[quote=boby][quote=die7]bas sad nesto gledam i to potvrdjuje moju misao da je acpi istog lose odradjen ako je suspend bas potreban ima i za to lijeka ali da se razumijemo ovo ti moze zeznuti notebook posteno , ovdje je rijesenje
Pogledja prvo imali update od BIOSa novi pa updataj
pogledaj ovo
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1036051[/quote]
Ovde kaze
UPDATE: The kernel dev’s will no longer use the patch to enable custom DSDT files for Karmic 9.10 and beyond. Jaunty 9.04 is the last version this will work on. You are urged to file a bug report for DSDT errors. Jel ovo znaci da se ne moze vise koristiti uopste ili sta?
Jos nesto da pitam. Prije 3 -4 dana sam izvadio bateriju iz tog laptopa, posto stalno stoji na istom mjestu, pa rekoh da je malo ustedim. Znaci laptop radi, samo na punjacu (znam koliko to nije dobro). E sad me zanima da li je to moglo uticati na ove fix-eve koje ste mi slali u zadnje vrijeme pa da zato nisu radili?[/quote]
Neznam sta misle Ubunovnici ali koliko znam oni nemaju znatni uticaj na razvoj Linuxa, tek nekih 0.9 % gledano suma sumarum i kernela i ostalih paketa sem do Unitya, zamisljam jednostavno da su to izbacili iz kernela ACPI_CUSTOM_DSDT_INITRD i query koji taj modul dize, i znaci moras kompilirati svoj kernel i patchovati ga.
Iskreno receno zivi sa tim jer tvoj notebok i linux imaju blagi problem sa losim acpiom (ko nezna to je zahavljujuci Microsoftu, duza prica), moze se i bez suspenda jer odraditi DSDT pogotovo ako nemas iskustva sa AML mozes samo srokati notebook, recimo greskom srokas termalnu zonu i sprzis cpu.
Ja licno bih to odradio ali ja sam mlad, lud i imam 2 notebooka (mala sala)
Sto se tice baterije in/out nema to nikog uticaja na tvoj problem a sto se tice akku kondiconiranja recimo ja radim ovako:
Akku oprilike pocinje slabiti nakon ca 500 - 700 lade ciklusa da bi mu produzio zivot punim ga do 100% i onda otkacim sa struje i korisitm do 0%
Ako ne korisitm akku napunim 100% i ostavim u ormar, nakon 4-5 sedmica ponovo ga napunim (jer se ovaj i stojeci prazni)
Kod mene je notebook /eeepc podesen da korisiti minimalno energije, monitor se gasi nakon 1 min, svjetlo je dinamicno (50-70%) , iskljuceini iz bios lankartica i usb, cpu na on-demand, sound karta i wl se iskljucuju automatski kod ne koristenja duzeg od 5 sekundi i jos ponesto, jer sto prije se akku istrosi dolazi do memory efekta znaci radni vijek i energetski level mu slabi.
pogledaj ovdje za neke settingse koje mozes primjeniti i na svom kad je na bateriji:
let it Sakibe let it