BHLD 2.x development!

Slazem se 100%

Al eto ako se odlucite za slackware, nabavio sam mail od Tomasa iz slax-a :wink: Bio bi valjda veoma zainteresovan da pomogne, a i neki je malo dalje komsija … Ceska :slight_smile:

P.S: Neko je gore spominjo dokumentacija, koju ja smatram da je poprilicno zadnja stvar, ako stvar bude dobro izvedena naravno.

KANOTIX will be fine :slight_smile: - ili možda Ubuntu …

Sto se tice distribucije ja bih ipak uzeo Ubuntu/Kubuntu. Vecina stvari odradjena, imas Live2HDD installer …

PS
Jel se mogu i ja Amili pridruziti na kernel razvoju, core il vec kako to ide ? :slight_smile:

@crazy_m samo se dopiši na wiki :slight_smile:

Inače mislim da su distribucije koje koriste unionfs (Ubuntu, Mandriva, Slax) bolja opcija od Kanotixa jer je unionfs jedno nevjerovatno močno i nadasve čisto rješenje, hdinstalacija je vrlo jednostavna jer sistem na hd-u je ISTI kao i onaj na CDu, nema symlinkova, nema ro i rw filesystema, nema čudnih ramdiskova na još čudnijim lokacijama. Osim toga na unionfs se može najnormalnije pisati, doinstalirati paketi itd. da ne govorim o nekim cool stvarkama tipa iskopiras par fajlova u ramdisk i možeš uraditi eject cda, onda mogućnost da se sistem instalira sa 0 restarta (čitaj: BEZ RESTARTA!) itd. Ako je neko zainteresovan za cool mogućnosti koje drugi OSovi nemaju onda je unionfs the way to go, a remasterovanje knoppixa je za djecu. Stvarno u 2006 koristiti nešto drugo je gubljenje vremena. S druge strane za Slax ne znam kakvu ima podršku za hardver, prije svega “egzotični” hardver (laptopi! ACPI, synaptics, lm_sensors… web kamere, scanneri, winmodemi, wireless…) osim toga na Slacku nema pravog package managera.

http://en.wikipedia.org/wiki/UnionFS

E ljudi sad se ja neceg sjeti. Kad sam bio ono furo uptime live distro-a, sjeti se sad da je slax bio najgori! Samo note mali.

De nek me neko dopise, jer ja se ne mogu logovati na wiki jer ne znam sifru a ovaj wiki nece da mi posalje novu :slight_smile:

Hmm. ljudi ja sam za Ubuntu/Kubuntu… pa nije bez razloga trenutno najpopularnija distribucija, :confused:

De nek me neko dopise, jer ja se ne mogu logovati na wiki jer ne znam sifru a ovaj wiki nece da mi posalje novu :-)[/quote]
Ja probao i stiglo mi istog trena… helem javi mi se mailom ili IMom da ti promijenim šifru :slight_smile:

Evo jedan našminkani BHLD: (macovski) (dakle, verzija 2 bi trebala biti dosta ljepša

Looks nice, a?

Ikone: Crystal Clear
Style: Acqua (IceWM windeco)
Color: Black

Ruzno.

Mixtura Linspira, Maca, Wina i itd…

Imam jedno pitanje da li imate informaciju koliko korisnika koristi BHDL?

[quote=Emx]Evo jedan našminkani BHLD: (macovski) (dakle, verzija 2 bi trebala biti dosta ljepša
http://img189.imageshack.us/img189/4277/bhld1lc.png
Looks nice, a?

Ikone: Crystal Clear
Style: Acqua (IceWM windeco)
Color: Black[/quote]
Ruzan taj windeco…ima puno ljepsih…

a i colorscheme je nekako depresivan…

bolje stavi nesto bijelkasto-sivkasto-zelenkasto, ali samo nijanse ne sad totalno u jednoj boji…

probaj naci na kde-look.org “Chlorophilia” colorschemu…

a za windeco hmmm…mozda da pogledas onaj Powder ili nesto ljepse…ovaj macosx je klishe a i ruzan je…

Sto se izgleda tice …

http://www.kde-look.org/content/show.php?content=18223

Uglavnom nikako nikakvih mac fazona. Mislim covjek je gore reko klishe je totalni a i ruzno je totalno. Ako ocemo da se furamo na mac, oticemo koristit winse. Mislim da mac izgled nije potreban nijednoj linux distro.

http://www.kde-look.org/content/show.php?content=11231 - Ne cini se nesto, al boje kad se promjene super je, pogotovo mu dobro stoji crno.
Ako to ne meni je http://www.kde-look.org/content/show.php?content=30935 prelijep.

Ikone
Definitvno http://www.kde-look.org/content/show.php?content=38467

I je fakat boju stavi neku bjelkasto zelenkastu. Mislim da je najbolja kombinacije bjele #F7F8FB

Mislim da je izbor teme manje vazna stvar …
Mozda bi bilo bolje da malo proguglate i pronadjete jos live distribucija koje bismo mogli koristiti kao bazu ako vec imate vremena :slight_smile:
Kad pravite kucu prvo se napravi - HALA :wink:

[quote=testni_hamo2]Mislim da je izbor teme manje vazna stvar …
Mozda bi bilo bolje da malo proguglate i pronadjete jos live distribucija koje bismo mogli koristiti kao bazu ako vec imate vremena :slight_smile:
Kad pravite kucu prvo se napravi - HALA ;)[/quote]
ja sam dao svoj prijedlog…i dao linkove da se ima uvid kako i sta…

a mislim da ima i dovoljno prijedloga…
sad samo da se odluci koja ce bit uzeta za rad…i da pocnemo…rasporedimo se ko ce sta i na koju stranu i odredimo neki rok poslje kojeg cemo vidit kolilko je ko uradio i napravit dalji plan…

Kad vec spominjete grafiku bilo bi dobro kad bi se javio netko za rad na grafici za bootloader (GRUB, jer je LILO vec pomalo zastario, kde splash-u, nekim dobrim wallpaperima, i ako bi se rjesilo sa kernelom, bootsplashu.
Te 4 stvari nisu toliko bitne ali ljudi se oduseve kad je sve to lijepo i ulickano, a ne kad se sustav dize sa vga=normal u LILO-u:)
Stvar koje me odusevila kod Linspire-a su bile flash prezentacije same distribucije i za koristenje iste. Bilo bi odlicno kad bi mogli napraviti nesto slicno makar za osnovne stvari jer je citanje tutoriala zamorno, ovako se cak bolje nauci i zabavnije je:))
Eto, to su moji prijedlozi. Zainteresirani se mogu odmah javiti i poceti raditi s tim tako da se ne gubi vrijeme. Ne bi trebao biti problem ako vise ljudi radi na tome, imat cemo vise razlicitih rjesenja i na kraju (demokratski, ili tko najvise plati:))) izabrati najbolje. Osim toga, ostala rjesenja ne bi trebalo izbaciti, mogu se staviti na Web pa nek ih skine kome se svidaju.

Mislim da bi jos trebalo razmotriti izradu instalacijskog DVD-a a ne CD-a, skoro svi imaju DVD citace i ne bi trebalo voditi racuna o tome “hoce li sve stati”. Nekim ljudima moze bit problem skidanja vecih aplikacija sa Web-a (spore linije), ovako bi sve imali na jednom mjestu.

Upravo se dešava ono što se uvijek dešava sa svim projektima. Nemamo ni temelj, a već se razmišlja o krovu. Vedrane/Adise/biloko da li ste odlučili na čemu će BHLD 2.0 biti baziran? Da li će biti neka anketa o tome?

Ovo mi izgleda kao dobar prijedlog…što da ne…mods… go ahead…

Organizacija na prvom mjestu ode sve nizbrdo. Probajte ispocetka. Sastak bi Vam najbolje pasao.

@gomez
Stvari za koje govorim nemaju veze sa temeljem distribucije, kde splash-u je svejedno vrti li se na Debianu ili Suse-u, 2.4. ili 2.6 kernelu. Sustav se nece srusiti ako se stavi druga slika za GRUB …
Ljudi koji budu radili grafiku nece raditi na razvoju (mislim osnovnom sustavu) i zato kazem da se to moze odmah poceti raditi da se stvar ubrza tj. da se pokrene!