Vedrane nije frka, kontaktirao sam Bakira danas.
Ice hvala tebi u svakom slučaju - ti si kralj. Svi te volimo 8) :lol:
Aj, dosao mi 4_i cd do 73 %, i peti do 53 % i onda poruka :
Object not found!
The requested URL was not found on this server. If you entered the URL manually please check your spelling and try again.
If you think this is a server error, please contact the webmaster.
Error 404
kserver.kolp.at
Wed May 12 02:17:20 2004
Apache/2.0.48 (Linux/SuSE)
sto ce reci : Ice utrnoo server ili ???
Sefa, ako mozes navrni opet CD_ove na server a ako ne nikom nista
/svako dobro
P.S. I sta ce biti ako sa ove tri pokusam instalirat SuSe ?? :lol:
Trebalo bi da se neke standardne SuSE konfiguracije mogu komotno instalirati sa prva 3 cd-a, čak ti obično ni treći ne treba.
, ja upisao ispravku, dok sam razgovarao na fon i pristavio kafu ( malo prije ustooo ) Vedran utrcao u sesnaesterac i odgovorio na pitanjce . Poslije kafice : Install
/svako dobro
[quote][quote]
image.i su jos na serveru ( adresu znas ), pa ih skini… ako Vam vise ne trebaju - recite da skinem image sa servera…
[/quote]
Aj, dosao mi 4_i cd do 73 %, i peti do 53 % i onda poruka :
Object not found!
The requested URL was not found on this server. If you entered the URL manually please check your spelling and try again.
If you think this is a server error, please contact the webmaster.
Error 404
kserver.kolp.at
Wed May 12 02:17:20 2004
Apache/2.0.48 (Linux/SuSE)
sto ce reci : Ice utrnoo server ili ???
Sefa, ako mozes navrni opet CD_ove na server a ako ne nikom nista
/svako dobro
P.S. I sta ce biti ako sa ove tri pokusam instalirat SuSe ?? :lol:[/quote]
na zadnja dva cd.a su inace samo source fajlovi, koji ti nisu bas potrebni za instalaciju. znaci mozes sve i jednu suse distribuciju ( ako se ne varam ) instalirati sa 3 cd.a… sto se tice image.a mogu ih opet postaviti na server… disk mi riknuo i na ovom serveru…
fakat me lagano izludjuju diskovi… malo malo pa rika… fuj…
Pozdrav
ICE
Prije svega Ice HVALA za distribuciju SuSE_a. I Vedran mi napisa ( a vi bolje znate ) da su mi tri prva CD_a sasvim dovoljna. O.K., Ubacim ja prvi Cd, grafika usminkana do daske, prodje bez problema, pa onda kod drugogo CD_pojavi mi se :
These Packages returned an Error :
libsndfile
pyton
OpenOffice_org
Kod instalacije treceg CD_a, poruka :
These Packages returned an Error :
bzflag
te_latex
Ne pronadje mi automatski ni internet konekciju ( sto mi u obje distribucije Mandrak ucini glat i bez problema = idem preko routera vani )
Onda, OK kontam ja , pokusat cu internet konekciju nekako rucno, nakon par mlataranja ne uspijem , hajde rekoh sam sebi da kuznem kako sve to skupa izgleda, cestita meni SuSE na obavljenoj instalaciji ??? , restart i nakon svih ( gledam ja ) settinga, startinga itd i tome slicno, pojavi mi se crni ekran i u uglu novi pendzer na kojemu stoji :
Could not start kdeinit. Chek your instalacion . I nakon udara na tipku Okay , textualni mod …
A ja ba samo htio da vidim kako sve to funka !
E sad mi malo i dosta, vracam se ja svom dobrom starom Mandrakeu 9.2, pokupio i betu 2 Cookera i 10.0 Community , ali nece se vise Mirso zezat sa svime i svacim, bacam tri SuSE-a, bacam tri + dva upropastena Man bete i tri 10_e…
Ma 9_a mi ba funka ko zmaj, imam OO na bosanskom i svedskom, imam RealPlayer i Xine i Xmms , imam i Gimp i Operu i ja prezadovoljan.
Jos jednom puno ti Sefa hvala, ti ucinio sve sa tvoje strane, ko je meni kriv sto sam ja amater.
/svako dobro
//linuxbih.da.ru
Ovo je ot al moram pitat
2 IceBreaker: koje ploce koristis u masinama tim i koje diskove ? i kakvo ti je napajanje i jacina napojnih.
Jah
E ljudi, uspio sam natimati 2.4.26 kernel na ovom SuSE-tu (major PITA)
Ako kome zatreba (ljudima sa WinModemima ili nepodranim hardverom) evo procedure ukratko:
- Kompajlirajte custom GCC (neki iz serije 3.3.x). Premda uz SuSE 9.1 dođe 3.3.3 imam osjećaj da je to 3.4.0 skinut sa CVS-a, a 3.4.0, naravno ne moe kompajlirati 2.4.x kernele (a o ponovnim problemima sa C++ kodom da ne pričam).
dakle neto kao
../gcc-3.3.3/configure --prefix=/opt/gcc-3.3.3 --enable-threads=posix --enable-languages=c --with-system-zlib --enable-shared i686-suse-linux
izvan gcc stabla
-
Kompajliranje i instalacija 2.4.2x kernela (preporučujem krpljenje sa “ck” patchsetom koji mozete naci na http://www.plumlocosoft.com/kernel/ )
-
Popravljanje /etc/fstab datoteke; MORATE ukinuti sve “acl” ili “noacl” opcije za reiserfs. Idioti koriste ACL zakrpe za ReiserFS 3.6 (a zadnja zvanična zakrpa je za 2.4.21 kernel), ne znam zato nisu mogli sačekati sa tim do ReiserFS 4.
-
Popravljanje /etc/X11/XF86Config datoteke; ili popravljanje linka “/dev/mouse” koji pokazuje na “/dev/input/mice” (specifično za 2.6 kernele) na neto kao “/dev/psaux” za ps2 mieve.
Pogasite servise koje vam ne trebaju i to je to. Fercera
BTW, za sve (sretnike?) koji odluče zadrati 2.6.4 kernel: izgleda da je defaultni kernel nije kompajliran “PREEMPTABLE”, fakat ne znam zato, a razlika se zaista osjeti prilikom koritenja desktopa --> “nita kao miris svjee kompajliranog kernela ujutro…”
Normalna stvar. Nađi skriptu koju koristiš za pokretanje X-a. Npr kod mene postoji /etc/X11/xdm/Xservers. Nađi komandu za pokretanje Xa. Ispred dodaj “renice -10”. Radiće k’o zmaj (ali ćeš povremeno imati nekih vrlo čudnih situacija).
Tako ti je to sa kernelom…
pa eto
evo upravo sam sad vidio kakav je sue 9.1…i nazalost opet imam problema sa modemom Intel ham data fax 56k …al nebitno to ionako ga nisam mislio koristit, neg eto samo da vidim kakav je … po meni je dosta nasminkan i ima par stvari sto mi se nesvidjau:
- sto mi sam napravi direktorije za postojece particije na linuxu…uredu bi to sve bilo al da one stoje u “/mnt” direktoriju, nego me iritira to sto napravi posebne datoteke u “/” (root direktoriju)…neznam jel ovako i prije bilo kod suse-a nesjecam se davno sam koristio malo dok sam tek poceo linux koristit suse 8.2 je bio … al ovo mi se nevidja!
- zasto koriste grub kad je lilo bolji ! (doduse ovo je stvar ukusa…)
- sporo mi radi…tj. sporije od slacka…
uglavnom nije da nevalja nego nije po mom ukusu
peace
[quote]Ovo je ot al moram pitat
2 IceBreaker: koje ploce koristis u masinama tim i koje diskove ? i kakvo ti je napajanje i jacina napojnih.
Jah[/quote]
ama u septembru sam kupio dva p4-2.8… imaju neke ASrock matichne… disk je matroxD740X… napojna je od 300W… fazon je sto samo na jednom imam problema… recimo pri paljenju nekad dobijem “seek error” od dma kontrolera, onda nakon 3 mjeseca bez fsck.a restartiram server i pocnu problemi… ne moze citati ovaj sektor, pa onaj itd… prodje on fsck nekako… pocne raditi i zasteka… i tako par puta… onda jednom prodje sve i radi tako nekih sedmicu dana… a fazon je sto ga ne mogu otkaciti i vratiti u firmu, kad na njemu visi 200 studenata, a ja bas nemam backup rjesenja za njih… oderali bi me zivot da nemaju sedmicu dana bez interneta
zasto pitas maheru??
zao mi je sto je instalacija kod nekih prosla katastrofalno… na mom laptopu je prosla odlicno… moram samo modem i wlan karticu isprobati i to je sve… jeli mozda moguce da su cd.ovi neispravni radi mog prokletog servera…??
Pozdrav
ICE
Suse 9.1 Professional !
http://chem.ubbcluj.ro:8881/suse/
Server je ponekad opterecen i ponekad se moze desiti da ne otvori stranicu odmah…
Da bi bili potovali Linux Standard Base specifikaciju moraju potovati i FHS (Filesystem Hierarchy Standard) gdje je /mnt direktorij rezervisan ekskluzivno za lokalnog administratora (kao i /usr/local hijerarhija)
FHS home page (zaista zanimljiv dokument):
http://www.pathname.com/fhs/
Yast prilikom defaultne instalacije kreira direktorije tipa /windows/C …
To se moe izabrati sa “Custom partitioning” …[/url]
hm
moram procitat to al posto ima puno mozda preko vikenda sad, jer sutra imam kont. pa s mora ranije na spavanje
tnx Adis !
2 IceBreaker: Pitam zato sto mislim da te bas ploca zeza sa tim, znaci ne mislim da je do diska vec do ploce. i neznam sta jos imas u kucistu nakaceno na to napajanje al mi izgleda nekako maleno, pogovoto ako imas disk od 7200+RPM
-
grub podržava opcije sa imenima dužim od 20ak slova i spejsovima u imenu, tako da fakat ljepše izgleda. Osim toga, ima bolji troubleshooting jer možeš iz samog gruba promijeniti konfiguraciju. Glavni (afaik jedini) nedostatak je što je podrška za framebuffer u formi patcha.
-
slack je najbrža distribucija na ceeelom sveeeetu ali ne podržava masu nekih finih stvari koje ljudi vole da im rade out-of-the-box nego moraš rekompajlirati kernel čim instaliraš. Naravno to je tvoj lični izbor. Isto tako možeš rekompajlirati susetov kernel i učiniti ga brzim.
-
Ako ne voliš te FHS gluposti (čuj administrator, pa ja sam svoj administrator i ja hoću da mi cdrom i windows budu pod /mnt :P) onda ti moram preporučiti Mandrake 8)
Evo malo SuSE 9.1 slicica na Gentoo uz pomoc Vmware
http://www.beglerovic.no-ip.com/album/view_album.php?set_albumName=SuSE_9-1
Ako ti nije mrsko, postavi i koju sličicu Yasta. Pravo mi se sviđa kako su ga redizajnirali.
Evo YAST slicica je tamo…
BTW … suse je stvarno brz i na vmware
hehe
ma nemrdam ja sa slackware-a nidje, ni Mandrake ni nista
i bas mi se zato slack svidja sto sve sam sebi stimas kako ti godi…uredu moze se i suse nastimat po svom ali opet mi je slack nekako finiji za radit
al opet kazem stvar ukusa