Kako promijeniti stanje bosanskog (poslovnog) IT-a?

[quote=Amar]
Da sada ne ulazimo pretjerano u odnos cijena i slicno, samo cu reci da vani firmu mozes otvoriti na kucnu adresu, uz 0 troskova. Ustvari nije nula, recimo da procedura traje oko 7 dana i kosta ispod 200€. Drug nedavno otvorio jednu takvu firmu. Sad, treba i njemu racunar, odredjeni programi, radni sto, stolica… sve su to normalni troskovi bilo gdje na svijetu. Poenta je sto ne mora drzavi placati unaprijed basnoslovne sume. [/quote]

Vidi nesto
u ovoj diskusiji sam ja govorio o d.o.o.-u

drugacije oblike firmi je moguce registrovati i u bih sa stanom i ispod 200 eura:

(originalna stranica je down)
http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:f56ko5DIzD0J:www.seo.ba/blog/biznis/otvorite-firmu-u-bih-za-tri-dana-i-sa-179km/+&cd=1&hl=hr&ct=clnk&gl=ba

Takodje - moguce je i raditi legalno sto se tice doprinosa i slicnoga ali pod sivim se podrazumjeva da ces negdje sigurno pogrijesiti - pa da li je to licenca ili slucajno pogresno obracunat porez ili ne vodjenje inventara kako treba - jednostavno sto ti je veca firma komplikovanije je voditi knjigovodstvo i tesko da moze sve biti 100% uredno.
Ja sam vec napomenuo da korupciju ne smatram “normalnom” te ne znam zasto te moja prica asocirala na nekog ko to radi …

[quote=testni_hamo2](originalna stranica je down)
http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:f56ko5DIzD0J:www.seo.ba/blog/biznis/otvorite-firmu-u-bih-za-tri-dana-i-sa-179km/+&cd=1&hl=hr&ct=clnk&gl=ba[/quote]
Ovakvo je isto i moje iskustvo u Sarajevu, opština Centar. Samo što doprinosi za vlasnika obrta ovise od vrste obrta i mogu biti i veći od ovih 350 KM koje on spominje.
Pod “sivom stranom” nisam mislio na varanje države na porezima nego na korupciju: namještanje tendera, ugovaranje poslova preko štele i slično. Ustvari kao freelancer sam najbolje radio kada neko dobije posao preko štele ko ga ne zna uraditi pa angažuje mene kao podizvođača :slight_smile:

Napisah nesto, ali bolje da ukinem… Nejse.

[quote=vedran][quote=testni_hamo2](originalna stranica je down)
http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:f56ko5DIzD0J:www.seo.ba/blog/biznis/otvorite-firmu-u-bih-za-tri-dana-i-sa-179km/+&cd=1&hl=hr&ct=clnk&gl=ba[/quote]
Ovakvo je isto i moje iskustvo u Sarajevu, opština Centar. Samo što doprinosi za vlasnika obrta ovise od vrste obrta i mogu biti i veći od ovih 350 KM koje on spominje.
Pod “sivom stranom” nisam mislio na varanje države na porezima nego na korupciju: namještanje tendera, ugovaranje poslova preko štele i slično. Ustvari kao freelancer sam najbolje radio kada neko dobije posao preko štele ko ga ne zna uraditi pa angažuje mene kao podizvođača :)[/quote]

To je ono sto ja kazem da je preko milje… + da ne pricam o sranju sa racunovodjama koji uzimaju lopatom bilo prometa ili ne…

Kao freelancer u BiH imas pravo raditi maksimalno tri mjeseca u 12 mjeseci (ko hoce da bude 100% cist).

Dobio ja kes, legao mi na devizni racun, imam i ugovor (na Engleskom), i otisao da platim porez.

U Poreznoj (bez ikakvog uvelicavanja):

• Sta ti je ovo?
  • Sto ta firma nije registrovana u BIH?
  • Znas li ti da ovo ne smijes ovako?

Udahnes duboko, zelis da platis porez drzavi, dajes joj pare.

• Znas li da ovako smijes samo tri mjeseca u poreskoj godini?
  • Hajde sad otidji kod ovlastenog tumaca da ti prevede ovaj ugovor, pa ga nosi kod notara da ga ovjeri, zatim mi skini sa xxx sajta taj i taj papir, popuni, ali pazi da je dobro popunjeno, donesi mi izvod iz banke gdje banka potvrdjuje kako su ti legla ta sredstva (?!) i dodji da to platis. Do petog, kasnije ces platiti kaznu ako zakasnis (a prvi).
  • Sta iduci mjesec? Iduci mjesec isto tako. Pa isti je ugovor, sve isto? Nema veze, otkud ja da znam.

Pricati s pozitivizmom o ovim stvarima, obrtima, doo-ovima, itd, u BiH, moze samo neko ko sam nije prosao kroz ovo.

Deshalb ich bin in Deutschland.

Hamo druze, ja konkretno nisam govorio o njemackom ekvivalentu d.o.o. firme, ali ta ista se moze otvoriti unutar 7 dana i za 1€. Onda se, na osnovu uspjesnosti poslovanja uplacuje potrebna suma (za GmbH, sto je ekvivalent d.o.o. je potrebno 25.000€). Fazon je sto ti drzava ne izbije 25.000€ u startu nego te pusti da radis i da zaradis i tek onda uplatis potrebnu lovu.

[quote=testni_hamo2]
(originalna stranica je down)
http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:f56ko5DIzD0J:www.seo.ba/blog/biznis/otvorite-firmu-u-bih-za-tri-dana-i-sa-179km/+&cd=1&hl=hr&ct=clnk&gl=ba

Takodje - moguce je i raditi legalno sto se tice doprinosa i slicnoga ali pod sivim se podrazumjeva da ces negdje sigurno pogrijesiti - pa da li je to licenca ili slucajno pogresno obracunat porez ili ne vodjenje inventara kako treba - jednostavno sto ti je veca firma komplikovanije je voditi knjigovodstvo i tesko da moze sve biti 100% uredno.
Ja sam vec napomenuo da korupciju ne smatram “normalnom” te ne znam zasto te moja prica asocirala na nekog ko to radi …[/quote]

Asocirala me jer sam imao osjecaj da si prihvatio korupciju kao takvu, bez obzira sto je ne smatras normalnom pojavom.

A pokusaj ovaj tvoj dio “moguce je i raditi legalno sto se tice doprinosa i slicnoga ali pod sivim se podrazumjeva da ces negdje sigurno pogrijesiti” prevesti u posao hirurga koji radi neke komplikovane operacije. Tipa, moze on operisati, ali sigurno ce negdje pogrijesiti → ode covjek.
Fazon je, ako hoces da poslujes kako treba i ako ti knjigovodsvo (ili bilo sta drugo) postane prekomplikovano, onda treba da unajmis osobe sa adekvatnim znanjem/obrazovanjem kojima isto to knjigovodstvo ne smije biti prekomplikovano. Itd. itd.

Naravno, postavlja se pitanje da li mogu priustiti knjigovodju, ali tu se opet vracamo na pocetno pitanje: da li mogu priustiti firmu u BiH. Jer po mom misljenju da bih uspjesno poslovao MORAM biti u stanju priustiti i licencirani software i knjigovodju i sve sto jedna firma treba.

EDIT:

evo i link, ko parla njemacki: http://www.unternehmenswelt.de/ein-euro-gmbh-1-euro-gmbh.html

Jedino ogranicenje ovdje je da se mora stavljati na stranu cetvrtina godisnje dobiti, dakle ne cetvrtina prihoda nego cetvrtina dobiti.

@Amar

Ja ne zelim da dokazem da je BiH uredjenija od njemacke. Od neuredjenosti sistema i dolaze ti problemi sivila. Jednostavno nekad ti drzava ne zeli ili ne zna da kaze kako da nesto proknjizis (ima i tih slucajeva - gdje dobijes iz uprave za indirektno oporezivanje na isto pitanje u 3 mjeseca 3 razlicita odgovora).

Sto se tice korupcije apsolutno smatram da je negativna i ne prihvatam je (niti je praktikujem) ni na nivou saobracajne policije (ko me zna - zna da sam medju najvecim platisama saobracajnih kazni jer policajcu kazem da “radi svoj posao” zbog kojeg god razloga me zaustavi). Zato i smatram da ce se domace it trziste (drzavno) urusiti te da ce outsorceasi (koji po definiciji ne rade po steli nego po vrlo komercijalnim uslovima optimiziranja odnosa cijene i kvaliteta) to moci izvuci.

Ali opet ponavljam stvar koju sam rekao - moze se imati firma ovdje. Nije nemoguce koliko to zelite prikazati. Samo zato sto ste se opekli vas nekolicina ne znaci da trebate ubijati ljude u pojam i tako odmagati ovo malo ljudi sto zeli nesto da napravi. Firme propadaju i u Njemackoj. A ima i uspjesnih. Bas kao i ovdje.

@dexter vjerovatno si pokušao taj svoj frilenserski rad prijaviljivati kao “privremene i povremene poslove”. Ovi p&p kao što im samo ime kaže služe za stvari koje ćeš raditi jednom u životu ili jednom godišnje (a.k.a ljetnji pos’o). Za nešto što ti je pseudo-redovan izvor prihoda, ono što se vani zove freelancer ili konsultant, u BiH trebaš registrovati “samostalnu djelatnost - obrt” gdje pri izboru djelatnosti ideš na neku od kategorija intelektualnih usluga npr. “ostale informatičke djelatnosti”. Zvuči čudno ali je tako, ako tako uradiš možeš svu papirologiju završiti za 7 dana, platiti par stoja KM, poslije toga imaš obavezu samo da svake godine popuniš prijavu prihoda, plaćaš mjesečni paušal (koji ti u PU odrede na osnovu prijave prihoda za prošlu godinu), taksu na istaknutu firmu - i to je to! I da moraš imati fiskalnu kasu, to je novo.

Ono što meni tu najviše smeta je što sam do svih tih informacija došao kombinacijom mukotrpnog istraživanja i puke sreće. Svaki put se oduševim kako smo mi informatičari spremni besplatno pomoći totalnim strancima. Eksperti drugih vrsta, pravnici, ekonomisti, doktori, ili te izignorišu ili se istresu na tebe ili ti namjerno daju pogrešnu informaciju i čekaju da im se vratiš plačući za koji mjesec :s

Ja sam mlad i glup te neupucen: bil mi neko objasnio sta je fiskalna kasa?

Ma to ti je ona kasa sto svaku fakturu i racun moras preko nje prekucati kako bi ona mogla GPRS-om javiti poreznoj upravi koliko ti prometa imas te koliko poreza moras platiti.

[quote=vedran]@dexter vjerovatno si pokušao taj svoj frilenserski rad prijaviljivati kao “privremene i povremene poslove”. Ovi p&p kao što im samo ime kaže služe za stvari koje ćeš raditi jednom u životu ili jednom godišnje (a.k.a ljetnji pos’o). Za nešto što ti je pseudo-redovan izvor prihoda, ono što se vani zove freelancer ili konsultant, u BiH trebaš registrovati “samostalnu djelatnost - obrt” gdje pri izboru djelatnosti ideš na neku od kategorija intelektualnih usluga npr. “ostale informatičke djelatnosti”. Zvuči čudno ali je tako, ako tako uradiš možeš svu papirologiju završiti za 7 dana, platiti par stoja KM, poslije toga imaš obavezu samo da svake godine popuniš prijavu prihoda, plaćaš mjesečni paušal (koji ti u PU odrede na osnovu prijave prihoda za prošlu godinu), taksu na istaknutu firmu - i to je to! I da moraš imati fiskalnu kasu, to je novo.

Ono što meni tu najviše smeta je što sam do svih tih informacija došao kombinacijom mukotrpnog istraživanja i puke sreće. Svaki put se oduševim kako smo mi informatičari spremni besplatno pomoći totalnim strancima. Eksperti drugih vrsta, pravnici, ekonomisti, doktori, ili te izignorišu ili se istresu na tebe ili ti namjerno daju pogrešnu informaciju i čekaju da im se vratiš plačući za koji mjesec :s[/quote]

Druze ja otisao pravo u PU Novo Sarajevo da pitam kako da uplatim porez na prihod. Na kraju dosao do direktorice iste, jer eto niko drugi ne zna ni o cemu pricam, koja je na prvu odalamila komentarom “Ma ja, eto tebe mater i otac u Holandiju poslali pa ti sad zaradjujes, a ne ko moje dijete sto je u ratu ovdje bilo” samo na osnovu ugovora sa Holandskom firmom.

I tu dolazimo do poente: isplati li se meni da ‘samo’ registrujem firmu za koju cu dati svoj mjesecni dohodak, pa placati mjesecno pausale na nesto iako ne znam da li mi je taj ugovor tada pa mozda opet za sest mjeseci? To je ono o cemu ja pricam. Nemam ja nista protiv da placam dadzbine kada zaradim, tako je svugdje na svijetu, ali ‘placanje istaknute firme’ i fiskalnih kasa (kao prethodna firma u kojoj sam radio, kojoj ista ne treba ni za kakve moguce magije) ne pada mi na pamet.

Al’ eto, da ne bih ubijao u pojam druge jer sam se ja opekao, povlacim se s teme. Ne sumnjam ja da se svi razumijemo, ali definitivno ne pricamo svi iz istih uglova. Ja sam BiH dao 11 godina odraslog zivota i poreza, barem ne mogu sebi predbacivati da nisam pokusao. Ko ima volje i snage dalje, bujrum.

“Ma ja, eto tebe mater i otac u Holandiju poslali pa ti sad zaradjujes, a ne ko moje dijete sto je u ratu ovdje bilo” je zaista jedno i primjerno za Bosnu, ja sam inace protiv upotrebe sile, ovu bi za kosu vukao po citavom Sarajevu
Umjesto da drzava pogura i oslobodi poreza kao sto to cini njemacka ili svicarska sa svojim poreznim sistemima za sturtups firme nasi gadovi otezavaju na svakom koraku.
Ja bih licno varao taj sistem na svakom koraku i samo radio ispod tezge, kad ne uberu na posteno nece nikako pa kad im kasa bude prazna nek skrgucu sami sebi, to licno ne vidim kao kontraproduktivno sa obzirom kakav je sistem drugo i ne zasluzuje.

Sto se tice poboljsanja poslovanja IT jeste strucnost , marketing, i networking sa inostranstvom, takodje koncentracija na mainstream produkte (ne mislim opcenito na closed source) ali i na dobre i kvalitetne sopstvene solucije.
Lova u IT lezi u Telekomunikacijskim rijesenjima koje baziraju na iNAPu, ISUP, camelu, lova je i u SAPu, Oracle, nesto malo u administraciji.

Pa eto, ne bi bilo lose da od informacija koje imamo sastavimo listu potrebne dokumentacije za dopunsku i primarnu djelatnost (obrt) i lokacija koje treba obici, eventualno iskustva sa racunovodjama i sve ostalo vezano za tu temu.

Za pocetak par linkova:

Potrebni dokumenti i procedure

http://www.poduzetnistvo.ba/

http://www.pokreniposao.ba/

Fiskalna kasa:

http://fiskalizacija.ba/index.php?option=com_content&view=article&id=82:fiskalizujte-se-brzo-i-efikasno&catid=1:latest-news&Itemid=53

http://fiskalizacija.team.ba/

http://www.bhtelecom.ba/fisk11.html

[quote=die7]“Ma ja, eto tebe mater i otac u Holandiju poslali pa ti sad zaradjujes, a ne ko moje dijete sto je u ratu ovdje bilo” je zaista jedno i primjerno za Bosnu, ja sam inace protiv upotrebe sile, ovu bi za kosu vukao po citavom Sarajevu
Umjesto da drzava pogura i oslobodi poreza kao sto to cini njemacka ili svicarska sa svojim poreznim sistemima za sturtups firme nasi gadovi otezavaju na svakom koraku.
Ja bih licno varao taj sistem na svakom koraku i samo radio ispod tezge, kad ne uberu na posteno nece nikako pa kad im kasa bude prazna nek skrgucu sami sebi, to licno ne vidim kao kontraproduktivno sa obzirom kakav je sistem drugo i ne zasluzuje.

Sto se tice poboljsanja poslovanja IT jeste strucnost , marketing, i networking sa inostranstvom, takodje koncentracija na mainstream produkte (ne mislim opcenito na closed source) ali i na dobre i kvalitetne sopstvene solucije.
Lova u IT lezi u Telekomunikacijskim rijesenjima koje baziraju na iNAPu, ISUP, camelu, lova je i u SAPu, Oracle, nesto malo u administraciji.[/quote]

Za ovo prvo… ne znam, bolno jeste kad vidimo stanje drzave… al’ je fqt malo dvosjeklo ovo.

Kao prvo, imamo razne carine, akcize, diktirane cijene, poreze na poreze i preglomazan drzavni aparat koji finansijski ubija drzavu.

Dakle… od moje plate idu porezi na doprinose i razna cuda… e posle toga imamo 17% na sve sto kupimo, dakle to je vec skresano drugi put, pa kad kupim cigare ima na to akcize+pdv…

I tako dok te pare ne dodju do cilja… a cilj su haman vise plate tom nefunkcionalnom drzavnom aparatu i odlivi novca na razne luksuze i private deal-ove nego na realne potrebe drzave.

Placamo gorivo, registraciju, razna cuda… tu ulazi veliki procenat za “odrzavanje puteva”, tj. putarine, a svi znamo u kakvom su nam stanju putevi …

Kako to izmjeniti… ne znam, ustanak mozda, da se digne kuka i motika… dunno … Ali nece mojih/tvojih 1000-10000 KM koje nisu prijavljeni kao prihod izmjeniti to. Milioni se provlace kroz razne podmazane kanale… a onda visimo o MMF sisi dok ne dodje John ili Chen (kinezi imaju oko 40% udjela u finansijama svjetkse banke) i kaze da je Bosna njegova, zato sto im dugujemo milijarde…

Sto se tice drugog dijela tu si 100% upravu

Ogromne se pare trose na integracijske sisteme, security, BI i razne segmente telekoma i banking-a.

Posebno racunajuci na to da su to cluttered sistemi koji su godinama gradjeni i nadogradjivani te je ta potreba nadogradjivanja i poboljsanja konstantna.

Interesantno da su to uspjeli uvest tako bez problema a online banking jos uvijek taboo tema…

Well… i nije bas tol’ko taboo, RF je sredio to pocetkom godine

[quote=die7]“Ma ja, eto tebe mater i otac u Holandiju poslali pa ti sad zaradjujes, a ne ko moje dijete sto je u ratu ovdje bilo” je zaista jedno i primjerno za Bosnu, ja sam inace protiv upotrebe sile, ovu bi za kosu vukao po citavom Sarajevu

Lova u IT lezi u Telekomunikacijskim rijesenjima koje baziraju na iNAPu, ISUP, camelu, lova je i u SAPu, Oracle, nesto malo u administraciji.[/quote]

Ja nisam naucio zaobilaziti zakone, iskljucivo do mene. I od svog protestvovanja, moj najveci protest je ne placati i ne doprinositi toj drzavi vise ni u kojem smislu, pa neka slobodno podizu administraciju, plate, sta god hoce, ali ovaj put bez mojih para.

Interesantno da su to uspjeli uvest tako bez problema a online banking jos uvijek taboo tema…[/quote]

Online banking kod RF-a meni radi bez prorblema vec vise od par godina, isto tako i u firmi za fizicka lica, radi bez problema. Sto se tice fiskalizacije, i tu ima svakakvih jada, cudno je da to ikako radi…

Kako do brže registracije novih firmi u BiH?
http://tinyurl.com/d6dvgn8

Evo, sve objasnjeno na crtezu, kao za djecu :smiley: