http://forum.linux.org.ba/viewtopic.php?pid=55372#p55372
Slažem se sa tobom u ključnim segmentima.
That said - podrzavam sve informaticare koji odlaze jer to je win win situacija - ovi sto ostaju ce kao rezultat dobiti bolje uslove jer se smanjuje ponuda a potraznja ostaje ista ili raste
E sada, nažuljala me je riječ “podrška”.
Nemamo mi šta podržavati ili ne podržavati kolege koje imaju šansu i odluče se ići u IT gastarbajtere. To je neminovan proces.
Tačno je da se odlaskom u inostranstvo dolazi do znanja i iskustva do kojeg na lokalnom tržištu nije moguće doći.
Ali imam bojazan da ovo što govoriš ne bude razumjevano kao glavna opcija. Mi koji djelujemo na domaćem tržištu možemo i trebamo puno više učiniti.
Outsource-ing je jeste dobra opcija razvoja IT-a ali se domaće IT tržište ne smije prepustiti postojećem stanju.
Naime, ne možemo očekivati da će prosperitet lokalnog IT doći izvana. Naši gastarbajteri 80-tih godina prošlog vijeka su donijeli mnogo toga iz zapadnih zemalja.
Ali oni definitivno nisu učinili Bosnu ili bivšu državu prosperitetnom. Prosperitet i ključne promjene ipak moraju doći iznutra.
U razgovorima koje sam imao sa ljudima po pitanju rada našoj firmi (koja radi za lokalno tržište), stekao sam dojam da svako ko sebe uzima sposobnim informatičarem svoju budućnost vidi u radu za outsource-ing firme ili odlazak u inostranstvo.
Mislim da je to stanje ipak pogubno za razvoj lokalnog IT-a.
Svoje mišljenje sam iznio ovdje:
http://hernad.bring.out.ba/kako-promijeniti-stanje-bosanskog-poslovnog-i-13566
P.S
Iako se ne radi oglasu za posao, mislim da je topic ipak primjereniji grupi “poslovi” nego “generalno”.
Problem je što ako je za dobijanje posla svejedno da li ga obavlja ekspert ili amater, onda je jeftinije angažovati amatera. Odnosno ekspert neće biti plaćen u skladu sa svojim znanjem i ulaganjem u vlastito napredovanje. A svejedno je zato što je kvalitet obavljenog posla nebitan. I vani menadžer je taj koji dobije posao, ali ako posao ne bude urađen vrhunski firma propada, dok kod nas to nije slučaj iz nekog razloga.