Linux Road Trip project

Kako se sve više korisnika javlja sa iznenadnom (khm) željom da instaliraju Linux i imaju naravno brojne probleme s tim, pala nam je na pamet jedna ideja.

A to je da se Linux geeks organizirano zapute diljem nam naše BiH i svim zainteresiranim subjektima pomognu u instalaciji i korištenju Linuxa (i drugih opensource alata uključujući i upotrebu npr. LibreOffice paketa na legalnom Windowsu). Sve potpuno besplatno naravno. Usput bismo dali i first-hand informacije o legalnosti upotrebe takvih alata pošto očito pojedinci šire FUD.

Pošto bi ovo imalo smisla samo ako ga dooobro razglasimo, za taj projekat nam je potrebno dosta volontera.

Ciljni dan za ovaj događaj je 1. maj, praznik radničkih sloboda uključujući i slobodu radnika da koristi alate za rad.
(Naravno ne bukvalno dan praznika kada ljudi nisu na poslu, ali negdje oko tog datuma)

Ciljni distro je Ubuntu 12.04 LTS (plus Cinnamon ekstenzije za Gnome desktop relativno sličan WinXP platformi).

Šta mislite? Ko bi bio voljan da se uključi kao volonter? Ima li zainteresiranih da se kod njih dođe i instalira Linux? Želi li neko hostirati i/ili pomoći pri razvoju remasterovanog DVDa? Pozivamo i firme koje daju komercijalnu Linux podršku da sponzorišu projekat.

Posto nas ima dosta na forumu iz razlicitih gradova, mozemo organizovati FLOSS predavanja (naravno otvorenih vrata), i install radionice u svakom gradu posebno… i put je dobra ideja ali su finansije problem, IMO. Isto ako neko poznaje nekog iz neke distribucije, moze pitati za promotivni materijal (CD-ovi, stickeri…)

Mislim da bi trebali imati vise akcija ovog tipa.

Fino na Vilsonovo u Sarajevu na taj dan. Svakako ce vecina ljudi biti tamo. Naprzimo DVDova i podijelimo raji da proba. Mislim da ce tamo biti i uticnica tako da mozemo ponijeti nase respektivne lap-top-ove :smiley: pa da ljudima na licu mjesta pokazemo kako to izgleda.

Nemojte zaboraviti da se kod nas za 1. Maj 90% populacije unisti kako cevapima i janjetinom tako i alkoholom. Ne znam kako je u Sarajevu, u Zenici npr za 1.Maj u gradu nema ni pasa lutalica :stuck_out_tongue: . Zar ne bi bilo bolje odraditi neki mini marketing (plakate,portali,drustvene mreze… ) pa zainteresovane ljude pozvati na X mjesto sa projektorom, bar par racunara itd… Evo npr. ja bih rado to za Zenicu odradio ali sam niti mogu niti hocu (a cini mi se da i onih dosadasnji par ZE Linuxasa ili su odselili ili su presli na licencirane OS-ove :smiley: )

Iz nekog dosadašnjeg iskustva, organizirali smo takvih događaja desetak i na njih slabo ko dođe. Mislim napravićemo i to :slight_smile: ali ideja je otići po zainteresiranim firmama i tamo instalirati. Nije samo stvar podići Ubuntu čovjeku na laptopu, to je trivijalno danas - treba podesiti file&printer sharing, connection sharing, vidjeti specifične hw probleme, srediti workflow blahblah. Dakle na licu mjesta :slight_smile: Naravno prvo ćemo razglasiti stvar tako da zainteresirani mogu da se prijave putem maila pa ćemo napraviti plan obilaska. Što se prevoza tiče, organizovaćemo se eto ja mogu povesti 4 osobe :slight_smile: ez još 4 itd.

@amar-ze zato sam i rekao ne bukvalno 1. maj nego recimo 30. april ili 29. april. Prvi maj ove godine pada u utorak tako da će se garant spojiti sa ponedjeljkom pa će biti neradni dani od 28. dalje, a 2. maj (srijeda) će vjerovatno biti radni dan.

@Daemon ako na vrijeme registrujemo Ubuntu install party poslaće nam CDova ali plan je da mi remasterujemo vlastiti DVD. Ne znam koliko pratite ali 12.04 će biti poprilično osakaćen na CDu jer je sve teže zgurati moderan distro na 700 MB, a mi ćemo dodati na DVD još Windows FLOSS i neke zgodne ekstenzijice, kao što rekoh Cinnamon koji jako lijepo napreduje, nešto templejta za LO itd.

Ja sam licno za ove akcije, neznam puno tj nisam na vrijeme se krenuo baviti ovom tematikom ( vise sam hardware serviser pc i notebook ) ali ziv covjek svasta moze da nauci normalno ako ima volje. Od sinoc kako sam se reg na forum samo je googlanje sta i kako jer druge literature nemam a jednostavno hocu da naucim na prvi pogled je dosta komplikovano sto u biti nije za neke osnovne stvari. Ako kako mogu pomoci javite tu sam

OK @vedran ako to obavjestenje bude ispred udruzenja i za nivo BIH ja cu rado obici prijavljene iz Zenice

Ja sam za…

http://youtu.be/735ipadXrcE

Napokon i kod nas…samo koliko ce to biti detaljno…

Kol’ko sam nacuo, provjeravaju samo M$ Win i Office

Skole ce biti problem…U Srednjoj Elektrotehnickoj Skoli u Tuzli svi racunari su na NELICENCIRANOM Windowsu.Tj oko 4-5 kabineta racunara.

ko zeli da mu na laptop instaliram i podesim neki linux distro na laptop a nalazi se u Tuzli, bujrum do Fakulteta Elektrotehnike, dogovoricemo se za sve :smiley:

Ja sam za, takodje. Naime, cak sam imao slicnu ideju. Mislio sam dati u oglase da besplatno instaliram linux :D. Pe eto to i dalje stoji. Mogu pokriti Prnjavor i Banjaluku. Jedino ni meni prvi maj bas ne odgovara jer se nalazim u onoj populaciji koja ce se nakrkati…necim, recimo cevapima (da ne misli neko alkoholom) :smiley:

@Creator, jesu u Emmaus-u(gdje je bhtelecom doniro PC sa licenciranim Win) i neznam jos gdje…

Uglavnom to je veliki problem, postajemo ovisni o komercijalnom software-u kroz skolovanje.

Nego, kolko vas je iz TZ raspolozeno za sastanak?

ah mene su u elektrotehnickoj u tz napravili budalom kad sam donio besplatni cd (suse je bio cini mi se) za potpis za osnivanje ovog udruzenja :slight_smile: haman se situacija nije promijenila

Naravno ne možeš natjerati nekog ko neće :slight_smile: bitno je da svi imaju prave informacije, pa da pomognemo onima koji stvarno žele pomoć. Možda ovako: http://forum.linux.org.ba/viewtopic.php?id=6726

ah mene su u elektrotehnickoj u tz napravili budalom kad sam donio besplatni cd (suse je bio cini mi se) za potpis za osnivanje ovog udruzenja :slight_smile: haman se situacija nije promijenila[/quote]

sličnu “inkviziciju” sam svojevremeno imao na ETF-u u Sa :slight_smile: sada je koliko vidim dosta dobro

Ja sam imao velikih problema u skoli :npr.libre office bez obzira sto podrzava doc extenzije nije do kraja kompaktibilan sa windows office (formuzle i slicno) i znao sam dobivati negativne ocjene samo zbog tog sto se nisu uspjele prikazati neke formule koje sam prezentovao.
Usput ja sam u Elektrotehnickoj skoli smijer Tehnicar racunarstva pa vecina zadaca se salje preko maila.

Daemon znam da u Emmausu postoji nekoliko licenciranih racunara al tvrdim da u najmanje 3 ucionice sa racunarima koriste nelicencirani Windows xp i office 2003 …provjeravo sam ja sa drugom iz znatiželje.

I naravno da sam raspolozen za sastanak i druzenje ako budete sta organizovali iz Tz javite mi da se i ja pridruzim.

Pozz.

@maher

Ja sam tuzlacima 2003-4 god dijelio Aurox magazine (dva tri) i Mandriva-e (cini mi se 9-ke) su bile.
Knoppixa sam podijelio jedno 10 kom. Podizao live cd-ove, Ljudi kolutaju ocima, jooj jaaa…
Ma nece ba niko da koristi. To samo treba ponuditi profesinoalcu, “osobi koja iz cpu-a cijedi znoj”.

Ma ko nije tuzlak, ne zna kako je devera’t s tim svijetom :slight_smile:

Ako je ista potrebno za tz, meni javiti, pa da promislim kako mogu pomoci (nisam u TZ)