Šta razvijaju i nude bosanske IT firme za bosansko tržište?

De objektivno pokaži gdje nisam u pravu.

Pričaš o nekom drugom univerzumu, bolje se informiši. :slight_smile: Naravno imaš situaciju kada ljudi neće nešto da urade ili se prave glupi, u tom slučaju (evo CEOvske priče :wink: ) razmisli o motivaciji uposlenika.

Fakultet nažalost ne čini jedan čovjek pa makar to bio i Ž.J. Ako ga sretneš nekada, pitaj ga da ti uporedi prosječnog studenta ETFa i PMFa.[/quote]

Ako ti tako kazes.

[quote=Asm1r][quote=vedran]
Ko vam je kriv što upisujete trećerazredne fakultete ;)[/quote]
Tu nisi upravu, ETF u Tuzli je prilicno dobar, istina nismo toliko orjentisani na IT kao Sarajevo al’ i to se evo mijenja.[/quote]
da ne kazem da su gotovo potpuno isti predmeti i plan i program :smiley:
samo npr. eto u SA se zove TP (Tehnike Programiranja) kod nas OP (Osnove Programiranja). I sad i u Tuzli imaju isti smjerovi kao i u SA.

Nakon ove teme i nekih komentara, mogu zaista razumjeti izraze na licima ETF-ovaca, nakon sto zveknu na intervjuu, i konstantno ponavljanje “ali ja sam zavrsio ETF” (bez ikakvog karikiranja). Ljudima se ocito usadi misljenje da su neko i nesto, u odnosu na sve ostale, a ne da za posao ipak treba proci i intervju, dok diploma moze biti samo jedan od zahtjevanih dokumenata, i nista vise…

Bez zelje da neko (odnosno, Vedran) sada popizdi na ovo, ali tako je, a nagledao sam se ovih situacija sasvim dovoljno.

[quote=dexter]Nakon ove teme i nekih komentara, mogu zaista razumjeti izraze na licima ETF-ovaca, nakon sto zveknu na intervjuu, i konstantno ponavljanje “ali ja sam zavrsio ETF” (bez ikakvog karikiranja). Ljudima se ocito usadi misljenje da su neko i nesto, u odnosu na sve ostale, a ne da za posao ipak treba proci i intervju, dok diploma moze biti samo jedan od zahtjevanih dokumenata, i nista vise…

Bez zelje da neko (odnosno, Vedran) sada popizdi na ovo, ali tako je, a nagledao sam se ovih situacija sasvim dovoljno.[/quote]

isto tako oni mogu zamisliti lica experata kad pogledaju kriterije za državnu firmu (VSS) :wink: :smiley:

Uh, ovo je ko suk neki? :stuck_out_tongue: Kao kriterij nekakve strucnosti i uspjeha je uposlenje u drzavnoj firmi u BiH? :smiley: Hocemol’ se grohotom nasmijati ili zaplakati? :smiley:

Pardon, da ne zaboravim BH Telekom, san svakog ETF-ovca :stuck_out_tongue:

Aaaand we’re off. :slight_smile:

HAHAHA, ko i vazda, treba na ovaj forum uvest like, ili i agree opciju

[quote=dexter]Uh, ovo je ko suk neki? :stuck_out_tongue: Kao kriterij nekakve strucnosti i uspjeha je uposlenje u drzavnoj firmi u BiH? :smiley: Hocemol’ se grohotom nasmijati ili zaplakati? :smiley:

Pardon, da ne zaboravim BH Telekom, san svakog ETF-ovca :P[/quote]

fax + znanje = dobitna

ko kaže da apriorir svi koji završe fax ne znaju ništa, da ne kažem nisu experti, zato ako si u kombinaciji s ovakvim likom onda se možeš slikati/smijati/plakati

više te cijeni i privatnik kad te zapošljava (iz iskustva s intervjua)

Osim što je diskusija totalni off topic, po dexteru sad ispade da ne valja imati kvalitetan studij jer će se ljudi koji ga završe ufurati previše…
Šta drugo reći na to osim… haters be hatin… damn not given

Vedrane, to sto upravo radis je demagogija. Ja samo rekoh da taj faks koji propagiras nije toliko kvalitetan koliko ga ti napropagira (i usput popljuva sve okolo kao trecerazredno) a kvalitetan studij naravno da treba imati.

Doduse, kao sto i sam rece - damn not given. Meni moje, tebi tvoje, a trziste ce pokazati svoje, i pokazuje.

Over & out

Ono što je činjenica je da će svaki ETFovac (ne računam FIT) u 90% slučajeva imati radno mjesto, a neki s filozofskog i pravnog ili nekog srodnog 90% neće. Dokaz je jedna zlatna studentica ekonomije u Tuzli koja očajnički traži posao, a vjerovatno će na kraju završiti na birou ili upisati postdiplomski. Koliko daš toliko i dobiješ.
Ne uče te na tehničkom fakultetu da lupaš po tastaturi, to te ne čini expertom.
Samo se ne slažem da je FE u Tuzli išta lošiji, jer je nastao kao ogranak ETF SA i kao takav radi po skoro identičnom planu i programu, a i kriteriji su također similarni. Također je i osoblje na nivou, npr. Okičić je matematički ekvivalent Fatkiću, uspoređivao sam literaturu, također je po istom programu. Dalje, danas je profesor elektronike rekao da su sada serveri fakulteta prebačeni na Linux, a glavni je na CentOSu, na kome je stranica fakulteta, dakle, ne kontroliše je untz kao za druge fakultete. Sam profesor koristi Ubuntu :smiley:
Na fakultetu imamo i Cisco akademiju koja je čest izbor, a nudi i određene pogodnosti za studente.
Dakle, molio bih da ne prdite u prašinu prije nego što se raspitate.

Ovo za trećerazredne fakultete je bila ŠALA što se vidi iz smajlija koji namiguje - i to šala usmjerena na adresu FITa koju bi odmah prepoznao svako ko je prelistao Ernadov blog (da podsjetim, pokretača teme).

Tvoji postovi dextere se ne mogu nikako drugačije nazvati nego “hatin”, iznosiš neargumentovane tvrdnje o 95% asistenata, znanju diplomaca, kvaliteti studija i slično. Srećom kvalitetu ne određuje dexter nego pokazatelji kao što su međunarodne akreditacijske kuće, broj inženjera na birou, uspjeh bivših studenata koji odlaze u inostranstvo (nažalost oko trećine po mojoj evidenciji). Tržište je reklo svoje, imamo problema da na završnim godinama napravimo raspored jer većina studenata radi full-time.
Valjda je ljudima na vrh glave reklamiranja bilo čega pa se ne smije ni istina reći ako zvuči kao reklama?
FETZ nisam uopšte kritikovao (mada nisam znao da pokreću RI studij), za PMF fakat u ovom trenutku ne bih nikome preporučio da upiše tamošnje računarske nauke, ima i nekih informacija koje još uvijek ne smijem javno dati. Mislim da sve što sam napisao - stoji, to što će se neko upaliti tim povodom nije moj problem.
Suštinski problem je dexterov stav da su sve diplome bezvrijedne u poređenju s njegovim leet skillzima koji eto nisu toliko ni traženi kod nas, pa prema tome nemojte ih pokušavati steći.

Mislim bezveze odgovaram na troll, ali tako je to s trollovima :slight_smile:

Kad smo vec osli, nadoh jednu zanjimljivu sliku navodno je sa ETFa u Sarajevu.

Ne znam, nekako je cool.

To jeste sa ETF-a autor je vec spomenut u ovom threadu :wink: I ko ga imalo zna - zna da je to u njegovom stilu :slight_smile:

Jel to za PMF u Sarajevu ili uopste? Ja sam jos 4 ispita do zavrsavanja istog u Banjaluci, a prije sam bio na ETF-u u istom gradu. Da sam ostao na ETF-u sad bi sigurno bio druga godina :stuck_out_tongue: Smatram da me PMF naucio dosta toga. Ako nista, pokazao mi sta sve ne znam, pa sad mogu da ucim sam ako me nesto zanima.

U Sarajevu. PMF inače ne mora biti loš, na mnogim univerzitetima se računarstvo vrlo slabo spominje na elektrikama a CS department je pri matematici.

Bosanac Harun Mlivo dobio posao u Googleu

Mlivo je postao drugi državljanin Bosne i Hercegovine koji je zaposlen u kompaniji Google, nakon što je to prethodno uspjelo Damiru Agoviću. I Mlivo i Agović diplomirali su na Američkom univerzitetu u Sarajevu.

http://goo.gl/Kh00n

@testni_hamo2

Ja planiram insallah pokrenuti firmu u skorije vrijeme zato sam se malo i aktivirao oko ovih tema A i bio sam vrlo visoko u menadzmentu jedne od firmi (pa cak mi je i ponudjeno mjesto CEO-a) tako da sam i o ovim stvarima ucestvovao u donosenju odluka tako da ne pricam bezveze …

Koji je poslovni domen firme koju planiraš pokrenuti ? Da li je plan da firma djeluje na domaćem tržištu ili je fokus na ino tržište (kroz outsource-ing, prodaju proizvoda na globalnim app store-ovima i slično) ?

Naravno, odgovori ako nije dio poslovne tajne.

@Vedran i @testni_hamo2 su naveli više bitnih elemnata koji IT stručnjake orjentiše prema zatvorenim tehnologijama.

One se moraju uzeti u obzir u profiliranju ponude bazirane na otvorenim tehnologijama.

Problem otvorenih tehnologija je taj što one generalno nisu pogodne za nekakve “instant” poslovne uspjehe i “instant” rješenja.

Da bi se došlo do tačke da otvoreno rješenje pobjeđuje zatvorenu konkurenciju potrebno je akomulirati puno znanja od strane IT vendora.

Na tržištu kakvo je bosansko (veličina, navike, sistemski faktori) tu akumulaciju znanja je veoma teško postići.

U jednom seminarskom radu sam obradio temu nedostatka sistemskih, državnih poticaja:

http://hernad.bring.out.ba/seminarski-rad-iz-engleskog-jezika

Interesantno je da se radi o seminarskom radu iz Engleskog jezika.

Ukratko OSS orjentacija firme je u ovom trenutku narodski rečeno “zahtmetli, a para malo”.

Mišljenja sam da moja firma u velikoj mjeri u stalnim u kadrovskim problemima zato što nam ti vanjski nisu naklonjeni.

Naši korisnici o našoj poslovnoj orjentaciji puno i ne razmišljaju niti znaju - a i zašto bi.

Jedino što im se plaho svidi što im možemo isporučiti radno mjesto koje je par stotina maraka jeftinije, neopterećeno licencama.

I opet je i to, kako su kolege u ranijim komentarima već naznačile neki instant efekat. Niko ne razmišlja o TCO-u za 5 ili deset godina …

Ali ponovo, i to je sasvim očekivano i ne treba se nad tim čuditi.

Naše ERP rješenja nemaju željeni tempo razvoja, jer nemamo razvojne resurse.

Naša sistemska rješenja imaju puno “rough edges” jer nemamo resurse da ih “ispoliramo”.

Postavlja se logično pitanje da li je naša orjentacija da budemo “bosanski opensource IT provajder” provajder besmislena ?

U ovom momentu, u mnogim situacijama jeste.

Ali to ne znači da je naš koncept do kraja blesav i utopijski.

Mi smo ipak na jednom terenu na kome drugi nisu, stičemo iskustvo i znanje - stičemo know-how koji nam niko ne može ukrasti ili preko noći dobiti.

U ovom trenutku sebe ne zovemo uspješnom firmom. Mnogo poslovnih pokazatelja nam ne ide u prilog, pa bi priča da smo mi uspješna firma bila najobičije ubleharanje. Mi to ne radimo.

Činjenica je da se ipak “držimo na vodi”. Uočavamo da postoje i indikatori koji kazuju da se čak i ovdje na otvorenom konceptu može graditi poslovni model. Al da je to nešto senzacionalno - nije.

Pravila razvoja razvoja otvorenih sistema su drugačija. Kada bi se pojavilo još par firmi koji dijele naš koncept i djeluju na istom domenu, naša tržišna pozicija bi se mogla u kratkom roku značajno promijeniti.

Radi se o tome da su “pravila igre” otvorenih provajdera bitno različita od zatvorenih u domenu razvoja.

Druga opcija za nas je mogli kapitaliziracija našeg know-how-a kroz neki veći projekat. Ali, na ovu opciji ne polažemo previše iz dva razloga:

1. lobiranje i politička povezanost daju puno bolje rezultate od “know-how”-a firme.
  2. ne smatramo da je naš know-how aman-zaman

Kako god mislim da smo mi jednu bitnu stepenicu prevalili - otvoreni koncept nije jedna od varijatni nego “mainstream” pravac našeg djelovanja.

Postoji velika vjerovatnoća da naš koncept propadne. Ali nije nemoguće ni da postanemo “zeznut” IT provajder.

Šta kod da se desi, do nas je. Nema smisla kriviti državu, okruženje, sistem. Mi smo ti koji donose odluke o svojoj sudbini, koji mogu postići određene rezultate i dosegnuti određeni stepen znanja i umijeća - obezbjediti potrebnu akomulaciju “know-how” koji će nas učiniti konkurentnim.

Ono što me najviše obeshrabruje u našoj avanturi “otvorene” firme su dvije stvari:

1. nespremnost drugih, posebno mladih kolega da se upuste u slične “avanture”

2. nepostojanje interesa za dijalog između IT firmi na ovom konceptu

Moguće je da smo mi (naša firma) “talašike” da budemo sagovornici nekakvim ozbiljnim, dobro etabliranim IT firmama na našem tržištu.

Svejedno, potpuna nespremnost i nepostojanje komunikacije me je ipak iznenadilo.

Ne mogu da vjerujem da smo mi jedina firma koja u otvorenoj komunikaciji sa drugim kolegama iz struke ne vidi potencijal sopstvenog rasta.

To što djelujemo na istom tržištu u svijetu OSS-a IT ne predstavlja nikakav problem za komunikaciju.

Ili je ovaj moj stav ipak najobičnija fikcija ? Možda sam ipak JA taj koji ne razumije suštinu koncepta o kome sa takvim žarom priča ?!

[quote=ernad_husremovic]@testni_hamo2
Koji je poslovni domen firme koju planiraš pokrenuti ? Da li je plan da firma djeluje na domaćem tržištu ili je fokus na ino tržište (kroz outsource-ing, prodaju proizvoda na globalnim app store-ovima i slično) ?

Naravno, odgovori ako nije dio poslovne tajne.
[/quote]

I jedno i drugo - u fazi sam trazenja investitora - ako ne uspijem ubijediti jedno dvoje ili troje bogatijih ljudi da rizikuju zajedno sa mnom u ovome onda ne vjerujem da cu pocinjati …
Mislim forum nije mjesto na kojem bih diskutovao detalje - u svakom slucaju koncept se oslanja na saradnju s drugim firmama pa ako bude ista od toga definitivno sam planirao da napravimo sastanak …