Zasto (ne) mandriva

Prije svega zelim da NAGLASIM da je ovo samo moje misljenje/iskustvo.

Mandriva je po mom iskustvu najgora distro koju sam ikad stavio na svoj racunar, i ovo ce biti zadnji put sa sam to uradio. Objasnicu. Na ovom forumu sam na vise mjesta naisao na post tipa “debian je beton” - apsolutno se slazem (opet NAGLASAVAM, to je moje iskustvo), ali isto tako je mandriva hvaljena do neba a kod mene se pokazalo suprotno.

1. Instalacija programa iz mandriva control centra je najsporija koju sam ikad vidjeo.
  2. Driveri za zvuk su neki levatski, zvucnici se cuju upola slabije na 100% volume, nego na drugim distro (mozda je i do KDE-a)
  3. Vracanje iz standby rezima rada pokaze blank screen i moram restrartovati racunar (nije uvijek ovako)
  4. Firefox ne radi kako treba, chrome nece ni da se pokrene (a instaliran je).
  5. Pogledati sve moje postove iz ovog podforuma. (driveri, FN tasteri, sort ikona itd.)
  6. O tome da ne smijem drzati efekte ukljucene ni da ne pricam.
  7. Gwenview se rusi na batch processing slika
  8. VLC isti video nekad pusti sa zvukom nekad bez.

itd itd. da ne smaram vise. I jos jednom da kazem da je ovo moje iskustvo i nista vise. Vracam se na kubuntu cim izadje.

Laptop HP 6735b je konfiguaracija (Athlon X2 1.9 GHz, 4 GB RAM-a, 250 GB HDD i mandriva 2010 x64)

moji odgovori na sve ovo:

slackware je beton svih betona

1. installacije programa nema , kompajliraj sam
  2. drivera ako ima i ako su ukljuceni u kernelu koji si installiro onda je dobro , ako nisu komapjliraj sam svoj kernel, nadji driver ucitaj ga i podesi sound system rucno
  3. stand-by moras sam napravit patchanjem kernel-a
  4. nista ne readi dok ne podesis
  5. procitati svu dokumentaciju i onda pregledati google i sav njegov cache , ako nista nisi naso odustani od problema (ovdje mislim da sve moguce rezultate pregledas od postajanja google-a ako ih ima znaci unazad ~ 200 stranica koje ti google izbaci kao odgovor na search
  6. podesis rucno graficku , pa onda X server i onda tek pokrenes kde ili fce ili nesto trece sto moras sam kompjalirat (npr. gnome)
  7. ako se rusi istrazi situaciju i posalji bug report onome ko je napiso program da taj neko moze popravit bug
  8. VLC-sta? mplayer !

Joj beskorisne teme… al’ izgleda da ova rasprava “Which distro is the best out there?” nece nikad umrijeti. Koristi sta ti se svidja - linux je linux koju god mu majicu i hlace obukao :smiley:

Ja samo kazem, sta je moje iskustvo.

Sto se tice vlc-a, pa cini mi se da je na vise mjesta hvaljen kao jedan od najboljih. A i moje iskustvo je pokazalo da jeste.

[quote=maher_]moji odgovori na sve ovo:

sackware je beton svih betona[/quote]
Imao sam slackware 13 (cini mi se) 64 bitni - odlicno je izgledao. Ali mi je problem bio sto nisam mogao da pokrenem njegov instaler programa jer je nesto falilo a to nesto nisam mogao da instaliram jer ne radi instaler. :slight_smile: Ali cini mi se da je super distro.

slackware ima installer ? :smiley:

vlc je meni na linuxu uvijek čudno radio, rušio se, itd. sad je ok na Debian Squeeze. MPlayer je meni zakon. Ionako mi je na laptopu najzgodnije tastaturom navigirati video.

De samo podsjeti nas, boby, to je ona piratska Mandriva, je li? :?

Ocigledno ta Mandriva ne voli tvoj laptop kao sto ni ubuntu ne voli tj nije volio moj desktop.
Meni je recimo Mandriva superiska distro,sminka prava i sve mi je super radilo.Debian naravno sada kuca na desktopu a Mint na laptopu.
I naravno,opet se povlaci pitanje “ciji je babo jaci”!??!
Bas sto kolega rece,beskorisna tema.

Ne, nego free 2010 x64, ona piratska je bila 2009.

Ne bih rekao da je beskorisno. Dobro je imati svačija iskustva na forumu kako bi ljudi znali šta ih može očekivati. Još da je boby stavio
svoju konfiguraciju, bilo bi malo korisnije :slight_smile:

[quote=canci]Ne bih rekao da je beskorisno. Dobro je imati svačija iskustva na forumu kako bi ljudi znali šta ih može očekivati. Još da je boby stavio
svoju konfiguraciju, bilo bi malo korisnije :)[/quote]
Stavio sam u prvom postu

Haha, sorry. Preletio sam.

/me se tuče…

slackware installer? wtf je to? znam ima nesto sto se zove slackpkg i slapt-get koji se mora naknadno instalirati te je on kao neka implementacija apt-a na slackwareu

Ne, nego free 2010 x64, ona piratska je bila 2009.[/quote]
Žao mi je što je tvoje iskustvo tako negativno. S obzirom da nisam nikad koristio Free verziju, ne mogu ništa kazati (a pretpostavljam da si se odlučio za nju zbog 4GB RAM i 64-bit), ali moje iskustvo sa One verzijom je pozitivno. Ako nisi potpuno izgubio živce sa Mandrivom, ili se odlučiš kasnije da provjeriš kako radi, pokušaj sa One verzijom (ili neoficijelnom 64-bitnom One verzijom: http://www.community64.net/).

ja sam na mandrivi 2010.0 64bit FREE

sve radi super, cak sam nakacio i kde 4.4 :slight_smile: ja zadovoljan, printer, wireless, sve radi :slight_smile:

inace HP 550, 4GB rama, c2d 1,4 ghz procesor :slight_smile: integrisana intel graficka itd… :slight_smile:

[quote=nedim.bfo]ja sam na mandrivi 2010.0 64bit FREE

sve radi super, cak sam nakacio i kde 4.4 :slight_smile: ja zadovoljan, printer, wireless, sve radi :slight_smile:

inace HP 550, 4GB rama, c2d 1,4 ghz procesor :slight_smile: integrisana intel graficka itd… :)[/quote]
Jbg. vrlo slicno imam i meni radi lose.

P.S. Maloprije sam kopirao iso sliku od 2 gb na stick i 2 puta sam prekidao jer kopira nekih pola sata 1 GB. Prekinem to, ubacim ubuntu live i iskopiram sliku za 2 minuta. Pored toga network centar se dugo pokrece i treba mu 40-ak sekundi da se spoji na wireless.

[quote=boby][quote=nedim.bfo]ja sam na mandrivi 2010.0 64bit FREE

inace HP 550, 4GB rama, c2d 1,4 ghz procesor :slight_smile: integrisana intel graficka itd… :)[/quote]
Jbg. vrlo slicno imam i meni radi lose.

P.S. Maloprije sam kopirao iso sliku od 2 gb na stick i 2 puta sam prekidao jer kopira nekih pola sata 1 GB. Prekinem to, ubacim ubuntu live i iskopiram sliku za 2 minuta. Pored toga network centar se dugo pokrece i treba mu 40-ak sekundi da se spoji na wireless.[/quote]
Uh, to za kopiranje, ja sam primijetio na KDE da inače traje nenormalno dugo, ne samo Mandriva nego i inače. Ne znam u čemu je fazon. Isto i za brisanje velikih file-ova (mada je bila neka kvaka oko Trash-a, ali sam zaboravio šta).

Ja na Debian Squeeze sa KDE (4.3.5) nisam imao taj problem sa kopiranjem.

Kod mene je bilo na Mandrivi i na Ubuntu na koji sam instalirao i KDE4 pored Gnome. Fazon je što na Gnome na istom OS-u radi normalno, što jasno daje do znanja da je problem sa KDE-om.