Wakeup ne radi

[quote=boby][quote=die7]bas sad nesto gledam i to potvrdjuje moju misao da je acpi istog lose odradjen ako je suspend bas potreban ima i za to lijeka ali da se razumijemo ovo ti moze zeznuti notebook posteno , ovdje je rijesenje

Pogledja prvo imali update od BIOSa novi pa updataj
pogledaj ovo
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1036051[/quote]

Ovde kaze

UPDATE: The kernel dev’s will no longer use the patch to enable custom DSDT files for Karmic 9.10 and beyond. Jaunty 9.04 is the last version this will work on. You are urged to file a bug report for DSDT errors. Jel ovo znaci da se ne moze vise koristiti uopste ili sta?

Jos nesto da pitam. Prije 3 -4 dana sam izvadio bateriju iz tog laptopa, posto stalno stoji na istom mjestu, pa rekoh da je malo ustedim. Znaci laptop radi, samo na punjacu (znam koliko to nije dobro). E sad me zanima da li je to moglo uticati na ove fix-eve koje ste mi slali u zadnje vrijeme pa da zato nisu radili?[/quote]

Neznam sta misle Ubunovnici ali koliko znam oni nemaju znatni uticaj na razvoj Linuxa, tek nekih 0.9 % gledano suma sumarum i kernela i ostalih paketa sem do Unitya, zamisljam jednostavno da su to izbacili iz kernela ACPI_CUSTOM_DSDT_INITRD i query koji taj modul dize, i znaci moras kompilirati svoj kernel i patchovati ga.

Iskreno receno zivi sa tim jer tvoj notebok i linux imaju blagi problem sa losim acpiom (ko nezna to je zahavljujuci Microsoftu, duza prica), moze se i bez suspenda jer odraditi DSDT pogotovo ako nemas iskustva sa AML mozes samo srokati notebook, recimo greskom srokas termalnu zonu i sprzis cpu.

Ja licno bih to odradio ali ja sam mlad, lud i imam 2 notebooka :slight_smile: (mala sala)

Sto se tice baterije in/out nema to nikog uticaja na tvoj problem a sto se tice akku kondiconiranja recimo ja radim ovako:

Akku oprilike pocinje slabiti nakon ca 500 - 700 lade ciklusa da bi mu produzio zivot punim ga do 100% i onda otkacim sa struje i korisitm do 0%

Ako ne korisitm akku napunim 100% i ostavim u ormar, nakon 4-5 sedmica ponovo ga napunim (jer se ovaj i stojeci prazni)
Kod mene je notebook /eeepc podesen da korisiti minimalno energije, monitor se gasi nakon 1 min, svjetlo je dinamicno (50-70%) , iskljuceini iz bios lankartica i usb, cpu na on-demand, sound karta i wl se iskljucuju automatski kod ne koristenja duzeg od 5 sekundi i jos ponesto, jer sto prije se akku istrosi dolazi do memory efekta znaci radni vijek i energetski level mu slabi.

pogledaj ovdje za neke settingse koje mozes primjeniti i na svom kad je na bateriji:

Battery-tweak

let it Sakibe let it :slight_smile:

Sto se tice Baterija / AC na laptopima, provjerite na netu kako je to opisano za vas model racunara, npr. kod mene na ThinkPad X220 pise

[quote]The CPU speed will be throttled back to 800MHz if the machine is run on the 65W AC adapter with no battery installed.
To avoid this throttling run on a 90W AC adapter, or install a battery pack.[/quote]

A sto se tice baterija, dobro je odraditi par ovih ciklusa svako malo na 100% pa na 0% :slight_smile:

Sto se tice baterije, da radim i ja to ponekad 100 - 0 i obrnuto, nego sam uvijek mislio kad bateriju ostavljam u orman da bude na 50-ak %, jer kontam da je bolje nego 100% jer svaki uredjaj kada se kupi dodje sa polu punom baterijom (npr mob.) pa konatam da je bolje tako. Ispravite me ako nije, dobro je znati ako grijesim, s tim da do sad ovakvim nacinom baterije jos uvijek traju dosta i nakon 2 - 3 godine.

Nazad na sleep.

@Asm1r: Da ima taj log, i da ne lijepim sad citav tamo mi pise Network Manager failed, za sleep ostali su succes, ali sam vec pokusavao prvo ubiti nm pa onda sleep ali je isto. Ako je to ono sto trazis. Drugih “fejlova” nema osim za wpa_suplicant ima warning.

Nekad je ovo radilo na ver. 10.10 ali je neki update nakon nekog vremena opet sve pokvario i od tada vise ne radi.

Da, ako sta znaci hibernate radi kako treba.

EDIT: Sad sam gledao na svom asus-u (posto ovaj HP o kom privcamo nije moj), i tamo takodje ima ovaj dio u log-u “Having NetworkManager put all interaces to sleep…Failed.” ali kod mene radi sleep kako treba tako da mislim da nije do NM-a.

jesi li vec probao ovu skriptu? http://thecodecentral.com/2011/01/18/fix-ubuntu-10-10-suspendhibernate-not-working-bug

Last try:

Dalje ako ti radi hibernate, mozes stavit tuxonice, slicno ko hibernate samo kompresuje podatke sa proizvoljnim algoritmom (preporucujem lzo) i comp se upali dosta brzo. Negative side je da ti treba patched kernel (“pf” kernel je dobar mozda ima i neki .deb paket).

Osim toga vidim na ArchLinux forumu ima korisnik sa istim laptopom radi mu suspend, samo traje duze da se probudi. Pa mozes probat drugu distru sa livecd.

(ako nista bar se nesto nauci) :smiley:

E imao sam davno na svom HP-u (kad sam imao) da mi npr. na ubuntu-u “budjenje” traje krace nego recimo na suse.

Reznor: Nisam probao, probacu ovo popodne.

Asmir: Probacu i ovo sto si ti napisao

EDIT: Eventualno kasnije kad budem imao vremena, probacu drugu distro.

Reznor: skripta ne radi.
Asm1r: Ne radi ni ono sto si napisao

Stavicu suse veceras da vidim sta ce biti

Na susetu isto sranje. Probacu sa update-ima. Tako je meni proradilo.

Use Fedora 17, svjeze izasla iz masine! :smiley:

nadjoh da je lik rijesio problem tako sto je updateovao bios s F.03 na F.13A. Probaj to osim ako vec nije zadnji bios stavljen.

Zadnji je bios. Nema drugih update-a.

Probacu i fedoru ako suse ne nastimam lako.

Fedora isto radi kao i suse i ubuntu.

upali mi se sad sijalica: kad budes opet imao laptop kod sebe stavi na njega 2.6.x kernel na distri koja je na njemu pa javi kako ce se ponasati. Hint: ako je ubuntu skini debian kernel (iz poola ili ga izvadi iz iso ako imas na cdu ili disku) i dodaj ga uz trenutni u grub. Meni se sve cini da u tome lezi problem.
A mozes i neku stariju distru probati za koju znas da ima 2.6 kernel

[quote=Reznor]upali mi se sad sijalica: kad budes opet imao laptop kod sebe stavi na njega 2.6.x kernel na distri koja je na njemu pa javi kako ce se ponasati. Hint: ako je ubuntu skini debian kernel (iz poola ili ga izvadi iz iso ako imas na cdu ili disku) i dodaj ga uz trenutni u grub. Meni se sve cini da u tome lezi problem.
A mozes i neku stariju distru probati za koju znas da ima 2.6 kernel[/quote]

Pa mislim da sam pisao negdje prije na ovoj temi, da je ubuntu 11.04 (cini mi se, mozda je i 10.10) radio, i onda ga je neki update zeznuo. To bi vjerovatno radilo. Probacu i to.

Ajmo nazad na problem. Zadnji sam instalirao mint 14 i kad se starta on mi ispise neku gresku sa biosom ali se se przo smakne pa ne vidim sta je. Ugl. sistem radi kao i ostali, normalno ali bez wake up-a. E tu mi padne na pamet da downgrade-ujem bios (jer je standby radio davno nekad). Nista se nije promijenilo na mintu. Pokrenem live fedora 17 i probam kad ono radi! Budi se iz standby-a. Probam i live ubuntu takodje radi!. Za sada je ubuntu 12.10 instaliran, nadogradjen i standby radi normalno tj wake up. Ali se nekad desi, npr. svaki treci put da se ne probudi. Sta bi sad ovo moglo biti? Driveri od grafike nisu instalirani jer se razvali unity kad su oni instalirani. Pokrene se sistem ali nema unity-a niti one trake gore niti iceg. Samo walpapper u nekoj niskoj rezoluciji. Googlajuci nadjem da je problem sto kernel heder paketi nisi instalirani. Pokusao sam sa i sa njima ali opet sistem se razvali sa tim driverima. Dakle 2 nova problema. S tim da mislim kad bi bili pravi driveri za grafiku da bi onda standby radio bez problema.

Grafika je ATI Radeon 4200 mobility.

NIko nista? Sta mislite zasto se ovo desi sa unity-em kad instaliram drivere? Da probam stariji ubuntu, starije drivere? Jel imo neko slicne probleme? Znam da je isto bilo kad smo kod jednog kolege instalirali ubuntu, ista stvar. Jaka je masina. Desktop. Nakon instalacije grafike isto puko unity.

Samo ti nastavi tražiti probleme :wink:

Ma ja se sam sa sobom dopisujem ovde. Evo update: za sada onaj wake up radi, i to ne svaki treci put nego stalno. Javim ako se stvar pogrosa. :slight_smile:

Radilo je sve uredu, do zadnjeg update-a Dbus mi je updatovalo i sad wakeup ne redi uopste. Postoji li nacin da “undo” zadnjeg update-a? Ili da downgrad-eujem zadnje pakete?