Zasto (ne) mandriva

Tema je noobovska. Maher, ti jedini od stare garde jos nasjedas na provokacije :mrgreen:
http://code.google.com/p/gnome-mplayer/
najbolji plejer na linuxu, integracija s GNOME (imaju paketi) + webbrowser plugini / gecko-mediplayer (naknadno instalirati) + mplayer (naknadno instalirati)

Ma niiiiiiiiiiiiiiijeeeeeeeeeeeeeeee :smiley:

[quote=sapphire]Tema je noobovska. Maher, ti jedini od stare garde jos nasjedas na provokacije :mrgreen:
http://code.google.com/p/gnome-mplayer/
najbolji plejer na linuxu, integracija s GNOME (imaju paketi) + webbrowser plugini / gecko-mediplayer (naknadno instalirati) + mplayer (naknadno instalirati)[/quote]
ma ne , bilo mi dosadno slusat lose zalbe :smiley:

Kao što rekoše drugi, problemi sa Mandrivom su uglavnom u KDE4 koji je smeće od desktopa. Mandriva 2008.1 sa KDE 3.5.9 desktopom je uvjerljivo najstabilnija i najbrža distribucija do sada, i još uvijek je koristim na “bitnim” desktop mašinama. To je i jedina distro na kojoj mi radi sav “egzotičniji” hardver, osim naravno stvari kojih tada nije ni bilo. Na eeepc-u vrtim Mandrivu 2010.0 sa LXDE i ova kombinacija takođe radi beton dobro, osim što Gtk ima fundamentalnih problema :frowning:

Pa pošto Gnome ne mogu preporučiti ni najcrnjem neprijatelju, a XFCE je postao loša kopija Gnoma (da bude iskren, bolja od originala ali i dalje kopija), ostaje da čekamo neki novi desktop zasnovan na Qt-u (ima nekih pokušaja, ali za sada je sve to tanko).

Sta se to tebi Vedrane GNOME toliko zamjerio? :smiley:

+1 za MPlayer! Kad player uspije tečno pokrenuti divx na Pentiumu 2, onda ga zauvijek zavoliš.

-1 za KDE, Gnome i XFCE. Uvijek su mi bili bloat, a i na Core2 Duo mi djeluju tromni. Dobro rade kad se pokrenu,
ali sam živčan kad vidim da se računar pokreće 2 minute. :frowning: Xfce isto polako postaje bloat, tu se slažem.
Mada je “goli” Xfce još ok. Xubuntu je noćna mora.

• za KDE što se stvarno trudi imati aplikaciju za sve živo.

LXDE je meni optimalno desktop okruženje, samo da se još malo ustabili i uvede par programčića. Vjerovatno zato što
sam započeo sa AmigaOS 3.1 i Windows 95, pa mi je ostalo to da desktop ne treba da me optereti. Ta pardigma desktopa
sa hrpetinom widgeta mi ne leži. Lično koristim samo Openbox sa kraticama na tastaturi, ali LXDE je “backup” za ljude
koji se više osjećaju kod kuće na desktopu.

ovo bas :S haman zavisi od racunara do racunara :smiley: ili sam ja “blessed” sa necime, ali KDE savrseno radi, boot je brz na mandrivi (speedboot) + neko je spominjao kopiranje da je sporo, i to cak brzo ide! :smiley:

Instalirao sam sinoc Mandrivu one x64. Danas sam pustio upgrade (oko 500 paketa) i negdje na 160 i nekom je upgrade prestao. Znaci konekcija radi normalno ali jedan od paketa stoji na 88 % i ne mice se. Restartujem komp i vise mi ne radi wireless! Sad sam ponovo instalirao mandrivu (jer nemam mogucnosti konekcije preko mrezne karte) i sad kontam opet pustiti upgrade?

Moze li se neki config file ili nesto sacuvati ako se ponovo upgrade zaglavi, pa da mi wireless radi? Jer kako sam primjetio u upgrade-u imaju i neki wireless paketi pa kontam da je to zbog toga.

[quote=boby]Instalirao sam sinoc Mandrivu one x64. Danas sam pustio upgrade (oko 500 paketa) i negdje na 160 i nekom je upgrade prestao. Znaci konekcija radi normalno ali jedan od paketa stoji na 88 % i ne mice se. Restartujem komp i vise mi ne radi wireless! Sad sam ponovo instalirao mandrivu (jer nemam mogucnosti konekcije preko mrezne karte) i sad kontam opet pustiti upgrade?

Moze li se neki config file ili nesto sacuvati ako se ponovo upgrade zaglavi, pa da mi wireless radi? Jer kako sam primjetio u upgrade-u imaju i neki wireless paketi pa kontam da je to zbog toga.[/quote]
radi ovako :slight_smile:

urpmi --auto-update --test

onda ce da updejtuje medije,skine sve pakete i testira da li moze update, ako moze, kasnije samo pokrenes istu komandu bez parametra “–test”
(napomena: nece ponovo skidati fajlove tako da se ne brines!)

[quote=nedim.bfo][quote=boby]Instalirao sam sinoc Mandrivu one x64. Danas sam pustio upgrade (oko 500 paketa) i negdje na 160 i nekom je upgrade prestao. Znaci konekcija radi normalno ali jedan od paketa stoji na 88 % i ne mice se. Restartujem komp i vise mi ne radi wireless! Sad sam ponovo instalirao mandrivu (jer nemam mogucnosti konekcije preko mrezne karte) i sad kontam opet pustiti upgrade?

Moze li se neki config file ili nesto sacuvati ako se ponovo upgrade zaglavi, pa da mi wireless radi? Jer kako sam primjetio u upgrade-u imaju i neki wireless paketi pa kontam da je to zbog toga.[/quote]
radi ovako :slight_smile:

urpmi --auto-update --test

onda ce da updejtuje medije,skine sve pakete i testira da li moze update, ako moze, kasnije samo pokrenes istu komandu bez parametra “–test”
(napomena: nece ponovo skidati fajlove tako da se ne brines!)[/quote]
Da, tacno, to sam negdje procitao vec da moze tako. Hvala!

Ma ništa, samo je njihova dizajn filozofija otprilike kombinacija najgorih osobina Windows i OSX, što se opravdava pričom kako ta osobina mora da je dobra dok je i drugi imaju (a do tog zaključka su došli nezavisnim istraživanjem), a kada neko predloži imitiranje nekih drugih, boljih stvari iz drugih OSova dobije odgovor da je to neoriginalno, neinventivno blahblah.

@vedran: Koje su to funkcije konkretno loše, a da su preuzete, a koje su dobre, a mogle bi biti u Gnome?

Gnome 3 ima zanimljiv koncept, ali meni nikako ne leži. Ne mogu se naviknut na njega.

Uh! Odakle da počnem…

Mono (Windows) umjesto bilo šta drugo npr. Python
Automatska konfiguracija (MacOS) umjesto wizarda i kontrolnih panela (Windows)
VFS (Windows) umjesto lokalnih mounta (MacOS)
Sakrivanje URLa (MacOS) umjesto dobro osmišljenog layouta direktorija (Windows)
Nautilus (promašena ideja iz Win95) umjesto Windows Explorera
Smanjenje broja opcija (MacOS) umjesto povećanja broja opcija (Windows)
Loša kopija registryja (Windows) umjesto konfiguracijskih fajlova (da, čak i MacOS)
Tri menija gore (nalik na MacOS) umjesto jednog menija dole (Windows)
Mimetype & menu sistem dobar za ISVove (Windows) umjesto onog koji je dobar za korisnika (uslovno rečeno MacOS)
Notification bubble (MacOS) umjesto Notification area (Windows)
Klon MS Outlook (Windows) umjesto klona mail.app ili Entourage (MacOS)

Ukratko, Gnome je kombinacija sistemske arhitekture Windowsa i izgleda MacOSa, dok bi upravo obrnuto bilo kud i kamo bolje (daleko od idealnog, ali bolje).

Meni i dalje u poređenju sa KDE3 i 4 daleko bolje leži, u svakom pogledu. Al’ de, ovo je ipak domen ukusa.

[quote=vedran]Uh! Odakle da počnem…

Mono (Windows) umjesto bilo šta drugo npr. Python
Automatska konfiguracija (MacOS) umjesto wizarda i kontrolnih panela (Windows)
Sakrivanje URLa (MacOS) umjesto dobro osmišljenog layouta direktorija (Windows)
Nautilus (promašena ideja iz Win95) umjesto Windows Explorera
Smanjenje broja opcija (MacOS) umjesto povećanja broja opcija (Windows)
Tri menija gore (nalik na MacOS) umjesto jednog menija dole (Windows)
Notification bubble (MacOS) umjesto Notification area (Windows)

Ukratko, Gnome je kombinacija sistemske arhitekture Windowsa i izgleda MacOSa, dok bi upravo obrnuto bilo kud i kamo bolje (daleko od idealnog, ali bolje).[/quote]
Ovo su stvari sa kojima se ne bih slozio (ali to je stvar ukusa, necu reci da si u krivu)

Dakle:

1. Ubuntu recimo pocinje furati Quickly sistem za razvoj aplikacija koji je baziran na Pythonu. Ni ja ne odobravam Mono zbog eventualnih problema sa licencama, ali Mono je nacin da se Windows programeri privuku u razvoj cross platform aplikacija :slight_smile:
  2. Hmmm, na sta tacno mislis? Zar Gnome nema onaj Control panel. Suse recimo ima Yast kog vec pokusavaju portati na druge distribucije.
  3. Meni ovo nije problem
  4. Ovo se slazem, ali pogledaj projekat nautilus-elementary.
  5. I ovo se slazem, ali to je s ciljem odrzavanja stabilnosti okruzenja (ipak se ne moze sve prepustiti userima). A windows ima povecanje broja beskorisnih opcija. Ono sto Gnome nudi je konfiguracija okruzenja kako god korisnik zeli. To je izrazenije bio na Gnome 1.x nego na 2.x. Ali nije sad neki problem sto su smanjili konfigurabilnost.
  6. Ovo meni vise odgovara, kad se sjetim onog menija na XPu, Visti ili Win7 bude mi muka.
  7. Ovo mi se posebno svidja.

Dakle ono sto sam htio ovim da kazem je da je dizajn subjektivna stvar. Naravno, postoje principi kako se dizajn treba izgradjivati (logicnost, preglednost, funkcionalnost…), ali opet se svede na subjektivni dojam.
Uostalom, ako ti se ne svidja - ima KDE, Xfce, Enlightment, LXDE… ljepota linuxa, odaberes sta hoces :smiley:

P.S Sa ostalim stavkama se manje-vise slazem

vedrane, slažem se sa većinu stvari. Najviše od toga me brine Mono, mada sam do sad mislio da je to opcija.
Hmm… i onda neki dan počnem starcima instalirati na jednom računaru sistem za "eto, samo facebook i skype"
što oni rekoše, pa rekoh da se ne mučim, instalirat ću “Desktop Environment” kako to Debian installer zove.
I onako poluprisutan buljim u log i gledam šta apt to instalira, kad odjednom MONO! I to samo zbog, pazite, toga jer je
maintainer Gnome-a na Debianu mislio da bi super bilo da standardni Gnome ima Tomboy kao standardnu aplikaciju!?

:open_mouth:

To me pogodilo… I onda googlah, i nađoh:

"The matter is all a bit confusing, but from what I understand now, Josselin Mouette has made Tomboy a dependency for GNOME on Debian Squeeze, which means that Mono is now part of GNOME for Debian Squeeze as well. This seems rather odd, because Debian never seemed to be too keen on including Mono.
"
http://www.osnews.com/story/21660/Mono_Part_of_Debian_s_Default_Desktop_Install_

Propustio sam to…

Mislim, WTF? Instaliramo jezik koji je, premda free, vjerovatno trn u oku Microsoftu i može značiti ozbiljne posljedice po Gnome fondaciju, a ako ništa, može značiti infiltraciju MS-a na Linux desktop. A pored toga je ogromni bloat. I to samo da bismo imali žuti listić na koji možemo napisati: “Kupi kajmak”.
Evo kako ja vodim bilješke. Pokrenem ovo u .xinitrc:

A mašti nema kraja kad bi čovjek uklonio recimo prozor terminalu, stavio žutu pozadinu ili sve ovo samo učitao u root-tail-u.

A sve je krenulo kao free alternativa KDE-u koji je tad imao proprietary QT. Ali mijenjaju se ljudi. Projekti rastu, dobije se koja parica, i eto…

meni conky sluzi za podsjetnike. na squeeze mi je instaliran palimsest koji mi ne treba i kad ga pokusam ukloniti javlja mi da mu je gdm dependency. i sokirao sam se kad sam jos vidio ubuntu software center na debianu. something’s realy wrong here.

Čak i ako se mora imati žuti listić, ne mora Tomboy: http://live.gnome.org/Gnote

@Wizz: Mislim da je zbog toga što sad izgleda po difoltu instalira “Recommends” na Debianu. Nedavno sam instalirao xfe, i ono vuče audacious!?
Tako da sam ovo stavio kao alias:

[quote=canci]@Wizz: Mislim da je zbog toga što sad izgleda po difoltu instalira “Recommends” na Debianu. Nedavno sam instalirao xfe, i ono vuče audacious!?
Tako da sam ovo stavio kao alias:

[/quote]
ne znam ja sta se njima po glavi vrti. boli me briga nego preferiram da imam sto manje sranja na kompu. izasao je pclinuxos 2010 pa skinem lxde verziju da vidim hoce li slusati