim dugmetom na fajl/direktorij i izbora opcije “Share…”. SUSE Linux 9.2, Mandrakelinux 10.1. ISDN nisam nikad koristio osim toga to je blago prevaziđen sistem danas.

To da se Linux sporije uči od Windowsa molim da potkrijepite konkretnim istraživanjem na ljudima koji ne poznaju ni jedan od ta dva sistema! - ali takvih ljudi je danas malo.

Slažem se da je normalno da knjigovođa koristi program koji mu radi neke zadatke, ali ako on to isto ne zna uraditi ručno - kakav je to knjigovođa? Isto tako, pravi admin će vrlo brzo napraviti skripte tako da sve osnovne operacije obavlja sa 4 komande, ali ako je sve što zna klikati na next, to i nije neki administrator.

Samo da i ja nesto dodam.

Icu do te mjere da kazem da ovo je teska izvala, i da je ovo cista m$ propaganda. Istu ovu tezu moze se nac na jednim od M$ server stranica, evo pokuso sam bas da nadjem da usporedim ono sto su oni rekli i sto si ti reko gore.

Ja radim sa serverima i dobro znam kako se krecu stvari, zapitaj se nekad zasto je vecina servera na linuxu. Mislim nemogu trenutno ic u detalje jer se lako palim na ovakve stvari a ovaj komentar gore me je ra$pizd10!

Ovu pricu prosipaj negdje drugo, i savjetujem ti da ubuduce ne prevedes text doslovno sa M$ stranica. I daj mi i jednog posalji lika koji je radio u sa win i linux serverima da ce se slozit sa ovom gore tezom.

[quote]Da rezimiram i da se manimo ove prepiske:
Linux na polju jednostavnosti za (ponavljam) obicnog korisnika nije jos uvijek dosegao windows, ali sve vise i vise napreduje u tome.[/quote]

Nije ovo prepirka, jer jos nemogu da zakljucim sa kojim si ti ovdje stavom dosao. Polje jednostavnosti? Ovo me navodi na pitanje, koliko si ti zapravo upoznat sa linuxom?

Mozda linux korisnik ne zeli da bude sve tako jednostavno. Ako vec oces i to da usporedjujes procitaj jednu od tema u “Suse” sekciji foruma Windows Xp vs Linux.

Pazi ti kad instaliras windows, ti stavis tom obicnom korisniku sve te ikonce ko sto su “vord” itd…E isto je sa instalacijom i Linuxa, instaliras linux i nabacis sve to fine ikone i to je to.

Cak tu ima i velika prednost nad windowsom. Svjeze instaliran win korisnik, ce da poleti da skine crack/serial za dreamweaver, a u potrazi za istoimenim on ce sa svojim allmighty IE-om da zavrsi ko bos u trnju.

Dok linux korisnik nema potrebe da trckara uopste za crackom, tu mu je vec intalirana quanta il sta vec.

^Banalan primjer.

A ti ces sad uletit sa tezom koristi licenciran software, pa ok reci mi i jednog dilera/distributera koji ce da instalira dodatni software vrijedan 20k$

Neznam sta si uopste htio da kazes svojim komentarima tako da nisam mogo da dam vise rastrikanije odgovore.

I jos samo za administratore da dodam, adminstrator je tu da sve fercera u najboljem redu, o njima necemo ni govorit, ako on ne zna namjestit sve on nije ni a od admina.

Jedino sto cu se slozit sa tobom jest to, da nacin promoviranja linuxa od strane ULK-a jest pogresan.

da se malo nadovezem… :slight_smile:

[quote]Da rezimiram i da se manimo ove prepiske:
Linux na polju jednostavnosti za (ponavljam) obicnog korisnika nije jos uvijek dosegao windows, ali sve vise i vise napreduje u tome.
Ono sto pridonosi tomu jeste da je lako napraviti frontend ukoliko imas jaku i fleksibilnu “podlogu”, dok je za fleksibilnu i “easy-to-use” podlogu nemoguće uraditi bilo šta da bi ona bila fleksibilnija. Tako se npr. nemože pod windowsima zadati da se neki program pokrene kada se uspostavi konekcija 128kbps ISDN.[/quote][/quote]

sto se tice lahkoce koristenje windows manijaci imaju jos da pocekaju u odnosu na recimo Mac OS X (kad vec poredimo sisteme) :slight_smile: koji sve vise uzima maha…
iako Billi ima stotine/hiljade ljudi programera (sirom svijeta) jos se uvijek ne mogu usporediti sa lahkocom koristenja ovog sistema koji zajedno sa Linuxom i 'nix slicnim derivatima dijeli nekih 5% marketinga… :slight_smile: :slight_smile:
Nadam se samo da ce i Linux uskoro ovim stopama…

:wink:

Može li malo pojašnjenja, npr. u novoj temi?

hm… evo ovako… iskreno - korisim i jedan i drugi operativni sistem i upoznat sam ( barem tako mislim ) sa svim prednostima i nedostacima… krenimo redom…

ULK mozda ipak ne promovira linux na prave nacine jer i nema mnogo prostora za experimentiranje na podrucju promocije… windowsi su urezani u zile nasih obicnih korisnika i tesko ih je odvojiti od istog os.a… iako su razlike u koristenju minimalne ( barem sto se tice prozora i interakcije sa korisnikom ) opet je to prevelika razlika da bi neko nas presao tek tako sa windowsa na linux… linux se mora sa vremenom zavoljeti i to je tacno… linux su napravili programeri, studenti i slicni koji nemaju finansijsku moc od par miliona za razvoj softwarea… osim sto M$ ima hiljade programera, ima sigurno isto toliko osoba koje se bave dizajnom i user interface testiranjem…

po mom misljenju se korisnici djele na obicne usere koje zele da samo odrade svoj posao na racunaru i finito… druga grupa su oni koji zele kontrolu ( koja to osoba zapravo ne zeli )… ti isti ubrzo spoznaju kvalitete linuxa…

dobro se sjecam davno kad sam u MediaMartku u Regensburgu prisustvovao prezentaciji Win98… Boze mili… plazma ekrani, frajeri sa bezicnim tastaturama i misevima koji predstavljaju i odgovaraju na sva moguca pitanja + hostese koje ti donose sve ( o dekolteima da ne pricam )… to je marketing ljudi moji… ali to linuxu ne treba… barem po njegovom uspjehu do sada ne treba… a sta mislite da do toga dodje? Billy bi se morao dobro ususkati i izmisliti nesto novo…

sama cinjenica da tek sada izlaze win xp sa podrskom za 64bitne procesorske sisteme je potvrda da M$ kasni… i to dobrano…

Villa - kako najlakse shareirati direktorij u windowsima? ma klik klik i tu je… a sta se desi kad M$ racunari jednostavno nece da se vide u mrezi… ni jedan se nije odlucio da bude lokalni master i onda ni shareiranje ne radi ( neko ce reci - moze se ukucati IP adresa… moze, ali kad vidite da ni to ne ide, onda je win stvarno za baciti )…

serverska konfiguracija… interesantno rcapache start i apache fura… ajd pokreni IIS… i jos ga pokreni na jacoj masini i pokusaj izvrsiti neku CGI skriptu… sam M$ priznaje da je recimo dual xeon prebrz i da radi BRZINE LJUDI moji nije moguce izvrsavati CGI skripte…

ma znas sta… nerviram se samo bezze ovdje… ko voli nek izvoli… ko zeli da ameru placa gorivo za njegovo veliko auto, bujrum… ko je pametan, prihvatit ce ULK ponudu, upoznati se sa linuxom i biti rahat… ja se samo nadam da Bosna nece napraviti pogresan korak… i da ce se ugledati na druge velike kompanije i uprave gradova koje su shvatile da M$ sere o TCO i slicnim stvarima…

Pozdrav

Ice

Zahvaljujem se na komentarima, ali mi je žao što niko nije našao vremena da pojasni svoje mišljenje (bar ono relevantno).

Strategija za promociju GNU/Linuxa nije mišljenje jednog čovjeka, nego je rezultat niza rasprava većine članova ULK-a. Ističem ovo jer želim naglasiti važnost vaših komentara, te potrebu da se uključite u rad ULK-a, radi kvalitetnije rasprave. Moram, također, izraziti razočarenje zbog netrpeljivosti zbog različitosti mišljenja koja ne proizvodi ni dovoljan kvantitet, a time ni kvalitet rasprave.

Pošto je tema rasprave korištenje Linuxa u Vladinim institucijama, napomenut ću da se ULK zalagao za izgradnju Agencije za informatizaciju (ili slične ustanove) i izgradnju strategije od strane stručnjaka iz oblasti IT-a, koja bi dala stručnu ocjenu gdje i kada koristiti određene softverske pakete. Naš cilj jeste da se koristi GNU/Linux i mi jesmo zaduženi za promociju korištenja slobodnog softvera, ali nismo (isključivo) protiv korištenja drugih softverskih paketa. Prema tome, mi ostavljamo prostor za diskusiju.

Postoji niz drugih tema o kojima treba raspravljati, ali za početak mislim da je ovo dovoljno. O suvišnim komentarima u vašim postovima je zaista suvišno raspravljati. To je pitanje opće kulture.

Pozdravi,

Amila Akagić

Amila i ostali,

ja sam imao priliku da ucestvujem na tenderu za izradu web sajta za BAIT (www.bait.org.ba) - ta neka Agencija je imala zahtjeve za web sajt - boli glava ( ni jedan portal nebi bio ravan toj strani ). Nakon sto sam im dostavio ponudu za tender, par dana kasnije sam dobio vijest da su odabrali neku firmu iz Tuzle… nevazno sad… GODINU DANA !!! gospodo - GODINU DANA poslije tendera BAIT dobiva stranicu koju moj desetogodisnji brat moze za 2 dana isprogramirati i nacrtati… grafika na vrhu je prekopirana iz template.a koji se mogu naci na internetu…

i sta da vam jos kazem… ja shvatam da ta Agencija treba da bude ogranizacija u kojoj ce akademski obrazovani informaticari raditi i pomagati kako informatickom drustvu, tako firmama time sto ce ih savjetovati… a sta mi imamo? bez uvrede, ali ja jos nisam cuo da je recimo ta agencija uzela i napisala neki dokument u kojem se spominje open software kao alternativa malim i srednjim preduzecima koja bi samim time rijesila legalne probleme i snizila troskove… obicni primjer… drugim rijecima Amila - strucne ocjene nema, bar je ja ne vidim :cry:

Pozdrav

Ice

…što ne znači da takav dokument ne postoji.

Ako ne smatramo za shodno razgovarati koristeći argumente, onda ne vidim razlog da bilo ko od nas troši vrijeme.

Dakle, informacije o Agenciji možeš naći na is.gov.ba, a dokument u kojem se spominje open source možeš naći na ovom linku.

BAIT je udruženje firmi koje se bave informatikom pri Privrednoj komori. Postoji još i akademsko udruženje informatičara BHITS. Agencija za informaciono društvo BiH - koja bi bila državna institucija a ne udruženje - još nije osnovana, a najavljuje se do kraja ove godine.

okay… priznajem nisam bio upoznat sa ovom drugom agencijom :? i zato povlacim izjavu…

samo mi izgleda da agencija napravi strategiju, koja moze a i ne mora biti usvojena od strane nadleznog organa ( Vijece ministara ?? )? moze li mi neko ovo potvrditi… moj argument iz proslog posta je bio osobni interes… mnogi projekti se dobivaju ne radi know-how.a nego radi iz osobnih interesa nekog iz agencije ( opet ne govorim za is.gov.ba )…

Pozdrav

Ice

Da, mislim da je to tačno.

Dobro došao u B&H.

@IceBreaker - Tako ti to kod nas stari ide (u vezi sa tenderom). Vazno je napomenut da je ta firma iz TZ, nije neka “no-name” firma, poznato nam je svima da tu neki drugi faktori igraju glavnu ulogu. Ovaj komentar mi je zapravo otvorio oci.

Zanemarite moj pesimistican pogled na sve ovo, al izgleda da je ocito da ce m$ pokupit pare ko da GNU/Linux solucija nije ni postojala. A tome koliko m$ kasni i koliko je dobar taj njihov software pa mi to valjda najbolje znamo.

Sve je u reklami, promociji, kakogod.

Naravno, ali ja smatram da se treba da bude iskljucivo protiv koristenja drugih software-skih solucija, pa tek nakon toga da se ostavi prostor za diskusiju.

Npr, vedranov komentar za Nezavisne Novine u vezi iste teme, je bio u tom smislu (ovako ga je protumacio jedan inzinjer iz TT Tuzla) kako znaci postoji neka solucija (bolja?) al eto na vama je da odlucite da li cete da je koristite il ne. - Necu nastavit cu u novoj temi malo vise kako bi se poradilo na promociji.

A sto se tice vlade i vladinih organizacija, ljudi manite ce corava posla.

Nije ni čudo što imamo ovakvo stanje u državi, kad se većina ljudi predaje bez ikakve borbe.
(Sorry, inače sam tolerantna, ali ovakvo ramišljanje me zaista nervira!)

Pa mi se ovdje borimo protiv ljudi koji razmišljaju na taj način!

Logično, ljudi na ovim prostorima nisu navikli koristiti svoju glavu, nego bi bilo lakše da neko drugi donese odluku za njih?

Mi smo udruženje, a ne firma koja nudi izvršenje konkretnih poslova. Dakle, na nama je da iznesemo svoje mišljenje/iskustvo, a na vama (zaposlenim ili onima koji zapošljavaju) da obezbijedite usluge koje zahtijeva ili će zahtijevati tržište. U ovom slučaju, vi ste ti koji trebaju da nametnu svoj proizvod (ide priča: ova prozivod je najbolji na tržištu, posjedujemo toliko-i-toliko tržišta, naša zarada je…, mogućnosti koje vam mi pružamo su…, i sve to za cijenu od…).

mislim da mi ne odustajemo bas tako lako… iskreno - kad pogledam LUG/ULK od prije 2 godine i sada, dosta toga se ucinilo… mogu reci samo svaka cas Amili, Vedranu, BHu i slicnima ( ne znam bas sve, ali oni koji su radili znaju da su na listi :wink: )…

AbsintheSyringe hoce reci da je nasa draga i predivna vlada velik zalogaj. mozda bi trebali raditi po principu divide et impera i zapoceti sa manjim firmama, i udruzenjima kojima treba legalan software… mozda napraviti neku listu KO i U KOJE SVRHE koristi Linux ( nesto za citavu BiH npr. ) … kuzite me… referentna lista je danas najvaznija… jer otici u ministarstvo i reci im “hej ovo je bolje” je uzasno tesko i bojim se direktnim pristupom necemo moci puno postici… a posto je nas mentalitet poznat po komplikovanoj psihologiji i jakim WIIFM (what’s in it for me ) stilom, naravno da ce neki od nas veoma lako dici ruke jer nisu u stanju da manje vise podmite nekog… pogotovo ako taj neko misli po principu - sto je dzaba - sigurno ne valja…

eto… ja sam za pravljenje referentne liste :wink:

Pozdrav

Ice

Zavisi na koji način gledaš. Bilokakobilo, naša dužnost je da upoznamo javnost da postoji druga opcija, koja u određenim situacijama može biti bolje, isplativije i korisnije rješenje.

Usput, mislim da nas ovo vaše razmišljanje neće dovesti daleko. Nas ne košta ništa da probamo da se izborimo za našu ideju. Opet, ponavljam, zapitajte se do koga je.

Naravno. Evo na našoj stranici već 2-3 godine stoji formular: http://www.linux.org.ba/index.php?l=kompanija (http://www.linux.org.ba/index.php?l=lista). Izvolite se prijaviti!

[quote]naravno da ce neki od nas veoma lako dici ruke jer nisu u stanju da manje vise podmite nekog…
[/quote]
Pa nije to naravno. Zašto si ti drugačiji ako odustaneš od pokušaja da promijeniš situaciju?

Rekao sam vec par puta ali red je ponoviti :wink: niko ne koristi legalan softver, svi cekaju da vide sta ce vlada usvojiti pa da i oni urade isto. Cast izuzecima naravno.