Ocigledno da gospodo niste upratili moj post u svjetlu kakvom sam ocekivao. Izgleda da ste se bas zakacili za moju konstataciju da “MS Win ipak nije nesiguran OS”, kao i za tezinu konfiguracije.
Ono sto sam htjeo da istaknem kao prednost windows-a na tom polju, jeste: “ja hoću da surfam 128kbps ISDN-om - klik, gotovo”.
Znaći ovdje ne spominjem neke advanced funkcije, poput npr. automatskog pisanja u MySQL tabelu broja sati provedenih na internetu, da li je u pitanju 64 ili 128kbps ili broja povucenih MB ukoliko je rijec o bandwidth-limited konekcijama.
Znači ja ovdje ne osporavam veliku konfigurabilnost, a samim tim i fleksibilnost linux OS-a, gdje uveliko prednjači nad Windows, a i drugim OS-evima. Ove banalne dodatne funkcionalnosti koje sam naveo se kod linuxa mogu uraditi za cca 1-2h kao jedna bash scripta za evidentiranje i jedna za pregledanje, dok za vecinu drugih OS-eva je potreban za to poseban program i iza njega tim strucnjaka.
Ali taj program se korisniku isporucuje kao next, next, finish, postavi odnos vrijeme-cijena, gotovo. Hvala bogu pa takvih programa ima i za linux i cijena im je daleko manja.
Primjetio sam da ste takodjer moj post shvatili kao jednu cjelinu - trebao sam ga napisati kao dva, “Ja pricam o dummy korisnicima” i “Ja pricam o advanced korisnicima”.
“Konfiguracija je teza ? Korisnik ne bi trebao raditi konfiguraciju. To je posao administratora.”
Korisniku kod kuce treba da razmjeni sa zenom par mp3-ca - on netreba da uci da npr. za samba share mora postaviti browseable=true (banalan primjer).
Opet s druge strane, drago mi je sto je samba toliko konfigurabilna da rodjenu mater mozes shareovati
Sto se tice File servinga i clinetanja - tu ga je MS sa WXP i W2003 fakat usro…
“A administrator kojem treba da sve ide na klik je bezveze” - ovo je pravo nebulozna konstatacija… kao da si rekao: “knjigovodja koji koristi program da mu iscrta T-konte je bezze”…
KDE nema potrebe da glumata WinXP okruzenje, on je ionako odlican. Takvo glumatanje bi samo obicnog korisnika jos vise zavilo u zbunjozu.
“Linux se razvija istovremeno u dva pravca, za laike postaje sve jednostavniji, za iskusne sve raznovrsniji.” - sa ovim se u potpunosti slazem i drago mi je sto to ide u tom smijeru. Na kraju krajeva, cak ni jednom adminu stvarno ne treba da razmislja o advanced konfiguraciji pppd-a, kada ono sto mu treba moze zavrsiti jednom rukom i misem, 4 dummies.
g. Vedrane, mislim da pogresno uzimas nivo poznavanja linux OS-a kao primarnu varijablu. Ja bi prije za to uzeo kolicinu potrebnog vremena da se “stolica dobro ugrije”, te razliku potrebnog tog vremena izmedju windowsa i linuxa.
Da rezimiram i da se manimo ove prepiske:
Linux na polju jednostavnosti za (ponavljam) obicnog korisnika nije jos uvijek dosegao windows, ali sve vise i vise napreduje u tome.
Ono sto pridonosi tomu jeste da je lako napraviti frontend ukoliko imas jaku i fleksibilnu “podlogu”, dok je za fleksibilnu i “easy-to-use” podlogu nemoguće uraditi bilo šta da bi ona bila fleksibilnija. Tako se npr. nemože pod windowsima zadati da se neki program pokrene kada se uspostavi konekcija 128kbps ISDN.[/quote]