pa eto ja se nebih plaho bunio da mi se to jednom desi, da upalim i da sve radi kako treba da radi
mozda kad budem imao para da kupim Mac
pa eto ja se nebih plaho bunio da mi se to jednom desi, da upalim i da sve radi kako treba da radi
mozda kad budem imao para da kupim Mac
možda ga nema u update repositoriju, nego se mora maksuzije dodati
uglavnom hoćeš, da ne kažem 99%, čak ima i flash64 :), a za ono što nema linka se na 32bitne biblioteke
uglavnom hoćeš, da ne kažem 99%, čak ima i flash64 :), a za ono što nema linka se na 32bitne biblioteke[/quote]
Ma razmisljam da nekad stavim 64bit ali zanima me ima li ikakve razlike u performansama u odnosu na 32bitni jer imam 64bitni cpu?
uglavnom hoćeš, da ne kažem 99%, čak ima i flash64 :), a za ono što nema linka se na 32bitne biblioteke[/quote]
Ma razmisljam da nekad stavim 64bit ali zanima me ima li ikakve razlike u performansama u odnosu na 32bitni jer imam 64bitni cpu?[/quote]
nema bas neke razlike :S mozda kad bi imala preko 4GB memorije!
Pitanje je: zašto uopće instalirati 32-bitni OS ako je procesor 64-bitni? Naročito sada kada postoje i Java i Flash u 64-bitnoj varijanti.
Evo moje laicke logike. Prednos 64-bitnog procesora je da individualni procesi mogu koristiti preko 2 GB memorije pojedinacno, sto znaci da su pointeri duzi i da teoretski oni programi koji ionako ne koriste preko 2gb memorije samostalno rade malo sporije. Posto se ja ne bavim nikakvom vrstom 3d renderinga ili video montaze kontao sam da mi nije vrijedno zezati se sa driverima.
Ali kako vidim driveri vec postoje za vecinu stvari tako da nanovo reinstaliram linux onda bih vjerovatno izabrao 64bitnu verziju ali sam fakat umoran od reinstalacija OS, u zadnjih mjesec dana sam reinstalirao vise OSova nego sve skupa u zivotu.
zašto instalirati linux kad ima windows
nejse, ma pola raje ni ne konta šta je to 32/64 bitni OS, a oni koji su malo načuli, drže se čvrsto 32 jer: “ko zna možda nešta na 64 ne bude radilo, kad bude sve živo radilo onda ću na 64tvorku :)”
ps:
ODE TEMA U OFFTOPIC
zašto instalirati linux kad ima windows
nejse, ma pola raje ni ne konta šta je to 32/64 bitni OS, a oni koji su malo načuli, drže se čvrsto 32 jer: “ko zna možda nešta na 64 ne bude radilo, kad bude sve živo radilo onda ću na 64tvorku :)”
ps:
ODE TEMA U OFFTOPIC[/quote]
Ne kontam sta sad ti ovdje hoces da kazes?Ako ti se ne svidja linux onda pucaj samo windows i cao.
Eki partizanke sto je brza na okidacu
sredit ce oni vec ubuntu 9.04 da radi bez problema. ovo kod 8.10 se zove privremeni setback :D. problemi sa nvidia grafickom u 8.10 su bili najavljeni bas sam naletio bio na taj dio. nvidia je novi driver izbacila prije par dana. vjerujem da bi trebao raditi doduse malo mi je komplicirano bilo namjestiti mrezu i to sam morao raditi svaki put kad sam pokrenuo ubuntu. posto mi se X rusio svako malo odlucio sam ukloniti ubuntu al na virtualnoj mi je radio savrseno. znaci do graficke je bilo.
Jesam,ali na cod-u
fakat mi vadi zivac. Ponadao sam se da na KDEu nece crashirati sam bezveze pa sam ga ostavio iako je Firefox u KDE da bog dragi sacuva.
Spojih maloprije digitalni fotoaparat i sve se zamrzu … pa mamu mu j…
Da ne otvaram novi topic,imam sad novi problem!Kada na panel idem gore na “Places” i ako kliknem na bilo koju opciju sve do Computer,umjesto da se otvara home ili documents ili bilo sta,otvara mi se nero linux!!???Ako ko zna kako da ovo rijesim,please help!!Znaci na bilo koju od ovih ponudjenih iduci sve do Racunara nece normalno da otvori to sto trazim,nego otvori neru.
http://img18.imageshack.us/my.php?image=screenshotyr2.png
Nadam se da shvatate?!
ok ljudi ja vas ne razumijem. ako imate nekih problema sa ubuntu-om , trebalo bi prvo pogledati bugtracker na ubuntu.com i viditi da neko nije prijavio taj problem i da nekim cudom nije rijesen. svjeza installacija na novo uvjek vam nece pomoc. npr. evo odvojih 2 minuta vremena da otvorim ubuntu.com i nadjem ovaj site: http://www.ubuntu.com/getubuntu/releasenotes/810 i kad bolje pogledas svaka 3 recenica spominje rijec “bug” i broj buga i link na bug report. znaci , ako ne radi dobro nema zaljenja , vec napravi bug report na ubuntu.com site-u cekaj da se rijesi il koristi ono sto radi (804 verzija bi trebala radit). kako vidim 810 je previse bugovita za bilo sta osim testiranja, sto znaci da ste vi u ovom slucaju testni kunici i sto implicira da trebate prijavljivat na officijelni site te bugove .
Da napravimo na wikiju stranicu za sva pitanja o ubuntuu? Zvali bi je RTFMbuntu
[quote=mladapartizanka81]Da ne otvaram novi topic,imam sad novi problem!Kada na panel idem gore na “Places” i ako kliknem na bilo koju opciju sve do Computer,umjesto da se otvara home ili documents ili bilo sta,otvara mi se nero linux!!???Ako ko zna kako da ovo rijesim,please help!!Znaci na bilo koju od ovih ponudjenih iduci sve do Racunara nece normalno da otvori to sto trazim,nego otvori neru.
Nadam se da shvatate?![/quote]
Iko???
ubuntu nece stati dok ne preuzme svaki moguci forum: “resistance is futile”. trebali bi zabraniti instaliranje ubuntu-a osim ako nisi totalni linux guru.
[quote=mladapartizanka81][quote=mladapartizanka81]Da ne otvaram novi topic,imam sad novi problem!Kada na panel idem gore na “Places” i ako kliknem na bilo koju opciju sve do Computer,umjesto da se otvara home ili documents ili bilo sta,otvara mi se nero linux!!???Ako ko zna kako da ovo rijesim,please help!!Znaci na bilo koju od ovih ponudjenih iduci sve do Racunara nece normalno da otvori to sto trazim,nego otvori neru.
Nadam se da shvatate?![/quote]
Iko???[/quote]
:=(
Mozda:
sudo apt-get install --reinstall nautilus gnome-panel
restartuj
Ako nece:
Cesljaj gconf-editor
ili
mv ~/.gconf gconf-back
pa restartuj
vidi rezultat iako ce neke postavke kao konfiguracija panela, ikone thema, compiz settings itd nestati.
naravno da ih opet mozes izvuci ako preimenujes .gconf-back dosje iz home foldera.