Zasto (ne) mandriva

Ne vjerujem dok ne vidim da je default. Mono su počeli furati prije nego što je C# postao popularan na Windows platformi, i time su samo dali municiju MSu da tvrdi da je taj .NET cross-platform, a realno nije - još nisam vidio neku svakodnevnu .NET aplikaciju da se bez modifikacija pokreće i vrti pod Monom. Šta je onda svrha? Ako razvijaš aplikaciju koristeći VisualStudio, e baš ćeš isprobavati pod Monom i popravljati stotine problema! Lakše je koristiti platformu koja je od početka zamišljena kao cross-platform, kao što je… bilo šta osim .NETa.

Mono je nanio neprocjenjivu štetu Linuxu. Samo ja znam za 10ak projekata čiji su se autori kolebali između C#a i nečeg drugog i na kraju se odlučili za C# zato što “za Linux ima Mono”, ali nikad nisu uspjeli portati aplikaciju na Mono jer je to užasno velik posao. Da nije bilo Mono-a možda bi se odlučili za to nešto drugo.

Ima, ali postoji tona stvari koje nisu konfigurabilne, ne zato što nije imao ko napraviti konfigurabilnim, nego što je stav nekih core developera Gnome-a da to ne treba biti konfigurabilno nego se mora automatski iskonfigurisati, pa ako ne radi - neka korisnik prijavi bug. To može raditi na MacOSu gdje je sav hardver unaprijed poznat, na PC platformi je to suludo, rezultat je desktop koji super radi kada radi, a kad ne radi moraš naučiti malo C-a i postati kernel hacker da bi proradilo. Yast pokušavaju portati već deset godina, distro-specifični kontrol centri su veliki promašaj i stvar prošlosti.

Sakrivanje URLa je pitanje za jednu poveću debatu. Generalno sam protivnik sakrivanja stvari od korisnika. Ako nešto moraš sakriti od korisnika, znači da je postalo prekomplikovano za svoje dobro. URL nije postao prekomplikovan, činjenica je da milioni, ako ne i milijarde Windows korisnika nemaju nikakav problem sa korištenjem URLa u Windows Exploreru. Da ne govorim o web browserima i internetu - niko tu ne sakriva URL? Rezolucije se hvala bogu povećavaju pa ne treba ni štediti ekran. Ukratko, blentav potez bez realne koristi.

Ne vjerujem dok ne vidim da je default. Ako nije default, niko neće koristiti, prijavljivati bugove, neće se dići frka do neba ako nešto ne radi, neće developeri sa strana uskakati da poprave stvari itd. Bilo je stotine dobrih projekata koji su se ugasili zato što ih ne gura nijedna distribucija i nijedan desktop.

Vidjeti odgovor pod 2, kao i poznatu Linusovu diskusiju itd. Gnome je krcat ljudima koji smatraju da šta ima korisnik da bira, neka bude sretan onim što je komitet za njega izabrao ili neka koristi neki drugi desktop. I ne vjerujem da može biti višak opcija, samo njihova loša organizacija i loš interfejs za njihovo prezentovanje.

To je zato što nikada nisi koristio meni koji je organizovan kako treba (na Windowsu definitivno nije). Poznata je stvar da ljudi skeniraju stvari odozgo prema dole i slijeva nadesno. Meni je nešto nevažno što se ne mijenja, ne sadrži korisne informacije (dok ne klikneš na njega), prema tome mora biti dole. Isto se odnosi i na taskbar čiji je sadržaj korisniku poznat (sam je stavio sve prozore u njega). Sat i systray bi eventualno mogli biti gore. Da ne govorimo da je na widescreen ekranima vertikalni prostor skuplji od horizontalnog i da stvari treba postavljati sa strane. Da je meni gore ispravna odluka, ne bi na svakom Gnome računaru u labovima bio spušten dole, pa makar i na silu. Ukratko, sve ovo su dobro proučene stvari i svi znaju da Apple drži menije gore isključivo kao nasljedstvo jedne loše odluke iz 80tih godina (slično kao miš s jednom tipkom) i da bi bili drugačiji od Windowsa, a Gnome slijepo i glupo kopira MacOS i neće da čuje za alternative.

Svaka ti čast. Veliku većinu ljudi koje sam vidio taj bubble dekoncentriše i žele da ga što prije zatvore. Posebno ako je u pitanju nešto što ne žele da gledaju drugi ljudi koji mogu vidjeti monitor npr. neka kompromitujuća IM poruka. Ja pogotovo imam opsesivnu potrebu da zatvaram sve prozore koji nisu vezani za posao koji radim i popups svih vrsta su mi bolni. Začudo, 99% usability literature se slaže sa mnom.

Grafički dizajn možda jeste (zato postoje teme), ali arhitektura aplikacije i upotrebljivost su egzaktne nauke, a Gnome ih krši na sve moguće načine da bi bio što sličniji nekom OSu koji se dopao programeru. Nađi mi logičnost, preglednost i funkcionalnost u stvarima koje sam nabrojao!

Ja bih rado, ali: KDE su sve upropastili sa verzijom 4, Enligtenment je u alfa verziji već deset godina, LXDE je realno nedovršen, fali mu tona stvari, a XFCE je sada solidan ali teži da postane kopija Gnoma u dobrim kao i lošim stvarima. Osim toga postoji tona problema koje donosi Gtk, a većina projekata uzima Gtk kao zdravo za gotovo, jedinu realnu opciju na Linuxu (što je niđe veze). Sve sam to već rekao.

Pa sta onda koristiti za graficko okruzenje? Ispada da ni KDE ni GNOME ne valjaju a oba su 2 najpopularnija?
@vedran: Ti, cini mi se, rece da koristis KDE 3.5.9.? Jel to koristis kuci ili drugdje?

barem je vedran u pravu za notification bubble i hrpu nepotrebnih prozora. barem se na linux distribuciji gasi sam. na windowsu je bilo da ostane sjedit dok ga sam ne ukines. bleh, kako me ono govno nervira :/. ne znam kako je sad na sedmici. i ta stvar sa URL-om. ne znam kome je palo na pamet da sakriva nesto tako vazno.

@vedran: I usability design je definitivno subjektivan do neke mjere. Većinom jesi u pravu, no mislim isto tako da, koliko god pogrešan dizajn, ljudi se naviknu na njega. Mislim da je Gnome/distro X/ko god korisnike navikao na određene menije/bubble-ove itd. Teško je to onda istrijebiti nakon nekog vremena. A Gnome 3 i KDE 4 nam pokazuju da se korisnik tu ama baš ništa ne pita (što si već i naveo). Tako da je jedini lijek odabrati nešto drugo. Sva sreća pa sam naviknut na openbox. Meniji me previše dekoncentrišu. Možda je neka vrsta disleksije u pitanju, ali teško mi se usredotočiti na menije i tabele. Najbolji pristup meni je da kucam naredbu u run dijalog. No to kod mene funkcioniše jer koristim svega 20ak aplikacija. Zato mi se sviđaju ideje iz Gnome3 / novi KRunner / Gnome DO i sl. Kucaš “dipl…” i on će naći tvoj diplomski koje trenutno pišeš, jer je to fajl koji često otvaraš. Linux Mint to isto ima (valjda i SUSE), ali je ipak tablični meni.

Ah da, mi skeniramo odozgo na dole, ali s desna na lijevo skeniramo mi koji čitamo latinicu, ćirilicu, hangul, kanji i neka druga pisma. Arapima i Izraelcima bi recimo više pasao neki “right-bound” meni (gdje sam sretan što GTK to barem poštuje - Firefox izgleda cool na hebrejskom ili arapskom - sve je “naopako”)

Meni licno jedini launcher/meni/panel koji moram imat je gnome-do…Na njega sam toliko naviknut, i toliko mi je prirastao srcu, bez njega, k’o bez clana porodice…:smiley:
Sto se mene tice, graficko okruzenje mi ne treba, samo gnome-do…:smiley:
Uh, sto ih nahvalih, mog’o bi im sta donirat…

upravo sam testirao pclinuxos sa lxde. ispade neka mjesavina kde-a i gnome-a. al poprilicno brz. repo maksimalno popunjen. mogao bih se prebaciti cak :slight_smile: