Volio bih linux

Ljudi, čitam ovaj forum i nisam mogo odoliti a da i ja ne probam… :slight_smile:

Nego kazite mi, HDD mi je 30Gb pa bi htio dio da dam linuxu. Pošto sam totalni, ali totalni laik za linux, kazite mi koji da probam prvo (ja se nekako dvoumim izmedju Ubuntu i SuSe), te na koji način najbolje da podijelim hard. Sada imam (neravno) XP.

Nadam se da ne smaram i da ovako sta (glupo) još niko nije pito. :slight_smile:

Hvala

P.S.
Ustvari, kazite mi koja je distribucija najjednostavnija za početnika.

[quote=Persekutor]P.S.
Ustvari, kazite mi koja je distribucija najjednostavnija za početnika.[/quote]
Poz…
najbolje ti je za pocetnika da uzmes www.gentoo.org daje ti sve sto ti treba

Sve najbolje…

@lipa100: nekostruktivni post koji će samo više udaljiti korisnika od Linuxa nije bio potreban. U pitanju je početnik (kao što i sam kaže) tako da Gentoo može doći na red za par mjeseci :slight_smile:
Najjednostavnija, Ubuntu. SUSE dolazi na DVDu, i imam više razloga zašto ti ga ne bih preporučio (neka i drugi iznesu svoje mišljenje). Hard disk možeš podijeliti (particionisati) uz GParted partition manager koji se pokreće unutar Ubuntu instalacije. Instalacija je grafička i jako je jednostavna, tako da se sigurno nećeš zbuniti. Dovoljno je kreirati jednu ext3 particiju za root file system od najmanje 3 GB i jednu swap particiju (recimo 512 MB).

potpisujem Emx-ov post, znači 1. ubuntu (trebao bi lako naštimati one sve karafeke koje idu uz “moderni” linux), 2. mandriva (dođe uglavnom sve što ti treba ali nema toliko tutorial kao za ubuntu ) 3.suse (ako baš nemaš ova dva)

Hvala!

Ja već imam ubuntu i suse (suse sutra dobijam), pa sam konto koji da instaliram, plus, koji je najbolji način da se instalira linux na hard na kojem je već XP. Usto, bila bi velika pomoć kad bi neko ostavio linkove gdje mogu pročitati one najbazičnije stvari (tipa kako podesiti internet konekciju, kako se instaliraju programi, koje su najosnovnije komande…) na našem jeziku (ili bar na engleskom). Znači nemam pojma o linuxu još uvijek, ali imam volju da nauči, samo trebam pomoć. jbg.

@ Emx

Ok instaliraću ubuntu. Mogu li ja napraviti te particije iz Windows, imam PartitionMagic.
Hvala puno

možeš napraviti particije iz windows-a samo… bitno je da za linux rezervišeš dvije particije:

jednu manju 1.5size of your RAM (primjer ako imaš 512MB onda 1.5512=768MB) za SWAP
drugu koliko god možeš “odlomiti” 3,4,5…500GB (min2GB) stavi da je tip ext3 (mada ja volim više reiser ali na ubuntu 6.10 ima bug u instalaciji ne bih da te zamaram ima rješenje na forumu…) to je to, have nice install

ps:
koja ti je konekcija ADSL/Cable/BIP Dial-up?
ma najbolje kad instaliraš javni se ok

pps:
“osnovne stvari” : http://start.linux.org.ba

Ovako posto ti je disk samo 30Gb, a znam da je to malo i za XP idi slijedece ukoliko je disk u NTFS:
Izbrisi sistem restauracije na XP, tu se navalja dosta toga ako je na najvecoj skali onda oduzima i po 12 Gb.
To je u alatkama ikona izgleda ko metlica ili metla ides pod advanced ili tako nesto izaberes restauracija stavis kvakicu i izbrises.
Drugo onda napravi defragmantaciju diska C, tako da ti podatci nisu razbacani po disku, jer docice do gubljenja podataka.
Ostalo prati ono gore sto je Aldin napisao.

Napravih particije!!! Swap mi je 512 (RAM = 256), a dodjelio sam linuxu 10 GB. :slight_smile:
Sad mi reci, pošto trenutno imam ubuntu 5.10, a trebao bih dobiti ovu novu verziju, hoće li biti problema sa brisanjem ove stare i postavljanjem te nove. Još malo i krećem na instajaciju…

@ medo
jbg. već sam uradio ovo što mi je rekao aldin. A može li malo detaljnije (step by step) kako doći do te metlice i šta dalje. Nisam znao ni da to postoji. grrrr ljutim se na sebe!!!

hvala na živcima i vremenu

ako sve prodje Ok, nema nikakvih problema :slight_smile:

ok. tnx

go go go, jel počela ta instalacija više hehe

Koji Ubuntu planiraš instalirati?

Jeeeeeeeeeee!!!
Instalirao sam Ubuntu 5.10 i na moju radost pakupio je podatke sa Windowsa tako da nisam morao (za pocetak) nista podesavati da bih se konektovao na net. Sad, posto nemam blage veze ni gdje sam ni sta da radim, bacicu se na hotimicno cackanje po svemu zivome (nadam se da necu sta sj*). haha. Nego evo za pocetak: na desktopu stoji ikonica hda1 (predpostavljam da je to XP) ali ne mogu uci u nju. Koji je nacin ulaska tamo (danger zone) da probam prebaciti par podataka.
Kad naidjem na novu prepreku (a to ce biti vjerovatno brzo) javicu se opet.
Ljudi hvala vam puno!!! SVIMA!!!

staro, staro i staro… jesi li mogao nabaviti išta novije bar 6.06, btw ubuntu 6.10 je najnoviji…ako možeš pod hitno nabavi… imaš na freezoni ako si na bihnetu

u vezi particija (ovo je privremeno-može se to naštimati za stalno)

sudo umount /dev/hda1
sudo mkdir /media/windows
sudo mount /dev/hda1 /media/windows/ -t ntfs -o nls=utf8,umask=0222

i vidi ima li šta na ovoj lokaciji /media/windows

pošalji izlaze:

sudo fdisk -l
cat /etc/fstab

Unio sam ovo sto si mi napisao (ako se to unosi u Terminal) :slight_smile:
Medjutim hda1 je i dalje zakljucan, a u folderu windows nema nista. evo screenshot:

Sto se tice verzije, narusio sam preko shipit ubuntu 6.06 pa cekam da mi stigne. (ne mogu skidati sa neta, ogranicen sam na 1G, a to sam vec odavno premasio :slight_smile: ) Inace sam na ADSL-u preko TEOL-a.

Jbg, imam osjecaj da pitam stvarno neke banalnosti, ali moram nekako poceti. :slight_smile:

ma naćekaćeš se sa shipita pogledaj radije ovo

http://linux.org.ba/index.php?c=dc&language=bs

ok, haj uradi ovo u terminalu

df -Th
trebalo bi da vidiš mountirane particije vidi ima li te tvoje hda1

pa onda u terminalu

sudo nautilus /media/hda1

mora da si nešto izostavio odavde…

sudo umount /dev/hda1
sudo mkdir /media/windows
sudo mount /dev/hda1 /media/windows/ -t ntfs -o nls=utf8,umask=0222

i vidi ima li šta na ovoj lokaciji /media/windows

evo ovo drugi put da te pitam, pošalji izlaze:

sudo fdisk -l
cat /etc/fstab

Ajde pošalji mi na pp svoju email adresu pa da se čujemo da ti prebacimo neku noviju distribuciju. Poz

Uspio sam! Hvala ti puno!!!

OVO???

miha@xyx:~$ sudo fdisk -l

Disk /dev/hda: 40.0 GB, 40060403712 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 4870 cylinders
Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes

Device Boot Start End Blocks Id System
/dev/hda1 1 3551 28523376 7 HPFS/NTFS
/dev/hda2 3552 4870 10594867+ f W95 Ext’d (LBA)
/dev/hda5 3552 4804 10064691 83 Linux
/dev/hda6 4805 4870 530113+ 82 Linux swap / Solaris
miha@xyx:~$ cat /etc/fstab

/etc/fstab: static file system information.

proc /proc proc defaults 0 0
/dev/hda5 / ext3 defaults,errors=remount-ro 0 1
/dev/hda1 /media/hda1 ntfs defaults 0 0
/dev/hda6 none swap sw 0 0
/dev/hdb /media/cdrom0 udf,iso9660 user,noauto 0 0
/dev/hdc /media/cdrom1 udf,iso9660 user,noauto 0 0
/dev/fd0 /media/floppy0 auto rw,user,noauto 0 0
miha@xyx:~$

TNX!!!

Persekutor, na novijem Ubuntu imaš šansu da instaliraš ntfs-3g koji bi ti trebao omogućiti puni pristup Windows particiji (više informacija: http://forum.linux.org.ba/viewtopic.php?id=3656)

Pa što bolan izbor je očigledan :smiley:

LOL, nema diskriminacije na osnovu seksualnih orpedjeljenja na forumu :slight_smile:
Ne može se u EU tako…

Sad ozbiljno: SuSE je šminka, podržava puno hardvera, ali je meni Ubuntu radio jednostavno stabilnije i bolje,
bez obzira što mu ime nije tako privlačno i ne vuče koitalne konotacije.
Ako već naraučuješ Ubuntu, uzmi Ubuntu Ningi. To ti je krcat DVD sa Ubuntu i hrpa programa, pa ti neće
download patiti zbog toga, mada je instalacija malo ružna… za oko… :slight_smile: