Vidi Ernade, akademija je (ili bi trebala biti) zajednica ljudi okupljenih oko nauke i učenja što je na vrlo površnom nivou vezano za opensource i free software. Ima na ETFu dosta ljudi koji su pro-FLOSS bez rezervi, vidjeti:
http://bhits.etf.unsa.ba/ (staro ali poenta je da takva razmišljanja postoje)
https://plus.google.com/107940787524155280800/posts/Wu5T88pTYJv - izvještaj sa ovog događaja: http://www.google.ba/url?sa=t&rct=j&q=elektrotehnički%20edukacija%20site%3Askola.ba&source=web&cd=1&ved=0CEgQFjAA&url=http%3A%2F%2Fportal.skola.ba%2Fppzsa%2FLinkClick.aspx%3Ffileticket%3DzYqLeQUQMME%253D%26tabid%3D138&ei=D7fVT830DsXQhAfR6cC4Aw&usg=AFQjCNGs0apssamxkNfnAWBC2VyfOPujmg
itd.
Ali takođe postoje ljudi koji vide Microsoft kao gotovo jedinu ozbiljnu informatičku firmu koja investira u BiH! Gdje su kod nas IBM, Oracle, Red Hat, Canonical, Google, Apple… ? Tako da nije ni čudo što postoje različita mišljenja na fakultetu i ne može se dobiti konzensus o tako važnim pitanjima. Na kraju krajeva može se imati obostrano korisna saradnja sa MSom bez “prodaje duše” o kakvoj govoriš na svom blogu, kod nas praktično nema MS-only predmeta, studenti su maksimalno eksponirani prema alternativnim tehnologijama. Pitanje je da li ETF treba da šalje saopštenja o državnoj politici ili se to treba prepustiti organizacijama kao što je BHITS (čija su saopštenja do sada uglavnom ozbiljno saslušana mada sama akademska zajednica poprilično ignoriše to udruženje, da ne govorim o negativnim reakcijama iz Mostara na pro-FLOSS stavove koje su do sada zauzimali).
prvo 100% legalno ne moze - ili kao sto rece jedna osoba koja poznaje pravo (i pravnu praksu u bih) - ti neces nikad moci namjestiti da ti poslovanje bude “bijelo” koliko god da se trudis. Zato onda se fokusiras na to da bude “svijetlo sivo” a ne “tamno sivo” i kad dodje inspekcija dokazes joj da je “svijetlo sivo” ili ti “uglavnom bijelo” kako bi kazna koju dobijes bila manja.
Naravno, ja sam u ranijem postu uzeo u obzir realnost našeg sistema. Kada sam rekao 100% mislio sam da se sve u mojoj firmi fakturiše na bijelo, da se redovno i pravilo obračunava PDV, da se redovno isplaćuju plate.
Ali da, matematičkim rječnikom 100% legalno poslovanje ne postoji nigdje, a u Bosni posebno
Ali takođe postoje ljudi koji vide Microsoft kao gotovo jedinu ozbiljnu informatičku firmu koja investira u BiH!
To je bez dvojbe tačno. Microsoft je jedna iznimno pametna i adaptibilna firma.
Gdje su kod nas IBM, Oracle, Red Hat, Canonical, Google, Apple… ?
Nigdje. Razlog je taj što oni nemaju dobro razrađenu strategiju kao Microsoft za “banana” države. Microsoft je stategiju za takve države razradio do perfekcije.
On investira i ujedno kolonizira.
Tako da nije ni čudo što postoje različita mišljenja na fakultetu i ne može se dobiti konzensus o tako važnim pitanjima. Na kraju krajeva može se imati obostrano korisna saradnja sa MSom bez “prodaje duše” o kakvoj govoriš na svom blogu, kod nas praktično nema MS-only predmeta, studenti su maksimalno eksponirani prema alternativnim tehnologijama.
Javno obrazovanje ne smije biti one-vendor only.
Javna uprava ne treba biti one-vendor only.
Legitimno je da Microsoft kao korporacija pokušava tu poziciju izgraditi. Ja nijednom riječju ne napadam Microsoft i ne sporim njihovu korporativnu strategiju.
Problem je u državi koja je prihvatila ulogu podanika.
Mnoge kolonije i porobljene države su od svojih kolonizatora vidjeli puno dobra. Ali su sva ta društva na kraju željela slobodu.
Ova država i ovaj obrazovni sistem tjeraju nas u poziciju IT kolonije i to jeste problem naučne zajednice.
Da je država i IT zajednica kod legalizacije rekla Microsoftu:
"
Ok, vrijeme je da se posvetimo zaštiti autorskih prava.
Ok, učinićemo sve da vaša prava zaštitimo (Microsoft-ova)
Ali, nećemo dozvoliti da naprave velike štete našim poreznim obveznicima
Zato ćemo prije toga napraviti kampanju gdje ćemo našu javnost obrazovati po tom pitanju: objasnićemo im sve moguće opcije.
Ukratko pripremićemo ih za legalizaciju
"
Da je država to uradila, Microsoft bi rekao: ok, jer bi shvatio da pred sobom ima ozbiljnu administraciju koja mislii o svojim građanima.
ETF i FIT na zalost jesu slika i prilika drzave.
O konceptu nastave na FIT-u imam dosta direktnih iskustava http://hernad.bring.out.ba/tag/fit_mostar
Kako god, mislim da je moguće djelovati i mijenjati stvari. Ali treba biti uporan i ponavljati.
Mislim da sam u ove tri godine svojim djelovanjem, ako ništa drugo, određene teme i procese na FIT-u otvorio.
Što se tiče ETF-a, koliko sam gledao syllabuse, stvar je puno bolja.
Ali ETF može i treba učiniti puno više. ETF prirodnom raspodjelom ima najveću koncentraciju znanja iz ove oblasti i on bi trebao biti pokretač mnogih procesa o kojima govorimo.
Odakle će stav po bitnim pitanjima struke doći ako ne od ustanova kakav je ETF ?!
… Gdje su kod nas IBM, Oracle, Red Hat, Canonical, Google, Apple… ? Tako da nije ni čudo što postoje različita mišljenja na fakultetu …
Mene iskreno čudi da bilo ko danas kaže Microsoft-only je pravi put, posebno ako potiče iz akademske zajednice.
Ovi “komercijalne” argumente sam često čuo i od drugih.
Trebalo bi malo detaljnije “pročešljati” u kojoj mjeri države koje nemaju Microsoft-only pristup imaju zastupljene komercijalne linux vendore.
Moja je pretpostavka da prisustvo (zastupljenost na tržištu, lobiranje, pritisak komercijalnih linux vendora) u mnogim slučajevima nije bio presudan faktor za ulazak opensource-a.
Moja je pretpostavka da je u većini generator tih promjena bila lokalna IT zajednica, a da je država u tome prepoznala potencijal razvoja lokalnog IT-a i značajnih budžetskih ušteda.
Na par mjesta sam čitao da Rusi forsiraju OSS isključivo vođeni ovim principima. Rusi naglašavaju još bitan momenat - smanjenje američkog uticaja.
Očigledno da bi ovu temu trebalo sistematski obraditi.
Ne znam koliko sam relevantan na temu fakulteta kao dropout, ali neke stvari koje sam vidio … dunno, malo su me razocarale.
Sa jedne strane postoji ETF (Tuzlanski, sa Sarajevskim nisam upoznat) gdje sam za godinu dana, vecinom provedenih u spavanju, stekao veoma kvalitetne osnove informatickog obrazovanja koje su se uz samostalni trud u narednom periodu lako unapredile.
Sa druge strane sam vidio malo i FIT-a … ono sto mi se ogadilo je forsiranje M$-a.
Konkretno, uvod u programiranje se MORA … (bar prije 3-4 godine…) raditi u visual studiu … ok, mozda glupo pitanje, zasto se uvod starta sa C++ ? I ako bi proslo to za C++ kao uvod… zasto mora to biti visual studio, zapravo, zasto limitirati studente na samo tu razvojnu platformu.
Mozda je jedan od primjera, ali siguran sam da ima i gorih… dosta gorih…
I jedna od vise nego bitnih stvari je zapravo evaluacija studenata. Poznajem veci broj dipl. ing. el. teh. koji bukvalno nisu sposobni za neke bejzik stvari. Ne govorim o e.g. optimizaciji drbd cluster-a nego o ubacivanju broja stranice u word/libre/ooo … Da ne pricam o nekim zahtjevnijim stvarima.
Zapravo, ne znam za sta ih spremaju fakulteti ako su to IT smjerovi i na osnovu cega se vrsi evaluacija.
Tu je dosta programera koji su e.g. promotion codes validaciju radili u JS (ne preko ajax request nego hardcoded JS array koji je sa CTRL+U na izvol’te)
Nisam naletio ni na jednog da je upucen u security koncepte bilo kog segmenta (malo vise radim oko web-a, ali sam naletao na razne nebuloze i izvan toga)
Onda nedavno sam gledao neki, nazivmo screencast, sa FIT-a gdje lik objasnjava instalaciju SPLUNK-a na FreeBSD… dakle neko ko predaje taj predmet je po mojoj procjeni nesposoban. Nema rutinu rada u shell-u, zafrkao je dosta osnovnih koncepata uopste unix-oida … i lots more …
Tako… kad vec imaju tu famoznu ekonomiju na tom FIT-u, skontao sam da mi se vise isplati otici nedje blize i lagano zavrsiti neki “management” smijer blizi ekonomiji.
Bar cu nesto nauciti, I guess…
jesam se svaceg napricao…
b.t.w.
Nemoj shvatiti kao neku flejm raspravu, ali Oracle ima veoma ciljani set proizvoda i dosta je prisutan na lokalnom trzistu, naravno, u ciljanim industrijama.
Ostale navedene firme su vecinom veoma slicnog koncepta, tako da bez nekog veceg interesa i aktivnosti sto lokalnih firmi sto obrazovnih ustanova, nemaju nekog posebnog razloga za M$ like nastup.
@Bo citiraću komentar jednog (starog, danas penzionisanog) profesora ETFa prije nekih 10ak godina kada smo kao studenti članovi ULK došli da razgovaramo o promociji Linuxa na ETFu:
"Hoće li nama taj Linux donirati kakvih servera?"
Komentar je naravno u šali bio rečen ali suština je u tome, ako Oracle nema prisustva u BiH (investicije), Oracle neće finansijski “pogurati” neke stvari, organizovati konferencije i seminare, sve sa putnim troškovima i hotelskim smještajem negdje na moru, donirati software, hardware, knjige, gotove kursne materijale koje se mogu uključiti u predmet, gostovanja predavača iz industrije, takmičenja za studente sa putovanjima širom svijeta itd. sve nabrojane stvari je MS nudio i nudi fakultetima, profesorima i studentima u BiH a ostali ništa ili skoro ništa.
Što se tiče lokalnih firmi, već sam dosta napisao o tome ali spomenuću još i to da su svi ti Oracle i IBM partneri za koje znam takođe i Microsoft partneri i to im je puno profitabilnije od ovog prvog, a profit je sve što jednu firmu interesuje.
Znam ja naravno da je cilj MSa da dominira i ovlada ali morate shvatiti da zagovornik FLOSSa vrlo brzo bude optužen za “Linux-only politiku” jer to je debata koja se vodi, da li dozvoliti da postoje određena mjesta gdje će se forsirati MS na akademiji i da li neka ponašanja i izjave zatvaraju vrata za saradnju sa MSom? To je naravno daleko od FITa gdje se Linux ili *BSD spomene samo kako bi se ocrnio ili predstavio kao nešto geekovsko što ni profesor baš ne razumije najbolje.
Što se tiče haminih komentara o nijansama sive, sve to stoji ali kod nas je ta nijansa nekako ispod mog praga tolerancije.
@vedran: da ne bude pogresno shvaceno - ne podrzavam korupciju kada je rijec o dobavljanju poslova na nasem trzistu - smatram to skoro apsolutno crnim u ovoj grayscale nomenklaturi.
Pod ovim svijetlo sivo / tamno sivo sam najvise govorio o knjigovodstvu (konkretno u domenu outsorcing firmi).
[quote=testni_hamo2]dexter:
prvo 100% legalno ne moze - ili kao sto rece jedna osoba koja poznaje pravo (i pravnu praksu u bih) - ti neces nikad moci namjestiti da ti poslovanje bude “bijelo” koliko god da se trudis. Zato onda se fokusiras na to da bude “svijetlo sivo” a ne “tamno sivo” i kad dodje inspekcija dokazes joj da je “svijetlo sivo” ili ti “uglavnom bijelo” kako bi kazna koju dobijes bila manja.
Pricao sam ovdje da je u jednu firmu u kojoj sam radio dosla inspekcija za legalizaciju softvera - i nakon sto su uvidjeli da je sve OK - kaznili su firmu jer nije imala okaceno radno vrijeme
Dakle kaznice te 100% za nesto. Zato odmah u kalkulaciju prije otvaranja firme ubacis i to da ces godisnje platiti XXX maraka kazne za nesto pa gledas isplati li ti se.
[/quote]
Hamo druze, vidis, po mom misljenju ovo je osnovni problem. Ako ja moram voziti veleslalom u firmi da bih poslovanje ucinio svijetlo sivim i ako vec unaprijed znam da ne moze biti bijelo, onda je to za mene znak da se ispalim sto dalje. Prica da je poslovanje svugdje na svijetu svijetlo sivo a nigdje bijelo, ne pije vode. Licno imam iskustva iz par evropskih drzava i mogu potvrditi da poslovanje moze biti itekako bijelo, odnosno da mora biti takvo. Ili, da razjasnimo o cemu pricamo. Desi se i vani da fali poneka licenca za instalirani software, ali otprilike je to najveci i najgori prekrsaj koje firme vani prave (i budu za to kaznjene - primjer moje vlastite firme :D). Ipak, postoji tu mala razlika izmedju nelicenciranog Officea i neplacanja doprinosa i plata radnicima.
Ja se nisam htio javljati na ovu temu, ali me upravo ponukala ova recenica. Podsjeca me na pricu jednog mog druga iz srednje skole. Naime, nakon srednje upisao on farmaciju, ide mu studij, sta vise, jako dobar student sa prosjekom iznad 9. Negdje tamo 2005. on na zavrsnoj godini, nasli se negdje na picu, pricamo onako o planovima sta i kako dalje. Kaze on sve je super, sve je vec isplanirao, ima dugorocne planove za zivot i posao. Kaze, stari mu je vec digao kredit da plati stelu u jednoj apoteci u Sarajevu. Konta za 3-5 godina otplatiti taj kredit pa onda polako poceti stediti za stan.
Reklo bi se, fin plan, zreo, za svaku pohvalu. Da nije onog dijela o steli i kreditu. Ono sto je mene ustvari sokiralo je da je on to rekao na taj nacin kao je sasvim normalna stvar, kao da se podrazumijeva. Tada sam skontao da su ljudi jednostavno poceli da razmisljaju na taj nacin. Planiran unaprijed za stelu, planiram unaprijed za kazne i sve super.
Jest super ako mozes prihvatiti da stvari tako funkcionisu i da je to normalno. Ja nisam mogao to progutati, zato sam se ispalio, bez ikakve namjere da se vratim.
[quote=testni_hamo2]
A sto se tice kompjutera i prostora - pa to svugdje imas. To nije specificnost nase drzave. Dalje za 1000 maraka mjesecno mozes naci ovdje poslovni prostor za 20 ljudi -tako da je ta cifra od 600 KM za 5 ljudi prenapuhana.
Sto se tice njemacke i bosne - tu je velika prednost bosne ovdje su kirije jeftine. Uostalom - uvijek mozes nabaviti kancelariju 2 sa 2 za oficijelno sjediste firme a posebno za 150 maraka stan za 5 ljudi mjesecno :).
Bez obzira na to, uspjesnoj informatickoj firmi koja lupam plati tih 5 ljudi po min 2500 KM mjesecno (bruto) cak ni 600 maraka za knjigovodju nije nista. Ako ti firma ne moze te troskove da pokrije onda je pitanje biznis modela.[/quote]
Da sada ne ulazimo pretjerano u odnos cijena i slicno, samo cu reci da vani firmu mozes otvoriti na kucnu adresu, uz 0 troskova. Ustvari nije nula, recimo da procedura traje oko 7 dana i kosta ispod 200€. Drug nedavno otvorio jednu takvu firmu. Sad, treba i njemu racunar, odredjeni programi, radni sto, stolica… sve su to normalni troskovi bilo gdje na svijetu. Poenta je sto ne mora drzavi placati unaprijed basnoslovne sume.
A fazon ovdje nije toliko ni u lovi koliko je u jasnim i preciznim procedurama. Tako da ja klijentu mogu reci, pocinjem raditi 01.07.2012 u 9:00 i da mogu biti siguran da cu tog datuma moci preuzeti posao.
Sad generalno. Citam ranije na temi upiru se prsti prema politicarima, k’o biva za sve su oni krivi. Ti isti politicari nisu sa neba pali nego ih je narod izabrao. Uvijek je bilo kakav narod - takva vlast. BiH ima instituciju demokratskih i slobodnih izbora, tako da kriviti politicare je potpuno bespredmetno. Mi smo im dali mandat da nas zajebaju, do nas je.
Kako to promijeniti? Da znam, jos bih bio u BiH. Pokusao na razne nacine, i kroz politiku i kroz nevladin sektor, nista. Sad, mozda je do mene, ali ja vise nisam imao snage da se borim sa vjetrenjacama. Ko god i dalje ima i volje i snage, ima moju punu moralnu podrsku. Ali to bi otprilike bilo to.
Pokušavam izvući neke zaključke iz do sada rečenog, ali mi ne ide.
Naslov teme je “Kako promijeniti stanje bosanskog (poslovnog) IT-a ?”
Da li sam u krivu ili ova diskusija vodi u smjeru: “Nikako !”
Da li se slažemo da je bosanski IT (usmjeren na lokalno tržište) skoro-pa-ga-nema, ili to ipak ne stoji ?
Da li je ne-talasati-previše protiv Microsoft-a jedina opcija IT biznisa i IT djelovanja u Bosni ?
@Amaru vezano za nijanse sivog u poslovanju
Ja a siguran sam ni testni_hamo2 kada smo rekli “nema 100%” nismo mislili na krupne stvari kao što su neplaćanje doprinosa radnicima.
Za mene lično je i nelegalno korištenje MSOffice-a značajna crnina u poslovanju. Ako sam informatičar, trebam poštovati pravila igre drugih informatičara. Ako ti drugi traže da se plati za licence moje je ili da kupim ili da ne koristim.
Kada sam rekao da nema 100% čistog poslovanja pomislio sam na stavke za kojima većina poseže a po striktnom pridržavanju slova zakona nisu regularna.
Npr: PDV obveznik ima olakšicu za iznos PDV računar koji koristi za potrebe firme.
Ako postoji mogućnost da to “provuče” kroz poslovne knjige, ako ne postoji realno opasnost da kontrola utvdi nepravilnost, on će i računar koji koristi njegovo dijete takođe prikazati u poslovnim knjigama kao sredstvo za rad.
Takve “lopovluke” će učiniti i Nijemac i Bosanac.
Na skali bijelo-crno poslovanje, ovi lopovluci po meni ne unose značajnu crninu u poslovanje.
Tako… kad vec imaju tu famoznu ekonomiju na tom FIT-u, skontao sam da mi se vise isplati otici nedje blize i lagano zavrsiti neki “management” smijer blizi ekonomiji.
Bar cu nesto nauciti, I guess…
Mislim da u startu imaš pozitivne predrasude prema fakultetima sa tim “management” smjerovima. Nemoj biti siguran da bi na njima išta naučio.
Mi imamo očajan obrazovni sistem u cjelini.
Ne bih se začudio da se na FIT-u stekne puno više ekonomskog znanja u poređenju sa masom tih “management” smjerova. Zašto ? Zato što su ti raznorazni “managementi” leglo visokoškolskog ubleharenja.
Što se tiče programiranja na FIT-u radi se o predmetima (programiranje 1, programiranje 2) koji su skroz OK.
MS Visual studio jeste nepotreban. Ali u cjelini predmet kao predmet uopšte nije Windows-only.
Meni je asistent pomagao da podesim MS VS okruženje na ispitu. Objasnio sam da ga se ne snalazim sa okruženjem jer sam koristio gcc + gvim kod pripreme ispita.
Niko mi radi toga nije pravio problem.
Ekonomski predmeti sami po sebi nisu loša niti neprirodna stvar. Ono što nije dobro rješeno jeste njihova (ne)povezanost sa IT predmetima i način obrade tema.
Sve u svemu, priča o FIT-u nije crno-bijela. FIT ima puno stvari koje bi od njega mogle napraviti dobru obrazovnu instituciju.
Mislim da bi “zeznuta” uprava mogla od FIT-a napraviti dobar fakultet za 4-5 godina. Međutim, da bi se to desilo ta uprava bi morala za polazište krenuti od tačke: “većina predmeta nije dobro postavljena”
FIT recimo ima sasvim pristojnu infrastrukturu za obavljanje nastave.
Ma ne znam, malo sam isfrustriran sistemom uopce … ne samo obrazovnim
Konkretno, slucaj da mi se malo nagomilalo nekih poslova i poslica sa strane. Da bih neke stvari olaksao i sebi i klijentima kontao da pokrenem dopunsku djelatnost, obrt… whateva…
Onda kad sam vidio da nam je lipi nas sistem omogucio to tek uz dobar period mucenja i nekih skoro milju maraka… skontao sam da je jeftinije otvoriti off-shore firmu u Londonu… nego to peljat’ … dakle otezavaju mi i kada zelim da placam porez…
Ne znam… treba razmotriti sve opcije… ja ne odustajem niti planiram furat’ vani “posao je dobar a para laka”
100 ovaca i na planinu
Slazem se s Amarom u potpunosti. Mislim da je glavno ko sta moze progutati. Ja, jednostavno, ne mogu vise progutati neke stvari (a nije da nisam pokusavao i trudio se godinama takodje i kroz politiku i kroz aktivizme raznorazne). Ljudi biraju, ja sam shvatio da sam manjina (a i to je demokratski) te da nije plaho demokratski da ja kao manjina namecem vecini svoju volju.
“Never forget that everything Hitler did in Germany was legal.” - Martin Luther King, Jr.
“Kakvi su ljudi Bosanci? To su najzamrseniji ljudi na svijetu. Ni sa kime se historija nije tako nasalila kao sa nama. Do jucer smo bili ono sto danas zelimo da zaboravimo, ali nismo ni postali nesto drugo”, Mesa Selimovic, Dervis i smrt. Inace pogodno stivo za ovu temu. Tu se takodjer radilo o covjeku koji je pokusao da razumije narod i da promijeni svijet oko sebe, ali je neslavno zavrsio.
@Reznor, @Bo. @dexter, @Amar … i svi ostali učesnici diskusije
Mislim da bi se prije svega trebali zapitati kako mi kao grupa ovdje djelujemo ?
Koliko smo spremni na kompromise ? Koliko tražimo rješenja ?
Kolege koje rade u inostranstvu konstatuju da su sve pokušali i da su Bosnu prekrižili i tokom čitave diskusije taj stav ponavljaju.
To je ok, ali to ne pomaže traganju za mogućim rješenjima po pitanju ove teme.
Slična je stvar i sa kolegama koji traže posao. Svi su usmjereni na bolje sutra u bolje organizovanim zemljama.
@testni_hamo2 je protuteža objašnjavajući da je prilagođenje postojećem neminovnost, te da će outsource-ing pomoći transferom znanja.
@vedran je objasnio da značajan dio IT akademska zajednica argument pod oznakom “$” uzima za glavni meritum progresa društva.
Ja … hm ja sam u čitavoj priči ispao poblentav. Nije mi prvi put. Nemam problem sa tim. Znam da drugačije razmišljam od onoga što jeste bosanski “mainstream”, ali da se osjećam isto tako u diskusiji sa kolegama na linux forumima … e to nisam očekivao.
Jedinu stvar što je ova diskusija zorno pokazala jedte da smo svi bosanci.
I oni koji su van Bosne i oni koji su u Bosni.
Najviše kukamo i kritikujemo. Najmanje tražimo rješenja.
Njemci kojima su @Amar, @Dexter okruženi, sigurno ne bi tako radili. Oni bi nakon analize postojećeg stanja svu svoju energiju usmjerili na traženje rješenja.
Kada im je '45 ostao devastiran društveni sistem, porušena zemlja (za šta su oni sam bili najveći krivci) nisu vrijeme trošili na jadikovke. Zasukali su rukave i gradili su novi sistem.
Kada sam otvorio temu http://forum.linux.org.ba/viewtopic.php?id=6876, u startu sam se zapitao:
Koliko će učesnika uopšte biti spremno da otvoreno i kritički kaže o drugima ili o svojim firmama. Dobio sam odgovor niko.
Zašto ? Zato što će očigledno čak i alternativni “open source” Bosanac, kakvi su pripadnici ovog foruma, takva pitanja protumačiti kao nešto što nije prihvatljivo otvoreno govoriti.
Po svemu sudeći je prevaladalo ovakvo (neizgovoreno) mišljenje:
“Šta tebe briga šta moja firma i kako radi ?”
“Zašto bih se ja izlagao da kritikujem svog sadašnjeg ili bivšeg poslodavca pa da sutra odem pod led ?”
“Zašto bih ja objašnjavao kako se radi sa državom ili xy klijentima pa da to neko drugi iskoristi …”
Definitivno nije prevladalo mišljenje da je pomenuto pitanje prije svega nastojanje da se napravi uvid u postojeće stanje bosanskog IT-a.
Bez analize postojećeg, rješenje zadatka - postavljenog problema nije moguće. To bi barem mi informatičari prije drugih trebali dobro znati.
Da, mi smo pravi Bosanci - od prvog do zadnjeg.
@Ernade, svako gleda i djeluje iz svoje pozicije i spreman je sa manje ili vise ucesca pruziti doprinos za bolje sutra vecine ili se izjasniti. Legalno je i prirodno pravo svakog pojednica gledati za svoje dobro, po mom misljenju Bosna prolazi pocetne faze prvobitnong kapitalizma i privatizacije a ona ni u jednom drustvu tako ni u Bosanskom nije zaceta postenjem, patriotizmom i trudom vec vlascu manjine i stvaranjem lobija oligarhijske naravi.
Bosanci su kao narod vrijedni , pametni i srcani no mozda u svojoj proslosti iz te scranosti i pomalo u naivan narod ali i demotivisan i ne moze se odupreti letargiji u kojoj se drzi vec 17 god da bi se ista manjina odrzala. Sigurno da takva situacija nije prihvatljiva i da joj treba posvetiti paznje i raditi protiv toga naravno svako u svojim mogucnostima, mislim da je nerealno ocekivati da neko svoju zivotnu existenciju stavlja na kocku radi ideala i borbi protiv vjetrenjaca ako je ovisan o poslu i mora prehaniti familiju, glad i strah od sutra unistavaju i najaceg Valtera sto ne znaci da je isti podrzava taj sistem vec ide linijom kraceg otpora iz svoje date pozicije da bi opstao, znaci ko zeli pokrenuti masovne promjene mora ponuditi odredenji plan i podrsku istom ugrozenom pojedincu u toj borbi
inace je po meni pretresanje prazne slame.
Svima je nama jasno i van i unutar ko nas i kako drzi u shaci ali nisu svi u stanju bez potpore se boriti no medjutim svako od nas moze se rijesti okova nacionalizma, raditi na svojoj strucnosti i ljudskim vrijednostima samim tim ce se i drustvena politka mijenjati jer se mora prilagoditi drustvu, mozda ce pripreme za evropsku uniju natjerati sistem da postane transparetniji i manje koruptan, mozda ce biti vise shanse za mlade ljude nego sto sam ja imao 1997, do tada treba raditi na sebi a oni koji mogu i na sebi i protiv sadasnjeg sistema.
Ernade jarane,
ili selektivno citas ili ti je promaklo, pa hajde da ponovim.
Ja sam imao priliku da izadjem iz Sarajeva jos 1996. godine (doduse ovo nisam do sada spomenuo). Nisam izasao jer sam htio/zelio napraviti nesto u BiH. Od 1996. do 2007. (punih 11 godina), sam pokusavao to nesto ostvariti u BiH. Nije islo --> kupio kartu za inostranstvo u jednom smjeru.
Kada vec pravis paralelu sa '45-om i sa Njemackom, zgodno je napomenuti da je 1960. godine, dakle 15 godina nakon zavrsetka rata, Njemacka bila ekonomska sila koja je uvozila radnike jer domaci human resursi nisu mogli zadovoljiti rast ekonomije. Sa druge strane, BiH skoro 17 godina nakon rata, jos uvijek tapka u mjestu, sa tendencijom da to tako ostane jos koju deceniju. “Mala” ali bitna razlika. Ono, mozda jesam glupi Bosanac, ali nisam Sizif (on je ionako bio Grk).